Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

OnePlus паметни телефони - генерална дискусија

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.214
Струмица
Немаат IP рејтинг
Ако убацат рејтинг ќе скокне цената и пак ќе се хејта високата цена.

Јас искрено не давам повеќе од 500 евра за телефон, кој и да е.
Истотака, мене лично ваква предна камера не ме грее, повеќе преферирам face unlock од fingerprint.

Е сега, ако цената на 6Т беше 550 евра, со овие три апгрејди, дали реално не треба да скокне на барем 700 евра? Ваков дисплеј нема ниеден телефон моментално на пазарот

Дисплеј:
OP7 Pro: 6.67" / 3120 x 1440 pixels 516ppi, 90Hz / 3D Corning® Gorilla® Glass
OP 6Т: 6.47" / 2340 x 1080 pixels 402 ppi / 2.5D Corning® Gorilla® Glass 6

Сториџ:
UFS 3.0 2-LANE

Батерија:
OP7 Pro: 4000 mAh 30W Fast Charging (5V/6A)
OP 6Т: 3700 mAh 20W Fast Charging (5V/4A)

Споредете сами:
OnePlus 7 Pro- OnePlus.com
OnePlus 6T Tech Specs

I

itstheigyg

Гостин
За да биде еден телефон flagship killer треба да нуди скоро колку последните flagship телефони па и повеќе за пониска цена, така беше до пред 1-2 год, у последно време се скратуваат одредени поволности и се е штеди на други а се нуди со цена скоро како flagship, зборам генерално.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Воопшто не се согласувам со изјавата на mr mobile, дека може да земеш s10e наместо како подобар од op7p, op7p е далеку подобар уред, е сега vs s10 plus друго е.

Op7p е сериозно добар уред.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Op7 Pro e одличен уред, подобар од S10+ во екран и звучниците му се споредливи

Не си го чул s10 у живо, буквално го разнесе pixel 2 xl, кој има front facing звучници.

Дo сегa не сум слушнал таков звук, нити кај HTC.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
За мене е, бидејќи се помалце предност имаат samsung во функции.

Дисплеј споредлив, брзина подобра, камерa и видео подоброa, изработка samsung, батерија споредлива, звук samsung, додатоци samsung, чипсет подобар.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Имаат ли вграден видео едитор за ситници? Едитирање скриншоти како самсунг? Music player добар како тој на Самсунг? Галерија како таа на Самсунг? СМС апликација како на Самсунг? Апликацијата за камера како е? А тоа што видов слики од овој телефон не е на ниво ни на ланските модели. Последно имам ОП6 користено и многу штуро ми беше се дури и во споредба со Ноте 4 што имав тогаш(некаде пред 7 месеци).

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
За мене е, бидејќи се помалце предност имаат samsung во функции.

Дисплеј споредлив, брзина подобра, камерa и видео подоброa, изработка samsung, батерија споредлива, звук samsung, додатоци samsung, чипсет подобар.

Брзината и стабилноста се дефинитивно подобри кај OnePlus. Камерата кај двата е солидна за flagship ама ништо посебно, батеријата би требало да е споредлива, да.

Дисплејот е многу подобар кај Samsung, звукот и исто така, изработката исто така. И факт е дека софтверски OneUI е одличен. Не е повеќе bloated сра*е како што беа TouchWiz и Samsung Experience, е прилично брз и има еден куп ситници кои изгледаат како gimmicks на почеток, ама после одреден период ти фалат ако ги немаш. Го пробав S8 со stock AOSP ром, на граница на неупотреблив ми беше од кога се навикнав на OneUI. Со OP7P од старт ги немаш тие работи.

Од година за година ја креваат цената, ама годинава (и до некаде лани) се влезени во прав premium flagship сегмент, ценовно, а немаат premium flagship уред. За истите пари, би го преферирал OP7P наместо S10e, ама ни за едниот ни за другиот не би дал толку пари. My 2 cents.

EDIT: Во право си дека Samsung немаат толку многу предности како што имаа пред 2 години, на пример, споредено со OnePlus, ама пак имаат мал милион ситници што фалат кај OP, и (бар според мене) ја оправдуваат цената ако правиме муабет за S10/+.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Самсунг би земал само затоа што го има во телекомиве да ти го дадат беспари или со поени. Инаку да го има и самсунгот и онеплус во телекомиве и тоа да е нешто поефтин онеплусот нема ни наносекунда да се мислам.

Ама кај нас малце е тиња што ако сакаш од непровајдер немаш како да го искористиш бонусот, а е најчесто бајаги голем.

Да си го донесеа телекомци како во Америките онеплусот баш фино ќе беше. Среќа почнаа мааааалце со Шаоми, колку толку да има по некој телефон саглам.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Вообичаено избегнувам да го користам зборот ебење во поразличен контекст од неговата вистинска смисла но овој пат ќе направам исклучок.
Седмицава е ебење.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Брзината и стабилноста се дефинитивно подобри кај OnePlus. Камерата кај двата е солидна за flagship ама ништо посебно, батеријата би требало да е споредлива, да.

Дисплејот е многу подобар кај Samsung, звукот и исто така, изработката исто така. И факт е дека софтверски OneUI е одличен. Не е повеќе bloated сра*е како што беа TouchWiz и Samsung Experience, е прилично брз и има еден куп ситници кои изгледаат како gimmicks на почеток, ама после одреден период ти фалат ако ги немаш. Го пробав S8 со stock AOSP ром, на граница на неупотреблив ми беше од кога се навикнав на OneUI. Со OP7P од старт ги немаш тие работи.

Од година за година ја креваат цената, ама годинава (и до некаде лани) се влезени во прав premium flagship сегмент, ценовно, а немаат premium flagship уред. За истите пари, би го преферирал OP7P наместо S10e, ама ни за едниот ни за другиот не би дал толку пари. My 2 cents.

EDIT: Во право си дека Samsung немаат толку многу предности како што имаа пред 2 години, на пример, споредено со OnePlus, ама пак имаат мал милион ситници што фалат кај OP, и (бар според мене) ја оправдуваат цената ако правиме муабет за S10/+.

Цитираш еден од најголемите фанови на Samsung, кој го фалеше Samsung софтверот кога сите го плукаа. Се што кажа мене ми е многу добро јасно. Она што вие не ги приметувате, е дека сем надвор на сонце, а знаеме сите колкав дел од времето сме на сонце, REAL WORLD бенефит од дисплејот на Samsung, нема. Далеку поголем бенефит (ако збориме реално) е 90 hz vs 60 реално многу тешко да се примети разлика од 2x 1440p дисплеи од слична класа, other than the малите разлики во баланс на белата, и можеби за нијанса помалце промена при гледање од агол, се ова е недоволно голема разлика. Да не спомнувам 855 vs 9820.

Друго, За цената си во право, но проблем е што таа цена ја има заради тоа што,

Камерата не е веќе outsider ( а тек па со gcam ќе праи пепел)
Дисплејот не е веќе 1080p
Нема ноч, нити исечок
Сега има стерео звучници
Има подобра боја и изгледа подобро според мене

Во спроедба со другите буџет уреди од андроид понудата, софтверот не е downgrade, во најлош случај е еднакво добар побрз и помазен, а е можеби еднакво богат со функции, дури и визуелно се носи одлично.

Вистинскиот минус мада со 256гб ни тоа не е, се сд слотот, бежично полнење, и џекот.

Се друго не е доволно битно, како целосен уред пак би ја дал предноста на S10 + но не е како порано, ни приближно.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Цитираш еден од најголемите фанови на Samsung, кој го фалеше Samsung софтверот кога сите го плукаа. Се што кажа мене ми е многу добро јасно. Она што вие не ги приметувате, е дека сем надвор на сонце, а знаеме сите колкав дел од времето сме на сонце, REAL WORLD бенефит од дисплејот на Samsung, нема. Далеку поголем бенефит (ако збориме реално) е 90 hz vs 60 реално многу тешко да се примети разлика од 2x 1440p дисплеи од слична класа, other than the малите разлики во баланс на белата, и можеби за нијанса помалце промена при гледање од агол, се ова е недоволно голема разлика. Да не спомнувам 855 vs 9820.

Друго, За цената си во право, но проблем е што таа цена ја има заради тоа што,

Камерата не е веќе outsider ( а тек па со gcam ќе праи пепел)
Дисплејот не е веќе 1080p
Нема ноч, нити исечок
Сега има стерео звучници
Има подобра боја и изгледа подобро според мене

Во спроедба со другите буџет уреди од андроид понудата, софтверот не е downgrade, во најлош случај е еднакво добар побрз и помазен, а е можеби еднакво богат со функции, дури и визуелно се носи одлично.

Вистинскиот минус мада со 256гб ни тоа не е, се сд слотот, бежично полнење, и џекот.

Се друго не е доволно битно, како целосен уред пак би ја дал предноста на S10 + но не е како порано, ни приближно.

Разликата во боите на дисплејот е прашање на вкус. А за refresh rate, 90Hz само трошат повеќе батерија. Јас барем сметам дека доволно мазно искуство имам и со добар 60Hz екран, така да тоа не ми менува. Во право си дека е недоволно голема разлика. За чипсетот, сериозно мислиш дека било кој би приметил разлика во day-to-day сценарио? Јас мислам не, двата се страшно брзи :)

Сите работи што ги наброја оправдуваат повисока цена од 6T, дефинитивно, ама пак влегува во опасна територија, далеку е од буџет уред. За тие пари веќе има сериозна конкуренција и срамота е да го нарекуваат "flagship killer".

Софтверот на крај на денот е прашање на вкус, и јас бев хардкор AOSP фан, ама сега искрено не би користел stock. Да, помазен е, пореспонзивен веројатно, ама е многу тешко да ја приметиш разликата кај два flagship уреди. Во budget/midrange класите е друг муабет, ама пак ќе го речам истото како кај чипсетот - нормален корисник ќе примети два страшно брзи телефони. Дали ќе примети осетна разлика, не знам искрено. А мене лично ми фалат премногу работи на кои се навикнав кај OneUI.

SD слот е вистински минус, посебно затоа што 256GB варијантата е драстично поскапа. Безжичното полнење исто така, јас го користам секојдневно и не би зел телефон без него, иако е поспоро отколку со кабел. А за џекот, иако имам 10тина пара слушалки по дома, некои со bluetooth, некои со кабел ама имам добар bluetooth ресивер за нив, пак сметам дека е глупава одлука да го тргнат. Прво заради квалитет на звукот со добри слушалки, второ заради ова.

На крај на денот, S10+ е многу покомплетен уред од било што друго на пазарот моментално. И да, OnePlus се многу поблиску до големиве играчи, ама не доволно блиску за да оправдаат толку блиска цена.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
На крај на денот, S10+ е многу покомплетен уред од било што друго на пазарот моментално.

Покомплетен, да. Многу не. Она што би ми фалело многу се звучниците, значи не е нормално колку се добри, не знам само дали на S10 + се уште подобри од S10?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
И уште нешто.. Motorized camera, никад во жувот не би купил телефон со таква камера!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Утињаш момент.

Motorized selfie camera. Не обичната. Значи оваа мање више и да не се користи, освен за тракаташка слики. Со други зборови и да ја нема воопшто не е страшно. Зошто ти остануваат убавите камери немоторизирани, а тие се битни.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Нормално дека мислев на селфиот, која друга е motorized иначе?! И да, си кажав мое мислење, мене ми е битна селфи камерата. Битни ти се тебе останатите, може.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
Веќе го има за пред-нарачка ОП 7 && ОП 7 Про.

Вака нешто би биле цените по кои би можел да ви го набавам:

OnePlus 7 (Global ROM):
8/256 = 550 eur
12/256 = 640 eur

OnePlus 7 PRO( Global Version):
6/128 = 690 eur

Верувам дека за месец дена ќе паднат нешто цениве, ќе пишам редовно апдејт што и како се.

Достава околу 12 дена (откако ќе ги имат на залиха кинезиве)

Можност за плаќање и преку Пејпал, Скрил, EU & US bank accounts.

Резервирање телефон со само 50е оставен капар.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.765
Веќе го има за пред-нарачка ОП 7 && ОП 7 Про.

Вака нешто би биле цените по кои би можел да ви го набавам:

OnePlus 7 (Global ROM):
8/256 = 550 eur
12/256 = 640 eur

OnePlus 7 PRO( Global Version):
6/128 = 690 eur

Верувам дека за месец дена ќе паднат нешто цениве, ќе пишам редовно апдејт што и како се.

Достава околу 12 дена (откако ќе ги имат на залиха кинезиве)

Можност за плаќање и преку Пејпал, Скрил, EU & US bank accounts.

Резервирање телефон со само 50е оставен капар.
Ќе ја носиш ли верзијата за Про со 8/256 и 12/256?

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
ако има заинтересирани - да.
зависно што ќе имаат браќава на лагер.

Sent from my ONEPLUS A6010 using Tapatalk

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.765
Мислам дека 8/256 е свит спот, така кажа и МКБХД во поглед на искористеност на Рам, а и разликата во цена не е така голема.

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Lampashko (prodavam ako ima zainteresirani)
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
Ако убацат рејтинг ќе скокне цената и пак ќе се хејта високата цена.

Јас искрено не давам повеќе од 500 евра за телефон, кој и да е.
Истотака, мене лично ваква предна камера не ме грее, повеќе преферирам face unlock од fingerprint.

Е сега, ако цената на 6Т беше 550 евра, со овие три апгрејди, дали реално не треба да скокне на барем 700 евра? Ваков дисплеј нема ниеден телефон моментално на пазарот

Дисплеј:
OP7 Pro: 6.67" / 3120 x 1440 pixels 516ppi, 90Hz / 3D Corning Gorilla Glass
OP 6Т: 6.47" / 2340 x 1080 pixels 402 ppi / 2.5D Corning Gorilla Glass 6

Сториџ:
UFS 3.0 2-LANE

Батерија:
OP7 Pro: 4000 mAh 30W Fast Charging (5V/6A)
OP 6Т: 3700 mAh 20W Fast Charging (5V/4A)

Споредете сами:
OnePlus 7 Pro- OnePlus.com
OnePlus 6T Tech Specs
Треба да скокне за 50Е, конкуренција се гледа што нуди и формира цена. Го игнорираш ова правило и ке го продаваш уредот само на тврдокорни фанови. Имаат конкуренција од жаоми, леново, оппо, асус, зте, виво за помала цена страшно способни телефони. Во кина е огромна конкуренција.

Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв