Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

gargantua

read-only
1 јуни 2019
17
11
Дали климава (Toshiba Shorai) со 70м^2 препорачана површина навистина може да се користи за греење/ладење на цел стан од 65-70м^2?

Trilogy

read-only
8 март 2021
12
3
Дали климава (Toshiba Shorai) со 70м^2 препорачана површина навистина може да се користи за греење/ладење на цел стан од 65-70м^2?
Ako e stan i ako nema nadvoresni ladni zidovi ako pod stanot ima drug topol stan valjda bi greelo 60m2, poubavo bi bilo dve pomali klimi za podobra distribucija na toplinata

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Пааа, одговорот тука зависи од поќе фактори.
Дали и колку добро станот е термички изолиран?
Ако не е, нема шанси.
Друго, стан со 70тина квадрати има неколку простории, па тешко ќе успејш насекаде да спроведиш топлина од само еден инвертер.
Ако е салон, отворен, само една просторија, и притоа има добра изолација, тогаш овај инвертер ќе стопли...
Значи, да заклучиме: за стан од 70тина квадрати (па и за 65), сигурно ќе ти требаат 2 единици, двете помали од оваа 18кава.

Едит: глем во меѓувреме и трилоџи ти пишал нешто слично.

Испратено од телефоно.

VkriLAB

read-only
18 август 2011
8
0
Приоритет треба да ти бидат прозорците. Штом едната е поладна од другата претпоставувам дека не се споредливи прозорците. Имено тоа мора да се среди за било кое греење. И секако таванот, ако нема над тебе спрат.

Опција 1:
Да ги задихтуваш прозорите и вратите со силикон. И дополнително да ставиш некои заптивни сунѓери и гуми. Најефтино, може да е добро, ама огромна е шансата да не е - бидејќи зависи од спретноста на човекот.
Опција 2:
Да смениш прозорци со 3 заптивни гуми најмалку. Пожелно и 3 стакла, ама најважно е 3+ заптивни гуми. Ова е поскапо но добро решение.

Откога ќе се реши горниов проблем, тогаш ќе може да се пристапи кон кровот и патосот. Дали над тебе има стан?
Да - супер.
Не - тогаш мора изолација на таванот.

Откога ќе се реши тоа, тогаш ќе може да се види подот. Дали има стан одоздола?
Да - супер.
Има - гаража, мора да се изолира кровот на гаражата.
Земја е одоздола - супер.

Откога ќе се реши тоа, тогаш се бира греење.
Да да, јасно е сето тоа околу прозорците. Но сега муабетот ми е за избор на клима т.е. дали една квалитетна јапонска за П1 32м2 (препорачајте која) или 2 кинески (една за П1 32м2 и плус уште една поефтина за П2 14м2).
Инаку, и над мене и под мене има станови, но не се греат тие соби преку зима.

...да не ја тупам многу. Дали да земам Toshiba Shorai за тие 32м2 (или некој сличен модел на неа) или две Midea/Haier за 32+14м2 (дека читав наназад и двете биле подобра варијанта од Gree)?

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
Тукушто пуштив апликација, број 383. Наводно годинава ќе имало помал број субвенции, околу 1700, па кој сака нека побрза.

како иде постапката ако може на кратко, имам стар шпорет, за кај мојте сакам да земам.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
како иде постапката ако може на кратко, имам стар шпорет, за кај мојте сакам да земам.

Види ги чекорите на страната и симни го јавниот повик.

Таму се опишани условите и документите. Ако понатаму нешто те интересира, пиши ми.

Robert23

read-only
18 декември 2020
27
21
Дечки, за субвенциите знае ли некој што ако немаш во моментот ќумбе? Да се бара на старо или може ново да се купи па да им се предаде?

Користевме до пред некоја година ама ја дале печката моите.
Во Чаир минатата година предаваа и ќумбиња за правење на зимница така Земи и ти едно такво и слободно носи го Ако можат тие зошто да не можеш и ти

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249

Види ги чекорите на страната и симни го јавниот повик.

Таму се опишани условите и документите. Ако понатаму нешто те интересира, пиши ми.
За станови што немаат никаква можност за поврзување на централно греење, годинава изгледа неможе да аплицираат за инвертер.
Лани имаше таква можност

Испратено од SM-G960F преку IT.mk форум апликација

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Да да, јасно е сето тоа околу прозорците. Но сега муабетот ми е за избор на клима т.е. дали една квалитетна јапонска за П1 32м2 (препорачајте која) или 2 кинески (една за П1 32м2 и плус уште една поефтина за П2 14м2).
Инаку, и над мене и под мене има станови, но не се греат тие соби преку зима.

...да не ја тупам многу. Дали да земам Toshiba Shorai за тие 32м2 (или некој сличен модел на неа) или две Midea/Haier за 32+14м2 (дека читав наназад и двете биле подобра варијанта од Gree)?
Тошиба шораи ејџ јас би зел, ако сакаш подобра филтрација и јонизатор шораи премиум, и нормално подобро е со две клими ама у никој случај GREE.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Mislam deka treba da dobies potvrda od toplifikacija deka nema moznost za parno tamu, procitaj go ubavo tekstot za subvencii pisuva se tamu
Прочитан е текстот, ама нигде не пишува како лани што пишуваше !!! Значи годинава изгледа само тие дома што имаат оџак т.е се греат на дрва и нормално со потврда дека нема можност за парно.

Trilogy

read-only
8 март 2021
12
3
Прочитан е текстот, ама нигде не пишува како лани што пишуваше !!! Значи годинава изгледа само тие дома што имаат оџак т.е се греат на дрва и нормално со потврда дека нема можност за парно.

Javi im se vo grad skopje za konsultacija dali mozes da zemes, sigurno ke te posovetuvaat nesto, imase tamu nekoj kontakt

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Каде живееш?
Точно, лани се даваше потврда само ако нема приклучок за зграда, сега е наложено да се гледа и оддалеченост од приклучна шахта.

Испратено од Pixel 3 XL преку IT.mk форум апликација

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Каде живееш?
Точно, лани се даваше потврда само ако нема приклучок за зграда, сега е наложено да се гледа и оддалеченост од приклучна шахта.

Не е лично за мене, иначе се работи за стан во Хиподром 2, новите згради кај што абер нема од централно парно.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Хиподром не е под надлежност на БЕГ, ќе треба да се види со Елем Енергетика, оние имаат лиценца за таму. А сте поднеле ли? Не ви даваат?
Не е лично за мене, иначе се работи за стан во Хиподром 2, новите згради кај што абер нема од централно парно.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Да се пофалам и Јас....тошиба 16 shorai edge
Ми се допаѓа монтажата доле, ама кај мене тоа е паркинг, ако така ја монтирам жена ми ќа ја искрши и климата и колата! :cautious:

Тој „ОГ“ штекерот не можеш на ѕид да го зашрафиш да не е врз климата?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно