Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

SSD - пригушување на coil whine

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Како што се стремам кон потивко PC така откривам нова непожелна бука.

Имам мал, ептен мал coil whine на Samsung 840 EVO 120 GB. Се приметува само навечер во апсолутна тишина додека компјутерот е во idle (без читање/пишување на SSD-то, при активност исчеснува) и тоа се приметува само кога седам под одреден агол од кукиштето.

Будејки имам челик и алуминиум на располагање можам да нарпавам мало но масивно кутиивче со димензии еднакви на 1 х 5,25" drive bay, да го зафатам целиот тој простор. Во внатрешноста можам да ставам и некоја пена од 3-4mm.

Во таква ситуација околу SSD-то ке нема ама баш никаков проток на воздух. Претпотавувам дека ке нема никакви последици сооглед на тоа што дека во лаптоп имам речиси идентичан ситауција.

Патем има ли некој друг полесен начин како да се справам со ова?

Goran27

hello world
5 јануари 2014
477
580
Goran27's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900X / 4.8GHz @ NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Storage
Samsung SSD 980 PRO 500GB,Seagate BarraCuda 2TB,WD Red NAS Hard Drive 4TB,Samsung PRO 850 256GB SSD,WD 1TB Blue,Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 750 W
RAM
G.SKILL Flare X 16GB (4x8GB) DDR4 3200MHz (amd ryzen) F4-3200C14D-16GFX
Video card
Red Devil AMD Radeon™ RX 6900 XT Ultimate 16GB GDDR6
Case
HAF XM Transparent Side Window Panel
Mouse
Razer Viper Ultimate Hyperspeed Lightest Wireless Gaming Mouse & RGB Charging Dock: Fastest Gaming Mouse
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope NX TKL Moonlight White
Audio
Edifier R1280DB
Monitor
ASUS ROG SWIFT PG279Q 27"
OS
windows 10 Pro x64
Како што се стремам кон потивко PC така откривам нова непожелна бука.

Имам мал, ептен мал coil whine на Samsung 840 EVO 120 GB. Се приметува само навечер во апсолутна тишина додека компјутерот е во idle (без читање/пишување на SSD-то, при активност исчеснува) и тоа се приметува само кога седам под одреден агол од кукиштето.

Будејки имам челик и алуминиум на располагање можам да нарпавам мало но масивно кутиивче со димензии еднакви на 1 х 5,25" drive bay, да го зафатам целиот тој простор. Во внатрешноста можам да ставам и некоја пена од 3-4mm.

Во таква ситуација околу SSD-то ке нема ама баш никаков проток на воздух. Претпотавувам дека ке нема никакви последици сооглед на тоа што дека во лаптоп имам речиси идентичан ситауција.

Патем има ли некој друг полесен начин како да се справам со ова?
Probaj go prvo na drugo mesto ako mozis negde kade sto e ponova instalacijata oti mozno e i od strujata a i od evn

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Прабно е на два компјутери во различни наслеби од Скопје, не е до струјата ниту до остатоткот од компонентите. Би било премногу голема случајност да биде така.

Инаку звукот е со висока фрекфенција и е многу тивок. Чак и шумот од пишување со пенаколо на лист хартија и отчукување на стрелките на часовникот се доволно гласни за да го пригушат coil whine-от. Затоа и сметам дека е сосема доволно да се стави SSD-то во кутивче.

Темава ја отворам за да го решам проблемов на некој поелегантен начин за кој не сум свесен дека псотои.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.836
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Прво што ми падна на памет е ова :D

Проба да му кажеш вака? :p
Шала настрана, првпат слушам SSD да вади таков звук, со оглед на компонентите во него, ама се е можно, јас пре би типувал на напојувањето, или на C-States сетинзите во биос, Power Plan>High performance во Windows да наместиш, да го провериш уште на некој друг компјутер чисто ради реда, пред да експериментираш со кутии и слично, а и не е лошо ако се установи дека е сигурно до него да се направи бекапче со време. Претпоставувам дека е затворено куќиштето?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Темава ја отворам за да го решам проблемов на некој поелегантен начин за кој не сум свесен дека псотои.

Мислам дека е најелегантно да се повикаш на гаранција ако ја има и да си го замениш.

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Не било SSD-то туку матичните, и мојата (Gigabyte P67 A UD3) и на другарот (Gigabyte H61 M), двете имаат coil whine кога процесорот е на 0.х vCore.

Решение: мануелно подесување 1.25 vCore преку биос.
- Ке експреиментирам за пониска стабилна, битно ми е само да не ми крашнува до 3,7 GHz.

едит:
Решение 2: Пушти филм(vlc), музика (rhythmbox), или видео на youtube.
- Изгледа овие активности креваат vcore доволно високо за да нема coil whine, затоа и сумњав во SSD-то.
- Не е врзано со фрекфенцијза, и со 3.3 GHz а idle пак има coil whine додека 1.6 GHz (idle) со vcore на 1.25 немам coil whine

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Не било SSD-то туку матичните, и мојата (Gigabyte P67 A UD3) и на другарот (Gigabyte H61 M), двете имаат coil whine кога процесорот е на 0.х vCore.

Решение: мануелно подесување 1.25 vCore преку биос.
- Ке експреиментирам за пониска стабилна, битно ми е само да не ми крашнува до 3,7 GHz.

Искрено потрошив одредено време за да си претставам од каде може SSD да појави коил вајн и никако не ми излегуваше математиката. Ама си реков сепак кога го пријавува искусен член на форумов значи мора да го има. Плус сепак не сум инжењер. А и прочитав на нет за поплаки од цвилење но генерално толку колку што прочитав сепак беше друг проблемот.

Е па добро е сега. Барем се реши проблемот. Фала што сподели.

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Сите понекогаш пагаме во заблуда, во моментов имаше премногу случајности кои ме наведоа на SSD-то.
- Да не почнев да си играм со сетнизите на матичнава од радозналост/љубопитност немаше ни да приметам дека е до vcore.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
Како не сум ја видел темава порано. Сакав да напишам дека SSD не може да има coil whine затоа што нема coil и дека треба да си ја провериш матичната ама ете...

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.836
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Иако не верував ни јас, сепак е можно да се јавува тој симптом, се додека има некој вид на coil внатре, индуктор итн итн, но и тоа би било само under load, а овде е обратно, на idle го јавува whining-от, што индицира на недостиг на струја во некој од компонентите предизвикано од некои C-States или сличен вид на Power Saving Mode.
840 SSD PCB:
9zyura.jpg

Ако не се лажам, ова е некој вид на индуктор, нека ме поправат електроничарите ако грешам.

Нови мислења

Последни теми

На врв Дно