Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Измама околу мобилен телефон.

Статус
Затворена за нови мислења.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
Денеска ми се случи следново : Со ( другарче) бев договорен за да се замениме со мобилните телефони , јас да му дадам 3 телефона Quart QT550 , Motorola Milestone и Нокиа Е71 за така наречениот Huawei Ascend MT1 пукнат тач али исправен потполно и ми требаше таков за делови . Бидеќи немав мн време за да го разгледувам телефонот набрзина направиме трампа и си заминаме секој по својот пат . Покасно телефонот го гледам Кинеска копија на Huawei односно некој си GT-N7200 и му се јавувам за да ми ги врате телефоните и ми исклучи и не сака да ми крева. Дали можам да го пријавам в полиција ? Имам негови податоци односно име и презиме и бр телефон .

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Имаш информации, проблемот е што немаш докази... :( Дали имаш доказ, писмена гаранција или нешто слично од телефоните што си му ги дал, дека се твоја сопственост? Само со таков доказ и со писмен договор заверен кај адвокат за трампата можеш да го пријавиш, вака со ова во полиција нема ни да те ислушаат, сори :(
јас пред добри 4-5 години изгубив телефон во такси, го пријавив во полиција со IMEI-то и ред други работи, телефонот имаше вклучено и GPS лоцирање, сеуште ни трага ни глас, секако тој телефон не се враќа, од тогаш сменив уште 10 али јбг...

DrMTR

senior
27 март 2014
7.929
8.423
te izigral maski :D kaj ti bile ocite koa si go zemal ? I da prijavish vo policija nemas dokazi, taka da chill out, I sleden pat otvaranje oci sto kupuvash.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Ебати другарчето...

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
Значи имам скриншот од разговорите на фб и на смс од тоа кај што се договараме и кај што ми има пишано дека е тој моделот ( оригинален ) а јас дека заради мн обврски и дека дечкото ми се виде на карактер добар не го мислев тоа навистина дека ке ме изигра.

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
GT-N7200 ?
O-RLY-YA-RLY.jpg

no-wai001.jpg

едит
тој скриншот не ти важи, фотошоп и се е можно, од друга страна може телефонскиот број што го користи не е на негово име или е пак од некој број што ни во операторот немаат информации за него (промотивен број)...

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
За памет друг пат. :)

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
GT-N7200 ?

едит
тој скриншот не ти важи, фотошоп и се е можно, од друга страна може телефонскиот број што го користи не е на негово име или е пак од некој број што ни во операторот немаат информации за него (промотивен број)...
бргу да учеш ти а не да ми дремеш на нет :D утре колоквумите те чекаат :D

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Денеска ми се случи следново : Со ( другарче) бев договорен за да се замениме со мобилните телефони , јас да му дадам 3 телефона Quart QT550 , Motorola Milestone и Нокиа Е71 за така наречениот Huawei Ascend MT1 пукнат тач али исправен потполно и ми требаше таков за делови . Бидеќи немав мн време за да го разгледувам телефонот набрзина направиме трампа и си заминаме секој по својот пат . Покасно телефонот го гледам Кинеска копија на Huawei односно некој си GT-N7200 и му се јавувам за да ми ги врате телефоните и ми исклучи и не сака да ми крева. Дали можам да го пријавам в полиција ? Имам негови податоци односно име и презиме и бр телефон .
Измама е кривично дело. Отиди во МВР и Јавно обвинителство и распрашај се. Или кај адвокат. Да бидеш раат дека све си пробал.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
Уште ако пишува Huawei на телефонот, додади и пријава за фалсификат
ВО About пишува дека е Huawei MT1-U06 а под батеријата налепницата пише дека е GT-N7200 .
Pisi mu poraka stom ne kreva deka ke go prijavis vo policija
Му пишав ми даде како одговор : Пријави слободно па после ке видеме што ке биде.

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Е што е заканата? Ќе видиме што ќе биде...
xDD се нашалив со ова, али нмв... ова со идејата за принтање на разговор или нешто слично, мене ми личи на 90% залуден обид.
Ќе го пријавиш со податоци, тој и тој, ќе го повикаат да даде изјава, да речеме дека ке негира и автоматски случајот, доколку не го тужиш приватно, оди во „ќош“.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Не постои веќе приватна кривична. А измама е кривично, мора преку ЈО

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
ВО About пишува дека е Huawei MT1-U06 а под батеријата налепницата пише дека е GT-N7200 .

Му пишав ми даде како одговор : Пријави слободно па после ке видеме што ке биде.
А на пластиката? На кутијата? Дали пишува Huawei?

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Не постои веќе приватна кривична. А измама е кривично, мора преку ЈО
Не постои? Мхмм, не сум баш со ова запознаен, имав прилика во полиција пред 2 недели да давам изјава за еден инцидент, ми рекоа дека можело и „приватно да се гони“ лицето што беше причинител на инцидентот.

Master_Boy

Баниран/a
28 април 2013
427
227
Крушево
Доколку ги имаш документите од телефоните или барем еден документ од 3 те телефони, од кој да се софпаѓа имеи бројот, ке ги земиш тие документи, ке појдиш во најблиската полициска станица, ке кажиш дека е направена измама, и телефоните се наоѓаат кај тој и тој човек, ке покажиш и докази на лице место, односно не ти помага скришин, туку на одговорното лице ке му ги покажиш пораките од кој ке се увиди и складноста на бројот, односно бројот од кој се пратени пораките, и бројот на лицето кое го пријавуваш, доколку се софпаднуваат броевите, тоа ти е нај цврстиот доказ, и полицијата слободно ке може да интервенира, плус тоа ти се отвара врата и за пријава за измама, според законските одредби следува парична казна, и широко отворена врата, за да си побараш оштета.
Пишано од драг пријател инспектор во МВР, случајно прочита пријателов и реши да ти пиши.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Не постои? Мхмм, не сум баш со ова запознаен, имав прилика во полиција пред 2 недели да давам изјава за еден инцидент, ми рекоа дека можело и „приватно да се гони“ лицето што беше причинител на инцидентот.
Толку знаат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно