Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
805
622
Moре шала на страна, за 20тина години кога 80% ќе имаат клими ќе биде доста бучно по зградиве.
Ама само однадвор :/ неважно за нас луѓето, сите по дома ќе си седиме на топло и тивко со по 3-4 слоја изолација...

Trajce 1234

read-only
17 февруари 2020
3
1
Zdravo decki. Vo plan sum da kupam klima pretezno za ladenje. Nova zgrada i ima centralno greenje na Beg. Malce pozicijata i e losa ama toa e. Stanot e na jugoistocna strana. Dnevnata e 23m2, a sakam kolku tolku da gi oladi i drugite sobi. Pa da mi pomognete so predlog sto klima ured da stavam budzetot mi e 25000-30000k denari. IMG_20210202_170715.jpg

alfred

read-only
2 декември 2019
18
7
Zdravo decki. Vo plan sum da kupam klima pretezno za ladenje. Nova zgrada i ima centralno greenje na Beg. Malce pozicijata i e losa ama toa e. Stanot e na jugoistocna strana. Dnevnata e 23m2, a sakam kolku tolku da gi oladi i drugite sobi. Pa da mi pomognete so predlog sto klima ured da stavam budzetot mi e 25000-30000k denari. Погледнете го атачментот 96933
Да ја ставиш полево што можеш повеќе, за да ти фаќа и до другите соби, а за кој бренд, нека дадат предлог

Атачменти

• Screenshot_20210202-185649_Chrome.jpg
    Screenshot_20210202-185649_Chrome.jpg
    1,4 MB · Прегледи: 47

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
климата поставена како што ти кажува @alfred ако сакаш да биде нешто од ладењето.

За тие пари Midea, Vivax (AERI), Haier
По можност 5,5-ка. Всушност 5,5-ка треба.

Trajce 1234

read-only
17 февруари 2020
3
1
климата поставена како што ти кажува @alfred ако сакаш да биде нешто од ладењето.

@alfred Rabota e sto na zidot kaj terasata ima dupka vo kjosot za crevata i steker, i drzacot za nadvoresnata edinica e na stolbot na terasa i ke mi se gledaat crevata po zid. Vo zavrsna gradba e zgradata taka se postaveni site drzaci na site stanovi vertikalno i ne mi dozvolija na drugo mesto da mi stoi nadvoresnata edinica. Jas sakav polevo i nadvoresnata da mi bide pod prozor kaj trpezarijata ama taka im bilo po skica
Мислењето е автоматски споено:

Edinstveno da go iskopam zidot pa da gi stavam vo zid. Ama strav mi e nesto ako se sluci defekt da se dupne crevo da ne treba pak da go kopam zidot, a nov stan merak zal mi e da kopam

Последна промена:

alfred

read-only
2 декември 2019
18
7
@alfred Rabota e sto na zidot kaj terasata ima dupka vo kjosot za crevata i steker, i drzacot za nadvoresnata edinica e na stolbot na terasa i ke mi se gledaat crevata po zid. Vo zavrsna gradba e zgradata taka se postaveni site drzaci na site stanovi vertikalno i ne mi dozvolija na drugo mesto da mi stoi nadvoresnata edinica. Jas sakav polevo i nadvoresnata da mi bide pod prozor kaj trpezarijata ama taka im bilo po skica

Edinstveno da go iskopam zidot pa da gi stavam vo zid. Ama strav mi e nesto ako se sluci defekt da se dupne crevo da ne treba pak da go kopam zidot, a nov stan merak zal mi e da kopam
Јасно ми беше дека е условена позицијата на климата уште кога ја нацрта во ќош, ама предлог беше да одиш што полево, до прозорите од трепезарија, за да ти фаќа накај ходникот и спалните. Е сега дали да ја вкопаш во ѕид инсталацијата, или да ставиш надворешен канал пластичен и да ја носиш поблиску до трепезарија, зависи од тебе (по некој нови згради сега ставаат мултисплит ладење греење, и цела инсталација е во ѕидовите ставена на истите). Ако ти е само за ладење, можеби и од ќошот кај што е проектирана, на свингот најгоре ставен во мод ладење и крилцата скроз десно, ќе носи нешто накај собите, не дека нема да носи, ама подобар и побрз ефект ќе има ако климата оди полево према ходникот.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

Многу е јака 5.5ка во 23м2
Нема да се седи во собата

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Многу е јака 5.5ка во 23м2
Нема да се седи во собата
Сака цел стан да го лади а местото на монтажа е лошо (приморан е)
Вака, кога не се тука, ќе пуштат на максимум, со тајмери или како и да е у ќе брка работа.
Плус има добра изолација така да..

Уосталом никој не го тера да ја користи на 16 или 22 степени.
Проток му треба него.
Топлењето му е решено.

AIRTC

Баниран/a
25 јануари 2021
17
22

Реалноста е дека со 18к нема да можеш да седиш во дневната ако сакаш да ги оладиш другите соби.
Од таа причина стави си 12к, колку ќе олади во другите соби тоа е.

stormce

hello world
8 февруари 2018
104
56
Дечки извинете ако е офтопик, ама кај може да се набават кај нас вакви апаратчиња за мерење на потрошена енергија

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.237
5.555
Скопје
Дечки извинете ако е офтопик, ама кај може да се набават кај нас вакви апаратчиња за мерење на потрошена енергија
Нема залиха.

Истото го имам од Меркур земено. Веројатно има и по другиве маркети за алат (Хубо, Брико, ЕЕ...).

Magical

hello world
15 август 2008
435
453
Извинете ако коментарот не е на место, што ке ми препорачате за мерење на потрошувачка што ке може да се врже директ на кабел бидејки од ѕид е вржан во клима немам утикач. Се работи за клима GREE. БЛАГОДАРАМ!
20210204_095857.jpg

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Извинете ако коментарот не е на место, што ке ми препорачате за мерење на потрошувачка што ке може да се врже директ на кабел бидејки од ѕид е вржан во клима немам утикач. Се работи за клима GREE. БЛАГОДАРАМ!

Најдобро да викнеш мајстор електричар. да ти изведе еден екстерен штекер на тоа место и потоа регуларно со мерач за потрошувачка и утикач да се поврзеш. Други комбинации директно со врзување на жици се поризични

1612432351758.png

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Погледнете го атачментот 96981
Ова:

Поврзано вака:
View: https://www.youtube.com/watch?v=0s6w_Q-EPds

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Ниту тој што прашува знае (тоа може и да го разбереме), а тој што одговара уште помалку.

Циркус Адриа!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
До 16А е као... монофазна клима 3.5ка 5.5ка па и 7ка треба да издржи...
Трофазна термо печка нема да издржи!
16A под услов на истата фаза да нема друг потрошувач.

3,5 kW се криминално многу за една фаза и бара идеална инсталација затоа што од куќата ќе остани она што не гори.

btw
модулација на топло време со 2-ка фан (или тројка ако броиме од silent наваму)
04-02-2021 Grafana - Home Assistant (1).png

04-02-2021 Grafana - Home Assistant (2).png

Ова после тврдењат на GT1 од другиот форум (овде е GGTT1) дека нема модулација на фиксен фан (гаснела) .
А ако модулирала тоа го прави LN35 ама тоа веќе е клима од „80.000 карти“ па затоа.

Последно време доживувам невидена количина на забава читајќи како ги делкаат оние несреќници од Gree.
Жал да те фати...

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
16A под услов на истата фаза да нема друг потрошувач.

3,5 kW се криминално многу за една фаза и бара идеална инсталација затоа што од куќата ќе остани она што не гори.

btw
модулација на топло време со 2-ка фан (или тројка ако броиме од silent наваму)
Погледнете го атачментот 97003

Погледнете го атачментот 97004

Ова после тврдењат на GT1 од другиот форум (овде е GGTT1) дека нема модулација на фиксен фан (гаснела) .
А ако модулирала тоа го прави LN35 ама тоа веќе е клима од „80.000 карти“ па затоа.

Последно време доживувам невидена количина на забава читајќи како ги делкаат оние несреќници од Gree.
Жал да те фати...

Еве и од кај мене за последниве 2 дена....

Mitsu-room-temps-last48h.png

Mitsu-Gree-last48h.png

Gree Hansol 12 - Фиксно поставен на 24С и ауто-фан и не се чепка ако нема драстична промена на времето надвор.
Во 17м2 со низок плафон 2.1м или 36м3

Mitsu LN35 - Претежно поставен 23.5С и аутофан - ова после тајмерите така се враќа на дефаулт ама понекогш и рачно менувам
+ секој ден со тајмер 05:30-06:50 макс фан и 25С
+ секој ден со тајмер 14:00-15:50 фан 4 и 25С
Во 29м2 со стандарден плафон 2.65м или 77м3 дење
+15м2 спална само навечер
=44м2 или 116м3 ноќе

Додека беше поладното Мицуто по цела вечер ја пуштав на 22С и макс фан за да турка топлина накај спалната.
Сега откако позатопли само и ги кревам степените на 25С и самиот ауто-фан ја вози на 4та брзина се то тајмерот во 05:30 кој ја става во макс фан до пред крај на евтина тарифа во 6:50 наутро.
Спалната навечер кога отворам е изладена на 10-12С а наутро кога станувам е ~18С

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно