Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

18 август 2019
1.219
1.193
Уште незнам зошто Грее не може да извади голем COP на 300W при 15 степени надворешна како Mitsu, I blame it on the compressor.
Може ли Грее воопшто да спушти на 300W? Најчесто нивните инвертери не спуштаат под 500W.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Може ли Грее воопшто да спушти на 300W? Најчесто нивните инвертери не спуштаат под 500W.
Само Hansol, модел од 2018. Ама нема многу ефект, пошто COPот е мал.
Мислењето е автоматски споено:

Не сум сигурен дека крева, кога е на ауто Мицуво работи со ептен слаб издув, како да си ја пуштил на 1 фан, а @GGTT1 има исто HR25 која има ист издув на 1 фан и може да потврди дека е премногу слаб.
Еве денес ако стигнам ќе пробам секако ќе е над 12 степени температурата па ќе снимам.

Прочитај убаво, Митсу на макс фен крева потрошувачка, не спомнав ауто.

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Пробав еднаш така ама на ауто има многу мал издув и почесто гасеше. Можеби ради слабиот издув трупа топол воздух горе и почесто гасне. Ајде ќе пробам уште еднаш деновиве.

А и нели викаше некој тука на форумов дека на повисок fan троши помалце?
Ако гасе на ауто-фан... крени и малку повисока барана температура и остави отворена врата кон ходник за да не ти ја загрева собата брзо.
Пример стави ја на барана 24С со ауто-фан.
Со мал издув при ауто-фан би требало да спушти потрошна на минимум.... бар LN така прави.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Ако гасе на ауто-фан... крени и малку повисока барана температура и остави отворена врата кон ходник за да не ти ја загрева собата брзо.
Пример стави ја на барана 24С со ауто-фан.
Со мал издув при ауто-фан би требало да спушти потрошна на минимум.... бар LN така прави.
Отворена е нон стоп вратата према ходник и големо WC( вкупно некои си 22 квадрати), иначе спалната е едвај 12 квадрати, 3.5кв ќе гаси нон стоп. Ќе пробам ете баш денес па ќе пратам.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
@DelphiUser да беше сеа на жолтиот форум одма напад добиваш под коленица за како смееш ти кажеш гри имал мал коп , и гарант неточно е дека спушта под 300 , под 150 со издув 42ц нивниот компресор со rare earth metal е иновација подобра од ракетиве на Маск. :D jk

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Само Hansol, модел од 2018. Ама нема многу ефект, пошто COPот е мал.

Прочитај убаво, Митсу на макс фен крева потрошувачка, не спомнав ауто.
Не ме читаш ти. Пробав на ауто еднаш и не спушташе под 290вати и почесто гасеше него кога е на фиксен фан, сетирана беше на 22 а едвај до 20 постигната стигниваше на ауто.Ете денес ќе снимам па ќе видиме.

Edit. Ја пуштив преки Melcloudot па кога ќе се вратам од работа ќе видам.

Атачменти

• Screenshot_20220331-104021_MELCloud.jpg
    Screenshot_20220331-104021_MELCloud.jpg
    557,5 KB · Прегледи: 26
Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.234
FH50 најниско што спуштила е 450W со константно дување од 10-ина минути.

На +12, +14 (како денес) почнува со 620 и намалува на 480/520 и гасне. Ова со наместеми 24 степени и двојка фан.

Виваксите, наместени на 23 со фан 2, опнуваат до 600W и гаснат (10 минути пауза)
Собата е мала (детска) но немаат никаква рафинираност во работата.

Митсубишито почнува со мала снага и завршува со мала снага. Паузите се 3 минути.

Генерално ниските снаги се 250,350 и 550W за 2,5/3,5/5,5-ка.

На ладно време се познаваат јунаците.

Гранична надворешна температура при топлење е 24 степени. Многу лошо за компресорот. Гаснете ги

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Не сум сигурен дека крева, кога е на ауто Мицуво работи со ептен слаб издув, како да си ја пуштил на 1 фан, а @GGTT1 има исто HR25 која има ист издув на 1 фан и може да потврди дека е премногу слаб.
Еве денес ако стигнам ќе пробам секако ќе е над 12 степени температурата па ќе снимам.
Да Аутото работи на 1ва .од тоа што накратко го видов. За на ладење би требало да работаат сите брзини. Греење на 2ра 3та зависи од просторијата.Кај мене доволна е 2ра брзина за 12м2 со изолација.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Кај мене значи LN поставена на 24С оджува 23Ц и воопшто не гасне... тоа што немам изолација сигурно делува... ама и самиот уред има низок минимум на греење.
На ауто фан е поставена ама според звукот кој го слушам дефинитивно работи со 3та брзина односно со 426m3/h проток.
И кај мене е со разотворени врати кон салон и спална со вкупни 44м2 па во дневна одржува 23С а во спална околу 20С.

Streamable Video

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346

Еве зошто не аутофан, едвај се осеќа издувот а и на сликава се гледа подоле дека температурата во собата на климата дава дека е 24.5 а уствари е 20.3 степени, погледни и на усус колку температура дава. Климата е уклучена да работи на ауто сабајлево во 10:30 и отворени се вратите према ходникот и купатилото.
@zlatko_ti412 @DelphiUser

Ставено на температура од 22 степени и фан 2, прво се исклучи климата некои си 3-4 минути и повторно се вклучи со ниска модулација, погледај само дека и температурата на усис е намалена. По мене аутофан е бескорисно да се користи на оваа клима, премногу слаб издув има и веројатно трупа топол воздух околу неа и го лаже сензорот дека има постигнато температура.
Иначе на парапетните кај мене на ауто исто ги работат сите брзини, зимата кога преку ден беше топло си работеа на 1-2 фан а навечер кога ќе подзаладеше самата клима го зголемуваше протокот на воздух за да постигне барана температура. Screenshot_20220331-145931_MELCloud.jpg

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548

Еве зошто не аутофан, едвај се осеќа издувот а и на сликава се гледа подоле дека температурата во собата на климата дава дека е 24.5 а уствари е 20.3 степени, погледни и на усус колку температура дава. Климата е уклучена да работи на ауто сабајлево во 10:30 и отворени се вратите према ходникот и купатилото.
@zlatko_ti412 @DelphiUser

Ставено на температура од 22 степени и фан 2, прво се исклучи климата некои си 3-4 минути и повторно се вклучи со ниска модулација, погледај само дека и температурата на усис е намалена. По мене аутофан е бескорисно да се користи на оваа клима, премногу слаб издув има и веројатно трупа топол воздух околу неа и го лаже сензорот дека има постигнато температура.
Иначе на парапетните кај мене на ауто исто ги работат сите брзини, зимата кога преку ден беше топло си работеа на 1-2 фан а навечер кога ќе подзаладеше самата клима го зголемуваше протокот на воздух за да постигне барана температура.Погледнете го атачментот 111886

Штом така кај LN моделов изгледа удел има iSee сензорот.... на ауто фан е преку ден ама не спуштила испод 3ка фан брзина деновиве.
И кај мене во MELCloud вика RoomTemperature 25 а ми е поставена на 24.... ама изгледа iSee сензорот не и дава да спушти фан брзина или пак да изгасне.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Штом така кај LN моделов изгледа удел има iSee сензорот.... на ауто фан е преку ден ама не спуштила испод 3ка фан брзина деновиве.
И кај мене во MELCloud вика RoomTemperature 25 а ми е поставена на 24.... ама изгледа iSee сензорот не и дава да спушти фан брзина или пак да изгасне.
Ја контролирав климава преку Melcloudot и кога се вратив дома ја изгаснав преку далинското од неа и сеа нема сигнал wi fi и нејќе да работи преку него, стои како замрзнато.. Пробав и да ја искчучам преку штекер и reset направив на wi fi-to преку апликација и пак нејќе, што може да биде проблемот?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Виваксите, наместени на 23 со фан 2, опнуваат до 600W и гаснат (10 минути пауза)
Шумен ли ти е моторот на вентилаторот после толку години користење?
Има ли опција да се најде кај нас заменски мотор за Вивакс или да се фокусирам накај Бугарија?
Цело време сум на фан 2 и зимата кога оди под нулата навечер, редовно оставам на фан 3, затоа прашувам до кај е кај тебе шумот?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
20220331_180022(0).jpg
Средив со Melcloudot го извадив и модулот надвор од климата, пишува во упатството да не се става внатре.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.234
Шумен ли ти е моторот на вентилаторот после толку години користење?
Има ли опција да се најде кај нас заменски мотор за Вивакс или да се фокусирам накај Бугарија?
Цело време сум на фан 2 и зимата кога оди под нулата навечер, редовно оставам на фан 3, затоа прашувам до кај е кај тебе шумот?
Еднаш ко сменија во гарантен рок и еве сега после две години повторно свири (потивко од првиот пат)
Битно не е тивок.

Јас ќе му менувам лагери само чекам да дојде лето

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Не верувам дека е до iSee сензорот бидејќи на парапетните нема таков сензор а си работат на ауто во сите брзини.
Мислам дека е до слабиот издув на fan 1 кој е само 198 m3/h, кај тебе на LN веројатно silent e повисок:LOL:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.234
Не верувам дека е до iSee сензорот бидејќи на парапетните нема таков сензор а си работат на ауто во сите брзини.
Мислам дека е до слабиот издув на fan 1 кој е само 198 m3/h, кај тебе на LN веројатно silent e повисок:LOL:
Ауто фан на Митсубиши работи до 2-ка ако разликата помеѓу наместената и моменталната температура е до 2 степени.

Моментално не можам да ја најдам кореспонденцијата со ликот од Митсубиши Електрик, Нов Зеланд. Само тие беа љубезни да ми одговорат.

Исто така, ако сакате/ме поголем фан треба да употребуваме екстетен (Митсубиши) сензор. Го имам ама не ми e наместен.

3D iSee на топлење мери температура на подот а на ладење на ѕидовите (паралелно со интерниот сензор)
Паралелно со ова може да се користи за Abscence detection (се намалува за 2 степени кога нема никој) и или да те следи или да те одбегнува при дување.

Со исклучен iSee мери како и секоја друга клима.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Значи овде игра улога и просторот каде е сместена климата. Кај мене е во 12 квадрати така да ауто не доаѓа во предвид.

FH50 најниско што спуштила е 450W со константно дување од 10-ина минути.

На +12, +14 (како денес) почнува со 620 и намалува на 480/520 и гасне. Ова со наместеми 24 степени и двојка фан.

Собата е мала (детска) но немаат никаква рафинираност во работата.

Митсубишито почнува со мала снага и завршува со мала снага. Паузите се 3 минути.

Генерално ниските снаги се 250,350 и 550W за 2,5/3,5/5,5-ка.

На ладно време се познаваат јунаците.

Гранична надворешна температура при топлење е 24 степени. Многу лошо за компресорот. Гаснете ги
A зошто FH не спушта пониско? Имаше некој овде напиша дека АP50 спушта и до 200 вати... И кај мене парапетните не спуштаат многу ниско( претпоставувам, по сметки за струја), али ми стигна Shely 1pm па ќе мерам.. Иначе надворешната кај мене е 23000 Btu..

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Парапетните се друга приказна.... ниско се монирани и мерат температура на 1 метар од подот.... високоѕидните мерат горе.
Издув на најниска брзина....198m3/h кај HR со 258m3/h кај LN.

A зошто FH не спушта пониско? Имаше некој овде напиша дека АP50 спушта и до 200 вати... И кај мене парапетните не спуштаат многу ниско( претпоставувам, по сметки за струја), али ми стигна Shely 1pm па ќе мерам.. Иначе надворешната кај мене е 23000 Btu..
FH е на R410 гас и со поголем компресор (FH50 14cm3).
Новите модели со R32 носат помали компресори (AP50 13cm3) и можат доста пониско да модулираат.

Кај тебе надворешната ако е 23000btu сигурно носи од уште поголемите (17cm3 или 22cm3) компресор

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Дечки како мерите потрошувачка ако климата нема вифи модул , знам дека може со мерач ама како гледате потрошувачка преку телефон и сл ?
Имам прочитано низ темиве дека секоја бакарна цевка да е посебно изолирана на што се мисли ова може некоја слика да стави некој ако е вака кај него , јас како што знам секоја цевка си има изолација и на крај двете ги мотаат со една бела трака од почеток до крај.

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Hr25 има и понизок минимум од190вати во втора од hr35 ама и наведено е дека има 0.7кв мин наспроти 0.9кв кај hr35
Screenshot_20220331-233719_Chrome.jpg

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Парапетните се друга приказна.... ниско се монирани и мерат температура на 1 метар од подот.... високоѕидните мерат горе.
Издув на најниска брзина....198m3/h кај HR со 258m3/h кај LN.

FH е на R410 гас и со поголем компресор (FH50 14cm3).
Новите модели со R32 носат помали компресори (AP50 13cm3) и можат доста пониско да модулираат.

Кај тебе надворешната ако е 23000btu сигурно носи од уште поголемите (17cm3 или 22cm3) компресор
MXZ-3F68VF ова е надворешната единица на парапетните.. Баш сакав да те прашам, ми кажа еднаш дека компресорот во оваа единица е истиот што го има во LN60.. арно ама јас никаде не можам да најдам каков компресор носи LN60, и со која зафатнина е компресоров на мојава надворешна единица?

Дечки како мерите потрошувачка ако климата нема вифи модул , знам дека може со мерач ама како гледате потрошувачка преку телефон и сл ?
Имам прочитано низ темиве дека секоја бакарна цевка да е посебно изолирана на што се мисли ова може некоја слика да стави некој ако е вака кај него , јас како што знам секоја цевка си има изолација и на крај двете ги мотаат со една бела трака од почеток до крај.
Shely 1pm ми стигна пред некој ден па кога ќе го поврзам ќе пратам некоја слика.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
MXZ-3F68VF ова е надворешната единица на парапетните.. Баш сакав да те прашам, ми кажа еднаш дека компресорот во оваа единица е истиот што го има во LN60.. арно ама јас никаде не можам да најдам каков компресор носи LN60, и со која зафатнина е компресоров на мојава надворешна единица?
SVB172FCKM1T е моделот на компресорот.... 17cm3.

FH е на R410 гас и со поголем компресор (FH50 14cm3)
Сум утнал погоре за компресорот на FH50... и таа носи 17cm3 компресор (SNB172FEKMT) од постарите на R410.
FH 25ката и 35ката биле со 14cm3.

Атачменти

• SVB172FCKM1T.png
    SVB172FCKM1T.png
    223,9 KB · Прегледи: 25
  • MXZ-3F68VF.png
    MXZ-3F68VF.png
    128,3 KB · Прегледи: 25
Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
SVB172FCKM1T е моделот на компресорот.... 17cm3.

Сум утнал погоре за компресорот на FH50... и таа носи 17cm3 компресор (SNB172FEKMT) од постарите на R410.
FH 25ката и 35ката биле со 14cm3.
И LN60 носи SVB172FCKM1T? На нет не можам нигде да најдам кој модел на компресор носат LN серијата на Мицу..

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно