Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.865
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
А што ти фали да тркнеш назад по парите и успат да стегнеш уште едно гиро. ;)

Мене, ништо, барем 5-6 пати годишно одам. Дури и преферирам продавници што работат на тој начин а не преку глобал и премиер.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Не ми се верува дека сме на ајти форум и дека ретко кој знае да пресмета процент...
Математика е 790 - 790/1.23 = ~148 евра е данокот. За да се увериме дека е точно, 790 - 148 = 642 евра на кои се пресметува ДДВ од 23% т.е. 642*1,23 = 789 евра!
Де бе друже, па не работи секој со математика и подзаборава. :) Јас поготово, крш меморија имам за формули.
Подобро човек да праша и да научи, одколку да си пресметува по негова логика и да смета дека правилно пресметува. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Останува уште да почне да се прави муабет кој телефон подолго држи цена...

Фејсплам емотајкон каде си кога најмногу требаш!

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.865
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Браво за клипчево, ко мал го обожавав, посебно делот со биљардот. Ко копиљ го гледав ова и после трк у флиперница да пробам! :D

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Ок да резимираме,
Сепак може да се врати ДДВ-то или барем дел, со тоа што ако го враќам во Фри-Шоп ќе добијам само 10%, а ако се вратам во Плаисио ќе ми го вратат цел данок од 23%? И ако е така, дали има ограничен период кога можам да го вратам, пример, идам сеа у Април, па во Август на одмор итн..
Чирс

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Абе дечки, ви пишаа и погоре 2-3 пати - сакате iPhone 6s први во Европа, по најниска цена во Европа и уште целофани, фискални итн...

Се знае кој купува во мобилари - оној што сака поефтино. Ако сакате поефтино, мора да сте спремни на некаква жртва. Лоши и добри искуства може да има со секоја мобилара, ама генерално како подобри се издвојуваат Мобеликс и Ледиком.

Не го зборам само од лично искуство, туку и од искуство на многу мои пријатели и познаници - ретко да има незадоволен од нив две. Ах да, и Алфа Мобил за сервис.

И ако има модератор нека исчисти офтопиков и нека отвори општа тема за мобилари, вака само се чека некој да пише критика за Ледиком специфично.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Момци гледавте ли вчера презентација на galaxy s7 i s7 edge лајф стрим во ледиком?

S

Sukhoi

Гостин
Ај да не отворам нова тема. Колку би ме чинело замена на батерија на HTC One? Батеријата е non replaceable, значи ке ми наплатат и за менување нормално.

Software

lurker
15 август 2007
591
357
прочитав дека кога купувате телефони од мобилара не ви даваат фискална сметка ниту пак ви дозволуваат да платите со картица. Зошто е тоа така ?? За утре да не можете да докажете дека сте го купиле од кај нив ??
Купување на мобилен телефон без фискална сметка е исто како да сте купиле телефон од некоја тезга на бит пазар.
Што ако утре ви се јават од полиција и ви кажат дечко врати го телефонот во станица оти е украден истиот ??
Не станува збор за 100 евра туку за многу повеќе пари некако ризикот е голем.

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Со гаранцијата што ти ја даваат ќе докажиш, симпл ас дет

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
прочитав дека кога купувате телефони од мобилара не ви даваат фискална сметка ниту пак ви дозволуваат да платите со картица. Зошто е тоа така ?? За утре да не можете да докажете дека сте го купиле од кај нив ??
Купување на мобилен телефон без фискална сметка е исто како да сте купиле телефон од некоја тезга на бит пазар.
Што ако утре ви се јават од полиција и ви кажат дечко врати го телефонот во станица оти е украден истиот ??
Тоа е така за да имаат поконкурентни цени.
Ако ти дадат фискална, ќе мора 18% ДДВ да се плати. На 500 евра, тоа ти се 90 евра плус.
Секој сака поефтино да помине.

Hustle_till_i_die

hello world
21 декември 2012
151
72

Остави и што не даваат фискални и уште плус кога им бараш попуст се лигават и ти викаат неможеме попуст ама ај избери си маска за мобилниот,и онака избираш маска "Демек" 600 денари е маската и ајде попуст а телефонот ако е 199 евра да речеме ќе ти го рачуна 200 евра и автоматски ти ја наплаќа и скапаната маска која што е и со толкава РЕАЛНА вредност од 1 евро...Катастрофа никогаш повеќе

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Не знaм зa ледикoм, нo мoбеликс мене ми спуштијa 20€ без никaквo нaтегaње и мaски, a јaс ги исценкaм уште 10. Знaчи вкупнo 30€ нa телефoн oд 400€, штo е ~8%.

И дa, ми пoнудијa плус дa ме пoчaстaт мaскa и зaштитнo стaклo, нo јaс oдбив пoштo не кoристaм тaкви ствaри.

А и не знaм зaштo би oчекувaл пoпуст (и би ги ругaл дoкoлку не дaдaт) нa и тaкa ниски цени. Јaс искренo не oчекувaв и се пријaтнo изненaдив.

Hustle_till_i_die

hello world
21 декември 2012
151
72
Не знaм зa ледикoм, нo мoбеликс мене ми спуштијa 20€ без никaквo нaтегaње и мaски, a јaс ги исценкaм уште 10. Знaчи вкупнo 30€ нa телефoн oд 400€, штo е ~8%.

И дa, ми пoнудијa плус дa ме пoчaстaт мaскa и зaштитнo стaклo, нo јaс oдбив пoштo не кoристaм тaкви ствaри.

А и не знaм зaштo би oчекувaл пoпуст (и би ги ругaл дoкoлку не дaдaт) нa и тaкa ниски цени. Јaс искренo не oчекувaв и се пријaтнo изненaдив.

Затоа што зад компјутер едно а во живо друго не зборам ни за ледиком ни за мобеликс,многу ме нервираат такви геј работи,абе кога ќе кажеш едно стој си на тоа баш ради дволичност нема шанси уште еднаш кај нив,да не именувам кои беа :)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Затоа што зад компјутер едно а во живо друго не зборам ни за ледиком ни за мобеликс,многу ме нервираат такви геј работи,абе кога ќе кажеш едно стој си на тоа баш ради дволичност нема шанси уште еднаш кај нив,да не именувам кои беа :)

Океј, те разбирам. Но не е во ред што си имал лошо искуство со некоја ли X мобилара, па истото го префрлаш во темата за, во случајов, Ледиком. Всушност, ти поради лошо искуство со мобиларата X, генерализираш и ги ставаш сите други во ист кош.

Тоа е исто како да те за*бе една девојка, па после да плукаш по сите други, или во најлош случај да се попедерчиш. :D

Hustle_till_i_die

hello world
21 декември 2012
151
72
Океј, те разбирам. Но не е во ред што си имал лошо искуство со некоја ли X мобилара, па истото го префрлаш во темата за, во случајов, Ледиком. Всушност, ти поради лошо искуство со мобиларата X, генерализираш и ги ставаш сите други во ист кош.

Тоа е исто како да те за*бе една девојка, па после да плукаш по сите други, или во најлош случај да се попедерчиш. :D

Не го префрлам туку само се надоврзав на предходниот член што рече дека кога купуваш телефон од мобилара не даваат фискална што немам везе дали ледиком даваат или не,само споделив искуство,така ми дојде :D

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Едно прашање до сите тука.
Од каде би купиле мобилен:
1 Мобилара, поевтин 100 еур од оператор, без фискална, со гаранција со потпис и печат
2 Најакиот оператор на свет ( кај нас сите се најаки) со фискална, гаранција, упатство и се друго, осмех од пицната продавачка, поскап 100 еур или договор за 2 години и 1 бубрег за донација. Овие фискални и гаранција не дај боже да ви бидат потребни, ќе видите уствари колку лоша и тврда тоалетна хартија е тоа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.082
7.769
Дваес први век. Купуеш у ќесиче. Без фискална. ЈБГ, ама не би. А за од оператор, земај, продавај, купи си од нормална продавница. Како што е http://hi.mk

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Ај да споделам и мое искуство со Ледиком, кое од 4 пати 3 пати било негативно.

- Првиот пат, купив за жена ми ајфон 4с, крчеа звучниците, се вратив и ми го сменија, и стварно беше топ, без грепка и до ден денес го користи колегата што му го продадов.

- Ок, вторпат, идам да купам исто 4с за мене, ај што беа излупани телефоните имаше еден од 32ГБ стварно сочуван, вика 12000, викам иам у мене 11000 у кеш да ти дадам (стварно толку имав) и немав кај да извадам пари, таму е див запад, ни банкомат ни бутур. Нејсе, кај за телефон што во тој момент не кошташе повеќе од 9000 ден, бара 12000 и нејќеше да даде попуст, не го купив. За инает не извадив пари, иако жена ми ме убедуваше да го земам добар бил.

- Трета дешавка, идам да купам за жена ми за 8ми март лани 5с. Ај викам користени да видам што има како има, ми даваат еден стварно топ сочуван, лајсна, капак позади, дугмиња и све, и се решив да го земам, арно ама, среќа што ми текна, викам ај да извадам, имаше стаклена фолија на екранот, која изгледаше супер, без гребаници, ми викаат ама оваа фолија кошта 500 денари, викам нема проблем, ако е екранот добар, ќе го земам телефонот, ако не, ќе ти ја платам фолијата. Вадење фолијата телефонот ко шмиргла, екранот партали. Викам ок ај чао.

- Сеа коа барав 6-ка, исто за жена ми, си викам ај ќе им дадам 4та шанса, и покрај тоа што викаат имаат нови ајфон 6, отидов таму нема нови (500 евра се нови). Вика има користени, ајфон 6, викам ај дај да видам која цена се. Вика 450 евра. Телефоните по-арабат неможе да бидат. Викам како може 50 евра разлика од нов ФУЛ пак телефон, со оргинал полнач, слушалки и воопшто некористен, да купам користен, испогребан телефон, без слушалки и со неоригинален полнач, за 450 евра, математикава ви е грешка. И си отидов.

Од тогаш комплетно раскрстив више со Ледиком. Никогаш веќе таму!

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Ај да споделам и мое искуство со Ледиком, кое од 4 пати 3 пати било негативно.

- Првиот пат, купив за жена ми ајфон 4с, крчеа звучниците, се вратив и ми го сменија, и стварно беше топ, без грепка и до ден денес го користи колегата што му го продадов.

- Ок, вторпат, идам да купам исто 4с за мене, ај што беа излупани телефоните имаше еден од 32ГБ стварно сочуван, вика 12000, викам иам у мене 11000 у кеш да ти дадам (стварно толку имав) и немав кај да извадам пари, таму е див запад, ни банкомат ни бутур. Нејсе, кај за телефон што во тој момент не кошташе повеќе од 9000 ден, бара 12000 и нејќеше да даде попуст, не го купив. За инает не извадив пари, иако жена ми ме убедуваше да го земам добар бил.

- Трета дешавка, идам да купам за жена ми за 8ми март лани 5с. Ај викам користени да видам што има како има, ми даваат еден стварно топ сочуван, лајсна, капак позади, дугмиња и све, и се решив да го земам, арно ама, среќа што ми текна, викам ај да извадам, имаше стаклена фолија на екранот, која изгледаше супер, без гребаници, ми викаат ама оваа фолија кошта 500 денари, викам нема проблем, ако е екранот добар, ќе го земам телефонот, ако не, ќе ти ја платам фолијата. Вадење фолијата телефонот ко шмиргла, екранот партали. Викам ок ај чао.

- Сеа коа барав 6-ка, исто за жена ми, си викам ај ќе им дадам 4та шанса, и покрај тоа што викаат имаат нови ајфон 6, отидов таму нема нови (500 евра се нови). Вика има користени, ајфон 6, викам ај дај да видам која цена се. Вика 450 евра. Телефоните по-арабат неможе да бидат. Викам како може 50 евра разлика од нов ФУЛ пак телефон, со оргинал полнач, слушалки и воопшто некористен, да купам користен, испогребан телефон, без слушалки и со неоригинален полнач, за 450 евра, математикава ви е грешка. И си отидов.

Од тогаш комплетно раскрстив више со Ледиком. Никогаш веќе таму!
Бе ја као шо разбрав ти немаш проблем со Ледиком со жена ти имаш. Само ајфони купуваш за неа

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Бе ја као шо разбрав ти немаш проблем со Ледиком со жена ти имаш. Само ајфони купуваш за неа
7nTnr.png

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.865
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Не гледам како е негативно искуство тоа што не ти одговарала цената? Или тоа што телефонот бил половен и оштетен... и пак не ти одговарала цената.

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Не гледам како е негативно искуство тоа што не ти одговарала цената? Или тоа што телефонот бил половен и оштетен... и пак не ти одговарала цената.
Океј сеа да не се докажуваме, мене не ми се допадна начинот па однесување, а и подли работи не сакам. А во интерес на добра соработка, ништо не го кошташе да спушти 1000 денари на 4 години стар телефон. А и ќе ме закрпеа со катастрофа телефон со 5с-от. Според мене ова се доволни причини да не идам таму, неам намера да се докажувам со тебе што како. Ако тебе ти е ок, твоја работа.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно