Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Каде можам да купам добра, не профи штрафилица

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.957
5.856
Батериската ја полнам веќе 10 години еднаш годишно од прилика. Знам колкав бенефит беше трансферот од кабел кон безжична. Енормен.

Сега уште правосмукалката (онаа големата за кола и двор со цилиндар) ми е на кабел, и знам колку се малтреирам. Ама еве полека и таква извадиле безична па и таа ќе ја префрлиме. (другите сите се безжични)

Едино битно е да се литиумски батериите. Во спротивно НИКАКО батериски со NIMH, NICD и слично ѓубре. Никако. Мислам дека сиот овој муабет против батерии е од искуства со NIMH i NICD батерии, па останало мислењето.

Последна промена:

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.253
5.836
SK
10 години еднаш годишно полнење и батеријата е сеуште добра?
А колку време работиш тој еден пат годишно кога работиш со штрафилицата? Отвараш РС куќиште за дување прашина? :)

Сериозно, како знаеш дека батеријата е добра? Дали воопшто работиш нешто позахтевно со штрафилицата. Мислам ок, секоја чест ако си нашол литиумска батерија која не деградира за 10 години запоставување. Тогаш си исклучок а не правило. И не можеш да кажеш дали се добри батериите ако алатот не го користиш за работење нешто. Јас моите батерии на секои 2-3 месеци гледам да ги дополнам и претходно малку нешто макар да се позанимавам со алатот. Тоа го правам пошто ми имаат рикнувано батерии, тотално спротивно искуство од твоето.

Многу се рекламира батериски алат, дотаму што сѐ помалку има жичани алати. Разбирливо е од аспект на произведувачите, повеќе продаваат и батерии, и алат... На крај секому неговото. Ама кога ќе слушнам дека со жичан алат се губело време на приклучување (а не се губело време на полнење и одржување батерии), се нервирам колку се подложни луѓето на наративи од реклами.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.253
5.836
SK
@BESKO Има ли шанса кога и ако имаш можност да ми кажеш дали кај фрезиве на Инко од 1600 и 2200W имаат идентична долна плоча, овој дел?
Погледнете го атачментот 149463
Во меѓувреме ако сакаш да се занимаваш со сегашната фреза, јас само што го нарачав ова:

acikaaa

Practice makes perfect
22 октомври 2018
1.086
1.056
Скопје
Луѓе многу се замарате за хоби алат, моментално за парите нема подобро од Ингко некоја брашлес, или ако ви се замара до грција/србија Парксајд од Лидл што ги продаваат али па за нив за резерва батерија треба таму да се иде. Секако највеќе сум за Ингко плус и батеријата ќе ја искористиш и за друг алат ефтин нивни

fcwizard

Intern
26 март 2018
45
40
Кажи импресии кога ќе ти стигне плочата, ми треба инфото за Инкото оти ми цркна таа од 1600w а на нејзината база имам направено лифт механизам и плоча, па ако се исти базите ќе можам да ја заменам со појаката верзија.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.253
5.836
SK
Види според фотографиите. Kaj мене секако ќе треба адаптирање со бушење нови дупки за базата (Бош-1200-нешто). Не е којзнае колку тешко тоа, само да не избушиш на местото на Т каналот за водилка.

Овие адаптер плочи се наменети првично за малите еднорачни глодалки ама никој не нѐ спречува да ги адаптираме. Ти чим имаш лифт направено, ќе се снајдеш за прицврстувањето.

Gligorov

Gaining Experience
25 февруари 2021
56
59
Готово не убеди, пакувајте куферите дечки да се вратиме во 1980, таму не чека чичко Глигоров ќе ни раскажува прикаски од војната :rolleyes:
Не мислев да пишувам повеќе тука на темата за штрафилици, тоа што го знам од пракса го напишав, знам нешто и од теорија но не е важно.

Ама морам да ти одговорам.

Не сум ти чичко!
Со чиче, баце, тате, може да им се обраќаш дома на твоите или на пријателите пред кооперацијата, не мене тука на форум!
Ако не ти е јасно кој ти е чиче, баце, тате, прашај си дома нека ти објаснат, јас тука не можам да ти помогнам.

Немам намера никого да убедувам, не продавам алат, ниту батериски ниту со кабел.

Може да се вратиш каде сакаш ама тебе сигурно нема да ти раскажувам прикаски.
Јас сам си одбирам со кого си раскажувам приказни, и претпочитам интелигентни луѓе.

Мислам дека бев јасен.
Мислењето е автоматски споено:

Батерија или кабел.

Не сум против батериски алат, го користам, ама таму каде што морам.
Пишав и пак ќе кажам ако бев монтер, ако монтирав кујни, панели на кровови, нешто што е далеку од електрична мрежа..... нормално ќе одам со батериски алат, ама за дома со утикач достапен насекаде, секогаш ми е поедноставно со кабел.

Alucard

Unstoppable
22 октомври 2012
2.020
2.061
Скопје, Македонија
Мислиш на масло за подмачкување бургии при бушење?
Или на мислиш на самите бормашини, ударни бормашини?
Ни едно, ни друго :) Мислев на самите SDS бургии, на жлебовите што влагаат во главата на ударната:

4932352273--App_1.jpg

FiC DoGG

Practice makes perfect
17 април 2007
1.035
1.082
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro

Alucard

Unstoppable
22 октомври 2012
2.020
2.061
Скопје, Македонија
Зар треба и тие да се подмачкуваат?
Не мора, ама пожелно е...

Земи си литиумска маст од макпетрол
Сакав, ама стручно лице од Макпетрол ми кажа дека првично е наменета за подмачкување на метални делови, и поради фактот што е нафтен дериват, значително може да влијае врз деградирање на пластичните и гумените елементи, во случајов надворешниот дел од футерот, и ми препорача да барам бела литиумска маст, со назнака дека е пластика и гума френдли :)

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.253
5.836
SK
@Alucard ме заинтересира да истражам малку. На ниедна од моите ударни бормашини, ниту на големата хилта, во упатството не пишува дека треба подмачкување на делот од бургијата што влегува во футерот. Но со пребарување гледам дека некои произведувачи препорачуваат. Од муабети по форуми гледам различни мислења, некои велат не треба, други дека е штетно пошто привлекува парчиња од тоа што се обработува и може да предизвика оштетување на футерот.
По сѐ изгледа корисно е да се подмачкува, но често да се чисти футерот и задниот крај од бургијата.

Од лубриканти свашта спомнуваат, но најчесто се повторува molybdenum disulphide grease. Литиумска маст NLGI 2 само ако си сигурен дека нема адитиви што нагризуваат пластика и гумата од тоа дихтунгот. Наводно тие мастите што иделе со алатите биле molybdenum disulphide, тоа изгледа најсигурна претпоставка ама којзнае дали формулацијата што ќе ја најдеш има и нешто штетно. Како и да е molybdenum disulphide е најмалку ризичен избор.

Од друга страна веројатно најбезбедно е без лубрицирање, ако се работат мали кратки зафати.

Тоа од рачно пребарување и потоа и Грок што одговори (слично).

Hello, does sds drill bits chuck/footer need lubrication?

15 web pages
Yes, the shank of SDS drill bits (the part that goes into the chuck) typically benefits from light lubrication to ensure smooth insertion, reduce friction, and prolong the life of both the bit and the chuck. Here’s a concise breakdown:
  • Why lubricate? Lubrication minimizes wear on the chuck and bit, prevents jamming, and eases the back-and-forth hammer action of SDS drills. It also helps keep dust and debris from sticking and causing damage.

• What to use?
    • Recommended: A small amount of SDS-specific grease (often molybdenum disulfide-based, rubber-safe to avoid damaging seals) or general-purpose lithium-based grease. Many SDS drills come with a tube of grease.

• Alternatives: In a pinch, petroleum jelly or beeswax can work for insertion but aren’t ideal for heavy use or cooling. Avoid WD-40, as it’s not a sufficient metal-to-metal lubricant for this purpose.

• Avoid: Coppaslip or silicone grease may be used by some, but they’re not universally recommended due to potential dust attraction or seal degradation.
  • How to apply? Lightly coat the shank’s grooves before inserting the bit. Avoid over-greasing, as excess can attract dust and gunk, potentially clogging the chuck. Clean the shank and chuck of debris before greasing.

• How often? For frequent or heavy use, grease with each bit change or when the shank looks dry. For casual use, occasional greasing (e.g., every few uses) is enough.

• Caveats: Some users report no issues without greasing for years, especially with light use, but manufacturers like Bosch and DeWalt recommend it to maintain performance and prevent wear. Not greasing may lead to a bit getting stuck or premature chuck damage in demanding conditions.
Note: Always check your drill’s manual, as some budget models may require more frequent lubrication or have specific grease reservoirs. Ensure the chuck is clean before inserting a greased bit to avoid trapping abrasive particles.

If you’re using the drill for a one-off light job, skipping grease might not cause immediate harm, but for regular or heavy-duty work (e.g., concrete drilling), lubrication is a cheap way to protect your tools.

What type of grease should be used for lubrication of sds drill bits chuck/footer?

For lubricating the shank of SDS drill bits (the part inserted into the chuck), use the following types of grease:
  • SDS-Specific Grease: Greases designed for SDS drills, often molybdenum disulfide-based, are ideal. These are rubber-safe to protect chuck seals and formulated for high-impact, metal-to-metal contact. Brands like Bosch, DeWalt, or Hilti often supply or recommend these (e.g., Bosch SDS grease tubes).
  • General-Purpose Lithium-Based Grease: A high-quality, heavy-duty lithium grease (NLGI Grade 2) is a good alternative. It handles the sliding and hammering action well and is widely available. Ensure it’s rubber-safe if your chuck has seals.
  • Molybdenum Disulfide Grease: Commonly recommended for high-pressure applications, this grease is effective for SDS bits due to its ability to reduce friction and wear under impact. It’s often found in SDS-specific formulations.
Application Tips:
  • Apply a thin layer to the bit’s shank grooves before insertion.
  • Avoid over-greasing to prevent dust buildup.
  • Clean the shank and chuck of debris before applying to avoid trapping abrasive particles.
Greases to Avoid:
  • WD-40: Not a true lubricant for metal-to-metal contact; it’s too light and evaporates quickly.
  • Silicone Grease: May attract dust and isn’t optimal for high-impact tools.
  • Coppaslip: While used by some, it’s primarily anti-seize and may not provide adequate lubrication for SDS hammering action.
  • Non-Rubber-Safe Greases: Avoid greases that could degrade rubber seals in the chuck (check product specs).
Note: Check your drill’s manual for manufacturer recommendations, as some brands specify particular greases or include a small tube with the tool. For frequent or heavy use (e.g., concrete drilling), SDS-specific or molybdenum-based greases are the safest bet to prolong bit and chuck life.

Изгледа не е лошо да се има molybdenum disulphide маст во залиха, пиши што и каде си нашол ако се решиш да земеш.

Можеби во Синпекс имаат некоја Валволин маст со таква формулација. Валволин одговараат на прашања по маил.

kolesk

On your way to fame
6 февруари 2016
526
735
Како му се тресете на алатот, како од злато да е. Стави бургијата и буши/штемај. Не бара маст и пиво, бара работа.
Ептен, ако бушите на стубна бормашина, многу парчиња, па да ја ладите бургијата дали со спреј, дали со емулзија за дребонг.

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
4.147
5.409
Скопје
Не знам дали сте го виделе ликов, поправа алати и има добри видеа. На темава:

Е сега дали е само каде што се става бургијата се мисли, не знам.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.253
5.836
SK
Е сега дали е само каде што се става бургијата се мисли, не знам.
Добри совети, ова е за чистење и подмачкување на подвижните делови. Инаку се зборуваше за подмачување на почетниот дел од самата бургија, долу кај СДС жлебовите.

Не знам само дали сите модели мора вака да се расклопуваат. Кај мојата хилта има отвор за додавање маст, без расклопување. Ама тоа кај хилтата, кај ударните бормашини мислам дека нема посебено отвор.

xenon

אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה
15 јануари 2011
4.142
11.066
Skopje
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9950X3D, Arctic LF III 420mm
Motherboard
Asux X670E-E
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W Pro Platinum
RAM
128GB DDR5 G.skill
Video card
Geforce 4080 Super
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3s
Keyboard
Logitech Craft
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
42" OLED Asus PG42UQ 4K
OS
Windows 11 Pro
40 страни за штрафилица. 40 :)

Констатација само, сведочи или за мрзливоста на форумџиите или за тоа дека ИТ мајти е толку зрело да веќе се што излегува е само маргинално подобро од претходната генерација и не пополнува реална потреба (процесори доволно брзи, графички стари 4-5 години сосема доволни, нови монитори со 200-400-600хз со олед молед излишни и повеќе аздис од потреба итн).

BESKO

Gaining Experience
9 јуни 2015
260
353
некој ме прашал за 96N.M ,па само да известам дека само што стигна

Атачменти

• AISelect_20250508_204615_Instagram.jpg
    AISelect_20250508_204615_Instagram.jpg
    770 KB · Прегледи: 54

Mar tiN

On your way to fame
2 јануари 2014
780
520
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
некој ме прашал за 96N.M ,па само да известам дека само што стигна
Besko , перголите што ги имате пред стара продавница изложени ,која цена би била 4x3m ?

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.190
Мислења
1.007.722
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0