Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Plaisio

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.874
34.165
roka.mk
Mi pisaa od public.gr, deka danokot e 24% i deka tolku vracaat, samo da im pratam koj proizvod sakam da go kupam
Не враЧаат толку, еден куп народ со лични искуства и илјадници евра потрошени низ грчки продавници ти кажуваат дека нема да земеш 24%, нема да земеш ништо повеќе од 11%.
Али ок можда се променило нешто од пред 2 месеци. Те молам сподели фактурите и документите за поврат на данок одкако ќе ја завршиш постапката зада ги имаме најновите информации.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.266
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Купен Гармин саат пред 4-5 год, се вратив во истата продавница (Меимарис Солун) добив 24% назад.
Се врати после 4-5 години за повратот или купувањето како и враќањето на данокот се случило во 2018 или 2019 година?

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Јас се имам вратено во VisionStudio после 2 и кусур години.
Купив хардвер во јануари 2020-та, фати короната и таму некаде во 2022-ра успеав да отидам да си го земам повратот.

Дали беше исклучок заради короната и затворените граници и дали е исклучок на самите VisionStudio - не знам :)

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
24% им е грчкиот данок да, но ти нема да добиеш 24% туку околу 11% дека враќаат данок преку Planet/Global Blue.

Нема за што, повели и друг пат.
da, se ponadevav videjki odgovorot od niv prvicno na mail bese 24%, no ubavo go procitav i vidov deka pisale deka DANOKOT e 24%, a ne povratot. koga gi prasav za povratot togas mi odgovorija deka e cca. 11%.

znaci poloso od plaisio vo sekoj slucaj.

sega da vidam i vo kotsovolos kolku e.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.204
18.882
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
da, se ponadevav videjki odgovorot od niv prvicno na mail bese 24%, no ubavo go procitav i vidov deka pisale deka DANOKOT e 24%, a ne povratot. koga gi prasav za povratot togas mi odgovorija deka e cca. 11%.

znaci poloso od plaisio vo sekoj slucaj.

sega da vidam i vo kotsovolos kolku e.

Не ги малтретирај, ~11 е. Како што реков, многу е просто, ако имаат лепенка дека работат со глобал блу... пола од данокот добиваш.

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
sega im pisav i na germanos, da vidam i tamu. Ova so crn petok, toa sto sakav da go kupam vo Plaisio se prodade u eden den, ostana po drugite prodavnici da go ima...pa zatoa prasuva sekade :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.266
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Не ги малтретирај, ~11 е. Како што реков, многу е просто, ако имаат лепенка дека работат со глобал блу... пола од данокот добиваш.
Значи треба да се направи листа на продавници во Грција што ветуваат tax free но не соработуваат со Global Blue. После тоа напаѓаме.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.204
18.882
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Значи треба да се направи листа на продавници во Грција што ветуваат tax free но не соработуваат со Global Blue. После тоа напаѓаме.

Имаат и Планет и Премиер што работата не истиот принцип како Глобал Блу. Вака од око би рекол дека 90% од продавниците соработуваат со некоја од агенцииве за такс фри за да не се замараат они, а секако не им мења ти колку ке добиеш поврат.

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
Имаат и Планет и Премиер што работата не истиот принцип како Глобал Блу. Вака од око би рекол дека 90% од продавниците соработуваат со некоја од агенцииве за такс фри за да не се замараат они, а секако не им мења ти колку ке добиеш поврат.
Im menja, eve nikoj ne bi kupil od public ako go ima vo plaisio, samo zaradi povratot. Na 1000 eur, 90-100 eur e razlika vo povrat, sto ne e malku.
Ama oni se glupi i ne se zamaraat.

15 септември 2012
1.164
1.300
Мислам дека продавачот добива назад некој процент од ддв-то од овие посреднициве...

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
Fak. Dojdov u grcija i proizvodot sto go sakav go prodale vo Plaisio. Bidejki naumiv toa da go kupam, sega opcija mi e public.gr, ke izgubam 8% povrat ama pak e dobar deal.
Eve sega se gleda kolku gi boli patkata, vo plaisio za eden den 8 proizvodi prodale, a vo site drugi e na raspolaganje eve veke tret den, stoi neprodaden po prodavnici. Malku da se zaangaziraat so danokov, i nivnite bi se prodale. Sigurno ima mnogu makedonci, srbi, kosovari, albanci koi idat i kupuvaat samo od plaisio poradi pogolemiot povrat, a ne vo drugite prodavnici.

Bixejki imam ogranicen internet i samo mobilen, nekoj neka me prosvetli otkako ke mi dadat dokumenti od public.gr, kaj da si go vratam danokot, na free shop ili vo MK?

Fala kolegi

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.248
5.571
Скопје
Fak. Dojdov u grcija i proizvodot sto go sakav go prodale vo Plaisio. Bidejki naumiv toa da go kupam, sega opcija mi e public.gr, ke izgubam 8% povrat ama pak e dobar deal.
Eve sega se gleda kolku gi boli patkata, vo plaisio za eden den 8 proizvodi prodale, a vo site drugi e na raspolaganje eve veke tret den, stoi neprodaden po prodavnici. Malku da se zaangaziraat so danokov, i nivnite bi se prodale. Sigurno ima mnogu makedonci, srbi, kosovari, albanci koi idat i kupuvaat samo od plaisio poradi pogolemiot povrat, a ne vo drugite prodavnici.

Bixejki imam ogranicen internet i samo mobilen, nekoj neka me prosvetli otkako ke mi dadat dokumenti od public.gr, kaj da si go vratam danokot, na free shop ili vo MK?

Fala kolegi
На излез од Грција завери ги документите кај цариниците нивни. Со документот прашај на фришоп колку ќе ти земат провизија и ако е многу, за Глобал блу враќаше менувачница во ГТЦ до Диоптра.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
На излез од Грција завери ги документите кај цариниците нивни. Со документот прашај на фришоп колку ќе ти земат провизија и ако е многу, за Глобал блу враќаше менувачница во ГТЦ до Диоптра.
Kako li zimale lugjevo DDV pred da se otvori temava kojznae...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно