Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кулери - разладни тела - водени ладења - вентилатори - се за ладењето

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
207
150
Прв пат слушам процесор со добро наместен и тоа aftermarket кулер да се изгаси поради прегревање. Треба 100 степени да крене и тоа со thermal throttling за да се изгаси.
Провери контактот дали е добар? Пастата да не треба да се обнови? Графичката колку крева, да не имаш проблем со проток на воздух во куќиштето?

Даде порака таква, веднаш штом го вклучив ПЦ. Би пробал и со нова паста, некоја боље. Ако не е тоа, еве дополнителен хардвер. :cautious:

Не е пипнат од почеток на 01/2020, во DeepCooel Earlkasse V2 е сместено се. Не е залепено до зид со задниот дел. Горе, кај што е отворено, нема ништо од горе.
Графичка има ASUS ROG Strix RX 5700 XT O8G.
Напојувањето е некое CM 550W full modular.....

Едит: Едно време имав проблем со MFS 2020, ама и таа не сум ја пуштил одамна. Да не трујам, само поради таа порака дојдов на темава, со сугестии за промена. Не знам што да кажам и мислам.

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.512
Неготино
Даде порака таква, веднаш штом го вклучив ПЦ. Би пробал и со нова паста, некоја боље. Ако не е тоа, еве дополнителен хардвер. :cautious:

Не е пипнат од почеток на 01/2020, во DeepCooel Earlkasse V2 е сместено се. Не е залепено до зид со задниот дел. Горе, кај што е отворено, нема ништо од горе.
Графичка има ASUS ROG Strix RX 5700 XT O8G.
Напојувањето е некое CM 550W full modular.....

Едит: Едно време имав проблем со MFS 2020, ама и таа не сум ја пуштил одамна. Да не трујам, само поради таа порака дојдов на темава, со сугестии за промена. Не знам што да кажам и мислам.
Не знам дали е позахтевен од R5 3600 или не, ама еве јас го ладам со Арктик и мака нема. Under heavy load стига до 72 и не мрда повеќе.
Ова се моменталните температури со 3 месеци неисчистен ПЦ и собна температура од 29 степени:
1655213788495.png

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
207
150
Пробав со најефтиниот чекор. Нова паста.
Старата, уште беше „течна“. Ќе видиме понатаму.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Пробав со најефтиниот чекор. Нова паста.
Старата, уште беше „течна“. Ќе видиме понатаму.
Сега симни програмче за следење на температури како на пример HW Info, пушти го додека играш и види како ќе биде температурата. Може претходно кулерот немал добар контакт со процесорот или не била добро ставена пастата, пак ќе кажам чудно ми е да прегрева и да се гаси од играње, треба ептен печка на 100 степени да биде за да се случува тоа.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Немат некоја фирма во мк што се заинтересирани саглам кастам билд пц да продаваат? Да бидат онака за мерак склопени да одговара све и да личат на нешто? Колку не има тука кој знаеме и од хоби склопуваме конфигурации а во странство дизајнерите се плаќаат дебело и се гордеат со своите ремек дела од пц. Гледам скоро сите ако не сите продаваат без везе склопени конфигурации.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Немат некоја фирма во мк што се заинтересирани саглам кастам билд пц да продаваат? Да бидат онака за мерак склопени да одговара све и да личат на нешто? Колку не има тука кој знаеме и од хоби склопуваме конфигурации а во странство дизајнерите се плаќаат дебело и се гордеат со своите ремек дела од пц. Гледам скоро сите ако не сите продаваат без везе склопени конфигурации.
Нема да има клиенти тука, at least не доволно клиенти за да опстои таква фирма.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Нема да има клиенти тука, at least не доволно клиенти за да опстои таква фирма.
Не зборувам за нова фирма туку веке постоечиве кој ионака прават конфигурации и ионака веке имаат вработено луге кој ги склопуваат. Ништо не ги кошта да склопат нешто што би личело на риг во секоја категорија. Многу непознати фирми бренд напраја во странство со квалитетни и добро дизајнирани конфигурации. Само идеа добра треба, има и кастам водени ладенја и све. Повеке ке да е од непотреба за иновативност работава.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Не зборувам за нова фирма туку веке постоечиве кој ионака прават конфигурации и ионака веке имаат вработено луге кој ги склопуваат. Ништо не ги кошта да склопат нешто што би личело на риг во секоја категорија. Многу непознати фирми бренд напраја во странство со квалитетни и добро дизајнирани конфигурации. Само идеа добра треба, има и кастам водени ладенја и све. Повеке ке да е од непотреба за иновативност работава.
Добра е идејата, и јас сум за, но пак ќе кажам иако звучам како песимист или негативец, тешко во оваа држава, сеуште не сме толку напред.

Анхоч, нептун, сетек, продаваат веќе склопени конфигурации од фирми како ASUS, HP, Dell итн.

Знам дека анхоч прават конфигурации по порачка, ама гледајќи по форумов како сервисираат мауси, тастатури, тешко некој од таа екипа да склопи PC за каков што правиме муабет.

Единствено ми има смисла надворешен соработник да викаат кога ќе дојде таква порачка, пошо да имаат full-time вработен за тоа нема да им се исплати, а и ако воопшто има таков не верувам дека би се нафатил, претпоставувам дека нема да го платат доволно.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
579
Кога го склопував водното(воденото) ладење и поврзување на цевки на блоковите за Графичката карта и процесорот за другар, ми кажа дека платил отприлика ~35000 денари(царина, ддв...) за сите делови и плус некои од нив не се погодија зошто навртките и сврзниците за цевките не се погодуваа при топлотното виткање ама и сепак ми беше првпат да го правам што можеби дел од вината да ги погодам беше и делумна моја.
Ако збориме за Македонските фирми, јас не сум видел до сега ниедна да нуди делови за такво ладење и покрај тоа што на пример „ЕК“ е Словенска фирма и преку 4 граници ни е. Прашав пред едно 2-3 години после склопувањето дали носат во Македонија и рекоа дека носат. Ме интересира дали некој порачал и како било искуството.
Покрај тоа тие вработените(во Македонските фирми) сигурен сум дека немаат ни грам искуство со ова и потребата да ги познаваат спецификите околу градење на компјутер со овие делови, што очекувам да добиваме чести протекувања или сите цевки да бидат со меки бакарни цевки ама ќе значи дека течноста да прави кривини отколку правоаголни или прави цевки што побрзо кружат низ циклусот(се разбира и двете немаат голема разлика ама едното е сепак поубаво од естетска гледна точка). Покрај тоа кога ќе немаат некои блокови и поради недостаток на некои залихи ќе почнат да го убедуваат купувачот дека „Амд“ блокови ќе работат на „Нвидија“ графичка карта ќе биде чест извор на проблеми за сервисерите.
Па после да не збориме да се погодат димензиите на навртките со цевката. Дури кога одиш во Меркур или Бриколаж или некоја локална фирма за делови од водоснабдување се случува дури кога ќе бараш еден мал дел да смениш и покажеш кој точно, ќе ти речат плати си цел комплет и истото ќе го очекувам со деловите за ладење каде нема да имаш можност да комбинираш цевки, навртки, пумпи+резервоари, од различни брендови ако ги фатиш на попуст или поевтино.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Кога го склопував водното(воденото) ладење и поврзување на цевки на блоковите за Графичката карта и процесорот за другар, ми кажа дека платил отприлика ~35000 денари(царина, ддв...) за сите делови и плус некои од нив не се погодија зошто навртките и сврзниците за цевките не се погодуваа при топлотното виткање ама и сепак ми беше првпат да го правам што можеби дел од вината да ги погодам беше и делумна моја.
Ако збориме за Македонските фирми, јас не сум видел до сега ниедна да нуди делови за такво ладење и покрај тоа што на пример „ЕК“ е Словенска фирма и преку 4 граници ни е. Прашав пред едно 2-3 години после склопувањето дали носат во Македонија и рекоа дека носат. Ме интересира дали некој порачал и како било искуството.
Покрај тоа тие вработените(во Македонските фирми) сигурен сум дека немаат ни грам искуство со ова и потребата да ги познаваат спецификите околу градење на компјутер со овие делови, што очекувам да добиваме чести протекувања или сите цевки да бидат со меки бакарни цевки ама ќе значи дека течноста да прави кривини отколку правоаголни или прави цевки што побрзо кружат низ циклусот(се разбира и двете немаат голема разлика ама едното е сепак поубаво од естетска гледна точка). Покрај тоа кога ќе немаат некои блокови и поради недостаток на некои залихи ќе почнат да го убедуваат купувачот дека „Амд“ блокови ќе работат на „Нвидија“ графичка карта ќе биде чест извор на проблеми за сервисерите.
Па после да не збориме да се погодат димензиите на навртките со цевката. Дури кога одиш во Меркур или Бриколаж или некоја локална фирма за делови од водоснабдување се случува дури кога ќе бараш еден мал дел да смениш и покажеш кој точно, ќе ти речат плати си цел комплет и истото ќе го очекувам со деловите за ладење каде нема да имаш можност да комбинираш цевки, навртки, пумпи+резервоари, од различни брендови ако ги фатиш на попуст или поевтино.
Све е тоа јасно, знам дека вработените за жал немаат некое ентузијастичко гледиште а и искуство но не има тука доста кој можеме. Пазар нема да има ако не го пронајдеш, денеска онлајн продажба постои и небитно е каков ни е домашниот пазар. Јас лично верувам дека може да се пробиеме и те како кога ке видам какви конфигурации продавет волмарт и слични на нив а и те како растураат во продажба. Генерално на балканов нема некоја конкуренција па зошто ако веке продаваш конфигурации не направиш некој бренд со за мерак склопени конфигурации со одбрани делови кои и од естетика и перформанси ке бидат прекрасни. Нема сите да бидат кастам водено со хард тубинг нормално. Може и со евтино aio да личат ако се добро одбрани деловите.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.512
Неготино
Екипо, сакам да зеам 3 RGB кулери за напред (intake), да не се нешто којзнае колку скапи. Матичната е оваа и во specs има:
1 x CPU cooler LED strip/RGB LED strip header

Е сеа, претпоставувам нема да може ARGB кулери да ставам. На жирафата бендисав 3 видови (еве пример) ама се ARGB.
Ако не бива, препорака за некој сет?

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Екипо, сакам да зеам 3 RGB кулери за напред (intake), да не се нешто којзнае колку скапи. Матичната е оваа и во specs има:
1 x CPU cooler LED strip/RGB LED strip header

Е сеа, претпоставувам нема да може ARGB кулери да ставам. На жирафата бендисав 3 видови (еве пример) ама се ARGB.
Ако не бива, препорака за некој сет?
Значи вака имаш
  1. 1 x CPU fan header
  2. 1 x system fan header
Првиот ти е за ладењето од кулерот на процесорот, а вториот header ти е за останатите вентилатори во куќиштето. Е сега пошто имаш само еден ќе искористиш splitter за да поврзиш поќе вентилатори. Имаш во Нексио 1 to 5 splitter за PWM вентилатори, 350 денари мислам беше и јас имам земено. За таков да користиш најубо е да имаш 3 или колку и да сакаш исти вентилатори, оти матичната ќе чита брзина само од еден и според него ќе ги контролира сите вентилатори. Ако имаш различни големини или марки ќе се со различна брзина. Исто така најубо е да се сите исти за да не мешаш PWM и DC вентилатори. Арно ама еден header најчесто трпи само 15W т.е. 1A, така да 3 поќе од 3 вентилатори на еден header не би ти препорачал оти најчесто 0.2-0.3A се поќето вентилатори.

Шо се однесва на RGB, ќе можиш да користиш RGB кулер ама не ARGB. Headerot за осветлување на таа матична е само за RGB, ако поврзиш ARGB ќе ги изгориш одма сијалиците оти 5V се тие само, на 12V header ќе прегорат. Провервај manual од матичната секогаш, еве конкретно од твојата од страната на Gigabyte.
Screenshot_11.png

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.512
Неготино
Значи вака имаш
  1. 1 x CPU fan header
  2. 1 x system fan header
Првиот ти е за ладењето од кулерот на процесорот, а вториот header ти е за останатите вентилатори во куќиштето. Е сега пошто имаш само еден ќе искористиш splitter за да поврзиш поќе вентилатори. Имаш во Нексио 1 to 5 splitter за PWM вентилатори, 350 денари мислам беше и јас имам земено. За таков да користиш најубо е да имаш 3 или колку и да сакаш исти вентилатори, оти матичната ќе чита брзина само од еден и според него ќе ги контролира сите вентилатори. Ако имаш различни големини или марки ќе се со различна брзина. Исто така најубо е да се сите исти за да не мешаш PWM и DC вентилатори. Арно ама еден header најчесто трпи само 15W т.е. 1A, така да 3 поќе од 3 вентилатори на еден header не би ти препорачал оти најчесто 0.2-0.3A се поќето вентилатори.

Шо се однесва на RGB, ќе можиш да користиш RGB кулер ама не ARGB. Headerot за осветлување на таа матична е само за RGB, ако поврзиш ARGB ќе ги изгориш одма сијалиците оти 5V се тие само, на 12V header ќе прегорат. Провервај manual од матичната секогаш, еве конкретно од твојата од страната на Gigabyte.
Благодарам. Се се, ама премногу сум изгубен кога станува збор за кулери. Моментално имам 3 у куќиште, за среќа се со molex конектор па успеав да ги поврзам.
Во нексио супер што има, ама не сум во Скопје и не знам дали праќаат по карго.
Исто така препорака за сет од некаде или засебни кулери?

Фала уште еднаш.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Благодарам. Се се, ама премногу сум изгубен кога станува збор за кулери. Моментално имам 3 у куќиште, за среќа се со molex конектор па успеав да ги поврзам.

Фала уште еднаш.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu

Фала уште еднаш.
Добри се овие што ти ги препорача членот над мене. Иначе со molex ако ги користиш проблемот е шо цело време работат на 100% и се гласни. Ако ги поврзиш на header како шо ти кажав, можи да ја искористиш оваа програма за да ги контролираш. Кај мене цело време си работи во позади и вентилаторите си седат на 40-50% на idle, само ко ќе се загреј графичката или процесорот забрзват постепено.

Испраќаат по карго Нексио да, на Фејсбук имаш број јави им се ако сакаш и побарај PWM splitter за вентилатори повеќе, објасни му за шо ти е. Исто имаш и Arctic RGB вентилатори таму, ама поскапи се. Овие погоре се добри и поевтини.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
EDIT: RIP, еден кулер бил само, жирафата ме прелажа со лошиот превод, :( (бришете го мислењево)

@mihovkris овие треба да се подобри , чекаме потврда од @StefanPetrov , ако е така, да ги зимам и јас :)
Вентилатори, LIAN-LI UNI FAN AL120 RGB PWM, 120mm, црна

Имаат добри reviews
View: https://www.youtube.com/watch?v=b4um4T0F7-Q

View: https://www.youtube.com/watch?v=p93KsvFOUso

Последна промена:

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
@gloria borger ајде па let me know, да си ги нарачам.
ПС: Имаат уште едно парче, зимај :D
се залетав да ги нарачувам ама у последен момент видов дека само еден кулер е наместо 3, жирафиве грешен наслов ставиле. Откажуј им ако си нарачал.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
EDIT: RIP, еден кулер бил само, жирафата ме прелажа со лошиот превод, :( (бришете го мислењево)

@mihovkris овие треба да се подобри , чекаме потврда од @StefanPetrov , ако е така, да ги зимам и јас :)
Вентилатори, LIAN-LI UNI FAN AL120 RGB PWM, 120mm, црна

Имаат добри reviews
View: https://www.youtube.com/watch?v=b4um4T0F7-Q

View: https://www.youtube.com/watch?v=p93KsvFOUso
Не, немам нарачано.
Добри се тие Lian Li ама се ARGB, ако имате ARGB header на матичната да. Никако да не ги поврзвате на RGB header оти чао папа ќе одат сијаличките во секунда. Колку шо гледам 3 се на слика во кутијата ама знајте како е со жирафа, прашајте си. Кај нас во Нексио имате тро подобри Lian Li вентилатори (ST120) и се 2700 ако не се лажам, ама се само ARGB. Иначе убај се и овие на жирафа, тивки и добар CFM имаат. И колку шо знам имаат самите вентилатори daisy chain на нив, т.е. и машки и женски конекто, за да се спојат еден со друг, така да мислам ќе помините без splitter. И да ви треба ќе се земи од Нексио накнадно то.

П.С. Во самиот оглас во насловот стој RGB а во текстот ARGB, ама јас мислам дека се ARGB.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Добри се тие Lian Li ама се ARGB, ако имате ARGB header на матичната да. Никако да не ги поврзвате на RGB header оти чао папа ќе одат сијаличките во секунда. Колку шо гледам 3 се на слика во кутијата ама знајте како е со жирафа, прашајте си. Кај нас во Нексио имате тро подобри Lian Li вентилатори (ST120) и се 2700 ако не се лажам, ама се само ARGB. Иначе убај се и овие на жирафа, тивки и добар CFM имаат. И колку шо знам имаат самите вентилатори daisy chain на нив, т.е. и машки и женски конекто, за да се спојат еден со друг, така да мислам ќе помините без splitter. И да ви треба ќе се земи од Нексио накнадно то.

П.С. Во самиот оглас во насловот стој RGB а во текстот ARGB, ама јас мислам дека се ARGB.
Еве каде видов дека е еден вентилатор само (ова е страната од кај зимаат роба жирафа, paste на кодот од жирафа тука и ти го дава продуктот со подетални спецификации), плус и по кутијата се гледа дека е тенка.
- LIAN-LI UNI FAN AL120 RGB PWM, 120mm, černá Poukaz 200 Kč na nákup na Mall.cz + O2 TV HBO a Sport Pack na dva měsíce

Иначе пакување со 3 вентилатори е 6,350 денари .

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Ко така ако сакате Lian Li порачајте си пример од Нексио за 2.7к и готово, ама ARGB ако сакате. Иначе земете си ги Deepcool од Анхоч и готово.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Некој да се има подновено со новите AIO oд DeepCool LS520 или LS720 (ова го нема во Анхоч), па да сподели импресии?
Многу (бааги многу) ги фалат на нет, и за перформанси, за изглед и акустика.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно