Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Bane

hello world
11 септември 2011
209
214
Prilep
Bane's setup  
Processor & Cooler
Core i5-10400
Motherboard
Asus prime B460M-A
Storage
Samsung 970 evo 500gb + Kingston A2000 500gb
PSU
Bequiet PurePower 11 Gold 600w
RAM
G.Skill Trident Z Neo 16GB 3200MHz DDR4 CL16 (2x8)
Video card
ASUS Turbo GeForce® GTX 1060 6GB
Case
Bequiet Pure Base 500dx white
Mouse
Razer Basilisk
Keyboard
HyperX
Audio
onboard
Monitor
Dell Ultrasharp U2412M
OS
Windows 10
За парапетниве проблем би ми бил тоа што во секоја соба на ѕидот што е слободен имам радијатор. Ако треба да ставам парапетна единица ќе треба радијаторот да го тргам.
е сега размислувам, да претпоставиме дека најдобро е долгорочно да се инвестира во мултисплит 3-4 внатрешни со една надворешна. Арно ама за тоа цената според ова што го гледам сигурно ќе ме фати 4-5к ЕУР, а веќе за таа сума можеби нешто поскапо друга опција е топлотна пумпа воздух-вода со искористување на постоечка инсталација од парното што го имам.(за оваа опција колеги ме предомислуваа дека нема да се загреам бидејќи сум немал подно греење). Е сега дури сите математики ми ги измешавте :)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
За парапетниве проблем би ми бил тоа што во секоја соба на ѕидот што е слободен имам радијатор. Ако треба да ставам парапетна единица ќе треба радијаторот да го тргам.
е сега размислувам, да претпоставиме дека најдобро е долгорочно да се инвестира во мултисплит 3-4 внатрешни со една надворешна. Арно ама за тоа цената според ова што го гледам сигурно ќе ме фати 4-5к ЕУР, а веќе за таа сума можеби нешто поскапо друга опција е топлотна пумпа воздух-вода со искористување на постоечка инсталација од парното што го имам.(за оваа опција колеги ме предомислуваа дека нема да се загреам бидејќи сум немал подно греење). Е сега дури сите математики ми ги измешавте :)
Можеш мултисплит со една парапетна а другите ѕидни. Имаш доста опции, меѓутоа онака како што ти е поставена климата на цртежот, не е добра.

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253

Odkoga ja namestija povtorno klimata vnatresnata edinica non stop go ima ovoj zvuk duri i koga istata postigne temp i kpimata se gasi toj zvuk seuste go ima. Ako moze da go primetite na videoto. I uste nesto sega koga ima izolacija i klimata ja postigne zadadenata temp znaci zadadena 24 na dalecinsko i preku ifeel dostigne 24 nadvoresnata edinica po standard ja namaluva brzinata no togas pocnuvat nekoi vibracii koi se custvuvat nis sobata pa i vo hodnikot dodeka pred toa koga namaluvase brzina se osejkase 10 sekundi i se stabilizirase nemase vibraci i ne se osejkase. Na nadvoresnata duri ima i buferi. Sto moze da e makata i sto da smenam?
Мислењето е автоматски споено:

Eve kako e montirana na dodatocite.

Dali moze dvete zelezina da vibrirat megusebno i toj zvuk da se prenesuva vnatre posto ako videte na slikata prvo se zastrafeni zelezinjata so 2 strafa pa pptoa odgore se zastrqfeni buferite? I zvukot vnatre da se prenwsuva odnadvor zosto pred toa go nemase.

Атачменти

• 20220514_182909.jpg
    3,5 MB · Прегледи: 33
  • 20220514_182925.jpg
    5 MB · Прегледи: 31
Последна промена:

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Поздрав до сите од мене имам клима која се користи стрикно за ладење бидејќи сум на железарско парно и во зима не ја палам воопште.
Проблемот е што не лади веќе , а и воедно со години не е чистана и сервисирана, освен јас што ги чистев филтрите.
Станот во тоа време се реновираше и можно е да е полна со ѓубре нормално и треба целосна проверка и средување од а до ш.
Ја земав од клими.мк од тука од форумот заборавив дечкото како беше никот и не е важно , али најважно е ми треба сервисер кој ќе ја среди без да ја искрши по пласики и испука затоа што имам искуство со сервисери доаѓаат се брзаат и нешто обавезно лепат со секундарен лепак на крај :)
Модел на климата е

VIVAX ACP-12CH35AEVI​

Би ве замолил да ми кажете некој добар сервисер кој ќе ја среди максимално т.е да ја очисти професионално и да ја среди и провери дали има фреон и да ја провери дали лади спрема спецификации.
Благодарам однапред

OreovLad

read-only
14 мај 2022
1
1
Здраво на сите,

Се одлучив за поставување на инвертер клима уред во дневната соба, па бидејќи ова ќе ми биде прво искуство со клима уреди, би ми било драго доколку некој од вас би сакал да ги сподели своите мислења и совети со мене. Станува збор за куќа (10 години стара градба), без фасада (цигла), со сендвич изолација и PVC дограма. На плочата има минимална изолација од 2~3цм стиропор. Станува збор за приближно ~47м2 и волумен на воздух од околу ~125м2. Земајќи во предвид дека во целата куќа имам поставено парно на пелети, главната употребна дејност на клима уредот би била за ладење и за догревање на просторијата во текот на преодните периоди. Меѓутоа, како резултат на превисоките цени на пелетите, не се исклучува можноста да се користи и за греење наредното зимо, со цел да се направи некоја компарација кое решение би било поефикасно. Во прилог ја прикачив аматерската скица од дневната соба, која е со ориентација кон југ. По мое убедување, сметам дека местоположбата на климата и 5,5 kW би било добро димензионирање, меѓутоа би сакал да ги слушнам и уважам вашите мислења. Буџетот е околу ~45-50к со вклучена монтажа. Земајќи ја во предвид огромната понуда на пазарот и информациите кои ги извлеков од претходните дискусии, моментално во потесен избор се наведените клими подоле, но отворен сум за некоја друга препорака.

Midea Extreme Save AG Nordic + AIR PURIFIER UV VIRUS STERILIZATION HEPA series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW
Инвертер клима уред VIVAX ACP18 CH50AEMI, 5.28/5.57kW, R32, WiFi
Техномаркет - VIVAX COOL 18000BTU ACP-18CH50AERI/I2 Silver Mirror

Атачменти

• нацрт.jpg
    нацрт.jpg
    81,7 KB · Прегледи: 32

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
При монтирање на инвертер клима, ја отстранив старата (14 години) сплит клима, но мајсторите не успеаја да го сочуваат фреонот. Бидејќи сакам да им ја дадам на родителите, прашање е каде можам да дополнам со фреон R407C (650 грама). Прашав на неколку места и немаа. Инаку овој фреон е замена за постариот R22.

Благодарам

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Здраво на сите,

Се одлучив за поставување на инвертер клима уред во дневната соба, па бидејќи ова ќе ми биде прво искуство со клима уреди, би ми било драго доколку некој од вас би сакал да ги сподели своите мислења и совети со мене. Станува збор за куќа (10 години стара градба), без фасада (цигла), со сендвич изолација и PVC дограма. На плочата има минимална изолација од 2~3цм стиропор. Станува збор за приближно ~47м2 и волумен на воздух од околу ~125м2. Земајќи во предвид дека во целата куќа имам поставено парно на пелети, главната употребна дејност на клима уредот би била за ладење и за догревање на просторијата во текот на преодните периоди. Меѓутоа, како резултат на превисоките цени на пелетите, не се исклучува можноста да се користи и за греење наредното зимо, со цел да се направи некоја компарација кое решение би било поефикасно. Во прилог ја прикачив аматерската скица од дневната соба, која е со ориентација кон југ. По мое убедување, сметам дека местоположбата на климата и 5,5 kW би било добро димензионирање, меѓутоа би сакал да ги слушнам и уважам вашите мислења. Буџетот е околу ~45-50к со вклучена монтажа. Земајќи ја во предвид огромната понуда на пазарот и информациите кои ги извлеков од претходните дискусии, моментално во потесен избор се наведените клими подоле, но отворен сум за некоја друга препорака.

Midea Extreme Save AG Nordic + AIR PURIFIER UV VIRUS STERILIZATION HEPA series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW
Инвертер клима уред VIVAX ACP18 CH50AEMI, 5.28/5.57kW, R32, WiFi
Техномаркет - VIVAX COOL 18000BTU ACP-18CH50AERI/I2 Silver Mirror
Хаиер Тунда моделот е доста солиден , од тоа што имам истражено има и океј модулација. Во ценовен ранг ти спаѓа.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346

Odkoga ja namestija povtorno klimata vnatresnata edinica non stop go ima ovoj zvuk duri i koga istata postigne temp i kpimata se gasi toj zvuk seuste go ima. Ako moze da go primetite na videoto. I uste nesto sega koga ima izolacija i klimata ja postigne zadadenata temp znaci zadadena 24 na dalecinsko i preku ifeel dostigne 24 nadvoresnata edinica po standard ja namaluva brzinata no togas pocnuvat nekoi vibracii koi se custvuvat nis sobata pa i vo hodnikot dodeka pred toa koga namaluvase brzina se osejkase 10 sekundi i se stabilizirase nemase vibraci i ne se osejkase. Na nadvoresnata duri ima i buferi. Sto moze da e makata i sto da smenam?

Eve kako e montirana na dodatocite.

Dali moze dvete zelezina da vibrirat megusebno i toj zvuk da se prenesuva vnatre posto ako videte na slikata prvo se zastrafeni zelezinjata so 2 strafa pa pptoa odgore se zastrqfeni buferite? I zvukot vnatre da se prenwsuva odnadvor zosto pred toa go nemase.
Прво помислив дека е ко кај мене, на парапетните се слуша некогаш некој звук на шуштење меѓутоа после неколку секунди престанува. Некој вентил за регулација на притисок на фреон или така нешто, @FLEGMA имаше објаснато.
Ова може да се и лагери на вентилатор?! Премонтирана е климата?

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Прво помислив дека е ко кај мене, на парапетните се слуша некогаш некој звук на шуштење меѓутоа после неколку секунди престанува. Некој вентил за регулација на притисок на фреон или така нешто, @FLEGMA имаше објаснато.
Ова може да се и лагери на вентилатор?! Премонтирана е климата?
Samo nadvoresnata e izvadena za da se stavi izolacija i posle e pak montirana. Vnatre nema nisto cepkano. I sto e najinteresno nadvor koga e izgasen motorot, vnatresniot leptir se diga i duva mlak vozduh toj zvuk seuste go ima nikako ne se gubi.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Затоа што во дневната климата треба да ти стои или лево или десно кај гарнитурата. Претпоставувам дека сакаш да ја наместиш на местото од постоечката за да дува во правец на собите и салонот ама тоа во пракса не излегува баш најдобро.

Таа ќе стопли коколу неа (замисли како балон), ќе постигни температура, ќе дојде поладен воздух од напред лево и десно и така се во круг.
Ако е парапетна тогаш ќе зема воздух одоздола, каде што е ладен, и ќе си тера работата.

Другите соби ти се мали и се над 2,5-ка ќе биде лошо решение. Добро сега, не лошо во смисла на бренд или слично туку во поглед на модулации.

Да резимирам. Ти веќе имаш изолација и PVC и ќе немаш проблем со постигнуање на температурата. Тебе ти требаат 2,5-ки во собите и во дневната 3,5-ка јапонска.

Не знам кои ти се математиките но на долг рок единствено јапонска се исплати.
Крај краева, ако споредиш добра кинеска која има добар Еуровент со јапонска која има ист Еуровент (резултати) ќе видиш дека цената не е баш до толку во полза на кинеската.
И што е уште „поинтересно“ - има модели на кинески кои се поскапи од јапонски или пак се иста цена.

По овој редослед:
Fujitsu, Mitsubishi Electric, Daikin (зависи кој модел) и Toshiba за добро изолиран простор

Зошто Fujitsu пред Mitsu?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Samo nadvoresnata e izvadena za da se stavi izolacija i posle e pak montirana. Vnatre nema nisto cepkano. I sto e najinteresno nadvor koga e izgasen motorot, vnatresniot leptir se diga i duva mlak vozduh toj zvuk seuste go ima nikako ne se gubi.
Извадена е од држачи или е демонтирана скроз па пак монтирана?

Ваков исти звук прават моите парапетни, ама неколку секунди и престанува.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Поздрав до сите од мене имам клима која се користи стрикно за ладење бидејќи сум на железарско парно и во зима не ја палам воопште.
Проблемот е што не лади веќе , а и воедно со години не е чистана и сервисирана, освен јас што ги чистев филтрите.
Станот во тоа време се реновираше и можно е да е полна со ѓубре нормално и треба целосна проверка и средување од а до ш.
Ја земав од клими.мк од тука од форумот заборавив дечкото како беше никот и не е важно , али најважно е ми треба сервисер кој ќе ја среди без да ја искрши по пласики и испука затоа што имам искуство со сервисери доаѓаат се брзаат и нешто обавезно лепат со секундарен лепак на крај :)
Модел на климата е

VIVAX ACP-12CH35AEVI​

Би ве замолил да ми кажете некој добар сервисер кој ќе ја среди максимално т.е да ја очисти професионално и да ја среди и провери дали има фреон и да ја провери дали лади спрема спецификации.
Благодарам однапред
Повторно барам помош дека гледам никој не пиша другари кажете некој добар МАЈСТОР ЗА КЛИМИ....КЛИМАТА РАБОТИ НО НЕ ЛАДИ КАКО ШТО ТРЕБА

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Извадена е од држачи или е демонтирана скроз па пак монтирана?

Ваков исти звук прават моите парапетни, ама неколку секунди и престанува.
Izvadena e nadvoresnata od drzacite staveni se produzetoci kako na slikata pogore i pak e montirana. Vnatresnata ne e cepkana voopsto.

dimitar92

read-only
11 август 2012
30
27
Може ли некоја препорака за 2 клими.

Едната клима до 70-75 квадрати. (Климата ќе биде поставена за разладување на дневен простор, трпезарија, ходник, кујна). Распоредот на станот е отворен така да климата без проблем ќе го лади овој дел од станот.

Помала клима во спална соба (околу 25-30 квадрати).

Иначе да напоменам климите ќе се земаат од klimi.mk па по можност некој линк од таму и климите нема да се користат за греење на станот бидејќи веќе имам парно, но гледам веќе скоро сите клими нудат греење така да не е проблем и да има греење . Благодарам.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Daikin Ururu Sarara 18ka i 09ka, ако е неограничен буџетот. А ако има буџет Хаиер тундра 18ка и 12ка.

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
78
19
Дечки знам дека тука се дискутираат сериозни клими, но еве едно нубовско прашање, каква клима би купиле само за ладење на 20 квадрати просторија? Дали разликата од 15.000 до 20 000 клима ќе ми смени нешто? Значи ќе ја користам 2 ипол месеци преку сила годишно.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Зависи какво ладење и колку реално ладење ќе треба во тие 20 вадрати. Секако и дали реално ќе се 20 квадрати или се „ќе отворам врата“ и се 3-40 квадрати и слично. Не е важна квадратурата туку количеството на ладење кое е потребно. Имено различно е 20м2 на 1ви спрат северна соба во зграда од 8 ката, и 20 м2 соба на јужна страна поткровје на последен кат на зградата.
Дали има изолација кровот исто така менува.

Како и да е, зависно од тоа тие неколку илјади може да се вратат во буџетот, а во меѓувреме да се добило многу поудобна соба.

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
78
19
Станот е цел 28 квадрати, сосе тераса и тоалет, значи еве 22-3 нека е просторот што би се ладел. Источна Ориентација на поткровје со плоча и изолација на плочата, добри прозори. Ладењето највеќе би го користел кога работам затоа што грее опремата и компјутерот, а со отворена врата од тераса не би сакал да работам поради бучава... Единствено нешто што знам е дека би сакал да е потивка климата...

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Каде може да се купи или направи вакво платно (и таа лента, како се вика)?

View: https://www.youtube.com/watch?v=bRSq0vDMsTI

Размислувам за мобилна (пингвин) клима затоа што ми треба за многу мал простор (помалку од 8 квадрати) што тешко може да се спои со друг со отворање врата (има многу агли, како лавиринт е), а монтажата на обична клима би била комплицирана на единственото можно место (не и невозможна, но треба профи мајстор што ќе слуша што ќе му кажеш, а такви како што гледам е тешко да се најдат). Ги знам недостатоците на пингвините (неефикасност, бучава) и мислам дека ќе ги издржам два-три месеца.

Ми треба само некако да го решам издувот (неговата изолација) без бушење или сечење. Има голем прозор што се отвора и лево-десно и малку на кипање, плус ролетна.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Каде може да се купи или направи вакво платно (и таа лента, како се вика)?

View: https://www.youtube.com/watch?v=bRSq0vDMsTI

Размислувам за мобилна (пингвин) клима затоа што ми треба за многу мал простор (помалку од 8 квадрати) што тешко може да се спои со друг со отворање врата (има многу агли, како лавиринт е), а монтажата на обична клима би била комплицирана на единственото можно место (не и невозможна, но треба профи мајстор што ќе слуша што ќе му кажеш, а такви како што гледам е тешко да се најдат). Ги знам недостатоците на пингвините (неефикасност, бучава) и мислам дека ќе ги издржам два-три месеца.

Ми треба само некако да го решам издувот (неговата изолација) без бушење или сечење. Има голем прозор што се отвора и лево-десно и малку на кипање, плус ролетна.
Овие клими цицаат воздух, освен ако не се и со доводна цевка. И ако го ставиш надвор цревото ќе цицаат воздух од сите дупчиња и ќе ги загреваат тие простории со топол воздух од надвор.
Така да немаат никаква реална поента. Освен за шатор или приколка и тоа оние со две црева. Инаку се апла џабе со една цевка. Зошто го ладат воздухот ама истовремено и голема количина на воздух од собата цицаат и го исфрлаат надвор. Се на се каша-попара прават.

И секако им треба и одвод...

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Овие клими цицаат воздух, освен ако не се и со доводна цевка. И ако го ставиш надвор цревото ќе цицаат воздух од сите дупчиња и ќе ги загреваат тие простории со топол воздух од надвор.

Знам за тоа, го подведувам под неефикасност, сепак е многу мала просторија и мислам дека со груба сила би можело да се надмине. Затоа и барам решение за изолација на одводот.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно