Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем Правење на Rechargeable Li-Po GBA Mod

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Здраво дечки, една од работите шо наскоро ќе ги правам у форма на туторијал ќе биде battery pack со Li-Po батерија за у GBA, кој ќе се полни преку микро усб. Е сеа пошо јас не се разбирам многу у електроника, и иако веќе барав, читав, прашував на темава - знам дека тука има гуруа ко на пример @Pane24 и @Daniel86 па се надевав дека ќе помогнат и они со нешто инфо.

Идејата е во основа оваа:

View: https://www.youtube.com/watch?v=xUQKAWbxvlE

Со таа разлика шо јас ќе користам 1000mAh single cell батерија:

3.7V 1000 mAh Polymer rechargeable Li-ion battery For GPS DVD Tablet PC 753050 600682485838 | eBay

шо би било DIY замена за ова:

Gameboy Advance Rechargeable Battery Pack (PRE-ORDER)

каде шо се користи истата батерија која јас ја нарачав само шо имаат custom електронско коло.

Е сеа од тоа шо читав и барав користење на диода не ми стои ко паметна идеја пошо е мала компонента која ќе треба да ја намалува волтажата со тоа шо ќе ја зрачи као топлина. Топлината у вакви мали сценарија со отприлика 0.25 ампери струја нема да е голема и диодата 1N4001 која ја пишува у сиве туторијали би завршила работа али уште подобро решение би било да се користи LDO (low dropout regulator) регулатор на напон заради постабилен напон се на се. Но, со диода пак кога ќе падне напонот испод некоја вредност ќе работи најверојатно подобро индикаторот за слаба батерија на GBA конзолата. Но додатен проблем е шо не знам кај да купам 1N4001 диоди пошо на сајтот на логинг не најдов.

Е сеа, да се вратам на LDO опцијата - ми треба инфо дали ова е добар избор на ЛДО:

Voltage Regulator, MCP1826S-3302E/A | Loging Electronics

Со оглед на тоа шо разликата 3.7 - 3.3 волти значи дека ми треба LDO со минимум 0.5волти Low Dropout рејтинг (а MCP1826S очигледно е далеку подобар со 0.05волти рејтинг) и со оглед на тоа шо GBA конзолата читав дека повлекува напон од најмногу 250mA рејтингот од 1А макс на ова ЛДО е доволен.

Исто така за поврзување на ова дали е точно дека треба да поврзам вака (со оглед на тоа шо се користи оваа плочка):

5V Micro USB 1A 18650 Lithium Battery Charger Board Module TP4056 TE420 | eBay

- Li-Po батеријата е поврзана на BATTERY + и - контактите на TP4056 плочата соодветно
- OUT+ од TP4056 иде во LDO INP пинот
- LDO OUT пинот иде на + контактот за батерија на GBA конзолата
- OUT- од TP4056 иде на - контактот за батерија на GBA конзолата и до LDO GND пинот

Или илустрирано двете решенија:

battery.png

VS.

battery2.png

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.492
7.767
Скопје
www.facebook.com
Најјдобро е прво да го порачаш овоа вражулево и да измереш на излез колку напон дава , најверојатно ке биде на 3волти спрема мене. А доколку биде на 3 волти тоа значи дека си има регулатор у него за напон.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
А зошто не со светлечки диоди, кога и така сакаш беклајт?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Какви светлечки диоди, лол? Иам беклајт веќе LCD екран има нинтендото.

Иначе нарачано ми е чудото и ќе измерам, ама мислам дека не го регулира напонот на батеријата туку само ја полни, и во теорија треба ист напон да вади колку и батеријата, а тоа е во ранг од некои 2.8-4.2 волти - од празна до полна.

ЕДИТ: не можам да измерам одма пошо мултимерот ми се гаси пошо му е празна батеријата изгледа, а го отворив и има коцкаста 9в батерија така шо утре ќе купам батерија и ќе средам.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Ќе измерам до попосле и ќе пишам колку дава полначот, го имам истиот. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Ќе измерам до попосле и ќе пишам колку дава полначот, го имам истиот. :)

Ете, цар! :) У основа чудово треба да го има во сите кинески power banks така шо пошо вадат 5 волти тие мислам дека е независно од напон, туку има некој опсег кој го покрива за пунење само.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Да, ко шо кажав тоа е коа е скоро пуна батеријата. А чек сеа ме замисли, без батерија коа би било, колку би вадел? Може да се користи без батерија? Пошо коа е приклучен у струја од кај црпи OUT-от струја? Од USB кабелот директно или од батеријата, и ако е од USB од кај знае колку волти да пушта?

ЕДИТ: Еве спек шит, пробувам сеа да најдам инфо:

http://www.haoyuelectronics.com/Attachment/TP4056-modules/TP4056.pdf

ЕДИТ 2: Аха, Preset 4.2V Charge Voltage with 1.5% Accuracy - шо значи наменето е така баш ради тоа шо е наменето за користење со Li-Po батерии од 3.7 волти, али „сетинзиве“ као напон и ампеража се мењаат со менување на компонентите на плочава (отпорници и слично).

DoomiX_MDK

hello world
9 април 2007
174
109
Ако го разгледаш datasheet-от на колото за полнење може да научиш неколку работи:
  • колото за полнење работи во два режими:
    • Constant current mode: кога батеријата е речиси целосно испразнета колото за полнење ја држи струјата константна , додека напонот варира тс расне постепено, како батеријата се враќа во живот. На овој агресивен начин целосно испразнета батерија релативно брзо се враќа во живот до степен каде што настапува Constant voltage mode . Максималната струја на полнење зависи од вредноста на Rprog отпорникот. Кај кинеските модули најчесто е 1 ампер
    • Constant voltage mode е неагресивен начин на дополнување на батеријата до 100 % од својот капацитет , така што колото на излез дава константен напон од околу 4,1 - 4.2 волти, а струјата на полнење ја диктира самата батерија. Како батеријата се доближува до 100% од својот капацитет, така таа влече се помалку струја. Кога струјата ќе падне под C/10 , тогаш полнењето е завршено.
  • Твојот проблем можеш да го решиш на повеќе начини:
    • со диода во серија: околу дисипација на топлина немаш гајле. 1N4001 или било која во таа серија ќе ти завршат работа. Меѓутоа имај на ум дека диодата има пад на напон од околу 0.6 волти (иако оваа вредност не е фиксна и зависи од повеќе фактори). Целосно полна литиумска батерија има максимален напон од 4.1 -4.2 волти, а минимален нешто над 3 волти. На целосно полна батерија ќе имаш 4.2 -0.6 = 3.6 волти, што е веќе малку над 3.3 волти, напон на кој што работи CMOS електроника, меѓутоа сепак си во дозволена граница. Како батеријата ќе се празни, така и напонот ќе и опаѓа. Кога батеријата ќе биде на 3.6 волти, твојот уред ќе гледа околу 3 волти, поради падот на напон на диодата, при што можно е колото за детекција на празна батерија во гејмбојот да детектира дека батеријата е празна, а притоа таа реално не е. На кратко ова решение ќе ти работи, ама не е баш најоптимално.
    • Со линиски стабилизатор: поелегантно решение, фиксен излезен напон, со тоа што ти треба Low voltage drop (LDO) стабилизатор. Колку понизок пад на напон има стабилизаторот, толку повеќе ќе можеш да искористиш од батеријата. Падот на напонот ти го дефинира минималниот влезен напон на линискиот стабилизатор. Ако стабилизаторот со излез од 3.3 волти, a има 0.5в пад на напон, минималниот напон со кој може да работи е 3.3 + 0.5 = 3.8. У принцип тебе ти треба нешто со 0.2 - 0.3 волти пад на напон.
    • Во врска со напојувањето, јас би размислувал на вакво сценарио - USB 5 волти и батеријата од 4.2 волти би ги носел паралелно на влезот од линискиот регулатор, преку шотки диода во серија на двете линии (шотки диоди имаат мал пад на напон 0.2 волти). На овој начин ги оделуваш двата влезни напонски извори, и не сметаш на полнењето на батеријата , црпејќи дополнителна струја од колото за полнење за да го напојуваш самиот гејмбој - како што сега го имаш замислено

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Не го разбрав последниот дел... на крај тоа со диода е наједноставно (ако најдам) и плус ќе работи значи индикаторот за батерија, но нема оптимално да ја искористам батеријата и ќе имам според тоа помала ефикасност.

Со LDO не знам како сам да пресметам на колку волти веќе ќе падне напонот преку LDO па дали тоа ќе е доволно за да батерискиот индикатор светне или ќе биде директно шатдаун на целиот систем.

И тоа за врзувањето на LDO паралелно ко шо кажав не го разбирам, посебно како е поврзано со полнењето на батеријата коа се тоа го средува TP4056 плочата, и едино за кое мислам дека треба да се секирам се OUT контактите на плочата кои при полна батерија или дури се полни ќе имаат околу 4.2 волти кои треба да се намалат на испод 3.7 ете за да гембојот работи пошо имал унутре коло за заштита ако е превисок влезниот напон.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно