Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Не

Haier од страна на кинез. Или Midea.
Под услов да имаат Eurovent.

Само, и јас би те советувал да не го гаснеш парното. Или барем не веднаш.

На пример ова?

Морам да земам јака клима пред се за лето пукам дома, за греење не се секирај имам и панелки инсталирано во секоја соба.

Robert23

read-only
18 декември 2020
27
21
"Грее е број еден во светот" тоа само во Македонија кажано и препорачано од Грее продавач.

Што значи тоа? За Грее продавач број еден во светот е Грее.

Испратено од HRY-LX1 преку IT.mk форум апликација
Број еден за лаги и манипулации,за лажни вредности и гон интегритет и кредибилитет како бренд
Мислењето е автоматски споено:

Може да се поврже, ама сепак ќе треба некој да направи увид пред да се решиш.

Грее има Еуровент за топлински пумпи воздух-вода, централна климатизација т.е. ВРФ/Чилери.
Климите, сплит системи, имаат за еден дел само.
Причината зошто немаат за целиот асортиман на сплит клима уреди е затоа што имаат голем број на модели и реално немаат потреба, затоа што се доказани на тоа поле како број 1 во светот.
А другите немаат ли голем број на клими

Arkturus

hello world
17 јануари 2013
369
279
Кас ја мислава таа првата што си ја пишал, со Б што е, за таа мислев послаба и поефтина дека е. За овие незнам точно што е разликата. Кај ги нудат? Ицс или?
FTXB35C - 37900 - klimi.mk/timcomputers
FTXF35A - 45500 - klimi.mk/timcomputers
FTXF35C - 45500 - pakson.mk

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Ќе замолам за помош за он офф клима (25 години стара), дали е состојбата со мразот ок?

Првите две фотки се од пред два дена кога застуде, ноќе почна да тропа и ја изгасив (ма фати страв да не се заледат перките) и целата беше заледена додека сабајлето кога потстопли времето ја уклучив и работи нормално но сеуште е половина заледена (последните две слики).

Нормално е да има ваков мраз или е тоа некој знак дека нешто не е во ред со климата? Пред две години викнав сервис за контрола проверуваа фреон рекоа е ок но не памтам дали додавале или ја оставиле во првобитна состојба.

Цевката за одвод дали е можно да смрзне?

1616512583751s.jpg 1616512583749s.jpg 1616512583747s.jpg 1616512583744s.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Цевката за одвод дали е можно да смрзне?
Не да е можно туку тоа замрзнало и затоа онака се начукала со мраз. За во иднина да знаеш да го вадиш пред сезона па обесувај било што или на тоа место стави гибливо од одвод или пластична цевка за одвод со најмал фи. Битно да не е она црево.

Ако ти е на тераса можеш да ја одмрзнеш со млака вода и пумпица.

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Не да е можно туку тоа замрзнало и затоа онака се начукала со мраз. За во иднина да знаеш да го вадиш пред сезона па обесувај било што или на тоа место стави гибливо од одвод или пластична цевка за одвод со најмал фи. Битно да не е она црево.

Ако ти е на тераса можеш да ја одмрзнеш со млака вода и пумпица.

На тераса е, ако добро те разбрав најдобро одма да го тргнам цревото?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
На тераса е, ако добро те разбрав најдобро одма да го тргнам цревото?
Да. И качи се на нешто и види дали мразот е стигнат горе до перката. Ако не е тогаш продолжи да ја работиш, нема да стигне до неа.
За да стигне до неа треба бочно да се затни па да нема каде и да се трупа нагоре.

Значи, извади го цревото и пумпицата в раце и ослободи го мразот. Можеш и со жешка вода (рака едвај да трпи а тоа е cca. 55-60 степени)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Кратко околу муабетот со задоволни корисници на Гри.
Анекдотално, до сега имам купено 5 Gree клими за различни соби/станови, 2 со маани после месец дена работа. И двете ме извисија кога ми требаа па требаше да вријам во лето со едната, а со другата да се мрзнат моите месец и пол дури сменија компресори ср*ња.

Шестата клима (и натаму) ќе е Мидеа или Вивакс.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Шестата клима (и натаму) ќе е Мидеа или Вивакс.
Шеста клима да ти биде јапонска ако ти дозволуваат финансиите.

Ако не тогаш кинеска со дебел Еуровент и моделот да се совпадне до точка и запирка со оној на Еуровент затоа што нашуве ѓубриња прават мајмунлаци и со тоа.

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Да. И качи се на нешто и види дали мразот е стигнат горе до перката. Ако не е тогаш продолжи да ја работиш, нема да стигне до неа.
За да стигне до неа треба бочно да се затни па да нема каде и да се трупа нагоре.

Значи, извади го цревото и пумпицата в раце и ослободи го мразот. Можеш и со жешка вода (рака едвај да трпи а тоа е cca. 55-60 степени)

Многу фала за објаснувањето, уште вечер го тргам!

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Што би препорачале за 33 кв дневна со кујна, едната страна прозорец кој гледа накај “дупката“ во зградата а другата е на североисток. Се работи за стан на 5ти спрат со пвц. 5 години користиме 3.5ка Панасоник (RE-12QKE), но за следната зима сакам да земам 5.5ка. Сегашнава ја држиме на 22-23 степени и мене ми е ок, повеќе и не може да крене, но женава сака малку потопло, башка и со мало дете сме, а дај боже во иднина можда ќе дојде и второ :giggle: .
Панасоников сакам да го преместам в спална за и таму да сум обезбеден, инаку сега по потреба таму пуштаме панел.
Таваните се многу високи, 2.75, и мислам дека 5.5ка подобро би се справила со тој волумен на воздух.

Кои модели/марки да ги гледам? И кои се најважните точки од спецификациите? Од оваа гледна точка, буџет околу 700 еур +/- 50 еур, здравје до септ-окт, можда ќе може да се додаде уште 100-ина евра.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Што би препорачале за 33 кв дневна со кујна, едната страна прозорец кој гледа накај “дупката“ во зградата а другата е на североисток. Се работи за стан на 5ти спрат со пвц. 5 години користиме 3.5ка Панасоник (RE-12QKE), но за следната зима сакам да земам 5.5ка. Сегашнава ја држиме на 22-23 степени и мене ми е ок, повеќе и не може да крене, но женава сака малку потопло, башка и со мало дете сме, а дај боже во иднина можда ќе дојде и второ :giggle: .
Панасоников сакам да го преместам в спална за и таму да сум обезбеден, инаку сега по потреба таму пуштаме панел.
Таваните се многу високи, 2.75, и мислам дека 5.5ка подобро би се справила со тој волумен на воздух.

Кои модели/марки да ги гледам? И кои се најважните точки од спецификациите? Од оваа гледна точка, буџет околу 700 еур +/- 50 еур, здравје до септ-окт, можда ќе може да се додаде уште 100-ина евра.
Јапанац од 3.5 Kw би ти вршел работа без проблем за 33 м2 и на таа висина на плафон. Панасоникот од спална ќе помага и немаш потреба од поголема.Не се замарај само со кинези ако сакаш мирна глава.

Испратено од SM-G960F преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Јапанац од 3.5 Kw би ти вршел работа без проблем за 33 м2 и на таа висина на плафон. Панасоникот од спална ќе помага и немаш потреба од поголема.Не се замарај само со кинези ако сакаш мирна глава.

Па еве малезиски јапанац се мачи малце :ROFLMAO: А тоа дека од спалната ќе има припомош, нема врска. Распоредот е таков да во прашање се 2 врати, и прилично ладен ходник.

1616578455250.png
Климата моментално се наоѓа над вратата обележана со црвено.
Во испрекинатите линии е соседниот стан. Оваа дупката во зградата има големо влијание затоа што практично низ влезната врата влегува ладен воздух и низ големиот ходник влијае низ цел стан. Кај нас уствари најладна соба секогаш е купатилото.

Атачменти

• 1616578082925.png
    1616578082925.png
    40,3 KB · Прегледи: 22
  • 1616578282550.png
    1616578282550.png
    44,5 KB · Прегледи: 23

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Па еве малезиски јапанац се мачи малце А тоа дека од спалната ќе има припомош, нема врска. Распоредот е таков да во прашање се 2 врати, и прилично ладен ходник.

Погледнете го атачментот 98977
Климата моментално се наоѓа над вратата обележана со црвено.
Во испрекинатите линии е соседниот стан. Оваа дупката во зградата има големо влијание затоа што практично низ влезната врата влегува ладен воздух и низ големиот ходник влијае низ цел стан. Кај нас уствари најладна соба секогаш е купатилото.
Другар ако мислиш да го грееш со клими овој простор ќе мора некоја врата да ти биде нон стоп отворена, а за да имаш комодитет и да ти е подеднакво топло во сите соби вклучително и купатилото ќе си стаиш парно или евентуално подно греење.Вака и да стаиш трета клима во ходникот ке ти биде само предимензионирана и пак ако не е отворена вратата од купатилото ке ти биде камен.
Според мене сосема доволни се две 3.5 Kw за станов , ама со отворена врата нон стоп од спалната за да го догрева ходникот и купатилото од време на време,неможе да се грееш со клима а вратите да ти бидат затворени како со парно.

Ако случајно сакаш климава што ја имаш да ти се преправи во топлинска пумпа (воздух вода) и да си стаиш радијатори или подно пиши во пп.

Последна промена:

Dwentropic

read-only
15 март 2021
4
3

Целосно те поддржувам во ова мислење, само Јапанац. Нов сум на форумов и веројатно многу ќе ме рачунаат за не-релевантен ама јас на крајот на февруари се откачив од бег и од 1ви месецов грејам дневна+кујна просторија од 35м2 со константни 24степени со toshiba shorai 3.5кв без никаков проблем.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Другар ако мислиш да го грееш со клими овој простор ќе мора некоја врата да ти биде нон стоп отворена, а за да имаш комодитет и да ти е подеднакво топло во сите соби вклучително и купатилото ќе си стаиш парно или евентуално подно греење.Вака и да стаиш трета клима во ходникот ке ти биде само предимензионирана и пак ако не е отворена вратата од купатилото ке ти биде камен.
Според мене сосема доволни се две 3.5 Kw за станов , ама со отворена врата нон стоп од спалната за да го догрева ходникот и купатилото од време на време,неможе да се грееш со клима а вратите да ти бидат затворени како со парно.

Ако случајно сакаш климава што ја имаш да ти се преправи во топлинска пумпа (воздух вода) и да си стаиш радијатори или подно пиши во пп.

Примарно добро затоплување ми треба за дневниот простор. Спалната е сосема споредна работа и таму климата ќе се пушта по потреба. Мислам дека ако отворам врати, ќе биде уште поладно. Затоа целам на 5.5ка за во дневниот простор.

Целосно те поддржувам во ова мислење, само Јапанац. Нов сум на форумов и веројатно многу ќе ме рачунаат за не-релевантен ама јас на крајот на февруари се откачив од бег и од 1ви месецов грејам дневна+кујна просторија од 35м2 со константни 24степени со toshiba shorai 3.5кв без никаков проблем.
Која од овие? Гледам има неколку Shorai модели.

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Примарно добро затоплување ми треба за дневниот простор. Спалната е сосема споредна работа и таму климата ќе се пушта по потреба. Мислам дека ако отворам врати, ќе биде уште поладно. Затоа целам на 5.5ка за во дневниот простор.

Ako odis so Toshiba ,togas samo Shorai 16,taa e dobra i ke te skuva vo toj prostor,ama sega za sega e 950 evra,a ima i dobra modulacija.

Chovek1

read-only
19 октомври 2019
5
0
Потребни ми се две 5,5 или една 5,5 и една 3,5 kw, можеби понатаму уште една 3,5 kw, па Мислење за Haier Tundra Green 5,5 kw и 3,5 kw? Или многу подобро е да се инвестира и купи јапонец? Сепак разликата во цена е повеќе од 60 % .

Здраво...ми треба мислење за овој модел на Midea-MDV...прилично скап за 3.5 ама пишува max.7kw???Погледнете го атачментот 98491
И мене ме интересира, има некој искуство?Нема никакво инфо дури и на google.com

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Потребни ми се две 5,5 или една 5,5 и една 3,5 kw, можеби понатаму уште една 3,5 kw, па Мислење за Haier Tundra Green 5,5 kw и 3,5 kw? Или многу подобро е да се инвестира и купи јапонец? Сепак разликата во цена е повеќе од 60 % .

И мене ме интересира, има некој искуство?Нема никакво инфо дури и на google.com
Pa normalno deka nema,pred se ja nemaat dostaveno kompletnata sifra -oznaka,pa da se proveri na Eurovent.Mideja ima modili i na eurovent ama fali kompletna oznaka,vaka lov vo matno.
Od oko gledano kako da e Midea Oasis,ama bez kompletna oznaka samo mozime da nagagjame.
Ako e Midea oasis taa e ubava klima ,ama koj znaj oznaki nema:unsure:

Dwentropic

read-only
15 март 2021
4
3

RAS-B13 3.5 ladenje so 4.2 greenje.

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Здраво на сите,

Сакам да се подновам со 5ка клима за ладење, нема да се користи за греење, па ми требаат совети/мислења/препораки, критериумите се:

- Не ми се битни ви-фи аппликации и други смарт глупости што дигаат на цена непотребно.

- Дали постои некој модел што има ХЕПА филтер, па климата да врши двојна функција и како прочистувач на воздухот со редовна промена на филтри, доколку нема со ХЕПА, нека биде и некој помалку ефикасен филтер, ама да има барем нешто повеке од оние пластиките.

- Имам слушнато за клими што имаат некоја опција за спречување на мувла во внатрешната единица, како го прават тоа не ми е комплетно јасно, некои пишат дека имаат антибактериска пластика, други дека одкако ке ја исклучиш климата, внатрешниот вентилатор продолжува да работи неколку минути без ладење додека не се исуши комплетно. Кој и да е начинот, целта би била некако да спречува мувлосување и миризба на внатрешната единица колку е можно повеке.

- Исто така имам слушнато за клими што дуплираат како вентилација, те. земаат кислород од надворешниот воздух и го збогатуваат внатрешниот додека истовремено извлекуваат јаглерод диоксид. Ама ова ми звучи како индустриска опција, не знам дали некоја комерцијална би имала вакво нешто.

- Што поголема ефикасност за ладење тоа подобро секако, ама не е главниот критериум повеќе би се фокусирал на квалитетот на воздхот во просторијата, нема планиран буџет, истиот би зависел од опциите кои моделот би ги имал и колку вредат тие опции, ама поевтина цена не е на одмет секако.

Исто така ако имате други предлози или идеаи за критериум што го подобрува квалитетот на воздухот слободно препорачувајте, макар и ако е интеграција на повеќе системи кој би работеле заедно.

Благодарам за вашите одговори.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв