Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Прво, сакам да ти кажам дека напишаново ти е топ, објаснето детално со факти. Не ми е целта да ти се противам.

Сега, јас да ти ја раскажам мојата случка од пред неколку години. :)
Ми праќаат од Кина телефон, бесплатно, добиен на Giveaway. Телефонот стигнува на царина. Добивам повик од тетка од царина која ми вели: имате добиено телефон, треба да се плати ДДВ за телефонот за да може да го земете, пратете ни фактура и извод од банка врз основа на кои ќе пресметаме давачки. Јас и велам: телефонот е бесплатен, добиен ми е на наградна игра и затоа е пратен како подарок, немам документи ништо.

Ни два ни три, тетката ми кажа: не ми е јасно зошто и кој ќе ти праќа телефон од Кина бесплатно, доколку не пратиш соодветна документација ќе мора да го вратиме.

Следното што го правев, мислам дека веќе ти е јасно што е и дека е кривично дело, ама ваљда не се важи кога мора. :)
Ај бре кој праќало бесплатно мобилен телефон од кина? Тетка светле многу паметна...Па во моментот на алиекспрес има наградни игри по повод EURO 2024...Може да ти се падне, УЕФА тикет, мобилни телефони, ваучери по 100, 50 евра...итн.....И што ако ти се падне нешто бесплатно? Треба ли да ти прават шпедција, куропиција, данок, царина, триста глупости...

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Ваљда несреќа е кај нас да те извлечат на некој странски гивавеј, а не среќа :LOL:

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Сега, јас да ти ја раскажам мојата случка од пред неколку години.

Ова е навистина непријатно, жалам што си морал да поминеш низ таков процес кој во тој момент ти бил неочекуван.

не ми е јасно зошто и кој ќе ти праќа телефон од Кина бесплатно, доколку не пратиш соодветна документација ќе мора да го вратиме.

Туку, кога веќе спомна giveaway:
  1. Како дозна за настанот? Дали постоеше вебсајт, напис, блог пост, објава на социјални мрежи, форум пост?
  2. Како ги дозна условите за приклучување? Имаше воопшто услови за приклучување и добивање?
  3. Како се приклучи на настанот? Можеби преку апликација, форма на вебсајт, електронска пошта, СМС порака, пост на форум?
  4. Како беше известен за добивката? Дали преку објава на вебсајт, електронска пошта, СМС порака, објава на форум, објава на социјални мрежи, повик на телефон?
  5. Како им ги достави на организаторите деталите за да ти го испратат подарокот?

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
113
127
Од кога ЕЛС разнесува пратки, уствари да си ги подигнеш од нивен магацин ?
Минатата недела ми доставија до дома, Кавадарци. Најбрзо доставена пратка од Кина, 18 дена од плаќање до достава. Ама тракингот RR.....HU никаде не се појавува.

cudnoime

read-only
3 јули 2024
7
6
Очекувам исплатен чек од Америка. Еден добив, а другиот е заглавен веројатно во пошта. Некаде може да се провери да ги пребараат вреќите од америка за скопје?.... каде како.... незнам од каде да почнам, за реон аеродром
Немам број за следење. Обичен плик е со чек внатре

dipsyy

read-only
23 април 2023
11
1
Пратка со тракинг UB...HU нарачана на 2 јуни, доставена денес преку ЕЛС.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
идејата не се реализира
па сега ако сака некој да прочита нешто конкретно корисно на форумов
треба да листа 200-300 страни
или поедноставно е уште повеќе да се гушат темите
па пак да се постави неколкупати поставувано прашање
особено да се дојде до брз одговор
Извините за продолжение на разговоров надвор од темата, ако ми е дозволено да се надоврзам;
Во повеќето Македонски форуми како и овој, многу е тешко да се дојде до наоѓање на прашање и одговор поради тоа што Македонските корисници на интернет користат и кирилица и латиница, како и се служат од фразелогизми од Турцизми и Србизми што тешко се доаѓа до посакуваното прашање или одговор за нешто.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Минатата недела ми доставија до дома, Кавадарци. Најбрзо доставена пратка од Кина, 18 дена од плаќање до достава. Ама тракингот RR.....HU никаде не се појавува.
го има на сајтот на ELS

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.535
1.035
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
сега ми работи повеќе имагинацијата од обично ама ако разговараш за некое машинско скрејпање не можам да ти помогнам ќе треба сам да се снајдеш...

Она што можам да ти помогнам е да те прашам кон која цел те интерсира тоа?
Извините за продолжение на разговоров надвор од темата, ако ми е дозволено да се надоврзам;
Во повеќето Македонски форуми како и овој, многу е тешко да се дојде до наоѓање на прашање и одговор поради тоа што Македонските корисници на интернет користат и кирилица и латиница, како и се служат од фразелогизми од Турцизми и Србизми што тешко се доаѓа до посакуваното прашање или одговор за нешто.

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
113
127
го има на сајтот на ELS
Да сега видов ја има, но најверојатно од кога тие ќе ја добијат пратката, на Унгарска пошта нема ништо, до сега за сите RR....HU имаше инфо таму.

Во информацијата на ELS стои

Креирано
24 јун 2024, 14:29:02
Информации за испраќач
NTC Logistics
Киро Глигоров, Гази Баба, Гази баба

Доставено
26 јун 2024, 16:07:51

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
И ЕЛС и Виа Пост разменуваат пратки. Најверојатно ќе почнат и другите.

Не е ова ништо ново. Кинезите соработуваат со приватни карга низ цел свет за да ги растеретат државните пошти. Работам на сајт за амерички пазар и добар дел од пратките кога ќе пристигнат во САД ги превземаат приватни карга како UniUni и Hailify.

Е ваму разликата е што во тие карга работи полуписмена барга и често ги грешат улиците или ги оставаат пратките пред влез на зграда. А USPS си функционира нормално, ниту еден проблем со нив, освен што некои центри во одредени области се доста по бавни.

Кај нас обратно, поштата полуписмена, дури и добра работа вршат ЕЛС и Виа Пост.

Кај Виа Пост не ми се свиѓа тоа што немаат база во секој град, но ако не те добијат на телефон праќаат порака па можеш да им се јавиш и да се договориш кога да ти ја донесат пратката.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Nema, bas proveriv pratkata stignata vcera a na sajtot na els ja nema
можда не е правило за секоја нарачка !?

мојата нарачка сѐ уште ја има кај нив, дури и прилично детално кажува како се движела низ ELS (не претходно).

viktor4mkd

hello world
22 мај 2023
157
98
Ви имаат мрднато пратките овие недела дена ?
Да знам дали е до моите пратки или општо за сите е застој .

Titanium

hello world
1 март 2024
355
194
Ви имаат мрднато пратките овие недела дена ?
Да знам дали е до моите пратки или општо за сите е застој .
Понекоја срамежливо, еднаш неделно. Подобро заборави ги барем UB до ноември, мислам онака оптимистички. За RR има надеж ако ти се под 22-23 евра и ти дојдат кај некоја од приватниве пошти.

viktor4mkd

hello world
22 мај 2023
157
98
Понекоја срамежливо, еднаш неделно. Подобро заборави ги барем UB до ноември, мислам онака оптимистички. За RR има надеж ако ти се под 22-23 евра и ти дојдат кај некоја од приватниве пошти.
Не ми се итни тие од Али , имам од eBay пратка од Австрија , минатиот пат за 4 дена стигна сега поминати се 20 дена а ја нема

Titanium

hello world
1 март 2024
355
194
Не ми се итни тие од Али , имам од eBay пратка од Австрија , минатиот пат за 4 дена стигна сега поминати се 20 дена а ја нема
Е за тие од Австрија...пред некој ден поминаа ударните термини за користење стар одмор, малку период адаптација, свецко ова она, ќе биде наскоро.
Европско де.

Последна промена:

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
можда не е правило за секоја нарачка !?

мојата нарачка сѐ уште ја има кај нив, дури и прилично детално кажува како се движела низ ELS (не претходно).

како бе може да не е правило за секоја нарачка а??
ако мкд пошта го правеше тоа за секоја нарачка зошто овие да неможат

Titanium

hello world
1 март 2024
355
194
како бе може да не е правило за секоја нарачка а??
ако мкд пошта го правеше тоа за секоја нарачка зошто овие да неможат
Ако си сигурен дека не е стигната во Виапост, тогаш единствено логично објаснување е дека е можно во игра да е влезен и трет оператор. Мислам дека Драчево го држи Виапост.
Освен ако не подлежи на царина па да не се појавува додека не се ,,реши" проблемот.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Мене само 2 ми стигнаа со UB за 3 месеца се на се вкупно...Другите ќе стигнат сигурно есента.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
ќе стигнат ама со многу каснење, RR пратки стигаат направени пред 5-6 недели, со UB сега рандом добивам направени од јануар до март, од април и мај ни 1 уб пратка нема стигнато а ги имам доста. Тоа е, за глупости може со уб па ако стигне стигне, обично 5-6 месеци, RR просек 4-8 недели.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно