Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
За жал и мене не ми се гледа како добра монтажа....
Ама штом е монеитрано на местото од стара клима што е тука е.... башка кoга има многу побарувачка а нема доволно монтери секој приучен ќе монтира лошо и ќе наплаќа бабачко.
Не дека нема да работи како што е монтирана ама можело многу подобро...

Еве неколку мои забелешки:
Како што веќе ти пишаа сите, внатрешната единица е премногу залепена во плафон, минимум 10цм оптимално 15 до 25 ако собата има висина нели...
Надворешната исто така пикната во ќош баш од кај што треба да зема воздух...

Значи климите се уреди кои што влечат топлина/ладовина од воздухот околу нив и протокот на воздух им е битна ствар, не им е погодно да се пикнати во затворени ќошиња.... им треба воздух... сакаат да дишат....

Како што гледам и напојувањето оди до надворешната единица преку внатрешната (очигледно е дека е еден струен кабел кој од штекер влегува во внатрешната и од неа оди со цефките кон надворешната но не се враќа повторно назад) што исто не е препорачливо зашто сите осигурачи се во надворешната единица и во овој случај воопшто не ја заштитуваат внатрешната... ама или не знаат или штедат на тоа 1 метро кабел плус што треба да го стават... и мислам дека е второто ;(

За цевките што се спуштени како кукачка не знам што да речам.... веројатно нема да и смета во работата ама лично сигурно не е, се надевам не ти е на влезот од куќата....
И можеле да ти наместат одводно црево под надворешната единица, за во зима ако ја користиш и за греење да не добиеш водопат под неа... ама ај ако ја користип и за греење подобро дополнително да си купиш и наместиш кадичка и онака тоа е подобро решение од обично цревце.
Сега ќе го контактирам монтерот да го известам дека ќе треба да се направи интервенција, го читав и упаството за монтажа на кое што пишува дека треба да е минимум 200mm од плафонот, ја не знам како можат вака да ја монтираат.. не читаат ни упаства ни ништо. За ова со струјниот кабел не ни знаев... дали можам сега дополнитено да го побарам тоа ? т.е дали има некој информација дали тоа го доплакаат дополнително, или би требало да следува во овие 4900.. што воошто не се малце.Секако планирам и да се греам на неа, веројатно можам да го решам со дополнително црево кое што ќе оди на терасата бидејќи има одвод.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Да, има 3 метра намотана е во два круга позади надворешната единица и плус поминува низ ѕидот кој е со ширина од пола метар до внатрешната единица. Поставена е доста високо надворешната единица така што неможев да фатам кадар од позади поблиску да ја сликам. Извршија и вакумирање на крајот.
Одлична монтажа (y) и внатрешната единица има доволно простор се гледа од Фотографијата

Веројатно така се имаа решено бидејќи веќе имаше постоечка клима, али за 2-3 цантима подоле од моментално што е.. и беше on/off таа..

Правилна монтажа е 10 до 15 cm да е оддалечена внатрешната единица од плафонот во просторијата Тоа што претходната он-офф клима ти била монтирана на 7cm од плафонот во собата не било проблем бидејки старите он-офф клима уреди влечеа воздух и од горна страна и од предна страна имаа отвори за влечење воздух ( сликата како пример од он-офф клима уред ) има отвор за влечење воздух и од предна зона и од горна зона НОВИТЕ КЛИМА УРЕДИ ИМААТ ОТВОР ЗА ВЛЕЧЕЊЕ НА ВОЗДУХ САМО ОД ГОРНА ЗОНА И ЗАТОА ТРЕБА МОНТАЖА НА ВНАТРЕШНАТА ЕДИНИЦА 10 ДО 15 cm ОДДАЛЕЧЕНОСТ ОД ПЛАФОНОТ ВО СОБАТА

quadro-klima-3.5kw-slika-141476501.jpg

НОВИТЕ КЛИМА УРЕДИ ВЛЕЧАТ ВОЗДУХ САМО ОД ГОРНА ЗОНА ОД ПРЕДНА СТРАНА Е РАМЕН ПАНЕЛ БЕЗ ОТВОР ЗА ВЧЕЧЕЊЕ НА ВОЗДУХ затоа најдобро да ја премонтираат Hisense климата на 15 cm оддалечена од плафонот

Последна промена:

PetarPeco

hello world
24 декември 2011
85
64
PetarPeco's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 4790K | Custom loop
Motherboard
ASUS MAXIMUS VII HERO
Storage
Samsung PM981a 1TB | Samsung 960 EVO 250GB | HDD WD Blue 1TB
PSU
Seasonic PRIME Platinum 850w
RAM
Kingston HyperX Beast 2400MHz 4x8GB
Video card
Asus STRIX GTX 1080Ti
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard
Corsair K70 LUX
Monitor
ASUS MX279H
OS
Microsoft Windows 10 Pro
И јас го имам истиот звук на Тошиба и ми се јави после „професионално чистење“ на климата. Дали од Енергија ти го решија проблемот и која цена?
Кај мене се појави од "нигде", си реагирав прописно кај монтерот да види, тој проследи, дојдоа од Енергија средија фулл, 0 денари (гаранција нели)

Crazy

hello world
29 октомври 2016
344
231
Здраво дечки, ке ми треба 3.5ка или помалку, инвертер, собата е 13м2, што би препорачале?

До 45к буџет, предност тие со селф клининг и најдолга гаранција

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Здраво дечки, ке ми треба 3.5ка или помалку, инвертер, собата е 13м2, што би препорачале?

До 45к буџет, предност тие со селф клининг и најдолга гаранција

За 13 м2 ( ако имаш изолација 2.5 кв ако не тогаш 3.5кв ) овие модели

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
За 13 м2 ( ако имаш изолација 2.5 кв ако не тогаш 3.5кв ) овие модели

Има некој искуство со климиве ? И мене ми треба една клима 2.5 за во спална соба 13/15 м2 со изолација 10ка или 12ка стиропор. Модулираат ли ? Имам една грее најзагреота клими се 800w греење и е најниско под тоа ни 1w не спушта :D

18 август 2019
1.210
1.176
Има некој искуство со климиве ? И мене ми треба една клима 2.5 за во спална соба 13/15 м2 со изолација 10ка или 12ка стиропор. Модулираат ли ? Имам една грее најзагреота клими се 800w греење и е најниско под тоа ни 1w не спушта :D
За таа спална ти треба уште помала клима.

Јас немам искуство со други клими, само знам дека Грее не те грее. Мојата спушта малку под 800W. И работи исто како оние од пред 20 години, трактор не ѝ е рамен во бучавата.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.345
Значи по не знам кој пат ама еве пак. Барате ли модулација, култура во работењето и за соби од 12-18 квадрати ќе си земете јапонка. Посебно за во спална јас би рекол каде што се спие мора да биде тивка.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Vivax Aeri + спушта до 300W а Haier Tide do 450W за Gree знам од лично искуство дека се ужас со модулација подалеку од Gree

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Здраво другари, гледам по темава доста дискутирано за јапонски и претежно за кинески брендови. Многу малку е пишувано за Беко клими (брендот иако турски, за другите апарати се покажал како доста солиден во однос price-performance). За Беко климиве слабо информации, па ако има некој искуство нека сподели.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Беко ребрендираат клими. Galanz беа порано, сега не би знаел.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Здраво другари, гледам по темава доста дискутирано за јапонски и претежно за кинески брендови. Многу малку е пишувано за Беко клими (брендот иако турски, за другите апарати се покажал како доста солиден во однос price-performance). За Беко климиве слабо информации, па ако има некој искуство нека сподели.

Сега Beko се оем произведени во фабриката за клима уреди на Midea

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.220
Значи по не знам кој пат ама еве пак. Барате ли модулација, култура во работењето и за соби од 12-18 квадрати ќе си земете јапонка. Посебно за во спална јас би рекол каде што се спие мора да биде тивка.
Во контекст на твоте тврдење. “Ова“ на ладење умее да спушти и да одржува во рангот од 250W ~ 300W

fh50ve2.jpg

Да немав лично искуство ќе бев склон да мислам дека @zlatko_ti412 претерува кога кажува дека неговата LN35 спушта на 100W
Колку една факинг обична сијалица со вжарено влакно!

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.345
Во контекст на твоте тврдење. “Ова“ на ладење умее да спушти и да одржува во рангот од 250W ~ 300W

Погледнете го атачментот 128695

Да немав лично искуство ќе бев склон да мислам дека @zlatko_ti412 претерува кога кажува дека неговата LN35 спушта на 100W
Колку една факинг обична сијалица со вжарено влакно!
Слично и кај мене. Ова( mxz-3f68vf) спушта на 240W на греење а носи компресор од Ln60.
IMG_2604.png

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Апдејт за мојов случај.

Дојдоа ја поместија, 20cm од плафон, сега би требало да е ок.

Атачменти

• IMG-25c6ccd6b569ede1010ca3a91718896d-V.jpg
    IMG-25c6ccd6b569ede1010ca3a91718896d-V.jpg
    367,1 KB · Прегледи: 108

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Апдејт за мојов случај.

Доста лошо изгледа естетски со тие дупките горе и од страна, најди си мајстор да ти среди тоа.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Апдејт за мојов случај.

Да, сега положбата изгледа ко што треба.
Ама дупкиштево во страничниот ѕид...
Таму и претходниот пат не ти го имаа санирано, ти ја имаа оставено дупката да зјае?
Пошто и санирањето на дупките спаѓа во нивен домен.
Барем кај мене дома, и за двете монтажи на инвертерите (две различни фирми беа), си ги затнаа дупките, си носеа гипс или нешто слично, и после завршување со монтажата, замачкаа па си заминаа.

Испратено од телефоно

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Да, сега положбата изгледа ко што треба.
Ама дупкиштево во страничниот ѕид...
Таму и претходниот пат не ти го имаа санирано, ти ја имаа оставено дупката да зјае?
Пошто и санирањето на дупките спаѓа во нивен домен.
Барем кај мене дома, и за двете монтажи на инвертерите (две различни фирми беа), си ги затнаа дупките, си носеа гипс или нешто слично, и после завршување со монтажата, замачкаа па си заминаа.

Испратено од телефоно
И кај мене тоа не го направија, но кај него лошо изледа пошто е странично, кај мене е од позади климата и не се приметува, само ми кажа стави си гипс да не ти влегуваат оси во ѕидот.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
И минатиот пат и сега, сликите се направени одкако си отидоа, тоа е што е.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Апдејт за мојов случај.

Сега е одлично монтирана внатрешната единица има доволно простор за проток на воздухот до плафонот во собата ( дупките на самиот зид ќе ги затвориш со фуген филер и глет маса )

Дали ги вадеа бакарната цевки при преместувањето дали извршија повторно вакумирање ??

И колку ти наплатија за премонтирањето ?

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Лоша изгледа цревото од страна, па и оставени отворени дупки. Тоа е нивна работа. Не можеше да се најде подобро решение?

Кај мене е позади цревото и ја монтираше подолго време од овие сега што монтираат за пола саат, а гледам кај мои блиски сега што е монтирана имало можност за се стави цревото од позади.
Тоа е кога набрзина монтираат и како им одогвара на нив.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Сега е одлично монтирана внатрешната единица има доволно простор за проток на воздухот до плафонот во собата ( дупките на самиот зид ќе ги затвориш со фуген филер и глет маса )

Дали ги вадеа бакарната цевки при преместувањето дали извршија повторно вакумирање ??

И колку ти наплатија за премонтирањето ?
Не ги вадеа бакарните цефки, само се прошири постоечката дупка и се спушти доле. Се на се 15 - 20 минути и тоа е тоа. Не ми наплатија ништо , пошто не бев задоволен како беше наместена првиот пат климата. И ова е далеку од добро со оглед на тоа што останатите членови имаат искуство со пополнување на дупки и слично, што би било логично да спаѓа во цената која ја плаќаме... али тоа е, што се однесува до тоа ќе си ги средам дупките сам, битно да е добро наместена климата и да се погоди.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Не ги вадеа бакарните цефки, само се прошири постоечката дупка и се спушти доле. Се на се 15 - 20 минути и тоа е тоа. Не ми наплатија ништо , пошто не бев задоволен како беше наместена првиот пат климата. И ова е далеку од добро со оглед на тоа што останатите членови имаат искуство со пополнување на дупки и слично, што би било логично да спаѓа во цената која ја плаќаме... али тоа е, што се однесува до тоа ќе си ги средам дупките сам, битно да е добро наместена климата и да се погоди.

Најбитно е правилна монтажа и нормално да се погоди климата Инаку за премонтирањето супер што не ти наплатиле

( бидејќи е нивна грешка треба да знаат како правилно се монтира секој клима уред ) Што се однесува до затворањето на дупките да тоа е работа на самите монтери и спаѓа во цената за монтажа

Претходно што клима имаше

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв