Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Тоа 100w само LN модел... перфекција :)
Погледнете го атачментот 125241

Ама 20С е прениска сет температура за греење според мене...
Кај мене LN35 поставена на 24С и АУТО фан не е чепнато далечинското 2 месеца и мометално преку ден модулира во распон од 90-200w.
Во цел отворен простор 65м2 се одржува стабилно 22-23.5 со двете клими....
Често врати и прозори преку ден кога е сончево вака како сега ми се на кип отворени со саати без да гасам клими.

Погледнете го атачментот 125242Погледнете го атачментот 125243

AP25 не спушта испод 250w... и моментално работи баш како што опиша членот @PetarPeco погоре .
Макар да мислам кај мене малку и и пречи што е во соба на јужна страна со 15цм спуштен кнауф плафон на средината од собата...

Аа сега ме разочара. Какво кипање човеку?! Кипањето е најштетната работа за еден простор од аспект на микро клима, таа опција е ставена само да се подигне цената на прозорот и изгледа фраерски. Со кипање постојано внесуваш ладен/топол воздух при што воздухот се менува споро и наспроти тоа имаш ладење на зидови, дополнително што ако седиш подолго време на едно место во собата, постојано ти доаѓа прилив на ладен воздух во нозете. Последиците од тоа ќе ги почуствуваш порано/покасно или и по некоја година. Со кипањето имаш полоша изолација отколку со старата дрвенарија, каде што постојано нешто фурело и влечело. А за звучната изолација и да не збориме.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Онлине?

А да си земеш профили на метар, и да си скроиш држачи по желба? Ако немаш ќе измери исечи и носи кај некој со швајц да ги спои. Инаку и по железарииве сум видел разни готови држачи за полици со разна дебелина и носивост. Ова идеја само, пошто ме ти знам финална намена и потреба.

Sent from my TELEFON using Tapatalk
Купено од ТЕМС Скопје, спроти Скопјанка во Аеродром, гледа на булевар.

260 беа малите, 350 големите.

Како инфо, ако на некој му треба.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Аа сега ме разочара. Какво кипање човеку?! Кипањето е најштетната работа за еден простор од аспект на микро клима, таа опција е ставена само да се подигне цената на прозорот и изгледа фраерски. Со кипање постојано внесуваш ладен/топол воздух при што воздухот се менува споро и наспроти тоа имаш ладење на зидови, дополнително што ако седиш подолго време на едно место во собата, постојано ти доаѓа прилив на ладен воздух во нозете. Последиците од тоа ќе ги почуствуваш порано/покасно или и по некоја година. Со кипањето имаш полоша изолација отколку со старата дрвенарија, каде што постојано нешто фурело и влечело. А за звучната изолација и да не збориме.

Зимно време нормално не оставам на кип де :)

Во другиве периоди мене кипот ми е доста корисен...
Во WC прозорот преку ден е цело време на кип, зимно време по потреба пошо го греам со подно WCто.
Наутро често оставам 1-2 саати на кип прозор во спална....
Во дневна ако е убаво и сончево дур пијам кафе на тераса луфтирам со целосно отворена врата после тоа ако е пријатно (ни прежешко ни преладно) го оставам на кип и нема нешто значајно ладење на просторот а и дневната не ми гледа накај улица така да немам мака од бучава.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Зошто пд спална на кипање, а не ширум отворен? Тос CO2то да си излезе како што треба.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Поефикасно се луфтира, не влегуваат инсекти во лето и оковот кај киперите е поцврст и постабилен.

Прашајте било кој мајстор за PVC

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Ах, јас не можам да замислам како изгледа прозор без мрежа - па затоа и не ми менуваат инсектите.
Нормално, киперите не спречуваат комарци, оси, пчели но во лето кога луфтираш со отворен прозор она што прво влегува се муви па потоа свеж воздух.

И комарнициве се безобразно скапи.
Најдобро решение е рекуператор ама и тој е скап..

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Нормално, киперите не спречуваат комарци, оси, пчели но во лето кога луфтираш со отворен прозор она што прво влегува се муви па потоа свеж воздух.

И комарнициве се безобразно скапи.
Најдобро решение е рекуператор ама и тој е скап..
А да пробате со белите тенки завеси ? Или тоа веќе не е модерно, не ви даваат сопругите :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
А да пробате со белите тенки завеси ? Или тоа веќе не е модерно, не ви даваат сопругите :)
Кога белата тенка завеса ќе е ефикасна како комарник, а прозорот ставен по ќеф на фул отворен, пола или на кип, тогаш ќе ставиме.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Кога белата тенка завеса ќе е ефикасна како комарник, а прозорот ставен по ќеф на фул отворен, пола или на кип, тогаш ќе ставиме.

Sent from my TELEFON using Tapat
Тенката завеса не мора да е бела, (за да поминете полесно кај сопругите :) е 99% ефикасна и попрактична-не мора постојано да се борам со комарникот за да излезам/влезам а и кучето си излегува без проблем и без да трчам постојано да му отворам.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Тенката завеса не мора да е бела, (за да поминете полесно кај сопругите :) е 99% ефикасна и попрактична-не мора постојано да се борам со комарникот за да излезам/влезам а и кучето си излегува без проблем и без да трчам постојано да му отворам.
А комарник имаш само ма врата, па кучето е проблем. За кучето има решение и кај стандарден комарник, се прави вратичка на федер и мирна глава, нит му станувам нит го вртам. 7наку моите комарници се бели, така ми се свиѓаа мене, а на сопругата и беше сеедно.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
А комарник имаш само ма врата, па кучето е проблем. За кучето има решение и кај стандарден комарник, се прави вратичка на федер и мирна глава, нит му станувам нит го вртам. 7наку моите комарници се бели, така ми се свиѓаа мене, а на сопругата и беше сеедно.

Еех, кучето е малце поголемо, ке треба 1/3 од вратата да биде на федер, па тоа да се направи треба, па колку ќе затвора таа вратичка, повеќе и од завеса ќе остава место за инсекти, па за нас пак тоа не врши работа и кога носам кафе и сл. едната рака мора слободна да е, отвори затвори многу компликации без потреба. За прозор некако и ке оди.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Еех, кучето е малце поголемо, ке треба 1/3 од вратата да биде на федер, па тоа да се направи треба, па колку ќе затвора таа вратичка, повеќе и од завеса ќе остава место за инсекти, па за нас пак тоа не врши работа и кога носам кафе и сл. едната рака мора слободна да е, отвори затвори многу компликации без потреба. За прозор некако и ке оди.

Чим толкаво кучето, тоа и треба надвор да си седи а не да праи влези излези, инаку може и третина врата да е. Иначе мојот комарник го отварам/затварам без раце, со кук отварам и затварам. Врата е да му се плукнам со 3 шарки и 2 магнета. Не е сефот од НБРМ па да ми требаат слободни раце. Инаку ако туриш од оние на шина отвори затвори било на ролна или армоника пиши пропало и мењање предвиди после 2 сезони.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Чим толкаво кучето, тоа и треба надвор да си седи а не да праи влези излези, инаку може и третина врата да е. Иначе мојот комарник го отварам/затварам без раце, со кук отварам и затварам. Врата е да му се плукнам со 3 шарки и 2 магнета. Не е сефот од НБРМ па да ми требаат слободни раце. Инаку ако туриш од оние на шина отвори затвори било на ролна или армоника пиши пропало и мењање предвиди после 2 сезони.

Ама немам воопшто намера за комарник. По мене тоа е за влажни места или мочуришта ако има во близина, за нормални места во Македонија не. Видовме во Грција па ајде сега и ние модерни да се правиме, ама таму ги ставаат покрај море, во Солун скоро и да ги нема. Во Флорида треба, и во поголем дел од Африка ама во град во Македонија?! Па и кој ке ме апне 1-2 комарци неделно во најјаката сезона, само ми го зголемува имунитетот. Не се навикнувајте да живеете во стаклено звоно, освен ако навистина нема потреба од тоа.
Туку отидовме малку офф, доста беше.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.771
4.493
Неготино
Ама немам воопшто намера за комарник. По мене тоа е за влажни места или мочуришта ако има во близина, за нормални места во Македонија не. Видовме во Грција па ајде сега и ние модерни да се правиме, ама таму ги ставаат покрај море, во Солун скоро и да ги нема. Во Флорида треба, и во поголем дел од Африка ама во град во Македонија?! Па и кој ке ме апне 1-2 комарци неделно во најјаката сезона, само ми го зголемува имунитетот. Не се навикнувајте да живеете во стаклено звоно, освен ако навистина нема потреба од тоа.
Со комарници се правиме модерни? Другар комарци постојат уште пред многу години и секој нормален у главата си става дома.
Ела Неготино поседи 2 - 3 дена без комарник летно време. Муви и комарци има супа да правиш и да јадеш секој ден по 6 пати.

Комарците му го зајакнувале имунитетот .. смешки.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
После ваков коментар јасно ми е дека нема потреба од додатни коментари на тема комарници. Бела тенка завеса и закон шема, или не... Абе ај важи

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Вадам комарници, преку таквото чешање и нервози ако е тоа што ми фали за наредно ниво јак имунитет.

Спиење
Храна
Тежина/Фит
Комарци

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Вадам комарници, преку таквото чешање и нервози ако е тоа што ми фали за наредно ниво јак имунитет.

Спиење
Храна
Тежина/Фит
Кома
Не мора да ги вадиш кој веќе си ги платил, сами ќе се го завршат животот за некое време. Па потоа памет во глава, што спомна еден погоре, ако сакаш да продолжиш со мазохизам ставај нови...
Со комарници се правиме модерни? Другар комарци постојат уште пред многу години и секој нормален у главата си става дома.
Ела Неготино поседи 2 - 3 дена без комарник летно време. Муви и комарци има супа да правиш и да јадеш секој ден по 6 пати.

Комарците му го зајакнувале имунитетот .. смешки.
Добро, во Неготино никогаш не прскаат против комарци ?! Или па кај вас може повеке да се собираат по грозјето и виното. Реков ако нема вистинска потреба, може да е таму оправдано.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.771
4.493
Неготино
Добро, во Неготино никогаш не прскаат против комарци ?! Или па кај вас може повеке да се собираат по грозјето и виното. Реков ако нема вистинска потреба, може да е таму оправдано.
Прскаат, ама којзнае со што. Најавуваат прскање, вечерта ги има уште повеќе. Златен летниковец у двор, не можеш на раат да си седниш. Плукаат по градоначалникот за ова веќе втора година.

igor.mitrik

read-only
20 ноември 2022
11
17
Го затворивме и месец Април со потрошувачка прикажана на Tapo P110.
Сума сумарум, презадоволни од LN35

Атачменти

• Screenshot_2023-05-02-22-14-34-78_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    Screenshot_2023-05-02-22-14-34-78_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    371,3 KB · Прегледи: 53

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Што е причината што секаде се намалени Аери 2.5 и 3.5?
Гледам 3.5 е 29.000 ден што е цена од пред две години.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно