не бе скраја да е, се користеше ради имиџСакаш да кажеш дека до сега payoneer се користеше за даночна евазија (неплаќање данок)??
Се кориси Исклучиво и само ИСКЛУЧИВО затоа што немаме соодветна алтернатива...(читај пејпал)не бе скраја да е, се користеше ради имиџ
Добро де фирмите ќе си плаќаат од добивката како и досега, но на пример за вработените ќе немаат персоналец при плата. Можеби и за фриленсери ќе го напраат 0, мада тука може да се отворат големи дубари па не ми се верува баш.Hate to break it up for you but... Се укинува персонален данок, но не и данок на добивка/луксуз (10%) Ќе се менува ДДВ, 0 проценти персоналец за ИТ, нов данок на луксуз
Добро де фирмите ќе си плаќаат од добивката како и досега, но на пример за вработените ќе немаат персоналец при плата. Можеби и за фриленсери ќе го напраат 0, мада тука може да се отворат големи дубари па не ми се верува баш.
Sent from my TELEFON using Tapatalk
Е оти таков е предлогот. За се друго обрати се кај твојот пратеник нека поднесе амандман. Сепак ова е само најава џабе да збориме сега на невиден предлог закон.Па ако цел ИТ сектор има 0% персонален, зошто јас како фриленсер што работи во ИТ да плаќам данок?
За дубари ќе си контролираат, ако можеш да докажеш дека парите ти се од ИТ дејност, и работиш за ИТ фирма, нема зошто да има проблем.
Е оти таков е предлогот. За се друго обрати се кај твојот пратеник нека поднесе амандман. Сепак ова е само најава џабе да збориме сега на невиден предлог закон.
Sent from my TELEFON using Tapatalk
Во право си.Од ниедна мерка во мојот случај јас како поединец нема да осетам разлика.
Да објаснам.
Пример работам во ИТ фирма на статичка плата од 60.000ден нето.
Владата воведува да не се плаќа персоналец.
Јас исто пак ќе добивам 60.000ден нето, само што фирмата помалку ќе плаќа бруто.
Ти не добиваш ништо, само фирмата.
Дали јас грешно толкувам или сум во право.
Од ниедна мерка во мојот случај јас како поединец нема да осетам разлика.
Да објаснам.
Пример работам во ИТ фирма на статичка плата од 60.000ден нето.
Владата воведува да не се плаќа персоналец.
Јас исто пак ќе добивам 60.000ден нето, само што фирмата помалку ќе плаќа бруто.
Ти не добиваш ништо, само фирмата.
Дали јас грешно толкувам или сум во право.
Сосема си во право, и искрено ме мрзеше да се објаснувам.Делумно е така. Сепак ваква мерка може позитивно да влијае на цела индустрија и индиректно да иницира зголемување на платите. Со влез на нови странски фирми на пазарот, јакнење на домашните компании, поголема конкурентност... Во секој случај позитивна мерка.
Потполно си во право.Делумно е така. Сепак ваква мерка може позитивно да влијае на цела индустрија и индиректно да иницира зголемување на платите. Со влез на нови странски фирми на пазарот, јакнење на домашните компании, поголема конкурентност... Во секој случај позитивна мерка.
Е оти одма сега со песимизам. Па не секое покачување е упут за кај овие. Башка што барам кај нив со златно државно бесплатно здравство, за кое сите (упс добро не сите) плаќаме. Плус знаеш за 3000-ки, плаќам приватно здравствено за 4-члено семејство со сите осигурани болести, и баш ме брига. Уствари ме брига, боље да не го искористи чоек.Само вие радувајте се. Ќе ви ја качат платата за 3000 денари ама Систина, Филип 2 и Ремедика тријат раце има да ви ги извадат тие пари низ чмар. Само вие радувајте се.
Сосема си во право, и искрено ме мрзеше да се објаснувам.
А дека секогаш ќе има муабети ма што ги вртам јас пајонир ќе си цепам и ништо не им плаќам, ќе има. Затоа јас, ти, некој, ќе им плаќа на истите тие за здравство, школство, улици, итн, итн, ама они важно ја зезнале државата.
Зашто фирмите да плаќале 0% а фриленсери 10%. Е затоа што фирмите покрај персоналецот, плаќаат социјални придонеси, ДДВ, добивка, фирмарина, ... Ете затоа на пример.
Плус се е уште на план и програма, да видиме званично како и што па да дискутираме.
Башка што барам кај нив со златно државно бесплатно здравство.
Грешка. Ти како фриленсер, невработен, добиваш бесплатно здравство во нашава држава. Секој невработен го добива. Факт. За пензиско нормално дека не добиваш, ниту реков такво нешто.Малце мешаш баби и жаби, прво фирмите плаќаат здравствено и социјално со што вработените добиваат здравствено и пензиско осигурување. Јас како фриленсер плаќам 10% данок и немам ниту здравствено ниту пензиско. Заклучок, парите што фирмите ги плаќаат немаат никаков ефект што јас го добивам.
Повторно неточно. И јас плаќам персонален данок, исто 10% како тебе, дури и скалесто порано. Единствената разлика е што ти бираш дали сакаш-нејќеш да плаќаш, а мене работодавачот МОРА да ми го наплати при пресметка на платата. Така да од моите Бруто пари јас МОРАМ да го платам, а ти како фриленсер „бираш“ дали ќе го пријавиш и платиш.Ти ако работиш во фирма иста професија како мене, ти не плаќаш данок, а јас плаќам, тогаш тоа друже не е фер, бидејќи персонален данок е персонален данок, здравствено е здравствено, а пензиско е пензиско.
Од која фирма, какви податоци? Овде малце не те разбрав. И кој рече дека немате никакви права. Ги имате сите права и бесплатни услуги како и јас, освен Пензиско? Дури и пари за македонски производи добивте, јас не. Па ваучери за туризам, јас не. Па поволни кредити и програми преку АВРМ за нова фирма, јас неможам да ги користам. И сега кој е заебан што викаш ти а?У однос на пејонир што толку ве боли вас вработените што сте им плаќале школство, улици и нз што, што не се обратиш кај твојот пратеник да побараат податоци од фирмата и да си го наплатат заостанатиот данок наместо цел живот фриленсерите да немаат никакви права наспроти вработените. Многу лесно ќе го решат тоа, и ќе ве направат среќни.