Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Помош за мобилни - прашања - совети -генерална - дискусија

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
Абе ја ептен сум изгубен во телефонов т.е со андроид како да ставам CM 10.2 што е тоа и со кој програми се прави можам ли да го вратам назат после како што беше ? можам ли да го поебаам телефонот и слични прашања ми се мотаат во главава :)

Можеш да го поебеш, можеш да го вратиш.. Ама затоа ќе го осетиш андроидот како што треба.

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
наах самото се реши, ретардиран гугл. Пробав вчера уште со бришење Data, ама не се опорави. Сега ги гледам сите 3 уреди на листа..

И мене еднаш ме заебаваше вака. Бришев data од play store, Цел гугл акаунт го избришав па одново се , џабе . После три часа се уклучив и ми го даваше .
Одјави се, и пак најави се, можда е некоја грешка. Исто така одјависе и најависе и од таблетот :D

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Јебига и ја ко мајкрософт заостанат покасно се приклучувам во технологијата со телефони

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Можеш да го поебеш, можеш да го вратиш.. Ама затоа ќе го осетиш андроидот како што треба.

Неможеш да поебеш ако идеш step-by-step. Тоа се случаеви 1:1000000 кога идеш чекор по чекор и ти се поебува самиот.

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Јебига и ја ко мајкрософт заостанат покасно се приклучувам во технологијата со телефони

Еве вака: Како што за иос постои џаилбрејк, така за андроид постои рут.
Рутирање е постапка со која што го отклулуваш системот, и имаш пристап до системските фајлови на андроидот.
Откако ќе се рутира телефонот, ти треба да инсталираш апликација superuser, па кога ќе користиш други апликации кои бараат рут, ти ќе им дозволиш на тие апликации да го користат рутот со superuser. Уствари, superuser ти е како заштита да речеме од некои апликации кои би можеле да пристапат кон рутот и се злонамерни.
Потоа, за да ги разгледуваш фајловите од андроидот, се користи апликација root explorer
која ги прикажува фајловите од самиот андроид.
Овие две аплиакции можат да се најдат во playstore, или автоматски да се инсталираат со постапктата за рутирање.
Како superuser и root explorer имаш многу други на play store, значи не се единствени. Пример
SuperSU-слична на superuser
ESFile Explorer-слична на root explorer само што со неа можеш да ги разлгедуваш и фајловите на сд картичлката, уствари како обичен фајл експлорер.
Се надевам ти помогнав околу основата за рут, ако нешто не е јасно прашај си слободно :D :)

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Еве вака: Како што за иос постои џаилбрејк, така за андроид постои рут.
Рутирање е постапка со која што го отклулуваш системот, и имаш пристап до системските фајлови на андроидот.
Откако ќе се рутира телефонот, ти треба да инсталираш апликација superuser, па кога ќе користиш други апликации кои бараат рут, ти ќе им дозволиш на тие апликации да го користат рутот со superuser. Уствари, superuser ти е како заштита да речеме од некои апликации кои би можеле да пристапат кон рутот и се злонамерни.
Потоа, за да ги разгледуваш фајловите од андроидот, се користи апликација root explorer
која ги прикажува фајловите од самиот андроид.
Овие две аплиакции можат да се најдат во playstore, или автоматски да се инсталираат со постапктата за рутирање.
Како superuser и root explorer имаш многу други на play store, значи не се единствени. Пример
SuperSU-слична на superuser
ESFile Explorer-слична на root explorer само што со неа можеш да ги разлгедуваш и фајловите на сд картичлката, уствари како обичен фајл експлорер.
Се надевам ти помогнав околу основата за рут, ако нешто не е јасно прашај си слободно :D :)

како да го рутирам ? :D

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
како да го рутирам ? :D

Имаш многу методи за руторање, бидејќи тој самсунг е многу познат, и лесно се бара на интернет за тоа како да се рутира. Инаку, еве еден туторијал, пробај. ЗАпомни, со рут не се губи гаранција и неможеш во ниеден случај да го зафркнеш телефонот. Ако сакаш да сменуваш ромови, мораш да го отклучиш боотлоадерот за да можеш да менуваш работи во партициите во ром меморијата за да преинсталираш андроид или кастм РОМ, и со тоа се губи гаранција :)
Еве го туторијалот
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2235366
Туторијалот го имаш малце подоу, но прочитај го и првиот дел, таму ти пишува нешо за боотлоадерот, излгеда ако не ти е веризон самсунг, значи ти е отклучен веќе боотлоадерот.

НАПОМЕНА: Прашај и други за гаранцијата дали се губи, оти не сум многу сигурен. мада мислам дека не се губи.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Имаш многу методи за руторање, бидејќи тој самсунг е многу познат, и лесно се бара на интернет за тоа како да се рутира. Инаку, еве еден туторијал, пробај. ЗАпомни, со рут не се губи гаранција и неможеш во ниеден случај да го зафркнеш телефонот. Ако сакаш да сменуваш ромови, мораш да го отклучиш боотлоадерот за да можеш да менуваш работи во партициите во ром меморијата за да преинсталираш андроид или кастм РОМ, и со тоа се губи гаранција :)
Еве го туторијалот
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2235366
Туторијалот го имаш малце подоу, но прочитај го и првиот дел, таму ти пишува нешо за боотлоадерот, излгеда ако не ти е веризон самсунг, значи ти е отклучен веќе боотлоадерот.

НАПОМЕНА: Прашај и други за гаранцијата дали се губи, оти не сум многу сигурен. мада мислам дека не се губи.

нема гаранција другар трампан е за ајфон 4 и плус доплата моја мислам дека сум направил добра зделка ама еве веке два дена одма ми стана досаден андроидов а со ios џеилбрејкуван никогаш не ми се здосади за тоа и повеќе го сакам Ios

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
нема гаранција другар трампан е за ајфон 4 и плус доплата моја мислам дека сум направил добра зделка ама еве веке два дена одма ми стана досаден андроидов а со ios џеилбрејкуван никогаш не ми се здосади за тоа и повеќе го сакам Ios

Епа за ентузијасти, и експериментирања е створен андроидот. Ете, почни сеа со рутирање :D Немаш гајле значи.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Епа за ентузијасти, и експериментирања е створен андроидот. Ете, почни сеа со рутирање :D Немаш гајле значи.

викаш нема да го заебам или нема да се заебе со рутирање ако нешто застане или замрзне да нејке да пали што да му правам :D

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Абе ја ептен сум изгубен во телефонов т.е со андроид како да ставам CM 10.2 што е тоа и со кој програми се прави можам ли да го вратам назат после како што беше ? можам ли да го поебаам телефонот и слични прашања ми се мотаат во главава :)

Епа тогаш напрај disable на тоа апликациите од самсунг што не ги користиш а одат во позадина , исклучи s-voice за одма да реагира home (инаку те чека дали ќе го стиснеш два пати) и во developer options исклучи ги анимациите за да не ти го дава тоа црното(кое треба да е анимација ама не е) кога отвараш диалер пораки , секундаро ќе ти ги отвара . :D

Па кога ќе имаш желба за гугл искуство ќе стаиш CM10.2 . А и ќе помине време па нема да паничиш кога ќе ставаш .

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
викаш нема да го заебам или нема да се заебе со рутирање ако нешто застане или замрзне да нејке да пали што да му правам :D

Вака сега, ос руторање нема да зезнеш доколку ги следиш чекорите, а тоа што го кажа е можно со инсталирање на ромови, и сигурно нема да зезне и да застане, не бери гајле. ЈАс со мојот телефон(не овој ти што го имаш) колку по ризични работи имам правено, и ништо не му е. Плус тој твојот телефон е башка наменет за такви работи(така прочитав од негде) па така немаш шанси со рут дас го зезниш. Конкретно со рут не ќе можеш да го зезниш. СО среќа. :)Ех да го имав јас тој телефон, маста ќе му ја извадев :)

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Па гледам ваму не е нешто филозовија да го рутирам тоа настрана уште ова да ве прашам со рут добивам ли нешто како кај ајфон да можам да кракувам апликации игри да купувам ствари за беспари на фб игрите и слично :D

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Па гледам ваму не е нешто филозовија да го рутирам тоа настрана уште ова да ве прашам со рут добивам ли нешто како кај ајфон да можам да кракувам апликации игри да купувам ствари за беспари на фб игрите и слично :D
Тоа што го наброја зависи дали има аплиакција за тоа со фејзбукот. Инаку, можеш да кракираш игри а можеш и кракнати да инсталираш(да инсталираш кракнати можеш и без да го рутирш тој телефон)

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044

Не ти треба рут за тоа . Само во application settings штиклирај unknown sources и си го џеилбрејкувал .:D

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Не ти треба рут за тоа . Само во application settings штиклирај unknown sources и си го џеилбрејкувал .:D

Утре ке ми објасните за ова сеа одам малце да прилегнам оти очиве ми пагаат а деновиве ке пробам и рутирање и слични зезанции :D

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Ке пиеме по една гајба пиво ако ме убедите дека андроидот е подобар од ios на мој рачун :D

alekcackko

hello world
10 август 2012
438
70
Битола
Ке пиеме по една гајба пиво ако ме убедите дека андроидот е подобар од ios на мој рачун :D

Зависи за кој како. :D Тука е се до вкусот, па и до потребите. НА ајосот нема многу работи џеилбрејкот колку што има рутот кај андроид сигурен сум во тоа 100 посто, и неможеш да смениш скоро ништо. Но андроидот можеш да го менуваш како што ти душа сака,од интерфејс, до твикови за полошување и подобрување на работа на телефонот но за тоа е потребно малку повеќе знаење.

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје

Знаеш колку гајби ќе треба да частиш? :p
Ама нема да се убедиш, со тек на време ќе сфатиш. Членот @alekcackko ти наброја некој дел.

Belco15

hello world
10 март 2011
61
21
Здраво имам проблем со Nokia x3-02 кога зборувам ми се жалат дека слабо ме слушаат како од далечина , а по некој пат е ОК дали е проблемот до микрофонот ??

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Јас мислам дека проблемот е до операторот нешто. Сум имал и јас така проблеми, но само со одредени контакти. Слушам како на Скајп кога правам муабет. По некое време проблемот го снемува.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно