Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

програмер како freelancer во македонија?

''TcM>>

lurker
6 јануари 2008
961
39
Ме интересира дали некој од вас работи како фрилансер во сверата на програмирањето (софтверски решенија) и дали е задоволен од тоа..
воедно и како/колку наплаќате?

Сега за сега имам направено само софтвер (убаво среден со сите свои предности) за фактурирање. Но цената на ваквите програми не е висока.
Но како и/или што може да се работи како фрилансер кон одредено софтверско решение (кое што за негова реализација може да потрае и неколку месеци), а притоа да биде и финанскиски исплатливо, а не работено 3/4 месеци а платено само 300/400 +- евра...
(бидејќи така ми се има спомнато, многу сум барал)..

Така да како си го вреднувате трудот? или не се исплати кај нас да се работи како фрилансер?

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Јас знам луѓе кои живеат веќе со години и тоа само од Outsourcing, воедно и јас сум Freelancer.
Ако сакаш да работиш на саат, оди на Odesk. Ако сакаш сам да си земеш проект т.е. да ти платат на крај за проектот а ти да си работиш колку сакаш, тогаш оди на Freelancer.
Имаш полно Freelancer сајтови. И сите работат со Македонија. :)

''TcM>>

lurker
6 јануари 2008
961
39
прашувам затоа што на овој софтвер за фактурирање потрошив скоро 2 месеца, а ептен ефтино ќе иде (бедни 50е). Сега како следна понуда имам да направам софтвер за хотел, што исто ќе ми одземе значително време. Па сега не знам колку би требало да наплатам, но некако ми изгледа скептично ако не можам со овој да извадам добра заработка..
И затоа ме интересираше колку вие наплаќате за одредени програми...
- Дали за ниска цена со тоа што очекувате поголемо количество за тој програм да продадете, па со тек на време да компензирате за потрошениот труд.
- Или пак се наплаќа убаво за секој изработен софтвер.
Така како на пример за овој со хотелов, дали ако се наплати над 500е е таман или ептен, дали ако се наплати под 500 е таман или премалку за трудот, или дали се наплаќа на ептен ниско па дури до 100/150е, со тоа што ќе може да се очекува во иднина да се има клиенти за истиот софтвер па едноставно само да се препродава?

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Ако го правиш софтверот по нарачка, т.е. ако ти побарале од некој хотел да им направиш софтвер специјално за нив, нема смисла да работиш со месеци и да им наплатиш само 500€, па после да се надеваш дека ќе ти се јават од друг хотел. Чистачката кај мене во влез заработува повеќе. Едноставно израчунај си колку часа од прилика ќе ти треба за да го завршиш софтверот и помножи го тоа со една просечна програмерска саатница.

IVS

Баниран/a
29 јуни 2011
144
64
Ако те бива за програмирање, за*би ти Македонија и работа со македонски фирми/лица, и почни да си работиш на freelance сајтови, не си ни свесен кои пари се прават, ќе ти се смени животот...

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Ако си го правел по нарачка софтверот тогаш тоа е друга работа.
А за хотелов побарај им најмалце 2000 евра, мислам дека најмалку толку вреди.
Речи им дека само за нив го правиш итн.

Fiasco

poweruser
2 март 2008
3.036
203
404
www.igorjanevski.com
Кај можеш да добиеш работа на Freelance од индијцине, оставаат најмали можни понуди и нормално дека ги добиваат сите таскови.

arsiarsi1

read-only
17 февруари 2008
2
3
Ако сакаш да работиш од саат тогаш оди на Odesk, за работа од проект фиксно оди на Elance. Може евентуално да пробаш на vWorker.
Генерално ако сакаш да работиш со странство (Европа,Америка, Австралија) тогаш заборави класично програмирање. Специјализирај постоечки пакети:
Joomla, Wordpress, Magento, SharePoint, SqlServer(ReportingServices) па дури тука би додал и VBA со Excel, Access...
Значи повеке се бара додавање функционлности и оптимизација на веке постоечко решение изработено со помош на комерцијален пакет. Многу ретко се бара изработка на програма од нула. Дури и да се бара кодирање тоа ке биде нешто специфично или потребно е познавање на соодветна бизнис логика и многу тешко да добиеш работа, сепак конкуренција ти е цел свет.
Со еден збор ако сакаш солиден и постојан приход од freelance работа одбери некој пакет и посвети се на него.
Инаку за цена од саат на Odesk во просек ти е 7 долари од саат за програмирање инаку има специјалисти за SQL Server, Action Script ... на пример што без проблем добиваат работа и за 20 - 40 долари од саат. Многу зависи од створениот рејтинг и веќе воспоставените релации со клиентот.

Што се однесува за програмата за Фактури таа нема да се расипе ни оваа година ни до година така да нејзината вредност не е 50 евра туку 50 * колку пати ке ја продадеш.

petelko23

read-only
5 август 2011
32
19
Кај можеш да добиеш работа на Freelance од индијцине, оставаат најмали можни понуди и нормално дека ги добиваат сите таскови.

Европејците и Американците не сакаат да работат многу со Индијци и Пакистанци.

Провери на оДеск кој ги добива најголем дел од проектите и кој заработува најмногу по саат.

На еден типичен веб проект се пријавуваат околу 50 кандидати, од кои барем 10 немаат врска со програмирање. Околу 80% имаат имиња како Gupta, Pervez, Muhhamed, Ramsun, Brama и слично што алудира на тоа од кој дел на светот доаѓаат. Но и покрај тоа, проектите главно ги добиваат луѓе што се презиваат на -ОВ, -СКИ или -ИН и имаат барем 20-30% повиска цена од просекот ( не, не се Македонци, во главо не Руси и Украинци :) )

Од лично искуство ќе ти кажам дека не е многу примамливо да се работи со Азијците зашто прво имаат многу лош англиски, немаат ни трунка чуство за пристојност и се поприлично алчни за пари. Тоа многу убаво го гледаат работотавците и после неколку лоши искуства со Талибанци ќе сакаат да се држат со некој на кого што може да му веруваат.

Инаку во Македонија има многу добри услови за freelance работа. Знаеме англиски, лесно ги покриваме и европската и америчката временска зона, имаме конкурентна цена и добро комуницираме со луѓе, што според мене е најбитно за успешна соработка. Имајте предвид дека луѓето од другата страна се сепак луѓе и многу е важно да знаеш добро да комуницираш.

ivsss

hello world
16 февруари 2012
345
700
IVS друже кој и да си мора да се видиме и пиво да пиеме :) или си ми подсвеста (пошто ги пишуваш истите постови во ист стил што ги мислам и јас) или си некој сличен на мене. Во секој случај е ВИН/ВИН. Ако доаѓаш следната недела на отварањето на Диабло 3 обавезно мора да се сретнеме.
Иначе потполно се согласувам со petelko23, индијци/пакистанци и други тракатанци не се многу омилени низ freelance светот освен за работи во рамките на 1-3 долари / саат.
Поздрав,
Ивс.

IVS

Баниран/a
29 јуни 2011
144
64
IVS друже кој и да си мора да се видиме и пиво да пиеме :) или си ми подсвеста (пошто ги пишуваш истите постови во ист стил што ги мислам и јас) или си некој сличен на мене. Во секој случај е ВИН/ВИН. Ако доаѓаш следната недела на отварањето на Диабло 3 обавезно мора да се сретнеме.
Јас и ти сме нешто како Fight Club, Beautiful Mind, итн. :p

Шала на страна, ама тука ќе морам да ти “раскинам“, зошто ич не сум по игрите :)

Hera7

read-only
29 август 2012
1
0
здраво барам фирма што е регистрирана повеке од една година и има вработени на кои им плаќа придонеси барем една година.
колку пари би чинело да аплицира за работна дозвола за американски дрзавјанин кој наводно би работел во фирмата.
овие работи ке ми требаат. ако има некој таков нека ми пише. ви благодарам

contract for provision of services;
working schedule;
proof of valid registration of the contracting parties;
list of posted employees;
proof that the seconded employees have been employed by the legal entity for at least one year and are social insured;
completed Application for issuing/extending a permit for temporary residence in the Republic of Macedonia ( Form 2, MOI);

xzappa

hello world
3 октомври 2009
76
15
Денес се се сведува на веб апликации, така да ти си создал апликација за инсталирање, а сите сакаат да коритат веб апликации - пример синџир на хотели низ цел балкан, има закупено сервер во австрија и си има свој сајт, но и апликација за хотелски менаџмент до кој пристап имаат само вработените - така сите хотели од истата фирма си ја користат апликацијата и имаат целосна прегледност и контрола. А со апликација како сто ти си ја направил за да ја користат повеќе ограноци на иста фирма треба да вложат многу.

Сигурен сум дека си добар програмер, веб програмирањето ке ти оди од рака и оди на фриленсер - работам веќе 3 години и супер заработувам дури имам многу проекти и ми требаат луѓе. На крај секогаш ќе можеш да се здружиш со некој фронт-енд девелопер и да изработите некој систем кој ќе го продавате со лиценца за користење.

Позз

членови онлајн
мислења
теми
членови

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно