Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Квалитет пред квантитет

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Во последно време се помалку и помалку време посветувам на форумов. И да, не сум некој активен член ниту придонел нешто посебно за форумов, но... пред да бидам член т.е. веќе бев ама не пишував половина ден го губев на форумов читајќи разни и квалитетни дискусии. Да не ги заборавиме резенциите на поискусните членови. Билдовите на некои членови меѓу која и онаа на Гојдо со компјутер у биро. И многу други, да не набројувам. Целта ми е да кажам дека порано едвај чекав да се пуштам за да видам дали има некој нешто пишано.

Не можам да зборам во туѓо име, но мислам дека поголем дел од форумџиите ќе се согласат дека квалитетот на форумот е опаднат. Се читаат се помалце ИТ дискусии, и на секоја тема има кавги Епл/Самсунг. Да не бидам погрешно сфатен, ова не е до модераторите ниту до админите. Членовите се тие кои допринесуваат за квалитетна содржина. Модераторите се тие кои треба да се погрижат за редот на темите и дискусиите.

Би дал некои забелешки и како да се подобри содрижната со што би придобиле повеќе на квалитет, а не квантитет.

1. Банирање од тема
- Знам дека постои оваа функција и искрено не знам зошто не се користи од модераторите? Да бидеме реални има милион испади на темите за Епл и Самсунг. Бришење пост не менува ништо, само се одложува дискусијата се до наредно логирање на членот.
Негативна страна на овие караници, пред се детски, е тоа што се губи интерес кај оние членови што стварно сакаат да започнат некаква дискусија. Да прочиташ 2 страни од тие теми очи ти солзат, гасиш интернет и не знаеш што со себе понатака во животот. Кога одредени членови би добивале бан на одредено време ќе сфатат до каде е границата на таквите дискусии и ќе се внимава при реплицирање.

2. Придонес кон форумот
- Многу е лесно да се логирам и да прашам нешто да добијам одговор и чао пријатно. Ако си спремен да побараш помош, возврати. Барем моја навика е кога ќе побарам било каква помош од членовите да возвратам со нешто што имам познавање, да речеме фотографија. Мене одреден член ми помогнал со конфигурација, возвраќам со туторијал за фотографија. И јас добивам и другите добиваат. На овој начин ќе се поттикнат и другите членови да се вклучат во дискусијата и да се развива темата.

3. Препукување на членови во секоја можна тема

- Одредени членови поради Х причини пред Х време си ебаваат мајката на секоја тема. Никој не е должен да ги трпи нивните расправии. Ниту се квалитетни, ниту имаат некаква цел освен замрка и оцрнување на другиот. Би било океј кога навредите се санкционираат со опомена/бан.

4. Спротиставено мислење
- Сосем нормално. Не може сите да се согласуваме на секоја тема. Затоа е и форумов да дискутираме, да споделиме знаење. Теоријата е ваква, ама во пракса е сосема друго. Х членови се караат затоа што на одредена тема имаат спротиставено мислење односно не се сложуваат. Барем во технологијата има тестови, ривјуа, рецензии. Секогаш може да се дискутира со факти на одредени теми. Нема никаква потреба од караници. Тоа што му недостасува на форумов е респект спрема другите членови.

5. Собиранки и дружба
- Еве не знам колку од членовите тука лично се познаваат. Имав прилика со 2ца да се запознаам. Би било екстра доколку се прават собиранки на одреден период (недела, месец, 3 месеца сеедно). Пак ќе кажам. ИТ форум сме, секоја собиранка може да биде забавна и едукативна во исто време. Зарем не можеме самите да си правиме тестови, рецензии, ривјуа, споредби итн.

6. Проверка што се постира
- Помеѓу темите Епл, Самсунг веројатно Фотографии сликани со мобилен е третата тема што ме натера да ја отворам оваа тема. Нема никаков ред, ниту пак правила што се постира. Се постираат пари од дома, ручек што се имало па дури и крем банани од Европа. Да се разбереме, поентата ми е да се воведат правила на однесување и постирање во одредени подфоруми.

7. Вклучување на модератори
- Многу битен фактор. Не посочувам ниту критикувам некого, но поентата не е само да се бришат мислења кои воедно и не се бришат. Зарем модераторот не е тој кој треба да поттикна некаква дискусија меѓу членовите? Без разлика дали е тоа тема или мислење. Јас познавам само еден модератор кој активно е вклучен во дискусиите и отварање теми. Би било кул да го прават сите тоа или ако се нема доволно време, да се внесат нови дечки кои би придонеле.

Генерално ова ми се забелешките кои мене ми пречат и мислам дека придонесуваат кон квантитативна содржина. Не мора сите да се сложат со мене но мислам дека може од некаде да се почне и да се врати стариот сјај на форумот.
Памти некој кога последен пат сме прочитале добра рецензија или тема? Немам некое познавање од аудио, ама Флегма со неговите теми растури. Сале кој одамна го нема исто. Нејсе, секој со своите обврски ама има нови членови. Зарем толку никој нема желба да придонесе и да развие дискусија? Сите имаме познавање од некаква област. Еден саат во денот мислам дека секој може да одвои. Па не мора и во денот, по 10 минути се соема доволно.

Еве, ќе ја искористам оваа прилика да ве поканам сите заинтересирани. Наредната недела планираме со @cakii една дружба и да правиме споредба на телефони т.е. камери. Без разлика кој каков телефон има нека ми пише мене или на членот приватна порака ќе договориме и место и време. Би отвориле тема и би дискутирале како што доликува на еден ИТ форум.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Се согласувам потполно. Атмосферата на форумот ја создаваат членовите. И истите негативности генерално ги има на сите светски форуми. Само што кај нас заради помалиот број на активни некако повеќе негативностите доаѓаат до израз. Но тоа не значи дека треба така и да продолжи.

Порано форумот имаше друга димензија. Можеби поинтимна и со помалку активни членови но со дебати кои со себе носеа многу факти и беа поучни. Денес по се изгледа дека времето на сите е пократко. Можеби динамиката на животот го налага тоа.

Од друга страна имаме значаен застој на полето на процесори и ПЦ компјутери. Всушност ништо значајно не се случило најмалку едно 5 години наназад. Овој форум секогаш имал многу значајно јадро кое било заинтересирано за дискусија баш на тој план. Всушност мислам дека и сите други светски ИТ форуми имаат намалена активност баш поради ова. Едноставно веќе не е интересно. Оверклок дискусии, споредби, обид со помалку пари да се добијат подобри резултати... Мислам дека Интел го убија ентузијазмот во повеќето од нас.

Колку и да сум противник на дискусиите за мобилни телефони, очигледно дека таква во моментот е реалноста и тој е интересот. Но има надеж зашто во последно време веќе тие теми и дискусии спласнаа.

За собиранките, мислам дека отсекогаш биле поддржувани на форумот. И ги има на наврати, во потесен или поширок состав. Она кое можеби недостасува е повод односно цел на истите. Убаво е да се собереме во кафеана ама мислам дека повеќе интерес би имало ако се собереме некаде за презентација на најнови производи, да се проба или види одредена опрема. Можеби треба да се размисли на ова поле.

Модераторите на форумов се меѓу два огнови. Едниот е да се одржи квалитетот на форумот. Другиот е слободата на изразување и чувството дека сите се еднакви. Треба да бидеме поригорозни но од друга страна мислам дека малку треба да пораснат моралот и меѓусебната почит кај партиципиентите.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Фала ти батко за темава, и јас се осеќам виновен заради учество у тие теми и натегање али тоа е, ќе гледам да минимизирам.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Убаво е да се собереме во кафеана ама мислам дека повеќе интерес би имало ако се собереме некаде за презентација на најнови производи, да се проба или види одредена опрема. Можеби треба да се размисли на ова поле.

Ами ја и @HardCorec отидовме тек до Белград на таква презентација, друг никој не се јави.
На последната собиранка @the_maker донесе едно чудо телефони за презентирање и пак слабо посета. Кај нас воглавно освен ако не е саем, сите тие презентации се од затворен круг стриктно за дилери, другарчиња на брендовите и ништо повеќе.

Би сакал да имаме поразвиена база за такви посети ама мизерноста на пазаров предизвикува да никој не е заинтересиран да организира такви средби кај нас.

krema

OG
24 јуни 2009
15.718
15.813
youtu.be
^
Ако има нешто „гага“, ќе има гужва на ваквите презентации, што би се рекло г`з преку глава :D

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
На последната собиранка @the_maker донесе едно чудо телефони за презентирање и пак слабо посета. Кај нас воглавно освен ако не е саем, сите тие презентации се од затворен круг стриктно за дилери, другарчиња на брендовите и ништо повеќе.[/USER]

Sry за OT, пишуваше негде на форумов за презентациите или на друго место? Дека не се сеќавам дали имам прочитано такво нешто.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Ами ја и @HardCorec отидовме тек до Белград на таква презентација, друг никој не се јави.
2ца бевме и си поминавме одлично, да бевме повеке ке беше совршено :) (многу се најавија дека ке дојдат ама кога дојде ред за тргнување никој немаше)
Во секој случај, идеава е ТОП.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.535
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
не сум шизик на форумов ама сепак се соглсувам со типот со 184 коментари и 650 лајкови... очигледно зборува само кога има што да каже... (да не се најдам во абсурд ќе речам само дека : тотално практикувам кога побарам некоја информација за да заштедам време, обично и наоѓам нешто за друг колку да ја одржам во баланс кармата)

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.634
3.200
Многу од старите членови ги нема. Новите генерации не се баш форумски расположени и едуцирани. Повеќе се земи и бегај. Нема навика да се остави некое знаење. Одговорите на темите одамна се чисто натегање и инаетење. Тие што се разбираат им збоктисува да се расправаат и се повлекуваат. Од друга страна кога се отвори форумов повеќете беа млади и зелени напалени компјутерџии. Сега се со фамилии и обврски кои им се приоритет (нормално). Така да ги разбирам администраторите со нивната неактивност. Две опции има. Едната е сечење на многу плевел и покрај тоа да отидат и добри членови, но тоа што ќе остане да биде мал форум кој ќе има квалитет. Тоа ќе доведе до замирање на форумот на долг пат. Во исто време од економска логика, ќе нема реклами за 500 членови, ама ќе има за 50.000 членови. А тука доаѓаме до опција два, а тоа е да има многу членови кои можеби понатаму ќе функционираат некако. На долг рок форумот ќе трпи промени. Начинот на кои ние (динусауруси) функционираме не е толку актуелен и ќе треба да се прилагодиме дека нашата алтруистичка природа нема да има ехо, туку ќе зрачиме дури можеме и ќе се надеваме некои од новите генерации да продолжат во тој дух...

Инаку треба да има банирање на тема за оладување на глави за некои попалени спамери :)

Нови мислења

Последни теми

На врв Дно