Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

7 март 2014
1.294
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Претходно има еден доста стар модел на Фонко 3.5 али не беше инвентер, туку on/off, после 15 години може и повеќе, дојде време за нова.

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
Здраво другари,

Ми треба помош при избор на клима. Ја разгледав темава, бар последниве 50ина страни, и гледам дека (нормално) Јапонците се препорачуваат на велико, но и одредени други модели.

Ситуацијата ми е следна: во завршна фаза сум на реновирање на поголем дел од стан во Козле (2 соби не чепкав). Претходна состојба беше со 2 клими, (на двете позиции во скриншотот), но бидејќи го кршев ѕидот кај позиција 2, таа позиција сега е недостапна. Сега за сега би имало само на позиција 1. Површината е следна:

• 25м2 дневна+трпезарија
  • 8м2 кујна
  • 7м2 ходник
  • соба 1 и соба 2 се по 10ина м2

Се греам на градско парно, примарна цел на климата би била за ладење (ориентација на станот исток-југоисток-југ), но би сакал да бидам future-proof, во случај некогаш да се исклучам од градско парно, значи и да грее солидно. Рехау ПВЦ столарија (прозори и балконска врата), со тројни термопан стакла, изолација на надворешни ѕидови не сум сигурен (ако некој знае 6те кули кај поштата во Козле каква изолација имаат стаено во '75та, нека пише :) ).

Помош ми треба за следниве прашања:

• избор на клима (обвиоусли) - буџет би преферирал докај 50к, може да се пушти до 60к;
  • што е најбитно да гледам кај моделите (BTU, капацитет на ладење/греење/друго);
  • дали воопшто ќе успеам со една клима да го изладам поголемиот дел од станот (дневна/трпезарија, и барем соба 2 со отворена врата);
  • кога би се решил за додавање втора клима (доколку има потреба), каде би било најпаметно да ја позиционирам.

Фала ви однапред на одговорите и препораките.
Здраво другари уште еднаш,

Минативе денови потрошив бајаги време во дополнително разгледување што како се нуди, читање на Еуровент мерења, споредување цени, табели, итн. За да не ви го одземам времето до толку, би сакал да ве замолам за конкретни препораки на следниве прашања:

• Дали SEER и SCOP се доволни показатели по кои би се водел при избор на модел (повисока вредност - подобро?), или е потребно да гледам и друга карактеристика (гледам има мерења на различни температури на Еуровент, имајте предвид дека живеам во Скопје, а сите знаеме климата во Скопје каква е и во лето и во зима)?
  • Дали соба 1 и 2 (ве молам рефернцирајте се на планот од станот), во лето, на нон-стоп пуштена клима (како што се препорачува), би се довеле до издржлива температура за да се спие/работи во истите (соба 1 е „работна“, соба 2 е спална)?
  • Ваша препорака за клима до 50к, конкретни модели:
    • Mitsubishi MUZ-HR35VF / MSZ-HR35VF (SEER 6.2, SCOP 4.3)
    • Daikin RXC35D / FTXC35D (SEER 6.87, SCOP 4.28)
    • Daikin RXF35E / FTXF35E (SEER 6.5, SCOP 4.2) - Тука би поставил едно бонус прашање: Зошто низ темава се препорачува FTXF повеќе од FTXC? Не е вториов модел истиот со првиот, само понов и поекономичен/поефикасен? Можеби е послаб?
    • Fujitsu AOYG12KPCA / ASYG12KPCE (SEER 6.3, SCOP 4.1)
    • Toshiba RAS-13E2AVG-E / RAS-B13E2KVG-E (SEER 7, SCOP 4.6) - Прочитав неколку „негативни“ коментари за моделов, треба да ме загрижуваат, или се изолирани случаи?
  • Ваша препорака за клима од 50-60к, конкретни модели:
    • Mitsubishi Heavy SRC35ZSP-W / SRK35ZSP-W (SEER 7.3, SCOP 4.4)
    • Mitsubishi MUZ-SF35VE / MSZ-SF35VE3 (SEER 7.2, SCOP 4.4)
    • Fujitsu AOYG12KMCC / ASYG12KMCE (SEER 7.3, SCOP 4.4)
    • Toshiba RAS-13J2AVSG-E1 / RAS-B13J2KVSG-E (SEER 8.6, SCOP 5.1) - Овој модел го најдов под 60к само на electronbb.mk (TOSHIBA SHORAI EDGE RAS-B13J2KVSG-E / RAS-13J2AVSG-E – ELECTRON BB). Фирмава ја немам никогаш слушнато (можеби сум немал потреба, и не сум налетал на неа), па ве молам за совет дали е рилајабл/сигурна за пазарење?
  • Ваша препорака за клима 60к+, конкретни модели:
    • Toshiba RAS-13J2AVRG-E / RAS-B13J2KVRG-E (SEER 6.5, SCOP 4.6) - За моделов прашував во airconshop, бидејќи беше на некоја нелогично ниска цена (околу 52-3к), но ми рекоа дека не се произведува веќе, и ја немаат на лагер, наредниот ден ја тргнаа од сајтот. :) Ја има во Елипсо за 61к.
    • Toshiba RAS-13J2AVSG-E1 / RAS-B13J2KVSG-E (SEER 8.6, SCOP 5.1) - По втор пат ја ставам климава, како еден од фаворитите во темава, бидејќи секаде е повеќе од 60к (освен во electronbb.mk како што напоменав погоре), највеќе ја ставив за споредба со погорниов модел.

Ве молам кој има време нека ги ѕирне горниве модели, и многу би ценел доколку би ми дале предлози вака како што ги наведов (поделени по ценовен ранг). Ако има нешто нејасно, или треба нешто дополнително од моја страна, кое би влијаело на изборот, стојам на располагање.

Фала ви однапред на време и ангажираност.

ПС. Ќе бидам малку расист, но ве молам не ми предлагајте марки кои потекнуваат од други земји. :) Се наложив на јапонска, и би сакал да го остварам тоа.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Дали SEER и SCOP се доволни показатели по кои би се водел при избор на модел (повисока вредност - подобро?), или е потребно да гледам и друга карактеристика (гледам има мерења на различни температури на Еуровент, имајте предвид дека живеам во Скопје, а сите знаеме климата во Скопје каква е и во лето и во зима)?
Доволни се, но заедно со предвидениот топлотен капацитет.

Сите тестови и мерења на Еуровент се сумирани во нив, затоа и ги има на енергетската налепница. Заедно со гласноста на надворешната и внатрешната, што исто така е важна карактеристика.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
FTXC и FTXF и FTXZ ти е исто како
Мерцедес А класа, Мерцедес Ц класа и Мерцедес Мајбах. Со било кој од трите ќе отидеш до Лисабон и назад, ама не се исти.

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Здраво другари уште еднаш,

Минативе денови потрошив бајаги време во дополнително разгледување што како се нуди, читање на Еуровент мерења, споредување цени, табели, итн. За да не ви го одземам времето до толку, би сакал да ве замолам за конкретни препораки на следниве прашања:

• Дали SEER и SCOP се доволни показатели по кои би се водел при избор на модел (повисока вредност - подобро?), или е потребно да гледам и друга карактеристика (гледам има мерења на различни температури на Еуровент, имајте предвид дека живеам во Скопје, а сите знаеме климата во Скопје каква е и во лето и во зима)?
  • Дали соба 1 и 2 (ве молам рефернцирајте се на планот од станот), во лето, на нон-стоп пуштена клима (како што се препорачува), би се довеле до издржлива температура за да се спие/работи во истите (соба 1 е „работна“, соба 2 е спална)?
  • Ваша препорака за клима до 50к, конкретни модели:
    • Mitsubishi MUZ-HR35VF / MSZ-HR35VF (SEER 6.2, SCOP 4.3)
    • Daikin RXC35D / FTXC35D (SEER 6.87, SCOP 4.28)
    • Daikin RXF35E / FTXF35E (SEER 6.5, SCOP 4.2) - Тука би поставил едно бонус прашање: Зошто низ темава се препорачува FTXF повеќе од FTXC? Не е вториов модел истиот со првиот, само понов и поекономичен/поефикасен? Можеби е послаб?
    • Fujitsu AOYG12KPCA / ASYG12KPCE (SEER 6.3, SCOP 4.1)
    • Toshiba RAS-13E2AVG-E / RAS-B13E2KVG-E (SEER 7, SCOP 4.6) - Прочитав неколку „негативни“ коментари за моделов, треба да ме загрижуваат, или се изолирани случаи?
  • Ваша препорака за клима од 50-60к, конкретни модели:
    • Mitsubishi Heavy SRC35ZSP-W / SRK35ZSP-W (SEER 7.3, SCOP 4.4)
    • Mitsubishi MUZ-SF35VE / MSZ-SF35VE3 (SEER 7.2, SCOP 4.4)
    • Fujitsu AOYG12KMCC / ASYG12KMCE (SEER 7.3, SCOP 4.4)
    • Toshiba RAS-13J2AVSG-E1 / RAS-B13J2KVSG-E (SEER 8.6, SCOP 5.1) - Овој модел го најдов под 60к само на electronbb.mk (TOSHIBA SHORAI EDGE RAS-B13J2KVSG-E / RAS-13J2AVSG-E – ELECTRON BB). Фирмава ја немам никогаш слушнато (можеби сум немал потреба, и не сум налетал на неа), па ве молам за совет дали е рилајабл/сигурна за пазарење?
  • Ваша препорака за клима 60к+, конкретни модели:
    • Toshiba RAS-13J2AVRG-E / RAS-B13J2KVRG-E (SEER 6.5, SCOP 4.6) - За моделов прашував во airconshop, бидејќи беше на некоја нелогично ниска цена (околу 52-3к), но ми рекоа дека не се произведува веќе, и ја немаат на лагер, наредниот ден ја тргнаа од сајтот. :) Ја има во Елипсо за 61к.
    • Toshiba RAS-13J2AVSG-E1 / RAS-B13J2KVSG-E (SEER 8.6, SCOP 5.1) - По втор пат ја ставам климава, како еден од фаворитите во темава, бидејќи секаде е повеќе од 60к (освен во electronbb.mk како што напоменав погоре), највеќе ја ставив за споредба со погорниов модел.

Ве молам кој има време нека ги ѕирне горниве модели, и многу би ценел доколку би ми дале предлози вака како што ги наведов (поделени по ценовен ранг). Ако има нешто нејасно, или треба нешто дополнително од моја страна, кое би влијаело на изборот, стојам на располагање.

Фала ви однапред на време и ангажираност.

ПС. Ќе бидам малку расист, но ве молам не ми предлагајте марки кои потекнуваат од други земји. :) Се наложив на јапонска, и би сакал да го остварам тоа.
Земи си ја овааа стави ја на позици ја бр.1
Ке успеес да го излади и загрее целиот стан со отворени врати само ке има степе до два разлика во спална и работна соба
TOSHIBA Инвертер клима уред DAISEIKAI RAS-10G2KVP-E - Elipso
Климатизерот е врв на климатизерите за парите.

Goran333

hello world
19 август 2022
98
108
FTXC и FTXF тоа е Daikin Sensira едната е стара другата нова верзија. Меѓутоа е entry level.

FTXZ тоа е фантазија Daikin Ururu Sarara. Единствена клима која зема воздух од надвор. Ама кошта.

Имаш од Daikin и други модели Emura, Stylish, Perfera, Comfora без греач или со греач оптимизирани за греење до -25.
Од Perfera имаш и парапетна верзија

Addonexus

read-only
30 ноември 2018
16
2
Posle 2.5 godini muzika so Toshiba, eve del od razgovorot so AIRCOND Avstrija officijalen distributer i servis za istocna evropa, posto nasive tuka nemaat pojma, blokiraat i tn, pa eve vi i oficijalno od Toshiba deka ni tie ne se poarni od niv. Ednostavno ne se sposobni da go resat problemot koj veke e prijaven ne samo vo makedonija, tuku i vo bugarija, grcija, hrvatska, slovacka, holandija, a najverojatno i vo mnogu drugi drzavi, no nema informacii online. I taka prodavaat Toshiba Klimi rasipani, pa so zdravje da si gi sluzime i frlime. Bi pratil i screenshotovi, ama treba da pokrivam email i iminja, pa koj saka neka cita, a za veruvanje, ni jas sam ne veruvam koga go citam seto ova.
PS, Citaj oddolu nagore, taka gi kopirav porakite od email, a pominaa skoro 2 meseci od poslednata poraka
unbelievable but happened, the special remote was lost on the transport way to Macedonia.
A new one is already ordered, which we will get borrowed from UK to be faster in delivery.
Your installer will contact you as soon it will arrive.
THx for your patience,
AIRCOND
ServiceTeam

the special remote should be already in your country.
As far the time window will allow it your installer will contact you for a site visit.
Kind regards,
Your AIRCOND

Sorry to keep you waiting.
The remote controller for the software update “SuperheatControl” is arrived today in our warehouse from Japan.
Please let us know if you are still interested in a solution that we can prepare further steps or we should close your case?

We are still working to solve your issue.
We have been able to replicate a similar noise and testing a changed software for the outdoor unit at the moment.
As far the update will be tested and ready, Energija will be informed and asked to update your system.
Thank you for waiting,
Your TOSHIBA
Service Team

I´m sorry again for the delay, but TOSHIBA is not able to recreate your noise now as well as we aren’t able to do it in our test room.
So, we´d like to ask you to get confirmed following settings;
The system will only create this noise in heating mode?
The noise will be in all compressor speeds or more in a higher or lower level of rotation speed?
When the noise occur is the fan speed of indoor unit set to HIGH-MED-LOW or to AUTO mode ?
Is the piping on your outdoor picture fixed somewhere or is this free hanging?
Which construction is the wall where the indoor unit is fixed? Is this brick / rigips or other ?
Is the indoor unit fixed in an exterior wall or interior wall?

Many thx for your patience,
Your TOSHIBA
ServiceTeam

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Професионално местење на клима. :)

20230826-141633.jpg

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
@stavrov69 стварно профи изгледа.... само да не имаш мака со гугучки и други пилиња да ти се вртат тука под стреа сеа :)
Не е кај мене, го забележав денеска на една куќа. Али стварно профи е изведено.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Дечки, баба ми има некоја unionaire клима, ја пуштивме да лади, дома нема ништо вода моментално ама надвор капе од бакарот, од цревото нема ништо.

Што може да е?

Едит: почна да тече сега. Којзнае што и беше.

Последна промена:

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Дечки, баба ми има некоја unionaire клима, ја пуштивме да лади, дома нема ништо вода моментално ама надвор капе од бакарот, од цревото нема ништо.

Што може да е?

Обично оголена бакарна цевка, т.е. без изолација, знае интензивно да кондензира и капе.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.565
19.253

Што може да е?

Од бакарот капе зато што фреонот е ладен (до -50 за R410)

За надвор да пеотече треба да се исполнат услови. Како на пример влага во воздухот во просторијата, моменталната снага, протокот на воздух итн.

Значи, надвор не мора да значи дека ќе тече (многу) или забележливо.

Се дури внатре не протекло по ѕидови тогаш е во ред.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Здраво форумџии.

Една мала консултација. Од зададениве клими која мислите дека е најдобра?
Чисто за информација ке се користи за загревање на простор од 18м2.
1. GREE Charmo ARCTIC R32 -25C 12000Btu
2. Haier AS35TAMHRA-C/1U35YEFFRA-C TidePlus
3. Vivax ACP-12CH35AERI

Или за нешто плус пари.
1. Haier AS35TADHRA-THC/1U35MEEFRA-1 TundrP
2. Gree Fairy PREMIUM GWH12ACC-K6DNA1F

milepp

read-only
24 октомври 2016
20
5
Здраво форумџии.

3. Vivax ACP-12CH35AERI

Или за нешто плус пари.
Тундрата, макар што мислам дека 12 ка е многу за таа квадратура.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.565
19.253
Здраво форумџии.

3. Vivax ACP-12CH35AERI

Или за нешто плус пари.
Midea од Сет за тие пари затоа што се со Eurovent
И VIVAX е Midea ама немаш црно на бело што како итн.

Последно одбирав за роднини Мидеа и спецификациите според Еуровент им се одлични. За Хаиер не знам дали имаат. Грии немаат (или можеби имаат, треба да се провери)

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
Доволни се, но заедно со предвидениот топлотен капацитет.

Сите тестови и мерења на Еуровент се сумирани во нив, затоа и ги има на енергетската налепница. Заедно со гласноста на надворешната и внатрешната, што исто така е важна карактеристика.
Со „топлотен капацитет“ мислиш на „ватажа“ за ладење и греење?
FTXC и FTXF и FTXZ ти е исто како
Мерцедес А класа, Мерцедес Ц класа и Мерцедес Мајбах. Со било кој од трите ќе отидеш до Лисабон и назад, ама не се исти.
Ова ми е кристално јасно... Ама исто така ми е кристално јасно дека за Ц класа и за Мајбах никогаш нема да имам буџет. :) Затоа во пораката погоре, А класа ставив во споредба и со модели од слична класа од БМВ, Ауди, итн... :) Ми треба совет за конкретните модели кои ги набројав.
Земи си ја овааа стави ја на позици ја бр.1
Ке успеес да го излади и загрее целиот стан со отворени врати само ке има степе до два разлика во спална и работна соба
TOSHIBA Инвертер клима уред DAISEIKAI RAS-10G2KVP-E - Elipso
Климатизерот е врв на климатизерите за парите.
FTXC и FTXF тоа е Daikin Sensira едната е стара другата нова верзија. Меѓутоа е entry level.

FTXZ тоа е фантазија Daikin Ururu Sarara. Единствена клима која зема воздух од надвор. Ама кошта.

Имаш од Daikin и други модели Emura, Stylish, Perfera, Comfora без греач или со греач оптимизирани за греење до -25.
Од Perfera имаш и парапетна верзија
Фала и на двата прелози, ама како што напоменав, буџетот ми е до 50к, ептен на сила до 60к би идел. Исто така, климата би се користела примарно за ладење, може 20% за догревање (ако е ладно после грејна сезона, итн...).

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Со „топлотен капацитет“ мислиш на „ватажа“ за ладење и греење?
Фабрички одредениот капацитет на греење (Pdesignh), основ врз кој се прават сите понатамошни пресметки. Различен е за различни клими од ист ранг, но назначен е на самата клима.

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Ајде и јас да се исконсултирам малце, што мислење имате за Фуего климите?
Конкретно овој модел го гледам Инвертер клима уред FUEGO FGT-120 INV BM, 3.5kW/3.52kW, А++/A+

Ми треба за стан, само за повремено ладење. Моментално сме без клима во дневната (на север гледа) го истеравме летово со вентилатор ама не е баш пријатно во најтоплите денови. Претходно кога имаше клима во дневната (3.5кв Самсунг - обична) се користеше околу две недели најтоплите, можда вкупно во годината, за греење сме на градско парно, немам никаква потреба од догревање и слично.

Е сега конкретно го гледам овој модел дека е црна и најевтина климава, само нешто такво ми одоговара на ентериерот (бела не е опција).
Па ме интересираше чисто како бренд фуего-во, во иднина сервис и остало како се.

Има и во сет една СТ, со слична цена, ама некако не би СТ, ме имаат разочарано.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Midea од Сет за тие пари затоа што се со Eurovent
И VIVAX е Midea ама немаш црно на бело што како итн.

Последно одбирав за роднини Мидеа и спецификациите според Еуровент им се одлични. За Хаиер не знам дали имаат. Грии немаат (или можеби имаат, треба да се провери)
Фала на инфо другар. Работава е што сум ограничен на тие клими и изборот мора да падне на една од нив. Друга работа што ме заинтересира е со сертификатот од Еуровент .И Хаире имаат таков сертификат но што се докажува со него?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.500
2.950
Ајде и јас да се исконсултирам малце, што мислење имате за Фуего климите?
Конкретно овој модел го гледам Инвертер клима уред FUEGO FGT-120 INV BM, 3.5kW/3.52kW, А++/A+

Ми треба за стан, само за повремено ладење. Моментално сме без клима во дневната (на север гледа) го истеравме летово со вентилатор ама не е баш пријатно во најтоплите денови. Претходно кога имаше клима во дневната (3.5кв Самсунг - обична) се користеше околу две недели најтоплите, можда вкупно во годината, за греење сме на градско парно, немам никаква потреба од догревање и слично.

Е сега конкретно го гледам овој модел дека е црна и најевтина климава, само нешто такво ми одоговара на ентериерот (бела не е опција).
Па ме интересираше чисто како бренд фуего-во, во иднина сервис и остало како се.

Има и во сет една СТ, со слична цена, ама некако не би СТ, ме имаат разочарано.
Ќе ти заврши работа (за ладење).

Испратено од телефоно

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.565
19.253
.И Хаире имаат таков сертификат но што се докажува со него?
Многу работи се докажуваат.
За почеток се докажува дека се она што нашите трговци го декларираат е лажно па клими декларирани до - 25 одеднаш не можат под - 10 итн.

Исто така се гледа снагата при одредени температури итн.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
621
344
Здраво форумџии.

3. Vivax ACP-12CH35AERI

Или за нешто плус пари.

И Vivax и Haier се одлични јас имам Haier Tide и сум презадоволен одлична е ( од искуство ти кажувам Gree не зимај ) имам Gree Lomo Eco ужас е со висока модулација-потрошувачка суви дефрости чести он-офф циклуси кога нема потреба нема лед на надворешната единица прави дефрост без потреба Така да мој совет ти е или Vivax или Haier

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв