Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Нарачки од Computer Universe

Davko010

hello world
6 јуни 2019
77
251
Skopje
Доколку направам нарачка онлајн да ми испратат гармин паметен часовник нема да платам данок во цената ама кога ќе стигне во МК нашите ке ми наплатат. За да го избегнам овој момент дали може да направам нарачка по некој мој пријател кој е на престој во Германија да ми купи Гармин часовник од продавница и потоа да направам поврат а кога ке дојде во МК да не платам бидејќи истиот ќе го стави на рака при влез. Дали некој има вако искуство и која е процедурата?
togas kje si plati cena so ddv vo germanija

petargrip

hello world
3 февруари 2016
53
9
Zdravo, sakam da naracham full computer build od computer unvierse, nekolku prashanja.

Na shto treba da pripazam, odnosno koj del ima povekje od 5% danok, odnosno koj del da go izbegnam da ne mi krene danok na site delovi.

Dali ako naracham pogolema pratka, odnosno so se kukjishte, ili pomala pratka kade shto nema kukjishte - ima vrska so toa dali kje mi pratat po obichna poshta ili DHL Express? Ili CU ne prakjaat nikogash po Express, taka shto kje bidam siguren deka vo nikoj sluchaj nema da gi imam tie dodatni davachki.

Nad 800 Eur e shpedicija, kolku se davachkite, i vo sluchajov mislam deka koga vekje odam preku shpedicija mozham da naracham del koj shto ima povekje od 5% danok, bez pritoa site delovi da mi se obvrzani da naplatat po najgolema stapka?

Neshto drugo da se znae?

Blagodaram odnapred.

Davko010

hello world
6 јуни 2019
77
251
Skopje
Zdravo, sakam da naracham full computer build od computer unvierse, nekolku prashanja.

Na shto treba da pripazam, odnosno koj del ima povekje od 5% danok, odnosno koj del da go izbegnam da ne mi krene danok na site delovi.

Dali ako naracham pogolema pratka, odnosno so se kukjishte, ili pomala pratka kade shto nema kukjishte - ima vrska so toa dali kje mi pratat po obichna poshta ili DHL Express? Ili CU ne prakjaat nikogash po Express, taka shto kje bidam siguren deka vo nikoj sluchaj nema da gi imam tie dodatni davachki.

Nad 800 Eur e shpedicija, kolku se davachkite, i vo sluchajov mislam deka koga vekje odam preku shpedicija mozham da naracham del koj shto ima povekje od 5% danok, bez pritoa site delovi da mi se obvrzani da naplatat po najgolema stapka?

Neshto drugo da se znae?

Blagodaram odnapred.
Za sekoj del posebno se presmetuva ddv , ne znaci deka ako za eden del e 18 ddv i za site cela pratka treba da platis 18% ddv. Za spedicija cenite se dvizat 2000-3000 denari. Pogolemite delovi kako sto e kukisteto moze da ja poskapat dostavata za nekoe evro. Bez razlika na goleminata na pratkata , dostavata ja vrsi dhl.

petargrip

hello world
3 февруари 2016
53
9
Za sekoj del posebno se presmetuva ddv , ne znaci deka ako za eden del e 18 ddv i za site cela pratka treba da platis 18% ddv. Za spedicija cenite se dvizat 2000-3000 denari. Pogolemite delovi kako sto e kukisteto moze da ja poskapat dostavata za nekoe evro. Bez razlika na goleminata na pratkata , dostavata ja vrsi dhl.

@Davko010 Fala za odgovorot. Dve raboti, koga nema vo igra shpedicija, mene sekogash mi naplakjale max ddv. Mi imaat naplateno 30%+ ddv i carina, na tastatura od 100+ dolari so 5 dolari futrola, po osnov max danok i carina na pratkite vo shipment, vo sluchajov futrolata. Koga ima shpeditor, posebno e kalkuliran sekoj del. Bar ova e sluchka od pred nekoja godina.

Koga vikash DHL, mislish obichen deutche post group, kade shto lokalna isporachka e od nacionalna poshta i ne treba da davam davachki ili mislish na DHL Express?

Davko010

hello world
6 јуни 2019
77
251
Skopje
Epa te pokrale druze, prv pat slusam deka vaka nekoj naplakja ddv ... Ne sum samo jas , mnogu clenovi pravat naracki preku cu i do sega nemam procitano vakvo cudo. Ne se DHL Express tuku e germanskata posta , davacki nadvor od narackata na cu ti se samo za ddv i nisto povekje. Prolistaj nazad niz forumot kje najdes sve sto te interesira. Нарачки од Computer Universe

petargrip

hello world
3 февруари 2016
53
9
Epa te pokrale druze, prv pat slusam deka vaka nekoj naplakja ddv ... Ne sum samo jas , mnogu clenovi pravat naracki preku cu i do sega nemam procitano vakvo cudo. Ne se DHL Express tuku e germanskata posta , davacki nadvor od narackata na cu ti se samo za ddv i nisto povekje. Prolistaj nazad niz forumot kje najdes sve sto te interesira. Нарачки од Computer Universe
Ova mi se ima slucheno i so obichna poshta, i so fedex, istoto mi go kazhale, i sekako mi gi sobrale parite. :(

Dopolnitelno, dali ima nekakva vrska premium shippingov na Computer Universe, dodavaat nesho posebno protekcija ili shto i da pravat?

Isto taka, koj del kompjuterski NE e samo 5% davachki, dali i kukjishte i napojuvanje, monitor i se ide po 5% vkupni davachki?

Posledno, jas stvarno ne gledam opcija da stavam kupon kod na stranava, dali toa odi od posle amazon pay i se drugo?

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
126
106
ГостиJар
Ova mi se ima slucheno i so obichna poshta, i so fedex, istoto mi go kazhale, i sekako mi gi sobrale parite. :(

Dopolnitelno, dali ima nekakva vrska premium shippingov na Computer Universe, dodavaat nesho posebno protekcija ili shto i da pravat?

Isto taka, koj del kompjuterski NE e samo 5% davachki, dali i kukjishte i napojuvanje, monitor i se ide po 5% vkupni davachki?

Posledno, jas stvarno ne gledam opcija da stavam kupon kod na stranava, dali toa odi od posle amazon pay i se drugo?
Имаш една цела листа каде што пишува што и со колку % се даночи не е на се 5%. Ќе пробам да најдам да ти испратам.

blinder

read-only
3 април 2018
20
2
Сакам да нарачам RX 6750 XT од computer universe, самсунг ссд и рам меморија. Царината на овие ќе биде 5%? И дали шипинг се плаќа за сите заедно 20€ негде од прилика или за секој посебо?

Прв пат ќе купувам вака.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
За сите производи плаќаш еден шипинг, додека пак царината е за секој посебно, дали 5 дали 18%.
SSD, RAM и GPU имаат 5% ДДВ.

Направи си акаунт, стави ги во кошничка до последен чекор пред плаќање и ке видиш колку точно ке ти излезе.

blinder

read-only
3 април 2018
20
2
За сите производи плаќаш еден шипинг, додека пак царината е за секој посебно, дали 5 дали 18%.
SSD, RAM и GPU имаат 5% ДДВ.

Направи си акаунт, стави ги во кошничка до последен чекор пред плаќање и ке видиш колку точно ке ти излезе.
Супер фала на информација.

thrw

lurker
3 декември 2021
710
582
има упдејт дека било 18% на ссд сега е 5%
Во пракса ова зависи од тој што ја царини робата. Или ќе си носиш доказ од Царинска управа при плаќање на ДДВ дека складните мемории се царинат по 5%.
Сум имал пред некое време искуства од втора рака дека некои поминуваат со 5% некои со 18%.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.244
5.566
Скопје
ама дали може да се направи поврат при излез од германија ? како оди таа процедура ме интересира каде се поднесува барање?
Ако го има во некоја „физичка“ продавница пример www.saturn.de, нека си го купи на негово име, со носење пасош, па да им побара поврат документ и да го завери на германска граница а кај нас на рака.
Така ќе му натопориш него обврски и документација да брка, ама е опција.

kirev

senior
31 мај 2010
9.091
7.780
Ако го има во некоја „физичка“ продавница пример www.saturn.de, нека си го купи на негово име, со носење пасош, па да им побара поврат документ и да го завери на германска граница а кај нас на рака.
Така ќе му натопориш него обврски и документација да брка, ама е опција.
Unpossible - ако живее таму и има престој НЕ смее никаде во ЕУ да бара поврат. Ако е само на пропатување тогаш е ОК, ама германска граница мислам дека не постои, т.е. ќе мора на излез од Шенген (еднаш сум барал пред миљон години). Лично мора, плус неотпакуван/некористен производ во некаков рок (месец, два три?) при излез.

pacerMK

hello world
28 декември 2015
126
172
Ohrid
Здраво дечки, заинтересиран сум за порачка на следнава матична:

https://www.computeruniverse.net/en/p/90914946

Доколку некој знае и има искуство, ме интересира колку би била царина за истава и како оди процедурата? :cool:

Фала ви!

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv

Доколку некој знае и има искуство, ме интересира колку би била царина за истава и како оди процедурата? :cool:

Фала ви!
Јас пред да нарачам ги исчитав сите 50 страни наназад. Шо знам...

Davko010

hello world
6 јуни 2019
77
251
Skopje
Ја претеравте во последно време во темава, секое трето мислење истото прашање се врти, ништо не ве кошта да свртите неколку страни наназад , да одвоите 10 минути и да се просветлите со дискусијата околу прашањето што ве интересира а било дискутирано 5 пати уназад...

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.017

Фала ви!
Мислењето е автоматски споено:

Ако можи модератор да го пинова коментарот на @Cika

OneTwo

read-only
29 август 2019
23
33
За колку време обично стигаат праткиве од CU последниов месец-два?

Прашувам поради хорор искуствата во темата за македонски пошти за пратки заглавени по 2-3 месеца, мада се чини дека тоа повеќе се однесува на пратките од АлиЕкспрес преку унгарска пошта.

Пс. Свесен сум дека е сезона на одмори ова она

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.214
1.681
Скопје
За колку време обично стигаат праткиве од CU последниов месец-два?

Прашувам поради хорор искуствата во темата за македонски пошти за пратки заглавени по 2-3 месеца, мада се чини дека тоа повеќе се однесува на пратките од АлиЕкспрес преку унгарска пошта.

Пс. Свесен сум дека е сезона на одмори ова она
Зависи за колку време ќе го спакуваат и испратат(зависи од лагер), и колку време ќе дреме на царина(зависи од ретроградно движење на Марс). Иначе чим тргне од Германија најчесто за 5-10 дена е во Македонија.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно