Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Каде можам да купам добра, не профи штрафилица

Titanium

hello world
1 март 2024
362
196
Тркалово на почетоков се помрдна кога летна прашината?
View: https://m.youtube.com/shorts/QInjnrUJDHI

Како ви се гледаат видеа од некој кој рекламира еден бренд на производи? Овој шраф е волку, оној онолку стегнат, еве пишува под нив. А мене на чело ми пишува производител.

fcwizard

hello world
26 март 2018
66
72
Дечки сите производители по малце подлажуваат(тестираат во идеални услови) кога се спецификаците во прашање.
И на инко им пишува индустриал на алатите као да те асоцира на алат за професионална употреба ама во гаранцијата и упатството убаво си пишува дека е хоби алат. Проблемот е шо очекуваме премногу од релативно ефтин алат, т.е мислиш си заебал некој ако си земал нешно поефтино ама си има причина зошто професионалниот алат е 5/6 па и повеќе пати поскап од Инко,Еинхел, Парксајд итн.
Од моево искуство со алативе на инко си ја вршат работата ама у никој случај не можеш да ги споредиш со Фестул,Макита Девалт итн.
И да ако сте земале Impact wrench неговата употреба е стиктно за одвртување на штрафови и ако сами си ги менувате бандашите реално не ви треба поголема сила од 200нм зошто штрафовите за автомобили по спецификација треба да се затегнуваат во просек околу 120нм а за затегнување идеално би било да користите момент клуч.
Проблемот настанува кога кај нашиве вулканизери при затегнување се користи професионален пневматски пиштол со сила од 600 до 1000нм наместо момент клуч.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.106
6.051
Многу полесен ќе ви е животот ако споредувате цена со цена, а не по други параметри. Што добиваш за 150еур ваму, што таму. Многу едноставно и реално. Џабе споредувате 150еур алат со 450еур - кога ни на сон нема да го погледнете ни купите тој алат од 450еур. Која и да е марка.

Целта е да се добие максимум за парите.

Друго. За тркала од кола испод 750nm декларирани не гледајте воопшто, пожелно над 1000nm. Најискрено прифатете - не само да контрате. Затоа што ќе го фукне пнеуматскиот до крај на вулканизер и џабе после, пак на истото се сведува дека не можеш да го одвртиш. Ударен клуч за кола се зема најјак што можеш да си дозволиш - или ич. Факт.

Искрено јас имам бош плава на која и мењав мотор и се замарав, и е пренежна и скапа. Not recommended. Од друга страна тоа што сум видел од Ingco батериски е стварно добро, и со задоволство се префрлив на 20V brushless. За резен алат (бургии итн се зима од милвоки или слично)

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.342
2.759
не знам што очекувате од овие батериски. За тркала само момент клуч или компресорски пиштол.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.802
6.497
SK
Тркалово на почетоков се помрдна кога летна прашината?
View: https://m.youtube.com/shorts/QInjnrUJDHI
Не само тркалото туку целото ауто се помрднува малку наназад, oчигледно човекот го оставил во лер. :)

Инаку кој сака егзактни/конкретни тестови за максималниот вртежен момент, често има детални ревјуа на нет. Еве подолу (видео) што сум оставил во букмаркс кога го истражував малку Парксајд ударниот одвртувач пред да го купам. Приметете колку е физички поголем ако ништо друго (во однос на Ингкото за Армакедон). Тоа не значи дека Ингкото е лошо за парите, туку уредот веројатно и не е наменет за отштрафување на тркала - без разлика што според официјалните спецификации друго се заклучува.

View: https://youtu.be/lEXIYKOyJRg?t=297

ако може барем да ми ги одвртува штрафовите на тркалата а за некои потешки работи немам потреба.
Имаше Ингко на времето ударни одвртувачи за тркала, и жичан и безжичен модел. Не знам за сега, ама да си прашал ќе ти кажеле што има на лагер за тркала штрафење/отштрафување. Инаку можеш со мануелен клуч малку ќе ги одвртиш, колку да почне. Сите 4 штрафа, после со уредот. И обратно за заштрафување, прво со уредот а потоа достегање со момент клуч. Јас така правам. Добрата работа кога ќе затегнеш на ~12о њутн метри вртежен момент, е тоа што потоа во невоља покрај аутопат не мора тројца да скокате на клучот. И сам лесно ќе го отштрафиш рачно така стегнат штраф.

едит: Јас имам и жичан ударен отштрафувач од Парксајд, на такви цени не може да се одолее. :)
Пред месец и нешто не успеав да земам ударен отштрафувач од перформанс серијата (црните), еден час закаснив на отварање и веќе ги немаше. Всушност продавачот кажа дека тепачка имало за штрафилиците, полиција морале да викаат. Другаров следната недела и во Бугарија беше па пак не успеа да пазари, тепачки и таму. Но успеа да купи следно во Солун. 3 патувања направи за една штрафилица. :D
Јас до толку не бев запален да бркам.

По квалитет тука некаде треба да се слични Ингко и Парксајд, со мала предност (за индустриал моделите) на Ингко и во изработка и во поддршка за резервни делови. Парксајд го произведуваат поквалитетни ОЕМ произведувачи, ама баш економски модели за хоби намена. Проблемот е што се работи за серии, и потоа потешко е за делови и сервисирање.

Последна промена:

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
302
192
Не само тркалото туку целото ауто се помрднува малку наназад, oчигледно човекот го оставил во лер. :)

Инаку кој сака егзактни/конкретни тестови за максималниот вртежен момент, често има детални ревјуа на нет. Еве подолу (видео) што сум оставил во букмаркс кога го истражував малку Парксајд ударниот одвртувач пред да го купам. Приметете колку е физички поголем ако ништо друго (во однос на Ингкото за Армакедон). Тоа не значи дека Ингкото е лошо за парите, туку уредот веројатно и не е наменет за отштрафување на тркала - без разлика што според официјалните спецификации друго се заклучува.

View: https://youtu.be/lEXIYKOyJRg?t=297

Имаше Ингко на времето ударни одвртувачи за тркала, и жичан и безжичен модел. Не знам за сега, ама да си прашал ќе ти кажеле што има на лагер за тркала штрафење/отштрафување. Инаку можеш со мануелен клуч малку ќе ги одвртиш, колку да почне. Сите 4 штрафа, после со уредот. И обратно за заштрафување, прво со уредот а потоа достегање со момент клуч. Јас така правам. Добрата работа кога ќе затегнеш на ~12о њутн метри вртежен момент, е тоа што потоа во невоља покрај аутопат не мора тројца да скокате на клучот. И сам лесно ќе го отштрафиш рачно така стегнат штраф.

едит: Јас имам и жичан ударен отштрафувач од Парксајд, на такви цени не може да се одолее. :)
Пред месец и нешто не успеав да земам ударен отштрафувач од перформанс серијата (црните), еден час закаснив на отварање и веќе ги немаше. Всушност продавачот кажа дека тепачка имало за штрафилиците, полиција морале да викаат. Другаров следната недела и во Бугарија беше па пак не успеа да пазари, тепачки и таму. Но успеа да купи следно во Солун. 3 патувања направи за една штрафилица. :D
Јас до толку не бев запален да бркам.

По квалитет тука некаде треба да се слични Ингко и Парксајд, со мала предност (за индустриал моделите) на Ингко и во изработка и во поддршка за резервни делови. Парксајд го произведуваат поквалитетни ОЕМ произведувачи, ама баш економски модели за хоби намена. Проблемот е што се работи за серии, и потоа потешко е за делови и сервисирање.
За поголеми работи само тој од 850нм и нема гајле голем е ко овој на парксајд

fcwizard

hello world
26 март 2018
66
72
@BESKO Има ли шанса кога и ако имаш можност да ми кажеш дали кај фрезиве на Инко од 1600 и 2200W имаат идентична долна плоча, овој дел?
фреза.jpg

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
ај кога сме кај штрафилици, да не знае некој каде може да се најде батерија Li-ion C21700P-4000mAh. Parkside е батеријата од тие со мали димензии 20V со bluetooth конекција. Едноставно прекина да работи и кога ја растурив испадна дека една батерија е отидена .

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
302
192
ај кога сме кај штрафилици, да не знае некој каде може да се најде батерија Li-ion C21700P-4000mAh. Parkside е батеријата од тие со мали димензии 20V со bluetooth конекција. Едноставно прекина да работи и кога ја растурив испадна дека една батерија е отидена .
Ако бараш поединечно подобро ти е да видиш слична на неа од друга марка или цела нова батерија, само една за да можеш да ја замениш е евентуално друг со расипана батерија пошто парксајд и не не нешто познат по тоа да нуди билокаков резервен дел

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
Ако бараш поединечно подобро ти е да видиш слична на неа од друга марка или цела нова батерија, само една за да можеш да ја замениш е евентуално друг со расипана батерија пошто парксајд и не не нешто познат по тоа да нуди билокаков резервен дел
Баш тоа барам ,не мора да е Парксајд, ако некој има инфо каде во Македонија може да се најде батерија со тие вредности

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
302
192
Баш тоа барам ,не мора да е Парксајд, ако некој има инфо каде во Македонија може да се најде батерија со тие вредности

Sent from my M2101K9G using Tapatalk
21700 да прашаш во логинг дали имат или инаку знаеш дека можеш во секој момент со 18650 со тоа што малку полоша ќе ти е вкупната вредност
Или вакво едно да жртвуваш https://www.anhoch.com/products/power-bank-platinet-10000mah-225w-black-ev-battery-2183 имаш две такви во него

Последна промена:

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
21700 да прашаш во логинг дали имат или инаку знаеш дека можеш во секој момент со 18650 со тоа што малку полоша ќе ти е вкупната вредност
Или вакво едно да жртвуваш https://www.anhoch.com/products/power-bank-platinet-10000mah-225w-black-ev-battery-2183 имаш две такви во него
Комплетна батерија кошта 1900 денари, така да опцијата со пауер бенкот не е исплатлива, како и да е фала на совет.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.802
6.497
SK
И така идеме на мојата поента дека најдобрата штрафилица за хоби и викенд „мајстори“ - е штрафилица што работи на 220 волти јавна електрична мрежа.

И не дека немам и јас, и не дека заборавам со месеци да ги освежам батериите. :)

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
115
129
И така идеме на мојата поента дека најдобрата штрафилица за хоби и викенд „мајстори“ - е штрафилица што работи на 220 волти јавна електрична мрежа.

И не дека немам и јас, и не дека заборавам со месеци да ги освежам батериите. :)
Точно така, за домашна хоби употреба кабел и 220V.

Сум купил неколку батериски сите ги фрлив бидејќи откажаа батериите.
Секогаш кога ќе ми притребаше штрафилица за неколку штрафа, батеријата беше празна, за многу штрафови батеријата не издржува.

Сега имам некоја ефтина со кабел од 5-6 метра и секогаш е спремна, и за малку и за цел ден штрафење.

И уште една, за мене многу важна работа многу е полесна од батериската, не боли раката ако штрафам цел ден.

fcwizard

hello world
26 март 2018
66
72
2025 сме и не се батериите више никел-кадмиум, така да мислењава ви се застарени барем за 20 години, или па можеби купувате ДеЧкарт или Мачкита алати со 68 или 98 волти батерија од рандом ФБ страна за 1999 денари па се жалите на батериите.
Јас имам Инко(20в)/Тотал(12в) што стоеле у подрум без да се чепнат по 7/8 месеци што сега се стари некои 4/5 години и сеуште нема никаков проблем со батериите.
А ако земете Бош или Макита верувам дека батериите би ви траеле 10+ години.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
541
468
Јас имам Инко(20в)/Тотал(12в) што стоеле у подрум без да се чепнат по 7/8 месеци...
Што се однесува барем до Ингко, и јас можам да дадам позитивно искуство во поглед на издржливоста на батериите.(y) И јас последен пат пред пар месеци ја имав наполнето (дури ја имав и заборавено) и оттогаш си стоеше така во кутија затворена. Сега баш пред празнициве нешо ми затреба, ја извадив од кутија за да ја наполнам пред да ја користам и гледам буквално како пред 5 мин. да била наполнета.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.106
6.051
Не можам ни да змислам 220в штрафилица/хилта/клуч на кабел во 2025. Кај и така едвај нешто се завршува со време, па уште ако треба да се мкнат кабли = никогаш нема да се заврши ништо.

Зборам во реален свет. Во фиктивен каде не постојат други работи и во денот имаш 3 дупки за бушење и никаква друга занимација, и место за чување на кабли и слично. Да добри се и жичните. Но, нажалост живееме во реалниот свет. Барем повеќето од нас.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.749
3.433
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Цела кујна ја поставија кај мене со батериски штрафилици, дури и тоа едно како реципрочна пила им беше на батерија каде што требаше да се прават засеци од позади. Човекот што средуваше еден стуб исто така имаше батериска штрафилица. Јас не знам за какви кабли зборувате во 2025та.

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
115
129
Гледам четворица пишале.

Главен аргумент е дека сме 2025!
Знам 2025 сме.

Има кабел!
Нормално дека има, и батериската има кабел на полначот.

Треба продолжен кабел!
Не, не треба за домашна употреба, ако дома немате утикач на барем 2-3 метра сериозно ви треба електричар и нова електрична инсталација.

Треба место за чување на кабли!
За домашна, хоби, викенд употреба реков не треба продолжен кабел, нормално е да имате утикач дома, а ако сте посериозен хобист сигурно имате и чувате некаде продолжен кабел.
А за просторот за сладирање еве слика, па што е поедноставно за чување, 5 метри кабел на штрафилицата или батерија и полнач со кабел?
1745183796692.jpeg

Батеријата, оваа на сликата литиумската Ингко и после 5 години ќе била ок!
Можеби, ама сепак голем сум, не верувам во бајки, кога ја купив бев спремен да ја фрлам за помалку од 5 години, а дали ќе има да купам таква после 5 години? Или Ингко ќе направи нов дизајн па ќе ми треба и нов алат?

Мајсторите користеле батериски алат!
Нормално, ако монтирам кујни и јас ќе користам батериски алат, кога пишав подобро е кабел јасно кажав за домашна, хоби, викенд употреба.

Хилта на батерија, да но доколку треба да дупнеш дупка за типла во ѕидот, ако треба дупки за цефки во бетон, тешко со батерија. Мајсторите користат батериски алат за полесни работи, носат и резервни батерии, ама за сериозни зафати носат продолжен кабел.

Ај пак ќе пишам, имав неколку батериски штрафилици и мислев дека се супер, кога купив со кабел видов дека сум бил во заблуда иако бевме 202X, не памтам точно која.

Зошто?

1. Многу поефтина, имам најобична maxplus неверувам дека сега е повеќе од 30 евра, само батеријата на сликата е платена околу 30 евра.

2. Полесна е! Пчелар сум, кога склопувам сандаци (еднаш во 2-3 години), дневно штрафам по 200-300 штрафа во дрво и сигурно стотина дупки бушам со неа и утре повторно и повторно, раката боли од тежината на батериската, кој не пробал не знае.

3. Секогаш е спремна за работа, кога не работам со сандаци ми притребува можеби 3-4 пати во годината, и спремна е, ЕВН не се празни.

4. Никогаш не сум прекинал работа поради празна батерија. Со литиумската батерија Ингко тешко 200-300 штрафа и 100 бушења во дрво.

5. Не мислам на неа, дали останала надвор на ладно на сонце, во подрум на таван. Со батеријата не е баш така.

6. И сигурно трае повеќе од било која батерија, нема да купувам нова секои 3-4 години за 3-4 употреби годишно.

Има уште: Помала.. не пречи батеријата на рачката... после 5 год ќе нема Ингко P20S батерии, ќе биде QxxxC......

Ако си мајстор, монтер, ако ја користиш секојдневно, ако правиш повеќе штрафења дневно отколку што прави обичен корисник како мене годишно, ќе си купиш батериска мала, батериска поголема, најголема..... ќе ги амортизираш и ќе ги фрлиш за една година и пак ќе си купиш нови, нормална работа.

Ако ти треба 3-4 пати во годината за 10 штрафења, земи со кабел и ќе ја имаш секогаш спремна и нема да прашуваш тука како членот малку погоре: „каде може да се најде батерија Li-ion C21700P-4000mAh“

Овае само мое пишување од сопствено искуство, не прочитано на ФБ, не мора да е точно, а нели 2025 сме, дозволени се различни искуства и мислења.

Убав празник на сите кои го слават.

П.С. 2024 сите батериски штрафилици ги фрлив во отпад, останала на таван една Ингко мислам со 18v NiCd батерија, ако сака некој ќе ја побарам, ја менувам за една бургија било каква, мислам вреди толку .
Штрафилица исправна убава, батеријата дали траеше 2-3 год не памтам. но памтам скапо ја платив имаше дисплеј, две брзини механички, плус од 0-100% на дугмето чудо технике за XXXX год, има и батерија нормално неисправна, ќе си ја репарирате (слушам ставале и литиумски батерии) и ќе имате штрафилица за 2025, а јас заостанат ќе продолжам да влечам кабел.

П.С.С. Не заборавив 2025 сме!

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.749
3.433
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Да му јебеш матер не се разбирам многу... Ете купив штрафилица, 3 пати ја искористив на почеток и толку за сега, не ми притребала. Да сум некој кој работи многу, би имал и двете (рака на срце) ама пак некако гледам мобилност со батериски и затоа највеќе се користени, плус цените им се ниски...

Тоа ти е како паметен телефон, го работиш 3 години и купуваш нов пошто батерија деградирала (само овде потешко се менува батерија).

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.113
14.236
Не ми е јасно што се замарате со убедувања кабел или батерија. Може да се купат и двете опции па кој како милува.

Мене до сега не ми притребала штрафилица воопшто. Имам штрафцигери по дома и сосема доволно да престегнам нешто еднаш годишно.

Ако работиш интензивно со тоа батериска има каде каде поголема смисла зашто имаш флексибилност. Ако не работиш а ти е мерак ете да имаш штрафилица по дома, тогаш кабел ми има повеќе сенс заради долговечност. А пак ако како мене штрафиш два три штрафа годишно и не си колекционер на алати, тогаш ни едно ни друго. Економски најисплатливо е да си имаш штрафцигер :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.568
3.032
Гледам четворица пишале.

Главен аргумент е дека сме 2025!
Знам 2025 сме.

Има кабел!
Нормално дека има, и батериската има кабел на полначот.

Треба продолжен кабел!
Не, не треба за домашна употреба, ако дома немате утикач на барем 2-3 метра сериозно ви треба електричар и нова електрична инсталација.

Треба место за чување на кабли!
За домашна, хоби, викенд употреба реков не треба продолжен кабел, нормално е да имате утикач дома, а ако сте посериозен хобист сигурно имате и чувате некаде продолжен кабел.
А за просторот за сладирање еве слика, па што е поедноставно за чување, 5 метри кабел на штрафилицата или батерија и полнач со кабел?
Погледнете го атачментот 149512

Батеријата, оваа на сликата литиумската Ингко и после 5 години ќе била ок!
Можеби, ама сепак голем сум, не верувам во бајки, кога ја купив бев спремен да ја фрлам за помалку од 5 години, а дали ќе има да купам таква после 5 години? Или Ингко ќе направи нов дизајн па ќе ми треба и нов алат?

Мајсторите користеле батериски алат!
Нормално, ако монтирам кујни и јас ќе користам батериски алат, кога пишав подобро е кабел јасно кажав за домашна, хоби, викенд употреба.

Хилта на батерија, да но доколку треба да дупнеш дупка за типла во ѕидот, ако треба дупки за цефки во бетон, тешко со батерија. Мајсторите користат батериски алат за полесни работи, носат и резервни батерии, ама за сериозни зафати носат продолжен кабел.

Ај пак ќе пишам, имав неколку батериски штрафилици и мислев дека се супер, кога купив со кабел видов дека сум бил во заблуда иако бевме 202X, не памтам точно која.

Зошто?

1. Многу поефтина, имам најобична maxplus неверувам дека сега е повеќе од 30 евра, само батеријата на сликата е платена околу 30 евра.

2. Полесна е! Пчелар сум, кога склопувам сандаци (еднаш во 2-3 години), дневно штрафам по 200-300 штрафа во дрво и сигурно стотина дупки бушам со неа и утре повторно и повторно, раката боли од тежината на батериската, кој не пробал не знае.

3. Секогаш е спремна за работа, кога не работам со сандаци ми притребува можеби 3-4 пати во годината, и спремна е, ЕВН не се празни.

4. Никогаш не сум прекинал работа поради празна батерија. Со литиумската батерија Ингко тешко 200-300 штрафа и 100 бушења во дрво.

5. Не мислам на неа, дали останала надвор на ладно на сонце, во подрум на таван. Со батеријата не е баш така.

6. И сигурно трае повеќе од било која батерија, нема да купувам нова секои 3-4 години за 3-4 употреби годишно.

Има уште: Помала.. не пречи батеријата на рачката... после 5 год ќе нема Ингко P20S батерии, ќе биде QxxxC......

Ако си мајстор, монтер, ако ја користиш секојдневно, ако правиш повеќе штрафења дневно отколку што прави обичен корисник како мене годишно, ќе си купиш батериска мала, батериска поголема, најголема..... ќе ги амортизираш и ќе ги фрлиш за една година и пак ќе си купиш нови, нормална работа.

Ако ти треба 3-4 пати во годината за 10 штрафења, земи со кабел и ќе ја имаш секогаш спремна и нема да прашуваш тука како членот малку погоре: „каде може да се најде батерија Li-ion C21700P-4000mAh“

Овае само мое пишување од сопствено искуство, не прочитано на ФБ, не мора да е точно, а нели 2025 сме, дозволени се различни искуства и мислења.

Убав празник на сите кои го слават.

П.С. 2024 сите батериски штрафилици ги фрлив во отпад, останала на таван една Ингко мислам со 18v NiCd батерија, ако сака некој ќе ја побарам, ја менувам за една бургија било каква, мислам вреди толку .
Штрафилица исправна убава, батеријата дали траеше 2-3 год не памтам. но памтам скапо ја платив имаше дисплеј, две брзини механички, плус од 0-100% на дугмето чудо технике за XXXX год, има и батерија нормално неисправна, ќе си ја репарирате (слушам ставале и литиумски батерии) и ќе имате штрафилица за 2025, а јас заостанат ќе продолжам да влечам кабел.

П.С.С. Не заборавив 2025 сме!
Генерално, се согласувам со твоево мислење, иако некои работи малце во крајности ти се претставени.
Но, како што си образложи, ти имаш вистински use case сценарио, и тоа дава соодветна тежина за твоето гледиште.

А во поглед на моето искуство со батериски штрафилици (односно таа една штрафилица FERM), можам да кажам дека батериите сеуште си функционираат, а деновиве ќе се сторат 8 (осум) години откако е купена штрафилицата.
Сигурно дека не држат како првата година ко биле нови, ама да не ги почудам (пу-пу машала), сеуште се држат.
Литиум јонски се (две батерии плус полнач - така дојде комплетот со штрафилицата), не можам да се сетам која ампеража беа, но сигурно не повеќе од 2 амперчасови.
Моите потреби се скромни, ја употребувам штрафилицата со крајно непредвидлива зачестеност (можи да се случи цела година да не ја допрам), пошто, сепак за хоби потреби е (нешто ситно по дома).
Најмногу ја употребив по дома во првите месеци ко ја купив, тогаш доста мебел заштрафив со неа (за свои потреби, го опремував станот).

За на кабел, имам бормашина со чекан (хилта) од Бош, стара ќе да е околу 10тина години. Ништо посебно, од тие зелените, веројатно хоби класа, за по дома (и/или околу зграда и слично). Исто и оваа алатка нема некоја честа употреба, ниту правило кога и колку :)
Се разбира дека имам и продолжен кабел, кој се наоѓа и за други работи, освен за повремено уклучување на бормашина.

TL;DR
Не би судел толку строго и остро против батериските уреди, сепак имаат зафатено веќе големо место под небото, но си има активности каде што е потребна непрекинатост во работење, и таму кабел си е кабел :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.802
6.497
SK
Тоа ти е како паметен телефон, го работиш 3 години и купуваш нов пошто батерија деградирала (само овде потешко се менува батерија).
Toa e логика за телефон, за алат скроз непаметно е да рачунаш да го менуваш на ~3 години заради деградација на батерии.

За другите: Да, веројатно ќе се повеќе од 3 години - ама ако алатот се пази и се работи. Во спротивно и за помалку може да отиде батеријата.

Не можам ни да змислам 220в штрафилица/хилта/клуч на кабел во 2025. Кај и така едвај нешто се завршува со време, па уште ако треба да се мкнат кабли = никогаш нема да се заврши ништо.

Зборам во реален свет. Во фиктивен каде не постојат други работи и во денот имаш 3 дупки за бушење и никаква друга занимација, и место за чување на кабли и слично. Да добри се и жичните. Но, нажалост живееме во реалниот свет. Барем повеќето од нас.
Зошто?
Што да м'кнеш посебно нешто? Каде работиш а немаш штекер на пар метри? Спротивен аргумент правиш со времето, ако малку размислиш. Приклучок секако треба да имаш таму каде што работиш, колку секунди е приклучувањето па дури и со продолжен кабел (кој секако стои во близина). Во реален свет уште помалку време имаш да полниш батерии пред работа а ако испадне повеќе работа, и да чекаш потоа пак да се наполни батерија. Во меѓувреме да бидеш бејбиситер на батериите и да ги пазиш. Тоа е штедење време?

За мајстори е друга парадигмата. Пошто они имаат повеќе алати на истите (повеќе) батерии, немаат проблем ни со немање доволно батерии, а пошто редовно си ги работат алатите и батериите многу поспоро им деградираат. За нив пеки, плеткањето со каблите е минус (ова веќе е аргумент).
Таа истата логика не важи за викенд „мајстори“ на кои алатот им притребува пар пати годишно. Едноставно ќе ти рикнат батериите порано или подоцна, и ќе купуваш нови. И за некоја година потоа пак истото. Или мислиш дека имаш батерии ама пошто не ги работиш алатите па не ни знаеш дека капацитетот им е паднат... И така си мислиш дека со години сѐ е во ред - додека не испадне ситуација да работиш нешто важно, а потоа гледаш дека батерии не држат ни пола час работа па следат нервирање и трчање по нови батерии.

На крај секој со своето. Не дека немам и јас батеријски алати, ама тоа е повеќе затоа што не сум можел да одолеам на акциски цени. Не затоа што мислам дека батеријски алат е подобар.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно