Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
И има уште еден трик кон кок прибегнуваат производителите а тоа е да користат силувани компресори од 3,5-ка во 5,5-ка моделите од ниска класа.

Затоа спуштаат под 300W

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
И има уште еден трик кон кок прибегнуваат производителите а тоа е да користат силувани компресори од 3,5-ка во 5,5-ка моделите од ниска класа.

Затоа спуштаат под 300W
Истите компресори од 3.5-ка ги користат во 5.5-ка само софтверски изменети? На тоа мислиш?
Мислењето е автоматски споено:

KVB073FUXMC ова е моделот на компресор на HR35, 7cm3 претпоставувам е, затоа и спушта до 250 вати.

Иначе најдов каков модел користи надворешната на LN60, истиот компресор е како мојата надворешна единица врзана со парапетните т.е SVB172FCKMT.
Линкови на LN и HR надворешни единици, ако некого го интересира Service Manual.
file:///C:/Users/W10/Downloads/MUZ-LN25-60VG_Service_Manual__OBH767_.pdf

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Истите компресори од 3.5-ка ги користат во 5.5-ка само софтверски изменети? На тоа мислиш?

KVB073FUXMC ова е моделот на компресор на HR35, 7cm3 претпоставувам е, затоа и спушта до 250 вати.

Иначе најдов каков модел користи надворешната на LN60, истиот компресор е како мојата надворешна единица врзана со парапетните т.е SVB172FCKMT.
Линкови на LN и HR надворешни единици, ако некого го интересира Service Manual.
file:///C:/Users/W10/Downloads/MUZ-LN25-60VG_Service_Manual__OBH767_.pdf
LN35 носи 9.2cm3 компресор SVB092FBAMT па може да спушти испод 100w на греење.

Хах ме изнасмеа со овој линкот од локален Downloads фолдер

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
LN35 носи 9.2cm3 компресор SVB092FBAMT па може да спушти испод 100w на греење.

Хах ме изнасмеа со овој линкот од локален Downloads фолдер
Да ама со 30 степени издув и 22 степени надворешна температура, тотално безпотребно.

Ауто фан на Митсубиши работи до 2-ка ако разликата помеѓу наместената и моменталната температура е до 2 степени.

Моментално не можам да ја најдам кореспонденцијата со ликот од Митсубиши Електрик, Нов Зеланд. Само тие беа љубезни да ми одговорат.

Исто така, ако сакате/ме поголем фан треба да употребуваме екстетен (Митсубиши) сензор. Го имам ама не ми e наместен.

3D iSee на топлење мери температура на подот а на ладење на ѕидовите (паралелно со интерниот сензор)
Паралелно со ова може да се користи за Abscence detection (се намалува за 2 степени кога нема никој) и или да те следи или да те одбегнува при дување.

Со исклучен iSee мери како и секоја друга клима.
Енерго системи имаат екстерен сензор за Митцу? И дали за сите модели е исти ?
MITSUBISHI ELECTRIC REMOTE SENSOR PAC-SE41TS - Airconditioning Online Се работи за овај сензор?

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Енерго системи имаат екстерен сензор за Митцу? И дали за сите модели е исти ?
Не. Јас го зедов од ebay.co.uk (преку пријател) за на крајот да откријам неколку работи кои нема да ти ги каже никој по форумиве и на нивните веб страни (а некаде го декларираат како OEM дел)

1. Сензорот доаѓа со еден куп адаптери (џекчиња) за приклучување на внатрешната електроника + 15m жица но го нема оној што ти треба а тоа е три пински конектор на кој се користат само две жици (крајните). Овој конектор на електрониката е означен со CN 111
  2. Има различна температурна крива од онаа на внатрешниот сензор. Не е драстична разлика но сепак е различна. Во превод значи дека ќе реагира поспоро (што и бараме, нели)
  3. Сите досега што го ставиле го сечат кабелот од внатрешниот сензор (заради џекот) и на тој начин го користат.

Вакви касапења не претпочитам а згора на се климата ми беше под гаранција па затоа досега не ми е наместен.
Идеална ситуација е да се набави оригиналната сонда и да се намести внатре во кутијата а внатрешната да си стои на место.

Значи, кај мене е вака. Што не значи дека на другите модели ќе биде исто

Внатре во кутијата
12.png

Вантре во електрониката (слободен џек со три пина)
12-1.png

А доаѓа со вакви терминали
12-2.png

Не ми е наместен чисто од моја негрижа. Сакав да можам да ги шалтам релативно лесно, затоа не се одлучив на сечење на оригиналната сонда.

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Не. Јас го зедов од ebay.co.uk (преку пријател) за на крајот да откријам неколку работи кои нема да ти ги каже никој по форумиве и на нивните веб страни (а некаде го декларираат како OEM дел)

1. Сензорот доаѓа со еден куп адаптери (џекчиња) за приклучување на внатрешната електроника + 15m жица но го нема оној што ти треба а тоа е три пински конектор на кој се користат само две жици (крајните). Овој конектор на електрониката е означен со CN 111
  2. Има различна температурна крива од онаа на внатрешниот сензор. Не е драстична разлика но сепак е различна. Во превод значи дека ќе реагира поспоро (што и бараме, нели)
  3. Сите досега што го ставиле го сечат кабелот од внатрешниот сензор (заради џекот) и на тој начин го користат.

Вакви касапења не претпочитам а згора на се климата ми беше под гаранција па затоа досега не ми е наместен.
Идеална ситуација е да се набави оригиналната сонда и да се намести внатре во кутијата а внатрешната да си стои на место.

Значи, кај мене е вака. Што не значи дека на другите модели ќе биде исто

Внатре во кутијата
Погледнете го атачментот 111953

Вантре во електрониката (слободен џек со три пина)
Погледнете го атачментот 111955

А доаѓа со вакви терминали
Погледнете го атачментот 111956

Не ми е наместен чисто од моја негрижа. Сакав да можам да ги шалтам релативно лесно, затоа не се одлучив на сечење на оригиналната сонда.
Значи да не се ебавам ич да го нарачувам, гледам не е ни баш ефтин.
Мислев едноставно, отвораш електроника, го вадиш внатрешниот сензор, го приклучуваш екстерниот, го ставаш во некој дел од собата каде сакаш да мери и то је то..
А вака уствари ако го сечиш го губиш оригиналниот и го приклучуваш екстерниот.. Тешка глупост од Мицу. А ова за идеална ситуација не те разбрав баш.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
А ова за идеална ситуација не те разбрав баш.
Сакав да кажам дека наместо да се сече оригиналниот кабел (заради џекот) полесно е да се набави сондата односно термисторот кој, btw, не е ништо лудо напредно и претставува PTC термистор (Positive Temperature Coefficient)

Екстерниот сензор веќе доаѓа со кабел долг 15 метри кој на едниот крај има додатоци а на другио е гола жица (на која се приклучува кутивчето со сензорот, како на сликата) Можев да се снајдам со женски конектори за во матична (од куќиште) но цело време го одложувам тоа од „непознати причини“

Екстерен сензор се мести во сценари кога климата не е во можност да мери на исправен начин. На пример во поткровје, низок плафон, премногу висок плафон итн.

jassum20

hello world
15 февруари 2014
130
59
Ме интересира ваше мислење помеѓу Мидеа, Грее, Беко, Тојотоми - сите се 5.5кв инвертер. Цената на сите е од 42-47к. Мидеата мислам има и вграден прочистувач и работела со 19к обртаи.
На што најмногу да внимавам, на брендот или други карактеристики?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.061
5.993
На Еуровент сертификатот, и резултатите од тестирањата.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ме интересира ваше мислење помеѓу Мидеа, Грее, Беко, Тојотоми - сите се 5.5кв инвертер. Цената на сите е од 42-47к. Мидеата мислам има и вграден прочистувач и работела со 19к обртаи.
На што најмногу да внимавам, на брендот или други карактеристики?
Битен е конкретниот модел да се виде дали има Еуровент и кои ми се карактеристиките

jassum20

hello world
15 февруари 2014
130
59

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Погледни ја и ова, по Еуровент има малку подобри карактеристики

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346

Обид број 2. Слезе и до 235 вати меѓутоа не го фатив тој момент и траеше само неколку секунди. Само да напоменам, 20 степени наместена и 2 фан брзина.

Charlie00

read-only
11 август 2020
23
15

Обид број 2. Слезе и до 235 вати меѓутоа не го фатив тој момент и траеше само неколку секунди. Само да напоменам, 20 степени

наместена и 2 фан брзина.

Мојата на 20 степена еднаш само ја видов со 190 вати али морав преку пола саат да луфтирам со орворена врата да се олади собата и смрзнав. Сеа на ова време уште потешко.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Мојата на 20 степена еднаш само ја видов со 190 вати али морав преку пола саат да луфтирам со орворена врата да се олади собата и смрзнав. Сеа на ова време уште потешко.
Се работи за спална иначе и работата е да се види колку може најниско да спушти HR35, ваквиот однос врати си го на кајгана.

Последна промена:

Charlie00

read-only
11 август 2020
23
15
Се работи за спална иначе и работата е да се види колку може најниско да спушти HR35, ваквиот однос врати си го на кајгана.

Ништо лошо не мислев каков однос, јас обично пишам еднаш месечно и не мерам толку детално.Ме интересира само крајна потрошувачка и да имам комфор.

Втора половина на март ја држам на 22 и после 18ч 23/24 и се мислам дали да ја вклучувам само навечер поссле 20ч ба пример.

Инаку еве и за март потрошувачка шораи еџ 13 ,дневна/ кујна 30кв во стан.

Ова зима топ.
Јан 2500
Февр 2300
Март 1800 ( тука ставив и соларно на кров)

Атачменти

• 6F23E09E-FE0C-4564-8BAD-7C969701D424.png
    6F23E09E-FE0C-4564-8BAD-7C969701D424.png
    122,3 KB · Прегледи: 38

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Ништо лошо не мислев каков однос, јас обично пишам еднаш месечно и не мерам толку детално.Ме интересира само крајна потрошувачка и да имам комфор.

Втора половина на март ја држам на 22 и после 18ч 23/24 и се мислам дали да ја вклучувам само навечер поссле 20ч ба пример.

Инаку еве и за март потрошувачка шораи еџ 13 ,дневна/ кујна 30кв во стан.

Ова зима топ.
Јан 2500
Февр 2300
Март 1800 ( тука ставив и соларно на кров)
Веќе неколку недели јас не ја уклучувам во спалната, неможам во топло да спијам, чисто да видиме колку може да спушти најниско на греење оваа клима.
Иначе со 2 парапетни греам 80 квадрати со 2 ходници и сите врати отворени зимава. Во дневната 24 степени постигнати( каде се и монтирани) а во спалната и во најладното беше 19 степени дури и кога не ја уклучував HR35.
Меѓутоа имав 2 повисоки сметки( делумно кривица и кај монтерите).

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Здраво на сите,

од пред некој месец сум на форумов и до сега ви ги следев мерењата, читав и наназад што се имате објавувано се со цел да ги видам вашите искуства и истите да ги споредам со мојот инвертер.

На 9ти март набавив мерач (nedis smartlife-wifi power monitor) и затоа само за 20 дена имам резултати ( од 10 до 29 март ).

Инвертерот е mitsubishi heavy industries SRK50ZS-W / SRC50ZS-W. Како што забележав за овие клими не видов пост со мерења на потрошувачка.
Станува збор за стан,нова градба со 10cm изолација, на прв спрат ( под мене има маркет, над мене празен стан ), со два надворешни ѕида ( едната страна према север, другата према запад ). Локација во Штип во близина на река ( поради реката многу често има магла ).

Климата е позиционирана во дневната соба (обележано со црвено) над вратата за тераса. Положбата не и е идеална бидејќи е во самиот агол од дневниот простор, така е проектирано и немав друг избор. Затоа постојано е насочена да дува на десно и со подвижна перка за да секаде ја распоредува топлината. Вратата према ходникот е отворена за да оди топлина према спалната соба. На прикачената слика има детално за да биде повеќе јасно. Дневен простор со кујна 32м2 + ходник 8м2 и спална 13м2 = 53м2.

Климата има неделен програм и затоа беше подесена од 14 часот па се до одење на спиење да дува на 26C со 3 или 4 брзина зависно колку е ладно надвор ( инаку од брзини има аuto, 1 ultra low, 2 low, 3 medium и 4 high брзина ). Ноќеска и додека сум на работа е подесена на 2 брзина (која според упатството е economy ) и 24 C. Ради положбата на внатрешната единица, самиот простор и агол за да топлината стигнува и до спална ми треба посилно дување и затоа со ауто опцијата немам некоја корист.
Денски додека сме дома во дневниот простор температурата е 23/24C ( мерач на температура поставен на 5 метри од климата ) додека во спалната е 20 степени ( во најладниот период кога во Штип се спушти до -12 беше 19C ). Пред спиење во спалната соба 1 до 2 часа се пушта и мала греалка за догревање.

Надворешната единица е поставена на терасата каде ми е и поставен термометар кој меморира мин и макс температура. Ова ми е прво зимо во станов и со инвертер, за сега сум задоволен, климата си работи тивко.

Во прикачени ќе видите слика од excel табела каде има подетални потрошувачки зависно од надворешната температура, како и screen print од апликацијата поврзана со мерачот. Апликацијата на nedis smartlife прикажува малку, но пред некој ден открив нова tuya app која е подетална, со графикони како и опција за пресметување трошоци во висока и ниска тарифа. Како што видов на интернет tuya може и да се поврзе со home ass. така да тоа ми е следна задача да инсталирам и поврзам за да можам подетално да видам како се однесува климата додека не следам на мерачот.
Од тоа што приметив кога ќе се стабилизира и постигне температура спушта под 300w. Последната слика е момент кој го сликав на надворешна 6 степени, подесена на 24 степени и фан брзина 2 ( current power 287 W ). Најниско спуштена со сега што имам приметено е 278 W.

За дефростите обично траат 3 до 5 минути, најчесто се превентивни кога ќе подесам на повисока температура и со посилен фан. Најдолг дефрост што имам измерено е од 11 минути во декември и густа магла.

Атачменти

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    674,2 KB · Прегледи: 73
  • klklkl.jpg
    klklkl.jpg
    628,1 KB · Прегледи: 73
  • scrrr.jpg
    scrrr.jpg
    223,1 KB · Прегледи: 72
  • 20220327_235418.jpg
    14 MB · Прегледи: 32
Последна промена:

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
@8357boki може да споделиш линк од каде го купи мерачот.
Повели.

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Повели.

Фала.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно