Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Надувани цени на графичките заради mining

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
fun facts (via Wikipedia)

2520 is:
  • the smallest number divisible by all integers from 1 to 10, i.e., it is their least common multiple.
  • half of 7! (5040), meaning 7 factorial, or 1×2×3×4×5×6×7.
  • the product of five consecutive numbers, namely 3×4×5×6×7.
  • a superior highly composite number.
  • a colossally abundant number.
  • the last highly composite number which is half of the next highly composite number.[1]
  • the last highly composite number that is a divisor of all following highly composite numbers.[2]
  • palindromic in bases 11 (199111), and a repdigit in bases 55, 59 and 62.
  • a Harshad number in bases 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 and 16.
  • the aliquot sum of 1080.
  • part of the 53-aliquot tree. The complete aliquot sequence starting at 1080 is: 1080, 2520, 6840, 16560, 41472, 82311, 27441, 12209, 451, 53, 1, 0.
хмммм :unsure:

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Пане и Гојдо многу ги мразам во моментов, ќе ги сакам кога ќе пукне копањево па да им купам јаки карти за џабе. А колу многу ми беа симпатични пред некој месец не е нормално.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Пак правиш спин и ми ставаш зборови во уста!!! Реков дека за тие кои имаат графички картички е ирелевантно дали некој од форумов ќе им купи графичка картичка или не. Јас немам графички картики! Јас клиентела си имам, а тоа вклучува и многу членови од форумов. Мене сите клиенти ми се битни.

Не знам зошто треба да те убедувам. Ги имаш моите постови со датуми:
27.12.2020:

22.01.2021:

03.02.2021:

Сум знаел или не?

Да, знаев и не купив пред се затоа што немам милиони евра на располагање. Покрај тоа не ги чував затоа што е глупо додека другите/конкуренцијата продават ти да не продаваш, така се губат клиенти. И трето затоа што продавам и останат хардвер, па за да продавам конфигурации морам да продавам и графички картички со нив.

Во твојот прв пост не беше наведен дефектот и мојата проценка беше за комплетно исправна матична плоча. Јас за дефектот прв пат дознав кога ми ја донесе. Плочата ти ја купив затоа што ми требаше и покрај тоа што не вредеше толку со тој дефект кој понатаму го отклонив за 800 денари. Поентата ми беше дека тоа што ти го продаваш за тебе ти има вредност, а тоа што другите го продаваат ти нема вредност.

Прво не сум единствен што продавам графички картички по 3000 евра на форумов(и надвор од форумов). Второ, таа картичка од 3000 што ја спомнуваш со над 1500 евра над MSRP јас ја плаќам 2520 евра во пакет со еден куп хардвер кој не ми треба (скапи матични плочи, куќишта, монитори, глувци, тастатури и друго) во увоз од над 40К евра. Еве ти како стручњак за цени кажи ми колку мислиш дека треба да ја продадам?

Пак ќе кажам: јас велам дека нормални луѓе/гејмери не треба да купат графички по цените кои се продаваат сега. Period. Не е битно колку ја плаќаш и колку ја продаваш јас коментирам дека цените се луди. Во ниеден момент не те прозвав а си се осетил прозван.

Кај виде дека кажав дека ти ставаш голема маржа нешто, или да ти правам математика дали и колку правиш профит? Никаде! НИКАДЕ не е тоа тема на муабет.

Значи стојам на тоа дека се дури цените не се нормализираат најдобар совет околу купување графичка е да се чека.

А пак за темата за матичната твојата проценка види убаво е дадена после мојот пост со најфини детали околу состојбата на сите делови. А сеа дали си ги прочитал или не може да се докажуваме до задутре.

И да не вртиме во круг сеа и да цепидлачиме и да наткажуваме работи не сакам да морам до таму да одам. Не си во право за тоа и пак ќе кажам ме налути што ми извртуваш карактер.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Ова е форум за дискусија на хардвер а не за финансии. Ако толку ви е гајле колку @gOJDO или некој друг купува а колку продава, аплицирајте да му станете сметководител или уште подобро, правете го вие. Па видете дали кога ваши пари ќе инвестирате дали и колку ќе ви се исплати, а не само да прилепувате етикети и да упатувате неосновани обвиненија.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Јас само да дадам совет.
Секој си гледа на свој начин да заработе .
На тие што не му одговара има и кризни моменти во криптото. Во тие моменти гејмерите користат а копачите губаат.
Сега е обратното.
Период за гејмери - 2 години багателни цени на графички !
Период за копачи - 3-5 месеца !
Мора да се наполне копачкиот пазар со 5700хт , 3060 ти 8гб , 3060 12гб , 3070 , 3080 во количини за да на крај се преполне пазарот со половни понови модели на графички за гејмерите.
Така да трпение за гејмери а ура за копачи !

Скроз така е, ама дали МОРА тие шо не копаат да купуваат графички сеа по дупли цени? Не мора!

Дали можеме да им укажеме дека е паметно да почекаат!? Можеме.

Гледај ја иам графичка не сум уклучил никогаш софтвер за копање не ни знам како ниту пак се интересирам. Моја логика право нели, ама поентата е дека некој што копа веројатно има друга математика.

Јас математиката ја правам: даваш 3000 евра за графичка, догодина ќе кошта 500 евра.

А тој шо копа математиката ја прави: давам 3000 евра за графичка, по моменталниве цени за 3-4-5 месеци си ги враќам парите, потоа сум ќар па коа ќе треба да ја продадам колку сака нека кошта и тоа е ќар.

Така?

Ама дури и на копачите би им кажал да внимаваат пошо ако ова пукне нагло, толкави цени за графички и за ригови може да се изгорат на големо. Со секој бизнис (што не е тема на муабет тука) си има нели проценки на ризик не знам што ти таму. Тоа паметните ќе си го искалкулираат, а тие што се улетуваат после ќе се осеќаат заебано коа картите шо ги купиле 3000 евра преку вечер не вредат ни пола од тоа а не им прават пари колку што очекувале.

Многу осетлива тема е, но јас само се обидувам на обични „ГЕЈМЕРИ“ да им доведам до знаење дека ИМААТ ОПЦИЈА ДА ПОЧЕКААТ.

Значи се обидувам тој наратив малку да го покренам на форумов пошо не сметам дека е океј да промовираме ко да е нормално ЗА ГЕЈМИНГ да се продаваат карти по такви цени.

Не зборувам ништо против никого конкретно, само сакам малку здрав разум членовите да имаат вклучено пред да фрлат пари. Ако и после тоа пак сакаат за ќеф или јоло или копање да фрлат пари, нивно право нели - ама јас ко член на заедницава сум се обидел и сум им кажал барем една алтернатива.

Ова е форум за дискусија на хардвер а не за финансии. Ако толку ви е гајле колку @gOJDO или некој друг купува а колку продава, аплицирајте да му станете сметководител или уште подобро, правете го вие. Па видете дали кога ваши пари ќе инвестирате дали и колку ќе ви се исплати, а не само да прилепувате етикети и да упатувате неосновани обвиненија.

Другар проблемот мој со гојдо е што јас никаде не му правев математика ни колку заработува ни како набавува ниту колку продава ниту како - ништо.

И не го охрабрувај тој наратив јас никаде не видов ниту еден член да му бистри до толку математика.

Точно некои му спомнаа као „ако си знаел зошо не си набавил 2000 карти“ или не знам шо, и точно тие се малку избегани коментари но сакам да се разјасни еднаш за секогаш дека:

ЦЕЛТА НА ТЕМАВА Е ИНФОРМИРАЊЕ НА ОБИЧНИТЕ КОРИСНИЦИ (ЗНАЧИ НЕ КОПАЧИ) ДЕКА ИМААТ ОПЦИЈА ДА ЧЕКААТ. ДЕКА ОВА (СЕ НАДЕВАМ) НЕ Е НОВА НОРМА И ЌЕ ПОМИНЕ. ОВА НЕ СЕ НОРМАЛНИ ЦЕНИ ЗА ГРАФИЧКИ, И ВЕРОЈАТНО ЌЕ СЕ СТАБИЛИЗИРААТ ПАК ЦЕНИТЕ ЗА ГОДИНА ДЕНА, МОЖДА И ДВЕ.

Значи ако можете, чекајте и не се избрзувајте со купување. Ова нормално е контрадикторно само по себе за копачи пошо они сметаат дека не треба да се чека и ќе купат се шо врти на два или три кулери. Нивно право.

Но сакам да не се заборави овој фактор во пресметките кога било кој еден од нас ќе сака да купи графичка за да игра мортал комбат или шо и да се игра деновиве.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@toshex

Не ме прозва мене, ниту пак се пронајдов некаде. Пишав затоа што сметам дека пред се беше некоректно тоа што го буфтате @KjEBE за огласите за графичките картички, а воошпшто не сте во тек со цените по кои можат да се набават графичките картички. Па чисто како малку упатен во таа проблематика влегов во дискусијата. Тебе те прозвав бидејќи имам заприметено дека ги потценуваш хардверот кој другите го продаваат. Да не цитирам сега твои проценки на огласи, си знаеш. А од друга страна кога продаваш нешто твое го цениш ко да е тукушто излезен од фабрика задњи крик на технологијата.

Воедно, со моменталните цени на графичките картички, ние кои диламе хардвер имаме опција да се мачиме да најдеме графички картички по ужасно високи цени и да ги продадеме по соодветно висока цена со мала заработка(10-15% или што би рекол ти и уште некој да го скалпирам) или да не продаваме. Јас мислам дека е подобро да продавам т.е. да има опција некој да купи по висока цена отколку да нема опција да купи. На кој не му одговара никој не го тера да купи на сила.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Тоше... Тие искусните што накупиле ригови во Јануари , досеа ги исплатиле и се на 0 .
Нубовите купуваат на високи цени и тие се дел од жртвата што мора да се принесе сеа.
И на тиго и разни други што даваат кредити со камата со астрономски камати пак никој не му мрче и коментира и напротив легално си работат.
Секој си има разни методи на заработка или да изгубе.
Никој тука не е принудуван да купува компјутерски компоненти по астрономски цени за време на криза.
Тоа е право на избор.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Другар проблемот мој со гојдо е што јас никаде не му правев математика ни колку заработува ни како набавува ниту колку продава ниту како - ништо.

И не го охрабрувај тој наратив јас никаде не видов ниту еден член да му бистри до толку математика.

Точно некои му спомнаа као „ако си знаел зошо не си набавил 2000 карти“ или не знам шо, и точно тие се малку избегани коментари но сакам да се разјасни еднаш за секогаш дека:

ЦЕЛТА НА ТЕМАВА Е ИНФОРМИРАЊЕ НА ОБИЧНИТЕ КОРИСНИЦИ (ЗНАЧИ НЕ КОПАЧИ) ДЕКА ИМААТ ОПЦИЈА ДА ЧЕКААТ. ДЕКА ОВА (СЕ НАДЕВАМ) НЕ Е НОВА НОРМА И ЌЕ ПОМИНЕ. ОВА НЕ СЕ НОРМАЛНИ ЦЕНИ ЗА ГРАФИЧКИ, И ВЕРОЈАТНО ЌЕ СЕ СТАБИЛИЗИРААТ ПАК ЦЕНИТЕ ЗА ГОДИНА ДЕНА, МОЖДА И ДВЕ.

Значи ако можете, чекајте и не се избрзувајте со купување. Ова нормално е контрадикторно само по себе за копачи пошо они сметаат дека не треба да се чека и ќе купат се шо врти на два или три кулери. Нивно право.

Но сакам да не се заборави овој фактор во пресметките кога било кој еден од нас ќе сака да купи графичка за да игра мортал комбат или шо и да се игра деновиве.

Не ме свакај погрешка не те прозвав тебе. Имаш погоре неколку постови од личности што прилепуваа етикети, обвинуваа за скалпање и правеа туѓи пресметки. Во разговорот од последните неколку саати има премногу емоции и малку разум и мислам не доликува вакво однесување.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
@toshex

Не ме прозва мене, ниту пак се пронајдов некаде. Пишав затоа што сметам дека пред се беше некоректно тоа што го буфтате @KjEBE за огласите за графичките картички, а воошпшто не сте во тек со цените по кои можат да се набават графичките картички. Па чисто како малку упатен во таа проблематика влегов во дискусијата. Тебе те прозвав бидејќи имам заприметено дека ги потценуваш хардверот кој другите го продаваат. Да не цитирам сега твои проценки на огласи, си знаеш. А од друга страна кога продаваш нешто твое го цениш ко да е тукушто излезен од фабрика задњи крик на технологијата.

Воедно, со моменталните цени на графичките картички, ние кои диламе хардвер имаме опција да се мачиме да најдеме графички картички по ужасно високи цени и да ги продадеме по соодветно висока цена со мала заработка(10-15% или што би рекол ти и уште некој да го скалпирам) или да не продаваме. Јас мислам дека е подобро да продавам т.е. да има опција некој да купи по висока цена отколку да нема опција да купи. На кој не му одговара никој не го тера да купи на сила.

За се ова освен за личниот дел со мене како ме проценуваш немам никаква замерка. Затоа во ниеден момент ЈАС ЛИЧНО никој не прозвав за конкретни цени туку се фокусирам на фактот дека цените се луди. Општо. Ги цитирам цените кои се вртат а не заради тоа што некој конкретно продава по тие цени.

За делот дека јас не знам да проценувам после последната моја проценка дојдов до ист заклучок и ако ви текнува се оградив од проценки, се извинив, и реков дека нема веќе да давам проценки и не сум си го прекршил тој збор воопшто. Видов дека не знам добро да проценам and I'm owning up to it.

За делот дека јас моите делови сум ги ценел не знам колку, пак ќе кажам стално се биле во ранг на проценки, а и не сум продавал нешто којзнае шо па да можеш да дојдеш до таков заклучок. Јас сум пред се принципиелен. И тој дел ме иритира дека стварно не ми било никогаш толку гајле. Зошто јас се држам до проценките и не сакам да одам пониско, тоа е лесно - затоа што кога и да продавам нешто е затоа што сум земал ново и веќе не ми користи ама не ми е ни на одмет. И сакам да си надокнадам дел од трошокот на новото. Толку едноставно е. И секогаш до сега се покажало дека на крај ми е криво што уопште сум продал. За жал немам секогаш простор да ги чувам сите делови во кутија уредно складирани, пошо еве секогаш излага дека откако ќе продадам нешто подобро било да го чувам за некој иден проект или за резерва.

Поента со графичките сега, РХ 570 и Џифорс 660 или шо и да беше шо ги продадов за смешни пари поарно ќе беше да стоеја сеа за резерва пошо ако ми цркне графичка ќе биде изгор скапо да купам и привремена замена.

Исто важи и за плочава што ми ја донаткажа, на која значи од 10 усб портови еден не и работеше. Неколку месеци размислувам за NAS решение, и сеа да си ја чував таа плоча ќе беше совршено мало серверче за NAS и некои cloud базирани софтвери.

Поентата на овој муабет ми е дека на крај на денот, гледам дека со проценки и цени на форумов само проблеми си имам и веќе се поретко се мешам во тоа. Но во ниту еден момент одговорно тврдам дека не сум бил нити нефер нити сум криел нешто ниту пак сум ќарил нешто. Јас иам продавано за ситни пари така шо смешно е дури да се споредуваат моите продажби на форумот со било шо.

-----------------------------

Значи да резимирам, во ниту еден момент јас лично барем немав ниту намера а ниту пак почнав или навлегов во дискусија за тоа како конкретно некои членови од другата страна на скапиве цени ги набавиле и слично.

Тие се приватни информации и дури би ви укорил што уопште ги споделувате. Знаеме сите дека СЕГДЕ се цениве луди. Ете и сам потенцираше дека и на computeruniverse и што ти знам каде сегде е се изгор.

Јас само влагам во дискусија као „луѓе не купувајте сегде е изгор, оставете тие шо имаат премногу пари или шо сакаат да се коцкаат или шо се уверени дека ќе заработат со тоа да купуваат, другите седете мирни малку и чекајте“.

Пошо сметам дека не доволно се промовира тоа ко опција. Значи страшно е.

-----------------------

ЕДИТ:

И да не биде дека сум говедо или нешто, сеа кога веќе сподели толку информации дополнително сочувствувам дека не е лесно ниту да продаваш хардвер периодов @gOJDO - тотално ти верувам дека е така и дека сигурно ти е во многу моменти повеќе и фрустрација отколку ќар.

Не би да ти се мешам таму со ништо повеќе од ова: сигурен сум дека искрено е така, и знаеме сите на форумов дека си еден од подоверливите членови за хардвер. Колку пати имам на тема пишано кога некој бара хардвер дека прво кај тебе треба да се обрати?

И така е, поарно да има од негде да се купи отколку да нема.

Но не го сметајте за личен напад тоа дека јас сметам дека сите што можат периодов да почекаат и да не купат, треба да не купат.

Не е директно насочено кон никој, ниту кон некој што продава нешто купено 100 евра а го продава само за ќар, ниту кон некој што набавил сега по голема цена и продава по минимална маржа.

Последна промена:

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
@toshex

Немам сега време и да читам за што ме прозвале ама нека идат нека земат и прашаат набавна цена прво колку е и еве ви мало инфо набавните за следна тура ќе идат за 30 посто уште поскапо... и на крајот од денот и по такви цени се продаваат брзо и унапред се бараат дури... значи да резимираме нити јас, нити па некој трет, дали на форумов дали на реклама 5 или било кај, со сила не тераме да купи, значи сум земал се трудам праам нешто работам и си заработувам чесно, и немам енергија за губење на рекла казала... времето ми е пари... Секое добро до сите

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Проблем е ако ти е алат за работа. Нереално скапо ќе платиш дел и може да немаш економска исплатливост.
Ако ти е за играње, имаш алтернатива. Баскет, фудбал, патики... Поекономично и поздраво.
Цената била пониска, ама сега била повисока... Сте се побуниле зошто акциите на тесла и епл рипнале? Или кога/ако правите профит, тогаш е супер. Ама кога треба да платите, тогаш одма социјална правда се бара.

Еве да им дадам хинт на гејмерите. Нека купат акции во производителот, наместо да купат продукт. Ќе се радуваат на секој скок на цената на графичките.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ајде уште некој да дојде да каже да не коментираме за надуваниве цени на графичките карти заради mining на тема што се вика Надувани цени на графичките заради mining

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Најдобро нешто што треба да го запамтите од тука е дека за пар месеци коа ќе се поплави форумов со графички (а ќе се поплави), да знаете од каде се и какви се.
Ко ќе ви праат филмови "ne e pushena, ne e kopana, smeneta pasta, chistena, so garancija, kupena lokalno zagubena garancija unikalna baba ja vozeshe na GTA".

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Со муабетиве погоре - се поубеден сум да ја огласам и продадам RX580 за +20к денари, да направам акаунт на ТикТок и да го снимам кешот. Нешто овака:

crying-money-woody-harrelson-zombieland.gif

Се убивте од плачење за гејмерите, а знаење од тоа како функционира пазарот - нула.
И јас сум гејмер, не ни знам како се копа, па ебан пост не сум напишал од жал.
Тоа е што е, стварно сте како баби на чешма, убаво пиша некој погоре.

Опрајте сте, не сте 14 години.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Со муабетиве погоре - се поубеден сум да ја огласам и продадам RX580 за +20к денари, да направам акаунт на ТикТок и да го снимам кешот. Нешто овака:

crying-money-woody-harrelson-zombieland.gif

Се убивте од плачење за гејмерите, а знаење од тоа како функционира пазарот - нула.
И јас сум гејмер, не ни знам како се копа, па ебан пост не сум напишал од жал.
Тоа е што е, стварно сте како баби на чешма, убаво пиша некој погоре.

Опрајте сте, не сте 14 години.

20.000 и не се некој кеш за снимање ако не си 14 годишен...

И ај доста го потите со муабетот "vrska nemate kako funkcionira pazarot“! Не знаеме. Тука сме гејмери и ИТ професионалци, не бизнисмени и шиткачи.
Ако ви требаат соговорници од таа област, идете во стопанска комора на МК, не на ИТ форум.
Да знаевме како функционира пазарот, ќе беше forum.stopanstvo.mk

И муабетите „као ја ова за вас го праам полесно ќе ми беше да не го праам ич“ за тикток чувајте ги.

Последна промена:

deadpool

hello world
31 декември 2018
272
343
Не ме свакај погрешка не те прозвав тебе. Имаш погоре неколку постови од личности што прилепуваа етикети, обвинуваа за скалпање и правеа туѓи пресметки. Во разговорот од последните неколку саати има премногу емоции и малку разум и мислам не доликува вакво однесување.

Никој никого тука не прозва, туку се дискутира и затоа е форум. Бог да чува, ко да не смее некој да каже дека нешто е скапо и да советува да почека доколку не мора да купува за да не му се скрати на некој од џеб. Ние имаме право да кажеме кога со нешто не се согласуваме, да посоветуваме, па изборот понатака не е наш. Срамота до каде е дојдено да се дискутираат набавни цени и слично. Цените се прескапи и тоа е тоа, па ако сака некој да купува нека си купува.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Се, ако си ја купил x5 помалку, пример.
Стварно не го разбирам плачењево и тагата по „гејмерите“.

20.000 денари и 0 денари да си ја купил се 20.000 денари! 300 и кусур евра :)

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
20.000 денари и 0 денари да си ја купил се 20.000 денари! 300 и кусур евра :)

Добро, и?
Која ти е поентата, дека 20000 денари се малку пари?

ОК е, не можат сите да си дозволат да трошат „мид-рејнџ конфигурација на 6-10 месеци“ како тебе, на пример. А си купил 4500 денари картичка за синот. Што не му купи од 3000 евра од кај Гојдо? Онака, да се искурчиш пошто „300 и кусур евра :) "

Си ставил :) до 300 и кусур евра како е незначајна бројка. Брука.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
За некој 300 евра е исто што и кејфот на некој друг за 3000 евра. Што се 3к евра за ќеиф...
Тоа ми е и поентата. Не е некој профит што би бил посилен од ќефот.
Мислењето е автоматски споено:

Добро, и?
Која ти е поентата, дека 20000 денари се малку пари?
Погрешно си ме разбрал. Не мислев 300 евра се малку пари во апсолутни вредности. Читај контекст!
Малку се за да се курчиш на тикток. Зашто 20.000 денари ти купуваат ентри левел графичка во нормални услови. Нешто што многу од ентузијасти и гејмери од тука го прават и ќе го прават натаму. Не е некоја бројка да си ја продадеш графичката и после да скролаш телефон дур не поефтинат другите.

ОК е, не можат сите да си дозволат да трошат „мид-рејнџ конфигурација на 6-10 месеци“ како тебе, на пример. А си купил 4500 денари картичка за синот. Што не му купи од 3000 евра од кај Гојдо? Онака, да се искурчиш пошто „300 и кусур евра :) "

Си ставил :) до 300 и кусур евра како е незначајна бројка. Брука.

Cин ми има 6 години, картичката му е на PC за Teams за учење :). Да речеме сум финансиски одговорен.

Кога станува збор за нашево хоби, 300 евра е безначајна бројка и тоа е факт од почеток на индустријата до денес. Додуша, како што погоре рече членот, и 30 и 300 и 3000 за ќеф се малку. Некој ќе се прерадува на 30 евра картица, подеднакво како тој на 300 или 3000. Ама ретко кој ќе си ја продаде картицата што ја зел 100 за да направи 200 евра и да не може да купи друга картица. Бар од овие што се стварно во индустријава од ќеф.

Последна промена:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
А кој ти рече дека јас си го продавам ќефот за 300+ евра?
Кој спомна ќеф некаде во мојот првичен пост? Пишав некаде дека ќе останам со нефункционален PC? Ти ми вадиш нешто некажано, ќе сум скролал од мобилен додека поевтинат.

Може сум купил друга, подобра картичка, од каде знаеш? Moже Гојдо ми продал 3090 за 250 евра, рецимо.

Мислам дека е подобро ти да читаш контекст, не јас.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
За некој 300 евра е исто што и ќеифот на некој друг за 3000 евра. Што се 3к евра за ќеиф...
Баш така, што се 3К за мераклија :)
Ама сите не размислуваат така. Ете прееска со @deadpool влеговме во мала аргументација. Според него треба да се шпара секој денар и никако да не се троши за ќеф или хоби. Јас пак обратно, хедонист сум до максимум и секогаш кога можам да си дозволам си дозволувам најубаво што можам и ич не ми е криво.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно