3300х би бил идеален, но ме интересира дали и каде го има во Македонија? Колку што знам јас, веќе подолго време го нема..Моја скромна препорака е ако не ти се брза да почекаш затоа што цените сега воопшто за делови се sky-high.
Ама ако се мора, тогаш јас би одел со нешто како:
- Матична би ти предложил B450M . Downside е дека нема да можеш да ставиш 5та генерација Ryzen на неа, ама со добар Ryzen3 ќе тераш неколку години без мака.
- Процесор идеално би било да имаш буџет за Ryzen 3300X, а ако не тогаш би одел на Ryzen 2600.
- 16GB рам (по можност 3000ка или 3200ка)
- SSD обавезно бар 256GB плус дополнителен HDD
- PSU да вади 550 или 600W real power (можеби е overkil за почеток ама ќе ти остави слобода во иднина да правиш OC na процесор и графичка без да се замараш)
- Графичка побарај половна нешто како RX580 8GB или 1660 на Nvidia
Според мои (непроверени се разбира, не ме фаќај за збор) калкулации ова треба да оди малце над 30к (збориме за нови делови, со нагласок дека графичката е половна)
3300х би бил идеален, но ме интересира дали и каде го има во Македонија? Колку што знам јас, веќе подолго време го нема..
3300х би бил идеален, но ме интересира дали и каде го има во Македонија? Колку што знам јас, веќе подолго време го нема..
нема 5та генерација Ryzen. Има Zen, Zen+, Zen2 и Zen3 јадро. (model numbers се малку похаотични)Матична би ти предложил B450M . Downside е дека нема да можеш да ставиш 5та генерација Ryzen на неа
И јас и @Fredy исто мислиме.Моја скромна препорака е ако не ти се брза да почекаш
нема 5та генерација Ryzen. Има Zen, Zen+, Zen2 и Zen3 јадро. (model numbers се малку похаотични)
Исто така, зависи од производител, али на повеќето B450 плочи, ќе може да се upgrade-ира BIOS за Zen3 Ryzen-ите.
Таман, кога ќе паднат тие, после некој месец ќе излезе некоја нова генерација и ќе можеш уште малку да почекаш за уште повеќе да паднат.Ви благодарам на сите за информацијата, се решив да почекам поради цените. Чим ќе паднат, ќе ги имам во предвид вашите предлози. Фала за помошта.

Иначе во моментов нема стандардизиран BIOS со кој ќе можеш да ставиш 5000ка на 450ка (и подоле). Што не значи деке нема да направат во иднина.
Како е тргната работава цените не само што не паѓаат туку растат...Таман, кога ќе паднат тие, после некој месец ќе излезе некоја нова генерација и ќе можеш уште малку да почекаш за уште повеќе да паднат.