Уште не е надуван доволно за да пукне.никако да пукне
Уште не е надуван доволно за да пукне.никако да пукне
@KjEBE @KjEBE види овој што вика братНе смеам да коментирам во огласи, така да ке ја ставам тука сликата...
Не дека имам нешто против членот лично ( и јас земав убави цени за 580 ки, не кријам) туку само споредба. Башка се работи за послаба верзија од таа што ја имам јас.
Погледнете го атачментот 99019
Погледнете го атачментот 99020
Абе колку сакате рационализирајте дека немало па нормално било - не е. Тоа е скалперство на големо, и барем на форумов поентата никогаш не беше да се „ќари“ на грбот на другите членови.
Такви луди цени на реклама 5 ставајте. И точно коа има кој да купува ќе се продаваат - мене ми е само сулудо да ПРОМОВИРАМЕ дека е нормално да се купува по такви цени.
НЕ Е!
Асален совет е ЧЕКАЈТЕ И НЕ КУПУВАЈТЕ. Ако можете, нормално. Ако ептен ептен не можете животот и бизнисот ви зависат од тоа, и ако сте сигурни дека ќе си ги вратите парите - слободно купувајте и по милионски цени графички.
Ама јас како член на форумот сум тука да советувам други членови да не се избрзуваат, да причекаат. Има алтернативи, има опции, ништо не е година дена па и две.
Значи подобро купете конзола на старо или ново (плејстејшн 3, 4, нинтендо свич) и играјте убави игрици ако ви е за играње, или пак ко шо кажа @Astro купете некое APU (со интегрирана графичка некое рајзенче) - многу помалку ќе бидете одрани отколку графичка да купите по вакви пак ќе кажам ЛУДИ цени.
Кусо да се бе нема да гејмам 2 години ако треба шо е ова 3000 евра за графичка? Ало! 3000 евра за графичка еј!
Тежината на картата во злато е тоа бре ало.
Има пукнато,неколку пати и пак ќе пукне, дур нема регулација (па и тогаш...) циклуси се. Овој пат коронава исто има удел, во овие околности, се до опоравување на економијата ќе поминат неколку години, се дотогаш луѓето немаат многу опции за инвестирање, па биткоинов изгледа поатрактивен од било кога досега.
Некој ќе ќари, некој ќе изгуби.
Сепак, штом цената е преосетлива на твитови и лажни вести, балон е, како што се дигала така и ќе падне.
За графички ќе почекаме малце ќе има пак ефтини копанки, јас прогнозирам до нова година.
Nope, не може ваква аналогија да правиш.Дали ако преку ноќ му ја намалат цената на 500 евра некој од поборниците за права овде ќе ми го купи за 1000 евра?
Не, не е. Пак правиш многу лоша споредба.Дали тој е скалпер ако оди и го купи на друго место по намалена цена за 500?
Во моментов дали некој од форумов ќе купи или нема да купи графичка картичка е тотално ирелевантно. Побарувачката е толку многу голема што оној кој има не треба воопшто ни да се се труди да бара купци. Притоа најмал проблем е цената.
Во моментов имам клиенти кои се спремни да платат по 1300 евра за 3070, 2000 евра за 3080 и 2900 евра за 3090. И тоа ми бараат троцифрен број на картички. Во моментов да имам 3000 графички картички ќе ги продадам сите до една уште пред да се стемни. И не само јас туку сите кои се во бизнис со продажба на хардвер имаат листа на купувачи(копачи) кои чекаат графички картички да ги платат по моменталните цени без ценкање и без плачки и приговори. Дали некој гејмер ќе купел графичка картичка овде/негде или не, не прави буквално никаква разлика на оние кои продаваат. А дали ќе купи сега или ќе се занимавал со риболов, дупење, спорт и рекреација е негова одлука. Ако му треба и/или ако сака ќе купи, ако не нема да купи.
И дај не бидете смешни, лицемерни и банални со безвезни муабети за скалперство. Да речеме дека имам нов процесор кој сум го платил 1000 евра и го продавам овде без никаква заработка. Дали ако преку ноќ му ја намалат цената на 500 евра некој од поборниците за права овде ќе ми го купи за 1000 евра? Дали тој е скалпер ако оди и го купи на друго место по намалена цена за 500?
@toshex Имаш двојни аршини кога плачеш за цени. Се сеќаваш на половната матична плоча LGA1150 со скинат пин на USB3.0 приклучокот(па една порта не работеше) што ми ја шитна за 3500 денари? Тоа е или не е склаперство?
Патем, дали имате претстава кои се набавните цени на графичките картички во моментов ако некаде воопшто се најдат? и под кои услови (што се друго треба да се купи со секоја графичка картичка) може да се купат?
Те молам немој да ми ставаш зборови во уста!!!Едно прашање, бидејќи членовите на форумов и продажбата тука ти се ирелевантни, зашто воопшто огласуваш и бампаш тука кога веќе имаш спремни клиенти со кешарици за огромни суми без ценкање, без плачки и приговори за троцифрени количини?
Јас пак секогаш ќе советувам ако нешто ти е ќеф и можеш да си го дозволиш да си го дозвлиш. Кога одиме во кафич пијачката ја плаќаме х3 споредено со кога истата пијачка би си ја купиле во маркет. Не гледам зошто не и за други работи.Кога се во прашање гејмери, и бидејќи гејмањето е хоби, јас секогаш ќе советувам парите да се чуваат, штедат и ценат доколку нема потреба да се смени тоа што се има што веќе си ја врши работата. If it ain't broke and does the job, don't fix or change it.
Џабе муабетиве, штосот со ненормалниве цени и купот огласи е ако проѓе-проѓе. Мислиш дека се продаваат по тие цени? Нешто не ми изгледа така.20, ако сакаше да кажеш дека сега треба да вреди 3 пати повеќе 1050Ти.
580 и тогаш беа по 400-500 евра нови.![]()
Во моментов дали некој од форумов ќе купи или нема да купи графичка картичка е тотално ирелевантно. Побарувачката е толку многу голема што оној кој има не треба воопшто ни да се се труди да бара купци. Притоа најмал проблем е цената.
Патем, цело време знаев дека ова што се случува сега ќе се случи и пак продавав графички картички со мала маржа иако можев да ги причувам 1-2 месеци и да заработам драматично повеќе отколку што заработив. До пред Нова Година донесовме преку 200 парчиња RTX 3000 картички кои ако ги причував 2 месеци и ги продавав по сегашни цени ќе имав 100-150% заработка, а не 10-15%.
Јас пак секогаш ќе советувам ако нешто ти е ќеф и можеш да си го дозволиш да си го дозвлиш. На пример кога одиме во кафич пијачката ја плаќаме х3 споредено со кога истата пијачка би си ја купиле во маркет.
У кафич што поголем цех платиш - по-фраер си , а ко ке купиш 580-ка за 12 000 - а Пане ги продава за 4500 , сите ке ти речат -Абе глуп што си фрлил толку пари...Те молам немој да ми ставаш зборови во уста!!!
Никаде не реков дека членовите на форумов ми се ирелевантни. Напротив ми се многу релевантни. Јас продавам секаков хардвер, не само графички картички. Продавав и пред мајнинг бранов, ќе продавам и по бранов. Токму затоа и огласувам конфигурации и бампам, затоа што ми се битни клиените и сакам да ги задржам.
Патем, цело време знаев дека ова што се случува сега ќе се случи и пак продавав графички картички со мала маржа иако можев да ги причувам 1-2 месеци и да заработам драматично повеќе отколку што заработив. До пред Нова Година донесовме преку 200 парчиња RTX 3000 картички кои ако ги причував 2 месеци и ги продавав по сегашни цени ќе имав 100-150% заработка, а не 10-15%.
Јас пак секогаш ќе советувам ако нешто ти е ќеф и можеш да си го дозволиш да си го дозвлиш. Кога одиме во кафич пијачката ја плаќаме х3 споредено со кога истата пијачка би си ја купиле во маркет. Не гледам зошто не и за други работи.
Не дека имам нешто против членот лично ( и јас земав убави цени за 580 ки, не кријам)
@toshex Имаш двојни аршини кога плачеш за цени. Се сеќаваш на половната матична плоча LGA1150 со скинат пин на USB3.0 приклучокот(па една порта не работеше) што ми ја шитна за 3500 денари? Тоа е или не е склаперство?
Мене највеќе ме напиздија моментите со продавање графички/компоненти само во конфигурации. Тука нема двоумица дека се работи за скалпинг и ратно профитерство.
Јас трошам по една мид рејнџ конфигурација на 6 - 10 месеци, кој ме знае, знае дека парите ги прчкам на хардвер и дека купувам генерално нови компоненти. И да дојде да ми рече, „имаме само во конфигурација“...
+1Мене највеќе ме напиздија моментите со продавање графички/компоненти само во конфигурации. Тука нема двоумица дека се работи за скалпинг и ратно профитерство.
Јас трошам по една мид рејнџ конфигурација на 6 - 10 месеци, кој ме знае, знае дека парите ги прчкам на хардвер и дека купувам генерално нови компоненти. И да дојде да ми рече, „имаме само во конфигурација“...
А колку толку нормални ли се цените во конфигурација? Пошо на интернет еден период гледав дека тек јутубериве советуваа дека во pre-built или OEM конфигурации цените на графичката изземено останатата цена на конфигурацијата барем еден период беа доста нормални.
Исто гледам сеа нови интел НУК-ови и некои модели од нив имаат РТХ 2060 вградено, и тоа е многу интересно пакетче за играње игрици а колку еден поголем рутер е. Само пак - дали бар на некој од овие „конфигурации“ цената им е „нормална“ во моментов или не?
Не бидете како баби на чешма.
Живееме во последна етапа на глобалниот капитализам.
Нема етика и норми а помалце морал. Се одредува пазарот. Како цената на графички и на ит компоненти така и на вакцини, лекови, храна.
Кога ќе најдете ефтино купувајте а скапо продавајте, во меѓувреме може и скапо да купите а да не можете евтино да го продадете, се е дел од играта.
Јас само да дадам совет.
Секој си гледа на свој начин да заработе .
На тие што не му одговара има и кризни моменти во криптото. Во тие моменти гејмерите користат а копачите губаат.
Сега е обратното.
Период за гејмери - 2 години багателни цени на графички !
Период за копачи - 3-5 месеца !
Мора да се наполне копачкиот пазар со 5700хт , 3060 ти 8гб , 3060 12гб , 3070 , 3080 во количини за да на крај се преполне пазарот со половни понови модели на графички за гејмерите.
Така да трпение за гејмери а ура за копачи !
Пак правиш спин и ми ставаш зборови во уста!!! Реков дека за тие кои имаат графички картички е ирелевантно дали некој од форумов ќе им купи графичка картичка или не. Јас немам графички картички! А за клиентела си имам, а тоа вклучува и многу членови од форумов. Мене сите клиенти ми се битни.Со ова си кажуваш дека форумот е ирелевантен бидејќи веќе си имаш клиентела.
Не знам зошто треба да те убедувам. Ги имаш моите постови со датуми:Не можеш да ме убедиш дека си знаел дека до овој степен ќе отиде.
22.01.2021:Купувајте графички по ниски цени додека можете. Цените одат многу нагоре...и не само на графички туку на се генерално(процесори, мемории, ссд-а, напојувања др.). Но графичките особено ќе поскапат многу повеќе во однос на останатата ИТ опрема. Во Февруари ќе бидете среќни ако најдете 3070-ка за 1000 евра. Radeon 6000 ќе биде невозможно да се најде по било каква цена. Radeon 6000 ќе се практично фиктивни произвoди исто како што беа Radeon VII, Vega, Fury и останати невидени и неисплатливи графички картички од AMD.
03.02.2021:Во средина на Февруари очекувајте, ако некаде се најде, 3060TI за 45k+ денари, 3070 за 60К, а 3080 за 75k+.
И најбитно, најавите од фабрики и главни дистрибутери се дека најарно до Јуни нема да се стабилизира понудата и цените на графички картички на пазарот...
Сум знаел или не?Како и да е, има огромен недостаток на gDDR6/gDDR6X мемории, цената е отидена УПМ. Има невидена побарувачка на RTX графички картички и генерален шортиџ на чипови. Значи поради многу фактори е минимизирано производството. А побарувачката е како никогаш до сега...Како што сите релевантни извори (големи дистрибутери и производители) информираат цените ќе одат нагоре, карти ќе има се помалку и оваа ситуација ќе трае за време на цели Q1 и Q2. Потоа количините ќе почнат да се стабилизираат, а со тоа ваљда и цените. Ова под претпоставка дека цените на криптовалутите ќе се издуваат до тогаш. Во спротивно и после Q2 ќе има недостаток од графички картички и цени далеку повисоки од MSRP.
Да, знаев и не купив пред се затоа што немам милиони евра на располагање. Покрај тоа не ги чував затоа што е глупо додека другите/конкуренцијата продават ти да не продаваш, така се губат клиенти. И трето затоа што продавам и останат хардвер, па за да продавам конфигурации морам да продавам и графички картички со нив.Да знаеше, ќе купеше 2000 парчиња, не 200. Ова не може да се предвиди, така да кој може си искористува. Како што кажа @Avid , не можеме да спречиме, но ова е форум и можеме да советуваме. Ако ти се може тебе, слободно терај си.
Во твојот прв пост не беше наведен дефектот и мојата проценка беше за комплетно исправна матична плоча. Јас за дефектот прв пат дознав кога ми ја донесе. Плочата ти ја купив затоа што ми требаше и покрај тоа што не вредеше толку со тој дефект кој понатаму го отклонив за 800 денари. Поентата ми беше дека тоа што ти го продаваш за тебе ти има вредност, а тоа што другите го продаваат ти нема вредност.Најискрено ме налути со коментаров. Како прво сите работи кои сум ги продавал биле во ранг на 10% од проценки на форумов или не сум ги продал воопшто. Секогаш.
Како второ и поважно УБАВО БЕШЕ НАПИШАНО каква е состојбата на плочата, ама баш убаво и детално, и три пати ти повторив пред да ми кажеш да ти ја донесам да прочиташ се, и коа ти ја донесов пак ти спомнав и ти се правеше изненаден. И сеа за еден УСБ конектор кој беше убаво напишано дека не работи ми наткажуваш и ми споредуваш Mini ITX плоча дека сум продал за 3500 а не за 2000 или колку сметаш дека си требало да ја добиеш со продавање на картички за над 1500 евра над MSRP?
И како трето ти беше еден од тие што коментираше проценки и кој даде таква проценка за таа плоча.
Прво не сум единствен што продавам графички картички по 3000 евра на форумов(и надвор од форумов). Второ, таа картичка од 3000 што ја спомнуваш со над 1500 евра над MSRP јас ја плаќам 2520 евра во пакет со еден куп хардвер кој не ми треба (скапи матични плочи, куќишта, монитори, глувци, тастатури и друго) во увоз од над 40К евра. Еве ти како стручњак за цени кажи ми колку мислиш дека треба да ја продадам?Така што не ми извртувај карактер и те молам размисли пред да правиш споредби во иднина. Никаде јас тебе не те повикав, не си ти единствен што продава графички по 3000 евра на форумов.