Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кулер за ITX плоча со сокет блиску до графичка?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
http://www.msi.com/product/mb/H87I.html

Ова е плочата, има многу сличен распоред со многу ITX плочи од Z77 генерацијата па ве молам за предлог кулери кои би можеле да се стават на плочава. Процесорот ќе биде i5-4570 и критериуми се колку е кулерот тивок и колку добро лади (најдобро ладење со најтивка можна работа е идеално).

Висината не е проблем, проблемот е ширината. Tower кулери очигледно би требало да се монтираат свртени накај графичката што не знам колку би намалило во перформансите за ладење со оглед на тоа што издувниот кулер на куќиштето ќе биде тогаш ориентиран нормално спрема кулерот.

Кулерот треба да може да се купи кај нас. Приказ на слики на кулерот инсталиран на ITX плочи со сличен распоред би било добредојдено.

Буџет максимум 3000 денари, ако кулерот е нешто идеално. Препорачливо да биде во рангот од околу 2000 денари.

Идеално значи: Да го лади процесорот испод 70 степени на стрес тест без оверклок, да е тивок, и доколку е TOWER кулер да може да се инсталира со ориентација да издува назад (накај IO портите).

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Мислам дека и овој мојот ладнак сосе кулер ке одговара кај тебе. Напишан е моделот во потписот мој.

Не гледам потпис друже.

Скап кулер. Рецензии за хасвел перформанси и колку е бучен. А и не знам дали би пасувал - некоја слика од плоча со сличен распоред каде е искористен кулеров? Бидејќи 12цм е кулерот горе толку е широк и самиот ладник, мислам дека не би пасувал.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
Не гледам потпис друже.

Скап кулер. Рецензии за хасвел перформанси и колку е бучен. А и не знам дали би пасувал - некоја слика од плоча со сличен распоред каде е искористен кулеров? Бидејќи 12цм е кулерот горе толку е широк и самиот ладник, мислам дека не би пасувал.

Cooler Master Hyper 101 Не ми бил во потписот :D пардон.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
На матичната се сомневам дека ќе го собере.

Cooler Master Hyper 101 Не ми бил во потписот :D пардон.

Too small :D Нешто со барем 4 хитпајпа :D Сеа и јас пребарувам што има, може повеќето tower кулери во ориентација да издуваат врз задниот дел на графичката - но ме секира тоа да не ја зголеми температурата на графичката (валјда за некој степен и ќе ја зголеми).

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
Еве види си најјубаво. Му наместив два светлечки вентилатори без да пречаат на нешто.

Атачменти

• IMG_20131027_010345.jpg
    1,3 MB · Прегледи: 21
  • 1375175_655389551149522_1720497539_n.jpg
    1375175_655389551149522_1720497539_n.jpg
    24,1 KB · Прегледи: 22

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Еве види си најјубаво. Му наместив два светлечки вентилатори без да пречаат на нешто.

Да да, добро е мало кулерчето, ама многу е мало пак :D Треба Haswell да лади, и тоа добро. Сакам температури испод 70 степени на стрес тест неоверклокиран. И да биде тивок :)

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Не знам да ти кажам од прва рака, ама на странава на Noctua има кај кулерите и страница со компатибилни матични. Си пишува на која пасува на која не, би требало да е точно :).

Пр. за оној погоре:
http://www.noctua.at/main.php?show=compatibility_gen&products_id=46&lng=en

едит: баш за твојата матична не гледам тука ништо, ама види ако не некоја слична може има меѓу тие :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
На стрес тест ќе постигне максимално 70 и нема да мрдне ако не е оверклокиран. Hyper 212 или подобри ќе ти бркаат работа.
Пиши буџет за да не мораме да ги мкнеме стаклените кугли :D

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не знам да ти кажам од прва рака, ама на странава на Noctua има кај кулерите и страница со компатибилни матични. Си пишува на која пасува на која не, би требало да е точно :).

Пр. за оној погоре:
http://www.noctua.at/main.php?show=compatibility_gen&products_id=46&lng=en

едит: баш за твојата матична не гледам тука ништо, ама види ако не некоја слична може има меѓу тие :)

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=H67M-ITX

Има скоро ист распоред а на ова линков што го прати пишува дека "Cooler Blocks PCI-E slot" - е тоа не ми треба :)

На стрес тест ќе постигне максимално 70 и нема да мрдне ако не е оверклокиран. Hyper 212 или подобри ќе ти бркаат работа.

Пиши буџет за да не мораме да ги мкнеме стаклените кугли :D

Едитирано во првиот пост исто така: Буџет максимум 3000 денари, ако кулерот е нешто идеално. Препорачливо да биде во рангот од околу 2000 денари.

Идеално значи: Да го лади процесорот испод 70 степени на стрес тест без оверклок, да е тивок, и доколку е TOWER кулер да може да се инсталира со ориентација да издува назад (накај IO портите).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=H67M-ITX

Има скоро ист распоред а на ова линков што го прати пишува дека "Cooler Blocks PCI-E slot" - е тоа не ми треба :)

Едитирано во првиот пост исто така: Буџет максимум 3000 денари, ако кулерот е нешто идеално. Препорачливо да биде во рангот од околу 2000 денари.

Ти кажав. За тие пари само Cooler Master и тоа Hyper 212 или 412 (за појаките не сум сигурен)
Ако не ти се допаѓа тишината (а тивки се) тогаш после извесно време можеш да ставиш 120mm pwm Noctua или whatever :)

Ама ова што ти предложив Noctua ....
.....јанѕа ме јаде случајне да не утнеш во колор шемата на внатрешноста :D

Малце те пецкам де. Не замерувај :D

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Искрено да ти кажам, освен цената и тоа ме нервира кај ноктуа хахаха. Ама тоа на страна, не ја собира NH-L12.

За TOWER кулери, како 212 или 212 ево проблемот е во тоа што ќе мора да дува накај графичката картица, а сакам ако постои некоја алтернатива тоа да се избегне.

Идеално, би требало нешто како Scythe Big Shuriken 2 Rev. B. Ама дури и во америка тој кулер тешко се наоѓа а не пак тука. Слично на него е Cooler Master Geminii M4 ама не знам какви му се перформансите на тој за хасвел, дали ќе е доволен и дали ќе го собере дефинитивно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
Искрено да ти кажам, освен цената и тоа ме нервира кај ноктуа хахаха. Ама тоа на страна, не ја собира NH-L12.

За TOWER кулери, како 212 или 212 ево проблемот е во тоа што ќе мора да дува накај графичката картица, а сакам ако постои некоја алтернатива тоа да се избегне.

Идеално, би требало нешто како Scythe Big Shuriken 2 Rev. B. Ама дури и во америка тој кулер тешко се наоѓа а не пак тука. Слично на него е Cooler Master Geminii M4 ама не знам какви му се перформансите на тој за хасвел, дали ќе е доволен и дали ќе го собере дефинитивно.
Во една кореспонденција кога, да простите, летав по орлови муда батките од Ноктуа не ми препорачуваа кулери од таа генерација како што е L12 за ладење на Haswell затоа што биле за media pc (отприлика тоа беше муабетот со нив, ме мрзи да копам по Outlook)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
http://www.ddstore.mk/products/Cool...apter-RR-G524-13FK-R1/pid/704799#.UmxVM_lC0-Y

Ова изгледа надежно, ама го нема на залиха. Иначе ако се заврти тоа хитпајповите да се накај страната од графичката мислам дека бидејќи е навален на другата страна нема да има проблем. Ќе оди нада конекторите за сата и усб 3.0

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Си размислил за 120mm pre-filled водено ладење како CM Seidon 120 од сет (ако го има на лагер) евентулано TT Water од нико?

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
А да си го задржиш stock cooler-от...? И онака нема да оверклокуваш... Јас го користам на два компјутера со i5-3570K и не се слуша... Температурата на процесорот 99% од времето е ~35 °C, а cooler-от врти исто така 99% од времето со ~1.200 rpm :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
А да си го задржиш stock cooler-от...? И онака нема да оверклокуваш... Јас го користам на два компјутера со i5-3570K и не се слуша... Температурата на процесорот 99% од времето е ~35 °C, а cooler-от врти исто така 99% од времето со ~1.200 rpm :)
Ааа, НЕ! Не е по фенг шуи сток кулерот. Молим!

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Овој Флегма ме закопа :D Иначе ако памтам добро гласни беа сток кулерите и не ладеа добро... некој со хасвел процесор да потврди/побие? Не ми пречи некое време и да седи на тој кулер па кога ќе имам повеќе пари да одберам можеби и ноктуа. Што знам. Ова геминиво со 14ка кулер може да работи а ми изгледа ко да таман ќе го собере, до милиметар... ама го нема на залиха а и би било убаво тука некој ако го има да се проба евентуално кога ќе стигнат деловиве?

Си размислил за 120mm pre-filled водено ладење како CM Seidon 120 од сет (ако го има на лагер) евентулано TT Water од нико?

Неќу вода, а и би ми го зафатило издувниот отвор за кулер што е. :p

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
Овој Флегма ме закопа :D Иначе ако памтам добро гласни беа сток кулерите и не ладеа добро... некој со хасвел процесор да потврди/побие? Не ми пречи некое време и да седи на тој кулер па кога ќе имам повеќе пари да одберам можеби и ноктуа. Што знам. Ова геминиво со 14ка кулер може да работи а ми изгледа ко да таман ќе го собере, до милиметар... ама го нема на залиха а и би било убаво тука некој ако го има да се проба евентуално кога ќе стигнат деловиве?
Не го ставив сток кулерот пошто купив Ноктуа (вид потпис) но за да го кренам на 70 степени неоверклокиран треба:
  • да ја затворам предната врата на куќиштето
  • да го намалам фан контролерот на минимум
  • да го масирам со prime95 или со Aida едно пола саат
  • да бидат Assit Fan-овите од матичната исклучени
  • да биде амбиентална 25 степени
  • Во Aida да имам уклучено и Stress GPU за ова да дува врел воздух внатре колку да го кренам на 70
Во реалност при игра (FSX кој ужасно мава по процесорот) максимално 60-63 при 500 до 700 rpm.
Alucard ти дава одличен предлог. Стави го стокот (нема да имаш К верзија) види како ќе се одвиваат работите и потоа набавувај натенане.
Сетне, шо би рекле битолчани, ќе бараме фенг шуи кулер со еден heat pipe на запад, еден на исток и одозгора на куќиштето ќе туриме и една мини пирамида да брка лоши духови и плави екрани :D

(не можев да издржам :D)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
:D

Немам замерки. Ок може и така да се тера. Ама сепак ако некој го има Geminii-во S524 нека сподели како е и го канам кога ќе се монтира системот да дојде да пробаме со кулерон дали ќе го собира на матичната.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Иначе ако памтам добро гласни беа сток кулерите и не ладеа добро
Само што завршив тест со IntelBurnTest v2.54, 10 круга еден по друг без прекин, и Stress Level на Maximum, при што сите јадра на процесорот беа на 100% цели 10 минути без прекин, и максималната температура му беше 54 °C, а кулерот максимално качи 2.650 rpm :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно