Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Како мислиш да замрзне? Внатрешната единица да замрзне? Нели вода ќе се цеди по испарителот..

Иначе знае ли некој што е drying

Kако што при греење замрзнува испарителот на надворешната единица па се одмрзнува со дефрост, исто така при ладење замрзнува испарителот на внатрешната единица и се одмрзнува и тече вода од испарителот во кадичката а преку цревото надвор.
Со поставување на најниска температура, на испарителот на внатрешнара ќе се нафати повеќе мраз за да ја постигне таа температура. Со одмрзнување се испира испарителот..
После секое исклучување префрли на вентилатор да исуши.
Бидејќи на Мицито имаш drying-сушење, тогаш префрли на drying.

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
@Скоти во тој случај вклучи на Dry Mode пола саат кога почнува да закиселува, ако уште има мирис, држи го саат време. После остај го на Fan Mode нека дува некое време.

stoimenov95

read-only
21 јули 2011
20
0
Прво Cooper&Hunter ти е Gree под друго име за друг пазар.
Второ од ходник 4 соби (80м2) со една клима никогаш нема да загрееш, да изладиш ќе успееш некако. Најдобро клима во секоја просторија или мултисплит.
Трето ако сепак одлучиш во ходник тогаш не Соoper&Hunter.
Oва ти е подобра.
Да, у гуглање го открив тоа за името и ми додаде на сигурност пошо GREE се меѓу најпрепорачуваните клима уреди, конкретно инвертери. На ладењето е фокусот, за во зима се топлат одредени простории на дрва и би служела само за повремено затоплување на останатите простории.
Е сеа, дали имаш минутка да елаборираш зашо не оваа за во ходник? Моќност, перформанси? Пошо оваа е 51к со плус 6к монтажа. Другава е 60к и не знам колку би коштала монтажа (може исто би наплатил чоекот шо монтира, пошо он ја предложи Соoper&Hunter).
Фала ти премногу за одговорот!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Нема селф клин. Митсубиши парапетна е климата. Практикувам кога ќе ја изгаснам едно 15 мин да ја држам на вентилатор на фан 5 ама изгледа џабе е.
Премалку се 15 минути. Јас ја оставам преку 2 часа на кец. Не му смета на никој

Со 70% алкохол исплакни ја. Не со 97%

Не мора да истекува. Носи си маска, ќе ти го исуши и раздразни грлото

dashbog

lurker
24 јуни 2008
568
812
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Да, у гуглање го открив тоа за името и ми додаде на сигурност пошо GREE се меѓу најпрепорачуваните клима уреди, конкретно инвертери. На ладењето е фокусот, за во зима се топлат одредени простории на дрва и би служела само за повремено затоплување на останатите простории.
Е сеа, дали имаш минутка да елаборираш зашо не оваа за во ходник? Моќност, перформанси? Пошо оваа е 51к со плус 6к монтажа. Другава е 60к и не знам колку би коштала монтажа (може исто би наплатил чоекот шо монтира, пошо он ја предложи Соoper&Hunter).
Дали би ставил печка на дрва во ходник па да се греат и останатите 4 простории ?? И ако е така колку ќе е жешко во ходникот а колку во останатите простории ??
Да ставиш клима во ходник од 5-6 м2 па и тоа да биде некоја си 18ка или 24 е тотално промашена инвестиција. Според мене.

Зависи каков е распоредот, ама подобро да се стават 2,3 помали клими во некои простории, да се размислува на изолација и сл.

Најидеално решение би било мулти сплит со внатрешни единици во секоја соба, добра изолација на објектот и решена работа. Се друго е импровизација и second, third или sixth best thing.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Dashbog убаво ти кажа зошто не една во ходник, да не се повторуваме и јас истото би ти го рекол и исто ти кажав посебни клими или мултисистем.
Е сега зошто не Сооper@Hunter, затоа што е тоа подбренд и не знам што карактеристики има бидејќи нема Еуровент.
За GREE GWH13 AVDXE-K6DNA1A еве ти Еуровент и прочитај си.
Од искуство ти кажувам дека климата е топ за тие пари.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342

Најдобро во секоја просторија да ставиш клима уред или минимум два клима уреди

Но доколку сакаш во ходник еден клима уред мој совет ти е овој модел одличен мокен и квалитетен

Gree не би ти препорачал имам Gree Lomo Eco воопшто не модулира земно време работи со он-офф циклуси непотребни дефррости кога нема лед на надворешната единица А од сервисот не се интересираат воопшто и тврдат дека тоа е нормално А не е бидејќи имам и Haier Tide одлично работи супер модулира и на Греење и на Ладење во споредба со Gree кое е ужаш и клима уредот и сервисот затоа мој совет ти е подалеку од Gree

mdeni

senior
24 септември 2012
6.070
6.005
@FLEGMA @zlatko_ti412 @mdeni и сите останати.
Ја чистев климата пред да почне сезона на ладање нели со дезинтал, усисав тоа ребренцата, прскав со топла вода на испарителот. После неколку дена пак се јави мирис како на киселкасто или малце чуден мирис е некако како на некое дрво да мириса така нешто.
Овај проблем го имав и претходното лето и никако не можам да се решам.
Секоја сезона пред ладење ги чистам така со дезинтал, топла вода итоа не штедам воопшто на материјал( чак оваа година сам си растварав дезинтал за да биде процентот поголем во растворот) ама џабе.
Има ли некое друго чаре за ова или да барам сервис за хемиски да ја исчистат?!
Никогаш нема да исчезне тој мирис затоа што таа постојано се прља. Потребно е да се користат соодветни сетинзи и нема да мириса.

1. Потребно е фенот да е на ауто. Затоа што ако се изгаси компресорот а фенот продолжи да дува, се јавува тој мирис.

2. Потребно е да е поставена доволно ниска температура. Ако е поставено 27 на пример и постигнала, компресорот ќе се гаси и ќе почне да мириса. Затоа пожелно е да се симне темпратурата за некој степен, за да работи постојано компресорот.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Никогаш нема да исчезне тој мирис затоа што таа постојано се прља. Потребно е да се користат соодветни сетинзи и нема да мириса.

1. Потребно е фенот да е на ауто. Затоа што ако се изгаси компресорот а фенот продолжи да дува, се јавува тој мирис.

2. Потребно е да е поставена доволно ниска температура. Ако е поставено 27 на пример и постигнала, компресорот ќе се гаси и ќе почне да мириса. Затоа пожелно е да се симне темпратурата за некој степен, за да работи постојано компресорот.
Буквално ова се дешава. А зошто кога запира компресорот( т.е кога климата не лади) воздухот мириса?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Како мислиш да замрзне? Внатрешната единица да замрзне? Нели вода ќе се цеди по испарителот..
Иначе знае ли некој што е drying на апликацијава од мицу и зошто служи?

Kако што при греење замрзнува испарителот на надворешната единица па се одмрзнува со дефрост, исто така при ладење замрзнува испарителот на внатрешната единица и се одмрзнува и тече вода од испарителот во кадичката а преку цревото надвор.
Со поставување на најниска температура, на испарителот на внатрешнара ќе се нафати повеќе мраз за да ја постигне таа температура. Со одмрзнување се испира испарителот..
После секое исклучување префрли на вентилатор да исуши.
Бидејќи на Мицито имаш drying-сушење, тогаш префрли на drying.
Сушењето се однесува на воздухот, не на климата. Тоа е мод за одземења на влагата од воздухот во просторијата. И тогаш дува ладно, но не така интензивно како при ладење.
И при сушење и при ладење на решетката се нафаќа кондензат кој капе и истекува. Внатрешната не мрзне и не смее да мрзне.

barney

hello world
9 јуни 2017
131
25
Некој да препорача сервис за монтажа на клима. Ако не може јавно нека пише во приватне порака.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Сушењето се однесува на воздухот, не на климата. Тоа е мод за одземења на влагата од воздухот во просторијата. И тогаш дува ладно, но не така интензивно како при ладење.
И при сушење и при ладење на решетката се нафаќа кондензат кој капе и истекува. Внатрешната не мрзне и не смее да мрзне.
Да. Читав баш на нет што значи drying mode и тоа да ти било на сушење на воздухот во просторијата каде што се наоѓаш.
И јас знам дека внатрешната единица не смее да мрзне, а и не знам како ќе замрзне кога во просторијата е релативно топло а за да замрзне целиот испарител на внатрешната тогаш издувот треба да е минус.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Другари - имам клима 3.8КW - во предсобје ми е - лади 3 соби - кога ќе работи подолго од 20мин надвор вентилаторот престанува да врти - се мачи уште малку и престанува и компресорот. Кога ќе одмори 5мин продолжува да лади. Дали е нормално тоа (со оглед виските температури надвор денес - инаку навечер кога е поладно надвор си тера без престан ). Да не треба фреон да се мења ? Фала однапред .

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Другари - имам клима 3.8КW - во предсобје ми е - лади 3 соби - кога ќе работи подолго од 20мин надвор вентилаторот престанува да врти - се мачи уште малку и престанува и компресорот. Кога ќе одмори 5мин продолжува да лади. Дали е нормално тоа (со оглед виските температури надвор денес - инаку навечер кога е поладно надвор си тера без престан ). Да не треба фреон да се мења ? Фала однапред .
На колку степени е наместена?

Ако е мала собата и ако е наместена високо (24,25,26..) нормално е тоа.

@Скоти

На Mitsubishi не може да се мести температура во Dry mode.
Работи во циклуси од, ми се чини, 20 минути со максимална снага и потоа off или намалување на снагата.
Не се сеќавам дали може да се подесува вентилатор.

Идејата е да се донесе до точка на мрзнење (побелува) и потоа сето тоа да се истопи и исфрли надвор.
Ова е некој пандан на дефрост во зима само што не е толку драматично.

Јас конкретно на 16 степени имам измерено 4 степени издув а на Dry 2 степени

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Што марка е клима уредот колку е стар дали филтерите се исчистени ? Ако е на 27°C наместена нормално е он-офф модел да вклучува и исклучува НО ако на 22°C не треба да исклучува СТАВИ ФОТОГРАФИИ ОД ВНАТРЕШНАТА И НАДВОРЕШНАТА ЕДИНИЦА

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
На колку степени е наместена?

Ако е мала собата и ако е наместена високо (24,25,26..) нормално е тоа.

@Скоти

На Mitsubishi не може да се мести температура во Dry mode.
Работи во циклуси од, ми се чини, 20 минути со максимална снага и потоа off или намалување на снагата.
Не се сеќавам дали може да се подесува вентилатор.

Идејата е да се донесе до точка на мрзнење (побелува) и потоа сето тоа да се истопи и исфрли надвор.
Ова е некој пандан на дефрост во зима само што не е толку драматично.

Јас конкретно на 16 степени имам измерено 4 степени издув а на Dry 2 степени
Значи да ја пробам на drying? Никогаш досеа не сум пробал, можеби и ќе помогне ова во чистењето на испарител?!

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Што марка е клима уредот колку е стар дали филтерите се исчистени ? Ако е на 27°C наместена нормално е он-офф модел да вклучува и исклучува НО ако на 22°C не треба да исклучува СТАВИ ФОТОГРАФИИ ОД ВНАТРЕШНАТА И НАДВОРЕШНАТА ЕДИНИЦА
На 24Ц е ставена - Еве сега баш работи едно саат-два (дека гејмам па многу топлина од ПЦто) - гајле нема - ама денес преку ден си виде мака .. Прегрева - врие фреонот - само ако прегрева па зошто го гаси надворешниот вентилатор ? (Со кондензатор ) - само очигледно од топло што е надвор не може да постигне :(
0-02-05-f625cd20e5eb51a43016b0f5d3e48fb746e640de0f024166076c889d0f8129d7_5ed453bfc8727e92.jpg 0-02-05-a5877272b226e9f4c22fdd66d84d3e39b1514fd33ceace6676a57c12fefd9235_fccd76f2f082345.jpg 0-02-05-02b39e4b40d776bde9f69c9f97c96111445ccf9c9ecb7b686b794627d0b3b76e_3087f396287f2895.jpg

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
20240718_222143.jpg

Побеле внатрешната после некое време. Ја ставив на 16 степени фан 5.
Еве сеа се цеди по малце уклучена само на фан ама пак како да го осеќам по малце мирисот..
Иначе се работи за оваа клима
20240718_222507.jpg
Врзана во мултисплит со уште една парапетна единица 9000btu.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
На 24Ц е ставена - Еве сега баш работи едно саат-два (дека гејмам па многу топлина од ПЦто) - гајле нема - ама денес преку ден си виде мака .. Прегрева - врие фреонот - само ако прегрева па зошто го гаси надворешниот вентилатор ? (Со кондензатор ) - само очигледно од топло што е надвор не може да постигне :(
Погледнете го атачментот 139074Погледнете го атачментот 139075Погледнете го атачментот 139073

ciscenje-filtera-klime.jpg

Haier-ot ти он-офф не е инвертер модел инаку Прво исклучи ја од штeкер после исчисти ги филтерите отвори ја внатрешната единица капакот и филтрите испери ги со млака вода и шампион нека се исцедат 15 минути после врати ги во внатрената единица вклучи ја во штекер стави ја на 24°C Fan Speed трета фан брзина нека биде на најголема фан брзина вентилаторот пробај така ако повторно гаси компресорот пробај со најголема фан брзина и зададена температура 22°C

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
ciscenje-filtera-klime.jpg

Haier-ot ти он-офф не е инвертер модел инаку Прво исклучи ја од штeкер после исчисти ги филтерите отвори ја внатрешната единица капакот и филтрите испери ги со млака вода и шампион нека се исцедат 15 минути после врати ги во внатрената единица вклучи ја во штекер стави ја на 24°C Fan Speed трета фан брзина нека биде на најголема фан брзина вентилаторот пробај така ако повторно гаси компресорот пробај со најголема фан брзина и зададена температура 22°C
Ги исправ уште у Јуни филтрите - со топла вода и шампон - тоа знам секоја година да го правам. Ај утре на жешкото ќе пробам со 22Ц и фен на 3ка. (y)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Значи да ја пробам на drying? Никогаш досеа не сум пробал, можеби и ќе помогне ова во чистењето на испарител?!
Пробај

Јас да сум на твое место не би се вознемирувал до толку во врска со мирисот. Исчисти ја како што ја чистиш стално (дезинфикатор и слично) и прсни алкохол. Ништо живо не останува со алкоол (не буквално ама тоа што мириса ќе го снема)
Јас имам кренато раце. На сите клими се случува без разлика колку си педантерија.

Да видиш ти како мирисаат и изгледаат клими кои не се чистени со години. Особено каде што се пуши. Ужас!

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Пробај

Јас да сум на твое место не би се вознемирувал до толку во врска со мирисот. Исчисти ја како што ја чистиш стално (дезинфикатор и слично) и прсни алкохол. Ништо живо не останува со алкоол (не буквално ама тоа што мириса ќе го снема)
Јас имам кренато раце. На сите клими се случува без разлика колку си педантерија.

Да видиш ти како мирисаат и изгледаат клими кои не се чистени со години. Особено каде што се пуши. Ужас!
Знам. Ама малце криво ми е некогаш, сум ја исчистил климава, свети буквално, а пак се јавува понекогаш мирисот. Со тек на време ќе се навикнам изгледа.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Ги исправ уште у Јуни филтрите - со топла вода и шампон - тоа знам секоја година да го правам. Ај утре на жешкото ќе пробам со 22Ц и фен на 3ка. (y)

Филтрите треба да ги переш секој месец исчисти ги вклучи ја на 22°C Фан трета брзина тогаш компресорот нема да гаси на овие вруќини

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Дечки
Филтрите се перат по потреба. Ни два пати годишно, ни на месец ни ништо
Различни домови, различно трупање на прашина.

Кај другар ми колку што збираат во една недела кај мене не збира во 3 месеци нечистење.

Ламинат, мали деца, мачки, кучиња, луѓе, локација.. се е различно.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.496
2.948
Дечки
Филтрите се перат по потреба. Ни два пати годишно, ни на месец ни ништо
Различни домови, различно трупање на прашина.

Кај другар ми колку што збираат во една недела кај мене не збира во 3 месеци нечистење.

Ламинат, мали деца, мачки, кучиња, луѓе, локација.. се е различно.
Да, нема една универзално применлива формула, туку кај кој како што ќе се појави потреба.

И еден линк од интерес, поврзано со актуелното користење клими на жешково:
Цел ден сте во климатизирани простории? Како тоа влијае на организмот

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв