Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Дали има шанси пред да се купи с8/с8+ да се знај дали е ufs 2.0 или 2.1?
Помалото ми лежи многу на рака, а и местото на fingerprint скенерот ми е ок, ама сакам да го пробам и плусот. Други разлики освен екранот помеѓу двата модели по спецификации? Некој со овој телефон на територија Битола?

edit: статија на xda кажува дека exynos моделите се 2.1, true or false?
Препорака од која мобилара да се земи?
Pazar3.mk - Оглас Samsung Galaxy S8 SITE BOI - MOBI SMART Се продава, Скопjе, Аеродром, ЕЛЕКТРОНИКА, Мобилни телефони, Samsung, Galaxy S8, Samsung Galaxy S8 SITE BOI - MOBI SMART, 2642137

Ако си за зимање стојам на располагање за попуст :D

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Дали има шанси пред да се купи с8/с8+ да се знај дали е ufs 2.0 или 2.1?
Помалото ми лежи многу на рака, а и местото на fingerprint скенерот ми е ок, ама сакам да го пробам и плусот. Други разлики освен екранот помеѓу двата модели по спецификации? Некој со овој телефон на територија Битола?

edit: статија на xda кажува дека exynos моделите се 2.1, true or false?
Препорака од која мобилара да се земи?
Ако не ти се брза, би требало за 3-4 дена да ми стигне С8+ со ексинос верзијата(ако не ме зезне доставата), па ќе ти кажам дали е со UFS 2.0 или 2.1. Инаку освен поголем екран имаш и поголема батерија.

NERD.

user
19 април 2010
1.379
342
Ако не ти се брза, би требало за 3-4 дена да ми стигне С8+ со ексинос верзијата(ако не ме зезне доставата), па ќе ти кажам дали е со UFS 2.0 или 2.1. Инаку освен поголем екран имаш и поголема батерија.

Супер, очекувам информација. Од каде ти е порачан?

@DaVoRkNe мислев на некој со с8+ во Битола, инаку пазарењето не е проблем.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Први впечатоци од С8+. Одлична изработка и изглед, одлично лежи во рака, барем подобро од Ајфон 7+, обичниот С8 би бил премал за мене (имам големи раце), така да мислам дека не погрешив со +ката.

Немам проблем да пристапам до фингерпринтот, но за мене сепак поинтересна работа е ирис скенерот, незнам за другите ама за мене работи 99% од времето, и тоа многу брзо ми отвара. Home button-от има интересен фидбек, можеби не е на нивото од Ајфон 7, но сепак е добар, цело време го притискам, ретко кога само го допирам.

Не добив црвен екран, но можам да го потврдам прелевањето на боите кај edge-ојте(некој спомна претходно), кај мене барем под одреден агол се осеќа синкаст тинт, ако гледаш директно во екранот океј си е. Ќе разгледам сега по нетов дали е то нормално за С8+, ако не е, да го пратиме одма на замена :D.

Уште немам се истестирано, но вака all in all добар уред. Иако С7 Еџ имав кратко и можеби не го имам потребното искуство за да зборам за него, мислам дека С8+ за мене е подобра варијанта. За камера нема што да зборам Самсунг ретко утка во тоа поле. :D . Moжеби овие впечатоци се biased пошо веќе сум го купил уредот, но то е то :D

ping @NERD.

Screenshot_20170520-162355.png Screenshot_20170520-163246.png

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Can smell huawei tears ;(

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Iris скенерот бил добар?

Споредба на две сценарија:

Fingerprint scanner кај iPhone:

1. Го притискаш копчето од предна страна, те чита за милисекунда и веќе си во мени - 1 чекор

Iris scanner кај Galaxy S8

1. Го притискаш Home копчето да се активира екранот
2. Правиш swipe up/down за да се активира скенерот
3. Го местиш телефонот 25-30 цм до лице
4. Ги центрираш очите правилно во круговите
5. Откако ќе се отклучи телефонот, пак правиш Swipe up за да одиш во мени

Во првата варијанта имате 1 чекор, во втората имате 5 различни чекори, неброејќи го фактот што телефонот мора да го подигнете од маса да го отклучите, додека кај iPhone не мора. И Apple да го имплементира ќе биде на овој начин, така да Iris скенер по дифолт е глупава работа засега.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Нели имаше некои опции директно да се пали со што се избегнуваат 1/2?

Немам доволно инфо, заради тоа што оваа година не гледав доволно рецензии, ама знам дека читав дека процесот се убрзуваше.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Iris скенерот бил добар?

Споредба на две сценарија:

Fingerprint scanner кај iPhone:

1. Го притискаш копчето од предна страна, те чита за милисекунда и веќе си во мени - 1 чекор

Iris scanner кај Galaxy S8

1. Го притискаш Home копчето да се активира екранот
2. Правиш swipe up/down за да се активира скенерот
3. Го местиш телефонот 25-30 цм до лице
4. Ги центрираш очите правилно во круговите
5. Откако ќе се отклучи телефонот, пак правиш Swipe up за да одиш во мени

Во првата варијанта имате 1 чекор, во втората имате 5 различни чекори, неброејќи го фактот што телефонот мора да го подигнете од маса да го отклучите, додека кај iPhone не мора. И Apple да го имплементира ќе биде на овој начин, така да Iris скенер по дифолт е глупава работа засега.
Прво, споредуваш фингерпринт кај Ајфон со ирис скенер кај С8, различни начини на отклучување, така да не држи вода. Ако веќе споредуваш, спореди фингерпринт со фингерпринт, и океј, тука се согласувам, Ајфон(ЕДИТ: Епл) подобро го има решено, пошто е напред и лесно достапно, додека Самсунг ја утнал позицијата и големината.

Второ, не секој има исти сценарија на користење, еве пример јас 99% од случаите кога сакам да го користам телефонот, го кревам в рака, ретко да некогаш сум имал потреба да ко отклучам додека е на маса.

Трето, незнам од кај извади толку чекори за активирање со ирис скенер, телефонот во моментов е пред мене, па да видиме....

1. Притискам Home Button, автоматски се активира скенерот(незнам зошто ти си морал да правиш swipe up, не го местам на 25-30цм до лице, изгледа тоа ми е природно држење на телефонот во нормални услови, а за ненормални ќе користам фингерпринт, пошо имам избор нели)
2. Краток дел од секунда, и веќе сум во Мени(не ни имам време да погледам во скенерот, телефонот веќе е отклучен и на home screen, и немам потреба да правам swipe пошо главните апликации ми се тука.

Сето ова кај мене работи кога сум во нормална положба и нормални услови. Е сега, кога си легнат, со полузатворени очи, во скроз темна просторија, можно е и да те зафркава, па затоа тогаш ко шо реков, си имаш фингерпринт.

И за крај, пак ќе повторам, незнам зошто си имал потреба толку чекори да правиш за да го отклучиш со ирис скенер, но еве во мојот случај никогаш не се повеќе од два чекори. Секој со различни сценарија на користење.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Нели имаше некои опции директно да се пали со што се избегнуваат 1/2?

Немам доволно инфо, заради тоа што оваа година не гледав доволно рецензии, ама знам дека читав дека процесот се убрзуваше.
Од наведените чекори, јас ги користам само 1 и , ретко 5.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
И за крај, пак ќе повторам, незнам зошто си имал потреба толку чекори да правиш за да го отклучиш со ирис скенер
Кога се хејта, секогаш се одбира најлошата варијанта. Конечно некој што користи 8-ца да заземе страна против тие фамозни 5 чекори кои ги читам на два-три пати по темава, а уште од сам старт не ми беа веродостојни.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@TylerMkD, остај тоа. Кажи како целост, во моментов кој ти е подобар телефон, 7+ или S8 + со сите предности и мани на 2-та уреда.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Кога се хејта, секогаш се одбира најлошата варијанта. Конечно некој што користи 8-ца да заземе страна против тие фамозни 5 чекори кои ги читам на два-три пати по темава, а уште од сам старт не ми беа веродостојни.
Нема потреба да лажам, ако лажам, сам се лажам, пошо нели, на крај јас го користам секојдневно (во интерес на вистината можам да го снимам сценариото, не е проблем). Инаку, пред да го земам Самсунгот, сакав да се префрлам на иОС, па размислував за 7+, но кога ги споредив еден до друг, некако не ми се земаше ајфон со дизајн од 2010, наспроти футуристичкиот дизајн од С8. Би почекал некоја наредна итерација од Ајфон, да видиме што ќе сторат со 8цата. Моментално освен iOS vs. Android, друга предност Ајфонот нема, туку обратно.

IMG_20170520_142031.jpg IMG_20170520_142158.jpg

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Прво, споредуваш фингерпринт кај Ајфон со ирис скенер кај С8, различни начини на отклучување, така да не држи вода. Ако веќе споредуваш, спореди фингерпринт со фингерпринт, и океј, тука се согласувам, Ајфон(ЕДИТ: Епл) подобро го има решено, пошто е напред и лесно достапно, додека Самсунг ја утнал позицијата и големината.

Второ, не секој има исти сценарија на користење, еве пример јас 99% од случаите кога сакам да го користам телефонот, го кревам в рака, ретко да некогаш сум имал потреба да ко отклучам додека е на маса.

Трето, незнам од кај извади толку чекори за активирање со ирис скенер, телефонот во моментов е пред мене, па да видиме....

1. Притискам Home Button, автоматски се активира скенерот(незнам зошто ти си морал да правиш swipe up, не го местам на 25-30цм до лице, изгледа тоа ми е природно држење на телефонот во нормални услови, а за ненормални ќе користам фингерпринт, пошо имам избор нели)
2. Краток дел од секунда, и веќе сум во Мени(не ни имам време да погледам во скенерот, телефонот веќе е отклучен и на home screen, и немам потреба да правам swipe пошо главните апликации ми се тука.

Сето ова кај мене работи кога сум во нормална положба и нормални услови. Е сега, кога си легнат, со полузатворени очи, во скроз темна просторија, можно е и да те зафркава, па затоа тогаш ко шо реков, си имаш фингерпринт.

И за крај, пак ќе повторам, незнам зошто си имал потреба толку чекори да правиш за да го отклучиш со ирис скенер, но еве во мојот случај никогаш не се повеќе од два чекори. Секој со различни сценарија на користење.

Да не си фантазираме, го имав телефонот долго и го тестирав темелно. Не само јас, зашто секогаш знам дека може да бидам пристрасен, туку го давав и на други луѓе да го тестираат од секој аспект. Дури и најголемите фанови на Galaxy S моделите рекоа дека ирис скенерот е недоработен.

Еве ти видео, а јас и ти до задутре може да си кажуваме приказни:

View: https://youtu.be/eAjZAkjVbW0?t=3m2s

П.с. Во официјалното ДЕМО ВИДЕО ОД SAMSUNG имаш Swipe to unlock откако ќе притиснеш Home копче.

View: https://youtu.be/CUTsip867UE?t=58s

*Освен ако со некој апдејт не го средиле ова Samsung. :D

Последна промена:

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Да не си фантазираме, го имав телефонот долго и го тестирав темелно. Не само јас, зашто секогаш знам дека може да бидам пристрасен, туку го давав и на други луѓе да го тестираат од секој аспект. Дури и најголемите фанови на Galaxy S моделите рекоа дека ирис скенерот е недоработен.

Еве ти видео, а јас и ти до задутре може да си кажуваме приказни:

*Освен ако со некој апдејт не го средиле ова Samsung. :D
Прво, јас не фантазирам(за тебе незнам), немам никаков интерес од тоа, а нит од тоа до задутре да си кажуваме приказни :). Не мораш да ми даваш видеа, го имам телефонот пред мене.

Второ, ако нешто се средило со апдејт, значи дека не си го имал доволно долго телефонот и неможеш да даваш искуства од прва рака.

За крај, не ти тврдам дека ирис скенерот е перфектен, и најдобар начин на отклучување на телефонот, туку дека мене ми работи добро, и добро се вклопува со моите сценарија на користење. Како што рече ти, можеби е недоработен, сигурно може и подобро, ама дека е лош и некорисен, извини ама неможам да се согласам.

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Еве и едно аматерско видео во прилог, колку да се долови поентата. (едвај снимив) :)

Ова е веќе апдејт, на првичната верзија на телефонот го немаше. Погледни ги видеата и ќе ти биде појасно каков УЛТРА ЛОШ систем имаше претходно, имаш среќа што по месец дена го зимаш телефонот.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Ова е веќе апдејт, на првичната верзија на телефонот го немаше. Погледни ги видеата и ќе ти биде појасно каков УЛТРА ЛОШ систем имаше претходно, имаш среќа што по месец дена го зимаш телефонот.
Па зато ти зборев бе Тајлер :D, ти само инет тераш. Ете битно сега е појасно.

Едит: Ги гледав видеата претходно, затоа ти кажав погоре дека 5те чекори се уствари 1 или максимум 2.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ова изгледа импресивно. Као да не ни имаш локскрин (али се гледа дека имаш и дека ептен брзо отклучува).

Топ! Уште некој апдејт и тоа може да биде испеглано до ниво кај шо заеби фингер со очи отклучување ќе е побрзо.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Пак ќе повторам, мене ми работи супер и сум задоволен. Некогаш може да е и поспоро од тоа што е во видеото, но во просек ми е океј, и го користам како примарен начин на отклучување. Кажав и погоре при темни услови некогаш може и да не препознае, па втор пат не пробувам, веднаш преминувам на фингерпринт. И јас се надевам дека со апдејти би требало да го направат уште подобар. Од видеото може да се види дека си работи и под агол, немораш како некој фрик да го подигаш телефонот горе во висина на очите.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Пак ќе повторам, мене ми работи супер и сум задоволен. Некогаш може да е и поспоро од тоа што е во видеото, но во просек ми е океј, и го користам како примарен начин на отклучување. Кажав и погоре при темни услови некогаш може и да не препознае, па втор пат не пробувам, веднаш преминувам на фингерпринт. И јас се надевам дека со апдејти би требало да го направат уште подобар. Од видеото може да се види дека си работи и под агол, немораш како некој фрик да го подигаш телефонот горе во висина на очите.

Реков, ова е N пати подобро. Не ми е јасно, оваа технологија ја имаат од Note 7, што значи со месеци работат на ова и пак го пуштија во првична верзија која искрено не ја биваше воопшто.

После 2-3 недели, софтверски го испеглале убаво...факинг Samsung.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно