Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Мене не ми е познато некаде низ Европа да ти повлекуваат пари директно од сметка.
Како што е редот најпрво треба да добиеш писмо со слика со све и рок за плаќање.
Ако сакаш да оспоруваш тогаш бујрум на судија за прекршоци.

Тоа со автоматското повлекување пари мислам дека е само новинарска глупост, ако може да се наречат новинари овие што пишуваат по порталиве. Пари од сметка само извршител може да ти земе и за тоа си има правила кога и како може. Пак се пали темата со рекла-казала муабети од портали.

18 август 2019
1.219
1.193
@Паланчански Те изело тебе времето... Прашај си го матичниот доктор да ти прочита што ти пишува во твојот електронски здравствен картон: кој телефонски број и која електронска адреса.
Иии повели влези во 21 век и не терај инат со сите и за се што не ти е по кеиф.
Еве и ти не си ми по кеиф, ама те трпам додека не стиснам игноре и да одморам од читање глупости од минатиот век.
Знам дека сакаш да бидеш актуелен, ама ова е форум за ширење нови идеи, а не терање инат и ширење нервози. Среди се човече. Добронамерен совет.
Електронска здравствена легитимација и електронски здравствен картон не е исто. Во претходниот пост пишуваш за легитимација, не за картон. Уште да објасниш каде има мејл кај матичниот лекар, кога никогаш никој не ми побарал.
Такви рекла-казала муабети има и дека не може да се отвори банкарска сметка без мејл и телефон, ама банката друго вели.
А за игноре, баш ми е гајле. Стисни слободно, и онака не поднесуваш ако некој има друго мислење.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Државава е понапред од еу :)))))
Мда. Пошто така напредна сега треба да враќа 50 милиони по фирми.

Камери! Камери на секаде драги луѓенца. Ова е неиздржливо.

Дресирани, хипнотизирани, со ограничени способности за расудување и згора на се некултурни, дрски и невоспитани.
Од интернет страна TikTok, Youtube shorts, рамна земја, "кемтрејлој" и заговори на секаде.

Има кола на старо (со турбо!) и аздисува низ град со 1000.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.703
3.349
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Еј замисли за здравствена легитимација или картон, досие НЕ МОРАЛО емајл и мобилен. Или мене ми прогледале низ прсти...
cbcc61096116b0ac96412bfbfa5a471e.jpg

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
На татко ми пред некоја година за казна му имаат директно пари од трансакциска повлечено.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
На татко ми пред некоја година за казна му имаат директно пати од трансакциска повлечено.
Не било баш директно сигурно. Гарант не ја платил на време, и не се жалел нит појавуел на суд ако му дошло, и се правел на тошо.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Не било баш директно сигурно. Гарант не ја платил на време, и не се жалел нит појавуел на суд ако му дошло, и се правел на тошо.

Не викам не. Не се ни сеќавам додуша али знам на апликацијата од банка пишуваше МВР.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.162
Скопје Аеродром
Еј замисли за здравствена легитимација или картон, досие НЕ МОРАЛО емајл и мобилен. Или мене ми прогледале низ прсти...
cbcc61096116b0ac96412bfbfa5a471e.jpg

Е-маил не мора, зошто „администрација“ наша им се бомбардирани е-маил базите и не ги користат.
За мобилен треба да го имаш, кога имаш закажано термин ти стига потсетување.
Инаку имаат 3-4 бази една е фзо, друга мој термин и т.н. и ретко ги синхронизираат или воопшто не го прават тоа.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Е-маил не мора, зошто „администрација“ наша им се бомбардирани е-маил базите и не ги користат.
Инаку имаат 3-4 бази една е фзо, друга мој термин и т.н. и ретко ги синхронизираат или воопшто не го прават тоа.
Не ми стига ни маил ни смс. Ете ко што гледаш ми немаат заведено ништо. И не сум само јас, еве и колегава баш се јави сега кај матичната и исто му вика немаш ништо, сакаш да ставиме

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.162
Скопје Аеродром
Не ми стига ни маил ни смс. Ете ко што гледаш ми немаат заведено ништо. И не сум само јас, еве и колегава баш се јави сега кај матичната и исто му вика немаш ништо, сакаш да ставиме

Матичната број не може да стави, треба да се јавиш во фзо и во мој термин за да ти го стават бројот. (две различни бази на податоци)
Матичната нема привилегии ниту да менува адреса на живеење ниту телефон ни мејл.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Матичната број не може да стави, треба да се јавиш во фзо и во мој термин за да ти го стават бројот. (две различни бази на податоци)
Матичната нема привилегии ниту да менува адреса на живеење ниту телефон ни мејл.
Викаш, ете сама се понуди?

15 септември 2012
1.159
1.300

Мојата забарка на времето ги пополни тие податоци, емајл и телефонски број а и го корегира погрешно распоредениот матичен забар...
Заедно измисливме нов PIN, го смени и сега никој не се сеќава после 15+ години кој е бројот...
Ама пораки за закажани термини за прегледи стигнуваат...

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Тоа со автоматското повлекување пари мислам дека е само новинарска глупост, ако може да се наречат новинари овие што пишуваат по порталиве. Пари од сметка само извршител може да ти земе и за тоа си има правила кога и како може. Пак се пали темата со рекла-казала муабети од портали.
по ново и преку УЈП може да ти стопираат мислам сметка преку работодавач, без извршител (и трошкови за истито) .. во случај да не си реагирал на правосилно решение и не платиш на време после одлука и сл.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
по ново и преку УЈП може да ти стопираат мислам сметка преку работодавач, без извршител (и трошкови за истито) .. во случај да не си реагирал на правосилно решение и не платиш на време после одлука и сл.

Извршителите се јавуваат и кај работодавците во случај да нема доволно средства на сметката.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Така е, податоците во ФЗО и во апликацијата не се од иста база. Јас тука внесов број, а во ФЗО и МојТермин ми е некој стар од пред години... класика каша-попара...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Така е, податоците во ФЗО и во апликацијата не се од иста база. Јас тука внесов број, а во ФЗО и МојТермин ми е некој стар од пред години... класика каша-попара...
Податоците се истите што ги имам и во фзо и мојтермин. Проверено кај матичната. Проверено и од пракса пошто никад не сум добил нит смс нит бутур за ништо. Прашано и кај другар што работи во една од фирмите што прават софтвер за матичните. Базата на мој термин е башка, но се крос апдејтира секој 30мин со онаа од фзо. Си ваажни податоци за системот се во мој термин. Од ФЗО базата се превземаат и синхронизираат само основните матични податоци. Емаил и Телефонски број се незадолжителнои податоци и во двете бази. И не сум бил ни прв ни единствен без тие податоци. И да можело матичен лекар или стоматолог, да изврши промена на сите не есенцијални податоци, вклучувајќи и емаил и телефон. Генерално не можат да сменат име презиме, ембг, и такви работи кои се мењаат само со документација во ФЗО директ.

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.162
Скопје Аеродром
Податоците се истите што ги имам и во фзо и мојтермин. Проверено кај матичната. Проверено и од пракса пошто никад не сум добил нит смс нит бутур за ништо. Прашано и кај другар што работи во една од фирмите што прават софтвер за матичните. Базата на мој термин е башка, но се крос апдејтира секој 30мин со онаа од фзо. Си ваажни податоци за системот се во мој термин. Од ФЗО базата се превземаат и синхронизираат само основните матични податоци. Емаил и Телефонски број се незадолжителнои податоци и во двете бази. И не сум бил ни прв ни единствен без тие податоци. И да можело матичен лекар или стоматолог, да изврши промена на сите не есенцијални податоци, вклучувајќи и емаил и телефон. Генерално не можат да сменат име презиме, ембг, и такви работи кои се мењаат само со документација во ФЗО директ.

Јас имав голем проблем баш со тие телефони и адреса. Матична не можеше да ми смени ништо, во фзо сменив број ама во мој термин не бил сментет за период од 5-6 месеци. Па мораше да менувам во мој термин од кога сватив дека и таму морам да сменам.
Во меѓувреме ми стигна смс дека треба да ја сменам картицата а таа не е на мое име и немаше шанси, па земав нов број.
Повторно иста процедура само што ете поминале 7-8 месеци од тогаш и незнам дали е коректно сменет секаде.
Времето ќе покаже па ако не е добро повторно иста процедура за да ме внесат во нивните бази.

Дека на 30 минути се абдејтираат базите може, ама сигурно неуспешно се апдејтираат.

• ми се допаѓа
Реакции: marv
15 септември 2012
1.159
1.300
Јас имав голем проблем баш со тие телефони и адреса. Матична не можеше да ми смени ништо, во фзо сменив број ама во мој термин не бил сментет за период од
А знаела ли матичната како се тоа прави (како што не знаат 99.99999999% од нив) или само те одјеба*а?

Дека на 30 минути се абдејтираат базите може, ама сигурно неуспешно се апдејтираат.
Ех, македонски јазик, македонски јазик... Де кажи која ти беше учителка во основно школо, да одам да и удрам еден шамар, оти лошо те научила...

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.162
Скопје Аеродром
А знаела ли матичната како се тоа прави (како што не знаат 99.99999999% од нив) или само те одјеба*а?

Ех, македонски јазик, македонски јазик... Де кажи која ти беше учителка во основно школо, да одам да и удрам еден шамар, оти лошо те научила...
Македонски ме учеше една Јонка :ROFLMAO: . Само сега гарант 100 пути поп ја опеал, ако сакаш оди опеј ја и ти сигурно е во бутел. :D

Матичната нема пристап за внес/измена на такви податоци.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно