Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.193
1.196
Скопје
Законски не постои можност да убиеш човек на пешачки а да не лежиш. Арно ама...

За ова срамота, од тогаш женава ми стана одвратна, текстов во Дневник ко нејин адвокат да го пишувал оправдување до оправдување, али верувај кармата е кучка, се ќе и се врати

15 септември 2012
1.159
1.300
За ова срамота, од тогаш женава ми стана одвратна, текстов во Дневник ко нејин адвокат да го пишувал оправдување до оправдување, али верувај кармата е кучка, се ќе и се врати
Да, да, кармата ја врати на тевелизија, уште труе народ со мрсни јадења?

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.193
1.196
Скопје
Што да верувам не заебавај, уште наредниот ден после сообраќајката добила понуда од Мекларен да го замени Росберг како втор возач.
И сеа за малку ќе го лапнеше местото на Хамилтон во Мерцедес :ROFLMAO:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.712
3.841
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
За ваквите камерите ќе функционираат? :)))
5317600cc7890f41eb74d96da768ad2a.jpg

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
18 август 2019
1.219
1.193
Дали е ова законски? Што да правам бидејќи поради оштетен слух не користам телефон? Со кое право ме принудуваат да купам телефон кој не можам да го користам?
Има луѓе кои не користат интернет. Што ќе им е електронска адреса? Ама така е кога прописи носат полуписмени партиски послушници. Наместо да одиме во чекор со времето, ние сакаме да бидеме три чекори пред него.
Што се однесува до камерите, јас би ги поставил не само во Скопје, туку насекаде по патиштата. Да не може првиот кој е фатен да им јавува на останатите каде е полициската патрола.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Има луѓе кои не користат интернет. Што ќе им е електронска адреса?
Ова е проблем, пошто по се изгледа сакаат да наметнат известување по овој пат дека се смета како „официјално си известен“... А човекот во прашање може да нема поим за што се работи.

Ме потсетува на Автостоперскиот водич низ Галаксијата, и моментот кога Вогонците ќе градат свемирски автопат заради што мора да ја уништат Земјата. Сето тоа уредно било да ти било објавено на огласна табла во локалната канцеларија на Алфа Кентаури, ама немало ниедна жалба така да... :confused:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.772
4.495
Неготино
Мислам дека ако нешто не користиш, можеш да кажеш дека не користиш. Имаш и доказ дека стварно не користиш.
А поради оштетен слух не знам колку е изговор да не користиш телефон. Ако е за така, не ни треба да возиш со оштетен слух.

За мејл точно, да, мада мислам дека тоа ќе е опционално.

15 септември 2012
1.159
1.300
Дали е ова законски? Што да правам бидејќи поради оштетен слух не користам телефон? Со кое право ме принудуваат да купам телефон кој не можам да го користам?
Има луѓе кои не користат интернет. Што ќе им е електронска адреса? Ама така е кога прописи носат полуписмени партиски послушници. Наместо да одиме во чекор со времето, ние сакаме да бидеме три чекори пред него.
Што се однесува до камерите, јас би ги поставил не само во Скопје, туку насекаде по патиштата. Да не може првиот кој е фатен да им јавува на останатите каде е полициската патрола.
Е-вааа, еве го се јави еден од среден век...

Како управуваш со возило со оштетен слух? Како помина лекарска контрола?

Колку се тие луѓе што не користат интернет? Малку се постари? Возат пребрзо? Не почитуваат правила во сообраќајот? Црвено светло, полна линија...

Да ти одговорам до крај за тие полуписмените... тие се дел он народот, нели? И што е тоа дефиниција за полуписмен? Ги знае буквите од А до Ј, а другите не ги знае? Или ги знае бројките само од 1-5?
Нема сивило во таа област. Или си писмен или си неписмен. Трето нема.

Имаме среќа што тебе не те консултирале каде да се стават полициските патроли. А нели беше идејата да се постават камери без полициска патрола, без можност за човечка интервенција?

Извини, не можам повеќе да коментирам #!&^#%*!

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Прво и основно, уште не е законски, и не не бараат прашано прееска кај човек што помина технички денес (се погоди пишаново ко кец на десетка и ми текна да ги прашам).
Второ се работи за сопственикот на автомобилот или друго моторно возило, не за тој што го управува. А сопственик може да е и глув, и слеп и писмен и неписмен. Малку е глупо ова со ова "задолжително" како Панче го замислува ама ајде ќе видиме како ќе биде кога ќе биде.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.132
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Прво и основно, уште не е законски, и не не бараат прашано прееска кај човек што помина технички денес (се погоди пишаново ко кец на десетка и ми текна да ги прашам).
Второ се работи за сопственикот на автомобилот или друго моторно возило, не за тој што го управува. А сопственик може да е и глув, и слеп и писмен и неписмен. Малку е глупо ова со ова "задолжително" како Панче го замислува ама ајде ќе видиме како ќе биде кога ќе биде.

"како Панче го замислува". Не замислува ништо Панче има собрано екипа правни експерти вклучувајќи и врвен експерт по Уставно право кои прават споредби со решенија во ЕУ и прават усогласувања со нашата регулатива. Ништо не е оставено на нечие замислување или случајност. Затоа и поспоро оди, ама се надевам ќе убрза годинава.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
"како Панче го замислува". Не замислува ништо Панче има собрано екипа правни експерти вклучувајќи и врвен експерт по Уставно право кои прават споредби со решенија во ЕУ и прават усогласувања со нашата регулатива. Ништо не е оставено на нечие замислување или случајност. Затоа и поспоро оди, ама се надевам ќе убрза годинава.
Абе се прекршија. Според Панче уште летиска требаше да биде, па есеноска, па еве до 15ти Јануари.... Ете баш така. Како замислува Панче, слушни го на подкастот.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Ова е стварно неверојатно што го читам.
Замисли, сакаме во Европска унија, сакаме напредок во земјата, им се восхитуваме на германците, жабарите, швеѓаните чии општества се скроз дигитални, ама проблем било меил адреса да се има во Македонија, јер вчера ги измислија меил адресите???? Одиме во чекор со времето така што не користиме интернет во 2024-та година?
Абе ако си глуп, луд, будала, последно нешто што треба да правиш е да возиш кола, а да не зборувам па да вреѓаш некој што сака да ги мрдне работите од мртва точка.

Каде бе со муабетиве бе луѓе кадееее? Да ја држиме државата во заложништво ради некој неписмен што не сака да научи меил адреса да отвори?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Ова е стварно неверојатно што го читам.
Замисли, сакаме во Европска унија, сакаме напредок во земјата, им се восхитуваме на германците, жабарите, швеѓаните чии општества се скроз дигитални, ама проблем било меил адреса да се има во Македонија, јер вчера ги измислија меил адресите???? Одиме во чекор со времето така што не користиме интернет во 2024-та година?
Абе ако си глуп, луд, будала, последно нешто што треба да правиш е да возиш кола, а да не зборувам па да вреѓаш некој што сака да ги мрдне работите од мртва точка.

Каде бе со муабетиве бе луѓе кадееее? Да ја држиме државата во заложништво ради некој неписмен што не сака да научи меил адреса да отвори?
Сѐ си во право, освен за едно. Не бараат на возачите, него на сопствениците. Има гооолема разлика. Со ова го решаваат проблемот со кого да казниме на начин Преџи бриго другоме

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Неее, па сигурно маил адресите само им требаат за да имаат начин како полесно да го честитаат денот на возачите. Nothing to see here folks, move along.

Да ја држиме државата во заложништво ради некој неписмен што не сака да научи меил адреса да отвори?
Па нели прост народ силна држава? :)
Сега сериозно, не е реално да очекуваш дека стотици илјади луѓе кои се информатички неписмени, дека тек така ќе почнат да користат емаил акаунти и да комуницираат преку нив. Мислам еј, како си го замислуваш тоа со просечен сељак? Ете сељакот има мобиљ и ете некој ќе му отвори акаунт но што со тоа понатаму? Ти ќе му отвараш/читаш маилови, по десетици и стотици на ден (и илјадници кога ќе се насанка на спам)? Ти ќе му пишуваш реплики? Ти ќе му го одржуваш телефонот и акаунтот? Итн, итн.

Нереално е, и овие од влада многу добро си го знаат тоа. Ама нив не ги интересира дали е тоа реално, они само сакаат да имаат лесен начин за ич пари и без губење време да можат да кажат „ете бевте послужени“ (со известување за казна или што и да е).

И јас сум 100% за автоматски казни, па макар и што знам дека некои пак нема да ги фаќаат закони. Но не се залажувајте дека ова е за добро на народот, со претстојново преќутно согласување дека маил ќе стане официјално и достаточно средство за известување на целата популација. Само на мала врата ќе воведат нов начин како да направат повеќе малтретирање и злоупотреба на обичните луѓе.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.703
3.349
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Да ти одговорам на прашањата како би било и сигурен сум дека така ќе биде:

Познавам луѓе кои се глувонеми и користат телефон за пишување и камера, да може да комуницираат и без да се дерат на камера со помош на нивниот знаковен јазик, така да телефон е доволно да те известат по порака за прекршокот. Телефон во денешно време е потреба, не е нешто опционално, но ако одиш до таму да се правиш “паметен“ секогаш стои тука адреса на живеење.

За електронска адреса горе долу се согласувам, ама па зошто да немаш електронска адреса? нели се сакаме да биде дигитализирано, како сакаш да плаќаш онлајн сметки без електронска адреса? На која електронска адреса ќе ти пристигнат извештаите за онлајн плаќањето на твоите сметки?

Јас како провинцијалец сакам прво во Скопје да се постават, пошто во другите градови не можеш да развиеш над 140 од семафор до семафор. Еве дојди во Гостивар и пробај да возиш брзо како што возиш во Скопје, ако успееш добиваш кафана.

Е сега пошто нашиве знаат дека ќе има паметњаковичи кои ќе сакаат да заобиколат, сигурно втората опција ќе биде честитка на домашна адреса.

Патем пред да пробаш да го заобиколиш ова погоре со некаков изговор, само да знаеш дека твоја обврска е да ги ажурираш твоите податоци на живеење. ;)

Како управуваш со возило со оштетен слух? Како помина лекарска контрола?

Луѓе со оштетен слух може да возат автомобил. За управување автомобил ти треба вид, не слух.

15 септември 2012
1.159
1.300
Одговор на дисусијава до сите:

Еве, некој даде можност за дискусија и одма видовме 500 kg ДРЕК.
Имаш андроид мобилен (попаметен од тебе) и немаш џимеил адреса? Абе ајде? Озбилно?

Ова треба да се реши на следниот начин:
Каква година, какви бакрачи: Им даваш рок од 30 дена да испратат емајл порака на таа и таа адреса во формат: ембг и број на телефон и регистарски таблици на колите што ги имаш. Од ембг имаш име, презиме, поштенска адреса на живеалиште, ја имаш емајл адресата од која е пратено и го добиваш телефонскиот број и регистарската табличка.
Еден паметен компјутерџија сето тоа да го префрли во база и КРАЈ.
Не испратиш податок? Пратиш во погрешен формат? Пратиш погрешен податок? Казната иде на сопственикот на регистарската таблица. Немаш емајл адреса? имаш рок од месец дена да формираш или внук ти да ти отвори...

Како е со зонското паркирање? ама погрешно сум ја укуцал зоната - еб* се, еве ти казна дневна карта и научи за следниот пат.

Нема прогрес со вакви реакционерни дискусии. НЕМА. А најмалку очекувам од прогресивни компјутераши ваква дискусија.

Него, ако не ја платиш казната, ќе те пуштат на граница да излезеш од државата? Како што е во Србија? Ама таму е и услов неплатена казна, данок, паркинг (и некоја комунална услуга мислам дека е по ново)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв