Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Сетап за видиеоконференции Zoom

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Дечки, во план ми е да купам некоја подобра камера која би ја користел за видеоконференции. Претходно ми бркаше работа катастрофалната камера од лаптопот, но сега како што имам состаноци многу често, сметам дека е време да поработам на некој upgrade.

Размислував за неколку опции. Па ме интересира вашето мислеше.

Опција 1:

Да нарачам Elgato CamLink 4K од B&H Photo Video или Thomann (~160 еври со сите давачки) + мини сталак и да ја користам мојата постоечка камера за стримање. Камерата не е нешто извонредна за видео, но би завршила одлична работа.

Опција 2:

Да нарачам Logitech Brio или StreamCam од Нексио. Не знам што пари би коштале - претпоставувам дека некаде околу 200 еври ќе бидат.

Проблемот со овие камери ми е што всушност и не се нешто нарочито добри и сметам дека имаат напумпани цени за видео квалитетот што го нудат.

Опција 3 (Луда и overkill idea):

Ова е и најскапата опција. Овде би се идело со dedicated камера. Најверојатно некој компактен mirrorless модел како Sony a6500 или Nikon Z50.

Никонот има предност бидејќи ќе функционира како plug and play. Додека за Sony-то повторно ќе ми треба Elgato Camlink. Но, од друга страна веќе користам Sony камера за фотографија и поисплатливо би било да останам на еден ист lens mount систем.

Ме интересира дали некој од вас имал искуство со правење на ваков сетап во скоро време. Ако да, што мислите дека е best bang for the buck, што не функционира и што би одбегнале во еден ваков сетап.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
Мојот Zoom setup:

1. Сталак од алиекспрес за буквално 1.29 доллар заедно со далинско и вклучен шипинг.
2. Задната камера од мојот мобилен телефон (1080p на OnePlus5T -- новите имаат и подобри камери се разбира).
3. DroidCamApp.

Резултатот е доооста задоволителна слика за нула потрошени пари (1.29$). Чиста и јасна со микрофонот од телефонот.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Јас би ти рекол да одиш на Manfrotto Pixi (евентуално Pixi Evo) плус capture device за постоечката камера. Опција 2 не е лоша, само што веројатно ќе е плус минус иста цена со првата опција, а квалитетот нема да е ни приближно ист. Јес да Logitech имаат супер камери за вакви работи, ама не се на ниво на дедицирана камера која веќе ја имаш. Опција 3 си кажа и сам дека е overkill, зошто би купувал втора камера за ова кога веќе имаш?

Инаку конкретно го препорачав Pixi како трипод зошто го користам околу година дена со телефон, а пробан е и со DSLR (D5100 со кит објектив), и со тежина нема мака воопшто. Веројатно би ти вршел работа, види со позиционирање како ти е најзгодно. Ако не ти одговара, можда нешто од типот на GorillaPod?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Резултатот е доооста задоволителна слика за нула потрошени пари (1.29$). Чиста и јасна со микрофонот од телефонот.

Веќе имам добар микрофон. Имам играно и со камерата од мобилниот ама не сум нешто презадоволен. Би сакал да имам опции да си играм со повеќе сетинзи и слично.

Logitech камерите како што читам се повеќе сфаќам дека се тежок шит. Искрено, плаќаш премиум за технологија што е стара скоро 10 години.

Јас би ти рекол да одиш на Manfrotto Pixi (евентуално Pixi Evo) плус capture device за постоечката камера. Опција 2 не е лоша, само што веројатно ќе е плус минус иста цена со првата опција, а квалитетот нема да е ни приближно ист. Јес да Logitech имаат супер камери за вакви работи, ама не се на ниво на дедицирана камера која веќе ја имаш.

Ова во принцип е и најприфатлива опција. Мислам дека во Pix+ ги имаат на лагер сталациве.

За capture device, освен CamLink не гледам некоја друга солидна опција. Any other suggestions there?

Опција 3 си кажа и сам дека е overkill, зошто би купувал втора камера за ова кога веќе имаш?

Камерите што ги посочив иммат EYE-AF и снимаат видео во 4K - па сигурно би си исполни гиковските сонови. Но да, кавки и да се, дефинитивно тежок оверкил е.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Ова супер и сето тоа, но, со каков upload bandwidth располагаш? Video streaming знаеш дека многу полни од таа цевката за аплоад.

20 Upload - најверојатно 1080P ќе "стримам". Ако не е доволно ќе се префрлам на 40/40 пакет.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.427
5.585
А пред да забегаш со опрема, прво да провериш Zoom во која резолуција го праќа видеото и со кој битрејт.
Сѐ ми се чини дека квалитетот најмалку зависи од изворот на сигналот, а најмногу од компресијата на кодекот што го користат.
Подобро стави едно светло пред тебе отколку да инвестираш во 4К опрема.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
А пред да забегаш со опрема, прво да провериш Zoom во која резолуција го праќа видеото и со кој битрејт.
Сѐ ми се чини дека квалитетот најмалку зависи од изворот на сигналот, а најмногу од компресијата на кодекот што го користат.
Подобро стави едно светло пред тебе отколку да инвестираш во 4К опрема.

Види, не е дека не се согласувам - во право си. Но камерата што ја имам на лаптопот е максимално катастрофална. :) Покрај другото, јас не барам 4К, туку барам решение со кое би можел да контролирам повеќе параметри и да направам еден сетап што ќе изгледа "профи".

Но, да се навратам на темата. Светлото не менува многу, да, ја прави сликата нешто подобра бидејќи фацата ми е подобро осветлена, а не изгедам како црнец :D. Но, не е тоа тоа, you can't improve a bad camera.

Забегуавње со опрема е идам со нешто како опција 3 што ја спомнав. Но, користење на веќе постоечка опрема само и додавање на Elgato Camlink и трипод е сосема ОК и не е преголема инвестиција.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.854
6.405
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Друже маршале, и ја размислував како тебе, да спукам пари на телеконф. опрема за поубаво да ме гледаат. Имам и bandwidth (100/100) ама чуму. Секој повик почнува со „Ме слушате ли?“, „Чекај да се реконектирам“, „Ај гасете камерите да пробаме“. Ти ќе ставиш најдобра камера, ама тој opposite you ќе е на dial-up. Ја би ти препорачал да ги зирниш лоџитек 920, 925c, 925e и сличните. Со добро светло даваат доволно добар резултат, а не чинат рака и нога.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Друже маршале, и ја размислував како тебе, да спукам пари на телеконф. опрема за поубаво да ме гледаат. Имам и bandwidth (100/100) ама чуму. Секој повик почнува со „Ме слушате ли?“, „Чекај да се реконектирам“, „Ај гасете камерите да пробаме“. Ти ќе ставиш најдобра камера, ама тој opposite you ќе е на dial-up. Ја би ти препорачал да ги зирниш лоџитек 920, 925c, 925e и сличните. Со добро светло даваат доволно добар резултат, а не чинат рака и нога.

Се слагам, но, поентатa ми е Elgato Camlink + tripod ќе кошта слично колку што коштаат подобрите web камери. Веќе имам постоечка опрема што може да се активира за таа намена. Во последниот ценовник од Нексио, чинам дека 920-ката беше околу 7.900 денари.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.427
5.585
Ти си знаеш што ти треба, но пред да инвестираш што било во опрема за зум, пробај прво со мобилен телефон, кој секако го имаш. Камерите им се мнооогу подобри од која било веб камера. Чисто да направиш споредба.

Реално гледано, во најчест случај соговорниците користат лаптоп или десктоп во fulhd резолуција. Подели ги тие бројки со бројот на учесници и ќе ја добиеш резолуцијата на која ќе те гледаат - ситница. Истата е и кога ќе те има на цел екран.

Но, ако ти е важен имиџот и изгледот на бирото накитен со стативи, камери, тракатанци, тоа е друг муабет.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Ти си знаеш што ти треба, но пред да инвестираш што било во опрема за зум, пробај прво со мобилен телефон, кој секако го имаш. Камерите им се мнооогу подобри од која било веб камера. Чисто да направиш споредба.

Реално гледано, во најчест случај соговорниците користат лаптоп или десктоп во fulhd резолуција. Подели ги тие бројки со бројот на учесници и ќе ја добиеш резолуцијата на која ќе те гледаат - ситница. Истата е и кога ќе те има на цел екран.

Но, ако ти е важен имиџот и изгледот на бирото накитен со стативи, камери, тракатанци, тоа е друг муабет.

Јасно. На мобилен ќе немам толку сетинзи да контролирам, но ете ќе треба да ја пробам и таа опција мобилен + светло. Може ќе изненади. Види не е дека целта ми е да земам сеа и да вложам многу пари. Целта ми е, да добијам квалитетен feed.

И тоа е, дали да се иде на capture card и да си ја користам веќепостоечката опрема (камера, објективи, светла... итн) или да се купи dedicated webcam. Против користење на мобилниот сум бидејќи не е трајно решение. А дека тоа има подобра камера од било која вебкамера, се сложувам.

Едит: Мобилен + светло немам пробано yet.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
Ме интересира зошто велиш дека мобилен не е трајно решение. Секогаш е покрај тебе. Го местиш на сталак и шибаш. Do not disturb и готово.
Јасно. На мобилен ќе немам толку сетинзи да контролирам, но ете ќе треба да ја пробам и таа опција мобилен + светло. Може ќе изненади. Види не е дека целта ми е да земам сеа и да вложам многу пари. Целта ми е, да добијам квалитетен feed.

И тоа е, дали да се иде на capture card и да си ја користам веќепостоечката опрема (камера, објективи, светла... итн) или да се купи dedicated webcam. Против користење на мобилниот сум бидејќи не е трајно решение. А дека тоа има подобра камера од било која вебкамера, се сложувам.

Испратено од OnePlus 5T преку IT.mk форум апликација

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Ме интересира зошто велиш дека мобилен не е трајно решение. Секогаш е покрај тебе. Го местиш на сталак и шибаш. Do not disturb и готово.

Испратено од OnePlus 5T преку IT.mk форум апликација

Да, ама знаеш има денови кога имам и по 4-5 саата состаноци. Во таква ситуација мобилниот не е добар избор поради 2 работи:

1. Samsung S9+ има ултра-срање батерија.
2. Ќе речеш дека ќе може да биде ставен на пуњач, ама така ќе загрева масивно.

Мобилниот не е трајно решение. Покрај ова, со do not disturb или airplane модалиетет лимитирам други функционалности кои би ми биле потребне. Доколку имав само по 1-2 состанока дневно, не би гледал подалеку од мобилен. Но рачунај, тоа не е use-case кај мене. Трајно решение е потребно.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.427
5.585

А какви сетинзи сакаш да контролираш?

Пробај со мобилен, ништо не те кошта. За веб камера искористи некој резервен или стар, секако не тој што ти е актуелен. Дури и да земеш нешто на старо за оваа намена, пак е најевтина варијанта од сите останати и подобра од која било веб камера.

Имаше некој софтвер што длср поврзан на усб го претвора во веб камера, ама па греота е фотоапаратот да го трошиш за тоа.

А и најдобрата камера да ја имаш, ако нема светло, сликата ќе е ќумур.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
А какви сетинзи сакаш да контролираш?

ISO, Shutter Speed, Frame Rate, Aperture, White Balance, можеби и фокалната дистанца (зумирање и одзумирање). Мобилниот не е трајно решение, и еве да земам половен мобилен со добра камера пак ќе ме фати слична цена како Elgato Camlink.

Имаше некој софтвер што длср поврзан на усб го претвора во веб камера, ама па греота е фотоапаратот да го трошиш за тоа.

Има да, но има висок delay со тој софтвер и нема да бидат синхорнизирани сликата и аудиото. Зборувам за кај Sony, но други брендови имаат одличен софтвер. Нема везе, и самиот фотоапарат е потрошен материјал, нека се користи. :D

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.427
5.585
Не знам какви разлики очекуваш со промената на овие параметри во конкретната ситуација, но верувај ништо забележливо нема да се промени.

Што да ти кажам друго, земи го елгатото, сонито 6500, некој манфрото статив, две-три студиски светла и конфериши.
За целосен впечаток можеш позади тебе да оптегнеш зелено платно и додај некој миксер со различни позадини. :)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Не знам какви разлики очекуваш со промената на овие параметри во конкретната ситуација, но верувај ништо забележливо нема да се промени.

Што да ти кажам друго, земи го елгатото, сонито 6500, некој манфрото статив, две-три студиски светла и конфериши.
За целосен впечаток можеш позади тебе да оптегнеш зелено платно и додај некој миксер со различни позадини. :)

Ама не се разбираме. Ја веќе и имам опрема само ми фали Elgato и mini tripod да се додаде во целиот сетап. :)

Значи имам добар DSLR, имам мини светло наменето за да се постави над монитор.

Heck, имам и студиски светла и цел budget студиски сетап што ги користиме за продукција на видео серијал од работа. Но немам потреба тие да ги користам. :)

audioshitfile

read-only
13 септември 2020
28
2
Мојот Zoom setup:

1. Сталак од алиекспрес за буквално 1.29 доллар заедно со далинско и вклучен шипинг.
2. Задната камера од мојот мобилен телефон (1080p на OnePlus5T -- новите имаат и подобри камери се разбира).
3. DroidCamApp.

На пц го користиш телефонот како вебкамера? И мене ќе ми треба вебкам па налетав на темава, макар да ќе ми треба за микрософт тимс

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.057
Битола
На пц го користиш телефонот како вебкамера? И мене ќе ми треба вебкам па налетав на темава, макар да ќе ми треба за микрософт тимс
Да. Инсталирај droidcamapp на мобилен и на компјутер. Толку.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.204
18.883
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Последна промена:

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
@TheMarshal да си беше канон корисник, немаше да си имаш вакви маки... ама ти неееее, сони, никон, тие канон се пе*ери.

Тогаш го шиткам Sony-то. И на R5 да идам, така? :LOL: Дај ако купиме 2 може ќе ни дадат попуС.

Joke aside, гледам дека и за Canon треба да имаш Capture Card барем според брошурата што ја прати. Мислам дека само Fuji и Nikon функционираат out of the box. Уште еден joke aside, A7 M2 е тапа за видео, па ми треба боље камера за hybrid shooting.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.118
14.248
Јас само би сакал да додадам дека има ситуации кога било кој ентузијастички, скап сетап, не може да замени веб камера. Независно дали е мирорлес, DSLR или телефон.

Мене лично ми требаше за деловни разговори во кои сакам да има подобра слика на мојата камера. Работам од дома и не знам која соба ќе ми биде слободна ако испадне апансас повик. А такви има.

Со веб камера се што треба е да ја уштекам во USB порт на лаптоп и имам солидни слика/звук во моментот. C920/922/930 имаат компресија со што и при послаба интернет врска имате ОК видео и звук на спротивната страна.

Во кепчр веќе ми се наместени повеќе сетинзи и само малку white balance да го чепнам имам солидна слика под било кое осветлување и 1080p 30FPS што е повеќе од доволно..

Со DSLR/Mirrorless се мафтам со апаратот, Camlink, па кај беше USB кабелот, чек го немам објективот за видео наместено, каде да го турам триподот, па за осветлување да не правиме муабет.

Или телефон на кој му е празна батеријата на пример.

И за крај мое лично мислење е дека јутуб создава хајп дека мора да имаш ентузијастички сетап во 2020 а никој не поучува дека многу поважна е содржината. Кога ќе видам како некој тресе глупости а наместил сетап од 5000 евра со плави неонки, гасам одма.

Не да ме сфатите погрешно. Мирорлес/DSLR е каде каде поквалитетна слика. Ама едно посолидно веб камерче по дома некогаш може да биде хенди во деновите на корона.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно