Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

MAYA (врв за 3D)

Dorian

read-only
8 јуни 2010
27
3
3Ds Max + vray.

Кога ќе го направи некој ова во Maya нека пишe:D
Секој софтвер си има своја намена, секој си го сака својот софтвер највеќе на свет али немора да значи дека е најбоље само затоа што ние работиме во него нели:)

http://www.facebook.com/album.php?i...403#!/photo.php?pid=357352&id=116407395039338

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Чекај.. Немој да ми кажиш дека канцеларијава е чисто 3д макс from scratch што се вика? Ова ми изгледа на фотографија а не на креација .. Просветли ме :)

astojkovski

hello world
12 ноември 2008
260
40
Дориан, се е тоа убаво. Ама молим те не потценувај други софтвери без врска. Има дечки што у Maya прават чуда. Колку за твоја информација, Vray како рендер енџин, постои за сите поголеми 3д софтверски пакети. Чиста случајност е тоа што ова е работено во Макс. :) Не го преценувајте максот, мајата е лудница. Исто и софтимаж, и лајтвејв и сите други комерцијални пакети за 3д.

Dorian

read-only
8 јуни 2010
27
3
Токму тоа ми беше муабетот: Мауа е одличен софтвер. Тоа се се профи софтвери кои вредат злато да ги знаеш. Не преценувам нити потценувам ниеден софтвер, само напоменав дека секој си има своја намена. 3Ds Max нуди поопширност во повеќе индустрии. Мауа-та ја користат воглавно во моделирање карактери. За Архитектонска визуелизација повеже се користи 3Ds Max итн. А на крај на краиштата не е до софтверот туку до 3D артистот што може да направи со него.

Dorian

read-only
8 јуни 2010
27
3
Чекај.. Немој да ми кажиш дека канцеларијава е чисто 3д макс from scratch што се вика? Ова ми изгледа на фотографија а не на креација .. Просветли ме :)

Тоа е 3Ds Max+Vray+PhotoShop за постпродукција.

Погледнете го на Alex Roman видеово. http://vimeo.com/7809605

Пишува и што софтвер е користено.

astojkovski

hello world
12 ноември 2008
260
40
Токму тоа ми беше муабетот: Мауа е одличен софтвер. Тоа се се профи софтвери кои вредат злато да ги знаеш. Не преценувам нити потценувам ниеден софтвер, само напоменав дека секој си има своја намена. 3Ds Max нуди поопширност во повеќе индустрии. Мауа-та ја користат воглавно во моделирање карактери. За Архитектонска визуелизација повеже се користи 3Ds Max итн. А на крај на краиштата не е до софтверот туку до 3D артистот што може да направи со него.

E тука се согласувам со тебе :) Еве ти реп :)

darecarcemb

hello world
8 април 2008
236
21
Јас би рекол продукцијата е таа што одлучува кој 3д пакет ќе се користи и max i maya се подеднакво добри исто и softimage а сеа од кога Autodesk ги презема сите водечки 3д пакети или речиси сите де, најголемите и ако можевте да забележите верзијата 2011 од сите пакети се сведува на исти принцип дури и исто речиси изгледа. транзицијата е веќе еден клик и имаш од маџ во маѕа комплетна сцена анимирана со се ти работи топ или помегу било која комбинација помеѓу 3д пакетите на Autodesk. Читав на еден форум не ми текнува кај дека планираат да ги спојат сите тие во еден да се исцепи најдоброто и да се има еден кој што ќе е универзален шо ќе го има најдоброто од сите и ќе можеш да праиш се во него и се да е нормално на карот на Autodesk. Колку ќе биде изводливо тоа и кога ќе се деси нема датуми али ако се деси такво нешто прв пишам маил на Autodesk со заблагодаруванје пошо конечно ќе се стаи крај на препукуванјата кој е подобар софтвер уствари сите се исти само што секој од нив ралично се доага до резултатот. Се соочуваат само со фактот дека се работи за три различни програми и како клиентите би прифатиле различна латформа. предлози имаше нешто како кога ке ја стартуваш да имало како мени кое ке т даде да избереш која програма ти е матична и ти ги поставува кратенкте на тастатура и работите ко за таа програма за да биде поблаг преминот. али за тоа ке видиме шо ке изладне. А за муабетот дека мауа ја користат за карактери а max за архитекстура е стил на дизајнерот и продукцијата. Кај мене во фирма кај шо сум сеа седиме тројца луге и јас работам Maya до мене чоекот max тој до него softimage. и сите тројца заедно работиме и наогаме начин како на крај се да склопиме и тоа да изгледа како сто изгледа . Се извинувам ако забегав офф топик малце .позз:D

Dorian

read-only
8 јуни 2010
27
3
Тоа ти е добра замисла, али не верувам дека ќе се деси некад од чиста причина што на тој начин сите би користеле ист софтвер кој на некој начин би бил совршен. И тој би чинел колку? 50,000 евра??

Мислам дека се доволно паметни во Аутодеск, за да имаат начин како да владеат со 3д софтверите во светот. Баш поради фактот дека софтверите се горе доле исти, а ипак различни они заработуваат многу. Ако се решиш да купиш 3дс Макс ќе те чини колку? Неверојатни 5000 евра. Мауа колку? Могуче поефтино, али немаат Аутодеск софтвер кој чини неколку стотици евра.

Од таа причина имаат многу софтвери, а не дека неможат да го направат тоа што ти го велиш.
Раздели па владеј, тоа е политиката на секој гигант. Да не мислиш дека мислат за доброто на потрошувачите?:D Единствената работа за која мислат на потрочувачите е како да им ги земат парите, друго ништо.

astojkovski

hello world
12 ноември 2008
260
40
Дориан, верувај му на човекот. Башка, цената на софтверот ќе биде иста како што се сега Макс, Маја и слично. По која логика ќе речеш? По логика што повеќето артисти си користат по 1 пакет. Значи си се определува, маја ли ќе биде, софтимаж ли ќе биде, 3д макс ли ќе биде и си работи во него. Доколку излезе пакет со сите тие во едно, по цена на еден од нив, или малку поскап, секој човек што се занимава со 3д малку посериозно, би спиел пред продавница, за да го купи. И после си иде натака и натака со апдејтови што се наплаќаат, па надаље со нови верзии. :)

Dorian

read-only
8 јуни 2010
27
3
Јас ипак не верувам дека би се случило тоа некогаш, од истите причини што ги напоменав. Ако беше така, зашто до сега не работеле да направат еден одличен софтвер, туку работеле на различни софтвери? Мислам дека во нивната кариера од 30 години имале доволно време за да го реализираат тоа до сега.

Затоа напоменав дека ако би постоело таков софтвер кој би ги обединил АутоКад, Макс, Мауа итн. еве една работа што би се случила.

Како прво би бил различеn UI-to. И од кој софвтер би го прифатиле како еден заеднички UI, од Мауа? Макс? АутоКад? или би измислиле скроз различен од сите тие, на кој ниеден корисник на тие софтвери не би им бил познат.
Нели нормално тие што користат мауа мислат дека тоа е најдобриот UI, тие од Макс нивниот итн. која е една од причините што луѓето се одлучуваат за различен софтвер.

Замисли сеа си работиш со години Мауа и наеднаш ти вадат софтвер кој е споен заедно со Макс, а има UI како Максот. Што ќе направиш? Нормално ќе си го користиш пак Мауата, кога веќе истите работи можат да се направат и во тоа и во тоа и е по иста цена која е причината да менувам софтвер.

Затоа пак се сведува на изборот на корисникот. Секој си го избира тоа што најдобро му лежи и тоа е причината што има различни софтвери.

Земете какко пример зашто најголем број луѓе користиме Windows OS? Дека е најдобар? НЕ. Туку дека изборот ни е многу мал. А дека е совршен мислам дека е многу далеку од тоа.

astojkovski

hello world
12 ноември 2008
260
40
Од руморите се дознава дека UI-то ќе биде подесливо за секој софтвер, така да тоа не е проблем. Инаку досега не е реализирано, од едноставна причина што сите софтвери беа во различни компании додека не ги купи сите Autodesk :)

ordeveljanoski

read-only
4 јули 2010
4
1
Jas rabotam vo Softimage XSI, posledniot softver koj go kupi Autodesk. Vo poslednava verzija od softverot mozes da izberes kakva interakcija da imas na Maya ili na Softimage.
Mislam deka sega zasega na toa ke ostane, i niv ne im odgovara da gi spojat site 3D programi vo edna.

btw
eve nesto od mene

Атачменти

• New Render.jpg
    New Render.jpg
    88,8 KB · Прегледи: 75

darecarcemb

hello world
8 април 2008
236
21
Интересно рендерче ordeveljanoski само би ти препорачал неколку работи доколку не ти пречи. Прво на места кај шо немаш Smooth стаено како на бандажите и некои слични такви постави пошо вака ја крши малце сликата кога глеаш Smooth моде и неднаш некој крзав момент илзага ти текнува? Друго напред на предниот браник долу ниско темниот дел шо ти е да му ставиш нешто ко мрежа или така некој деталј незнам точно какво беше на реалната кола да мава малце Specylar во темницата ќе ти разбие малце ќе даде до знак дека нешто има тамо деталите многу значат. исто така светлата напред и назад поготово тие напред би можел малце да покликаш со материјалите или да ставиш светла кои што ке влијаат само на нив да ги линкуваш да добиеш интересни рефлексии и целосно да имаш побогато осветлување можеш исто и обични картички ( (poly plane vo mayа ) да ставаш кои шо ќе ти дават само рефлексија во сцената а нема да се видливи за камера нема да имаат ниту даваат сенки, да направат побогата да е сцената малце. Како и да е убаво изгледа рендерот саамо мали детали такви можат да придонесат да изгледа многу многу побогато и во Photoshop малце твикни го напрај му филмси лоок шо е висок контраст на добро светло со малце ноиз и десатурација на сликата малце ќе изгела многу болје. позз Дарко.

darecarcemb

hello world
8 април 2008
236
21
BTW еве нешто со последо го прев во изминатиов период. Рендерот од интериерот ми е онака без врска правен да пробам шо како иде маја 2011 а оној со мустангот ми е од продукција несмеам да зборам за шо и како го праев клиентот бараше да е екстремно детален сосе ентериер е моделот со сите можни детали. Единствено што имам е дозвола да го ставам моделот во мој демо реел без да напоменувам за што и како е правен. Како репер користев слики од интернет и многу ми помогна www.bunkspeed.com во галеријата имате рендер од еден модел на мустанг што е речиси идентичен на овој т.е по тој е праавен овој :)) . Може да се симне моделот на форумот и да се отвори со некој од нивните продукти како Shot ( некогашен Hypershot) и да се глеа во 3д и да се ренда со тоа софтерче само неможе да се експортира моделот така да си срендав фотки за референци и си го измоделирав во маја пошо требаше анимација да има мојов и ми требаче во маја. А и башка тој модел имаше многу такви деталчиња што ми се свиѓаа шо ги немаше на обичните слики од нет и решив да им позајмам малце дизајнот се надевам нема да ми се налутатат :D и третиот рендер е Астон Мартин, моделот е стар неколку месеци но онака ми се најде прирака и напраив еден рендер со него и еве го и него.Се надевам ви се допаѓаат рендерите позз Дарко
Интериер:
http://darecarcemb.deviantart.com/art/Simple-Room-171921448
MUSTANG :
http://darecarcemb.deviantart.com/#/d2ucwjb
Астон Мартин:
http://darecarcemb.deviantart.com/#/d2ppdpa

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Омг човече па изгледаат толку реално.. воопшто не се познава дека се CGI.

darecarcemb

hello world
8 април 2008
236
21
Еве нешто тазе од мене денес на работа го срендав имав малце слободно време можда ќе трпи корекции особено она задното стакло ми боде во очи (свесен сум дека не баш она шо треба) али го постирав за кога ќе имам поише време да го усовршам да има што да менувам хах. Еве го линко:

http://darecarcemb.deviantart.com/a...73867421?q=sort:time+gallery:darecarcemb&qo=0

И дајте луѓе само јас познавам преку 50 души шо работат 3д ајде малце ставајте работи да се проширува и одржува комуникација. Поздрав !

ExtremeBt

hello world
16 мај 2009
263
69
Еве нешто од мене... постаро и поново, мешано... Рендер на слаб компјутер :(

e216_by_extremebt.jpg

e217_by_extremebt.jpg

yugo1_by_extremebt.jpg

yugo2_by_extremebt.jpg

И клипчето

http://www.youtube.com/watch?v=ihqSDQSkiC8

astojkovski

hello world
12 ноември 2008
260
40
Стандард за тебе :) Лудница :) Али чим ти се толку добредојдени критики ќе се потрудам да ти најдам некоја мана :bravo:

astojkovski

hello world
12 ноември 2008
260
40
Би ги десатурирал малку бандашите (маааалку), и рефлексијата не би ја праел толку оштра (пластична) него по накај Brushed Metal да тера :) Ете ти критика :p :p :p

darecarcemb

hello world
8 април 2008
236
21
Хаха да ти кажам право бандажите се во фотошоп така направени и си беа по десатурирани али препорака от арт директорот во фирма ми беше тоа као демек се уклопувало поише у рендер по дрматично било и викам ај да пробам и ми се засвига и така го остаив. А тоа шо не се ко метал е поради тоа шо се фарбани планирав дури некоја приметлива моја да ги ставм некоја портокалова или зелена некоја луда таква али си реков да не претерувам да ставам нешто по нормално, иако сеа мислам дека можда ке изгледаше по штосно :)). А и кога гледаш еден рендер и го менјаш со нијанси малце ова малце она повеќе од 5-6 саати почнува се исто да ти се гледа. :D А корекции секогаш ќе има секогаш секогаш може подобро само кој има време да ги праи. Во секој случај фала за критиката. Сепак твоето мислење значи многу за мене знаеш и самиот. Позз.

lukanoski

read-only
9 август 2010
43
16
Прв пост, се зачленив заради темиве за 3д. Нема многу луѓе што работат 3д кај нас, па ок е да се запознаеме вака. :D

Еве и еден рендер од мене.

alfa_edit1copy.jpg

alfa_edit2copy.jpg

zokipp

hello world
24 јули 2008
146
4
Еве и од мене нешто. Можи не се доволно добри, но финтата е што се напраевени за неколку часа и во бесплатно програмче од десетина мегабајте, односно се работи за BRL-CAD.
sobanova6.png

dnevna.png

ThundeR

hello world
7 октомври 2009
240
54
Скопје
се извинувам за офф но морам да прашам

можете ли да ми помогнете малку околу дилемава
maya vs AutoCAD?
за што се користи едното за што другото ?
:O

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно