Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

tigar

hello world
28 јули 2011
165
139
Колку гаранција има ЛГто, колку е цената (на Р410А е 68К толку е и новиот Р32?), и каде може да се набават ако не е тајна мислам...
Вака на хартија изгледа сосема во ред, е сега цената би била пресудна (барем за мене) да се одлучам за ЛГ а не за Митсубиши на пример.
Мислам дека некаде видов реклама за 72000ден. LN35VZ, провери пак колку му е цената ако веќе си решен да дадеш толку пари...

Ако е веќе ова прашањето со 300 ден разлика дали и колку се исплаќа, тогаш еве за Панасоник моделите Z35TKE или Z35VKE колку би била заштедата во однос на ЛГто и кога таа разлика во цена би се исплатила во годините имајќи предвид дека се ~15.000 денари поефтини во старт ?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Mitsubishi, но не сум убеден дека разликата е толкава колку што сакаш ти да ја претставиш.
Ништо јас не претставувам. Наметна рамка на дискусија, проба да споредуваш една клима против друга против трета, изваде податоци од Еуровент и заклучи дека разликата е минорна со "мизерна" заштеда "од 300 денари годишно"
Ако е така тогаш земи си LG или уште подобро земи Amber пошто и од Amber до LG-то разликата е "влакно" и со тоа не само што иницијално ќе заштедиш, колку?, 10.000 денари туку оваа можеби ќе троши повеќе 300 денари од LG-то.

Приметуваш на каде оди дискусијата?

Овде на форумов имаме тројца кои "трошат" Mitsubishi FH (меѓу кои и јас) со директни искуства па така еден со FH35 (@mdeni) двајца со FH50 (јас и @null_ptr) и еден со LN35 (@Necromancer)

Еве настрана од мене, нека кажат искрено дали во било кој момент се покајале што лупнале толку пари а не зеле нешто друго кое би трошел незначително повеќе а кошта многу помалку.

Или пак нека кажат како поминаа на ланските магли од 7 дена а како поминаа другите.
Ова лагано се преќути на форумот каде што е главен Стрелец.
Лик кој е единствен забележан во историјата кој заменил Mitsubishi FH35 за кинеска клима. Но добро, башка тема е ова. Секој си има проблеми.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.131
Куманово
немам никаква замерка за инвертерот (комфор, нечујност, веднаш грее по дф),
по математиката која ја правев 2016-та со оваа зима таа се исплати самата а и потроши помалку од пресметаното последните 3 години (првата беше како што планирав, доста ладно со некои денови -22*С).

е сега златно правило при двоумење е купување продукт од производител кој работи само во таа област, нешто што компанијата е оригинално фокусирана на подобрување на тој продукт низ годините..
знам дека постојат доста компании што креираат бранши за да пробаат со нивен конкурентен продукт - доста пати само за поголема застапеност на компанијата НО има и некои кои секој продукт го третираат како единствен.

уште едно искуство можам да споделам бидејќи многупати имам седено во иста просторија...кај пријател истата година наместивме фх35ве, дечкото е ден-денес без зборови, куќата немаше фасата (нит изолација), собата ја грееше ќумбе + 6kW термо и беше леденик.
митсубишито наместен на 32*С дуваше како фурна и мака немаше, следната година намести изолација и ситуацијата е далеку подобра..
оваа година истиот пријател зема за други 2 соби по една митсу сф25

оваа лето/зима што иде ќе имам прилика да видам како ќе се понаша и панасоник фз35, за сега доста добро лади

не сум знаел дека има и таков..
Или пак нека кажат како поминаа на ланските магли од 7 дена а како поминаа другите.
Ова лагано се преќути на форумот каде што е главен Стрелец.
Лик кој е единствен забележан во историјата кој заменил Mitsubishi FH35 за кинеска клима.

Strezo

read-only
6 јуни 2020
7
3
по подолго разгледување и проучување на климиве, јас ја нарачав оваа
Haier BREEZE AS50S2SF2FA-CL/1U50S2SJ2FA WiFi

Предностите ми се јасни на јапонските и маните на одредени клими, но буџетот беше лимитиран и се одлучива овој избор, па ќе споделам искуства зимава :) Од тие што поразговарав што ја користеле слушнав само позитивни искуства, ќе видиме како ќе поминам јас

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Ме интересира како се одредува TOL и зашто не ги тестираат сите на некоја предодредена минимална температура (пр.: -20°Ц).
Тоа го одредува производителот. Си прави математика со кој TOL ќе има најдобар SCOP и тој го одредува.
И сите се тестираат на иста минимална температура, тоа е -7 за најголемиот дел од Европа.
Постојат endurance tests и слични методи за мерење на тие параметри. Лични искуства со докази и/или од кредибилни извори исто така можат да бидат корисни.
Некој линк до тие тестови или лаборатории што ги вршат, методологија, резултати?

Што се однесува за споредбата, влакно, ортома или ланец, не вредат двеста евра плус, ако се споредува ефикасноста.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
MITSUBISHI MSZ-LN35VE
или
TOSHIBA DAISEIKAI 9 RAS-13PKVPG

Која?
Зошто?
Ме интересира споредба на компресори, внатрешен и надворешен изменувач....
Други битни разлики?

Ај и тука да се пофалам :tease:

Mitsubishi LN35 победи во мојот избор против Toshiba Daiseikai RAS-13

Од тоа што успеав да истражам за овие 2, по перформансите беа тука некаде.
Toshiba-та ја следев од есеноска, кога поскапе за некои 100еур, па почекував ама не дочекав, уште се продава по поскапената цена.... сега кога прашував не даваа ни 50еур попуст за плаќање во готово па малку и инатот ме турна накај Mitsubishi-то каде добив и подобар попуст.
Цена на страна, кај Mitsubishi-то доста ме привлече и двојниот вертикален лептир, за да можам да ја подесам да не дува директно во мене пошо сеа карантин, па работа од дома а бирото ми е баш испред кај што требаше да биде поставена внатрешната единица. И сега можам да речам дека тоа добро испадна.... ја тестирам на максимален фан и не осеќам директен провев.
Вграденото wifi и MELCloud-от исто така беа пресудни за одлуката во споредба со Toshiba-та која нема вградено а искрено и не знам каква им е апликацијата.

Ај и некое сликче

IMG_6804.jpeg IMG_6932.jpeg IMG_6933.jpeg IMG_6936.jpeg IMG_6837.jpeg IMG_6835.jpeg IMG_6836.jpeg

Мерачите за потрошувачка и сензорите за температура на усис и издув веднаш ги преместив на оваа клима, па ќе мериме и ќе споделиме :)

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Ве молам за помош при избор на клима.
20м2, југозападна страна, 5см изолација и пвц прозори.
Мора да се купи од Сетек, макс до 30000 денари
Благодарам

Quasimodo

hello world
2 септември 2016
154
119
Prilep
Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Ај и тука да се пофалам :tease:

Mitsubishi LN35 победи во мојот избор против Toshiba Daiseikai RAS-13

Од тоа што успеав да истражам за овие 2, по перформансите беа тука некаде.
Toshiba-та ја следев од есеноска, кога поскапе за некои 100еур, па почекував ама не дочекав, уште се продава по поскапената цена.... сега кога прашував не даваа ни 50еур попуст за плаќање во готово па малку и инатот ме турна накај Mitsubishi-то каде добив и подобар попуст.
Цена на страна, кај Mitsubishi-то доста ме привлече и двојниот вертикален лептир, за да можам да ја подесам да не дува директно во мене пошо сеа карантин, па работа од дома а бирото ми е баш испред кај што требаше да биде поставена внатрешната единица. И сега можам да речам дека тоа добро испадна.... ја тестирам на максимален фан и не осеќам директен провев.
Вграденото wifi и MELCloud-от исто така беа пресудни за одлуката во споредба со Toshiba-та која нема вградено а искрено и не знам каква им е апликацијата.

Ај и некое сликче

Погледнете го атачментот 89458 Погледнете го атачментот 89462 Погледнете го атачментот 89463 Погледнете го атачментот 89464 Погледнете го атачментот 89461 Погледнете го атачментот 89459 Погледнете го атачментот 89460

Мерачите за потрошувачка и сензорите за температура на усис и издув веднаш ги преместив на оваа клима, па ќе мериме и ќе споделиме :)

Ај со здравје да ја арчиш, мислам дека убав избор си напрајл.

Шо се однесва за Даисекаи, мислам дека нивната цена е навистина превисока, и нема економска логика за купување на тој модел од Тошиба, така да, и тука не си сторил грев што не си ја купил.

Сега чекаме извештај од тебе за користењево...
(пошто едно чудо хардвер за мониторинг си поставил, сигурен сум дека ќе споделиш понатака...)

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Го споредив LG H12AP (LG) со Mitsubishi MSZ-LN35V (MT) и Toshiba RAS-13PKVPG (TS) кои се најскапи во оваа категорија (LG: 68000 ден., MT: 80000 ден., TS: 82000 ден.). Резултатите од Еуровент се небаре идентични помеѓу сите три. Митсубишито ги „јаде“ другиве две за влакно.

Eurovent Data Comparison (LG, MT, TS).pdf

Ме интересира како се одредува TOL и зашто не ги тестираат сите на некоја предодредена минимална температура (пр.: -20°Ц).

П.С. Интересни се и разликите во резултатите помеѓу LG H12AP и LG F12KM/MT коишто имаат идентични спецификации освен типот на фреон. Достапни ми се и двата, т.е. LG H12AP и LG F12KM. Најверојатно ќе земам еден, не сум одлучил кој.

Код:
------------------------ Refr.   Refr.   Main Power  Mounting        Capacity    Pc     Pec     EER    Ph     Peh     COP    LwOenv LwI1env Pc@30°C EER@30°C Pc@25°C EER@25°C Pc@20°C EER@20°C Pdesignc SEER   Qce      SEER Class  Ph@-7°C  COP@-7°C  Ph@+2°C  COP@2°C  Ph@+7°C  COP@+7°C Ph@+12°C COP@+12°C Pdesignh SCOP  SCOP Class Qhe      Tbiv   COP@Tbiv Ph TBiv TOL    COP@TOL Ph@TOL  SCOP Class  SCOP Class   Poff   Psb    Pto
                                 Line m  Supply                      Control     kW     kW             kW     kW             dB(A)  dB(A)   kW               kW               kW               kW              kWh/ann              kW                 kW                kW                kW                 kW                        kWh/ann  °C              kW      °C             kW      colder clim warmer clim  W      W
H12AP U24 / H12AP NSM    R410A   5m      230-1-50    Wall mounted    Variable    3.5    0.83    4.2    4.0    0.78    5.1    65     60      2.58    6.75     1.66    10.9     0.85    18.35    3.5      9.1    135      A+++        3.37     2.80      2.05     5.30     1.32     6.55     0.88     8.1       3.8      5.1   A+++       1045     -8     2.80     3.51    -10    2.55    3.8     G           G            1.8    1.8    13
F12MT U24 / F12MT NSM    R32     5m      230-1-50    Wall mounted    Variable    3.5    0.83    4.2    4.0    0.78    5.1    65     60      2.58    6.90     1.66    10.6     1.10    18.10    3.5      9.1    135      A+++        3.37     3.04      2.05     5.19     1.32     6.55     0.88     7.9       3.8      5.1   A+++       1043     -10    2.48     3.80    -10    2.48    3.8     G           G            1      1      13

Постојат endurance tests и слични методи за мерење на тие параметри. Лични искуства со докази и/или од кредибилни извори исто така можат да бидат корисни.

Toshiba Suzumi Plus со 18000 BTU има малопродажна цена од 76000 ден. (со вклучен WiFi модул), а е во класа со LG PC18SQ со малопродажна цена од 58000 ден.

Toshiba Daiseikai 9 со 12000 BTU има малопродажна цена од 82000 ден. (со вклучен WiFi модул), а е во класа со LG H12AP со малопродажна цена од 68000 ден.

Вие двајца заљубени сте или што е работата?
Lg h12ap има тошиба твин компресор и мислам имаше 12.8см3 има сервисно и е постар модел( made in korea e). Има искуства на бг форумот.
Lg f12 незнам треба сервисно да побараш.
Митсу fh35 имаше 14см3 ама новиот модел ln35 има 9.8см3 . Има реално послаби перформаси од fh35
Тошибата има 15см3 .
И овај модел е доста интересен
SOYAL GWH12AKC-K6DNA1A – Грее еПродавница
И оваа е добра ама ја нема кај нас
FUJI ELECTRIC RSG 12LTCA

Се што е 12ка и има околу 40кг надворешна неможе да е лошо само што ти одговара во цена

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Не барав за TOL, туку за издржливоста и работниот век, за кои членот рече дека има.
Не постои такво нешто за уреди кои се наменети за цивилна употреба. Пред неколку страни пишав дека постојат сервисни билтени со recall-и или известувања. И никој не може да има увид во ова освен ако избие огромнна брука како што се случи со дефектните airbag-ови пред неколку години.

Или пак BMW има(ше) цела серија на мотори каде се кинеа штрафови од декла ама крајните корисници не беа известувани. Оној што се снајде да научи такво инфо му беше нудено да купи short block за мали пари (3000$ за блок со декла, повластена цена)

Забегав :)
Значи, нема такво нешто. Ниту пак ако се појави може да биде меродавно.

_victor

hello world
9 ноември 2017
72
144
Ми треба совет од некој со поголемо искуство за една клима.

Се работи за Daikin Sensira FTXC35B. Воглавно намената би и била за загревање на две простории со површина од околу 32м2 во стан со западна ориентација со ПВЦ прозори. Климата би била позиционирана така што струењето од едната соба би можело директно да се насочи кон другата соба.

Ме интересира дали климата може да постигне да го загрее просторот?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Кај Gree климиве што ги купувавме, она копче iFeel има воопшто функција или чиста измама? Некако не гледам разлика кога е вклучено и кога не е. А башка како комуницира далечинското (нели демек температурата кај што е тоа мери) кога е чисто IR нема блутут, wifi и слично?

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Кај Gree климиве што ги купувавме, она копче iFeel има воопшто функција или чиста измама? Некако не гледам разлика кога е вклучено и кога не е. А башка како комуницира далечинското (нели демек температурата кај што е тоа мери) кога е чисто IR нема блутут, wifi и слично?
Toj makedonski sindrom e strasna rabota-pisuvam opsto i za se....Dokolku ste go procitale upatstvoto ke znaete kako raboti ifeel....bidejki dalecinskoto e ir nee bt/wi-fi....go postavuvas na drugta strana od prostorot i go nasocuvas kon vnatresnata edinica...a daljinskiot na sekoi 10min.isprajka signal kolku stepeni e kaj daljinskiot pa elektronikata gleda kolku estepeni na senzor na vnatresna pa nadvor..itn i presmetuva elektronikata sto da pravi na kompresorot da zasiluva ili da namaluva bidejki se blizi do posakuvanata Temperatura .....ova vaka narodski kazano,ne znam kolku me razbra ako ima nekoj +/- neka dodade...i ova nee samo kaj Gree ima i drugi klimi so ifeell opcija

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Toj makedonski sindrom e strasna rabita-pisuvam opsto i za se....Dokolku ste go procitale upatstvoto ke znaete kako raboti ifeel....bidejki dalecinskoto e ir nee bt/wi-fi....go postavuvas na drugta strana od prostorot i go nasocuvas kon vnatresnata edinica...a daljinskiot na sekoi 10min.isprajka signal kolku stepeni e kaj daljinskiot pa elektronikata gleda kolku e na senzor na vnatresna pa nadvor..itn i presmetuva elektronikata sto da ku pravi na kompresorot da zasiluva ili da namaluva bidejki se blizi do posakuvanata Temperatura .....ova vaka narodski kazano,ne znam kolku me razbra ako ima nekoj +/- neka dodade...i ova nee samo kaj Gree ima i drugi klimi so ifeell opcija
А тебе добро би ти дошло упатство за форумов пошто направи цират во спојлер во цитат.

И буквар или гледај бушава азбука на Јутјуб.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
А тебе добро би ти дошло упатство за форумов пошто направи цират во спојлер во цитат.

И буквар или гледај бушава азбука на Јутјуб.
Тој е дупли акаунт на Strelec ака SvB ака TSxx..you name it.
Потписот и печатот им се гледа од 1000 километри. Недоквакан(и), невоспитани, насилни, агресивни, полуписмени..со еден збор - ДНО.
Мислат дека можат да се однесуваат како на кајгана ама очигледно овде не им оди од рака и не можат да поткупат администрација со шугава клима.

Но, како и да е.

iFeel за да работи треба да има оптичка видливост со климата за така да праќа сигнал од тоа што измерило далечинското.
Ова се случува на секои 3 минути.
Откако ќе се активира воопшто не е паметно да се држи во рака затоа што се загрева и дава лажни податоци. Ова не го пишува во упатството.

Да е gimmick не е, да е лудо напредно не е, да брка работа - можеби. Освен да имаш намера да стои на пола метро од подот во зима или на 2 метри во лето.
Среде соба.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Тој е дупли акаунт на Strelec ака SvB ака TSxx..you name it.
Потписот и печатот им се гледа од 1000 километри. Недоквакан(и), невоспитани, насилни, агресивни, полуписмени..со еден збор - ДНО.
Мислат дека можат да се однесуваат како на кајгана ама очигледно овде не им оди од рака и не можат да поткупат администрација со шугава клима.

Но, како и да е.

iFeel за да работи треба да има оптичка видливост со климата за така да праќа сигнал од тоа што измерило далечинското.
Ова се случува на секои 3 минути.
Откако ќе се активира воопшто не е паметно да се држи во рака затоа што се загрева и дава лажни податоци. Ова не го пишува во упатството.

Да е gimmick не е, да е лудо напредно не е, да брка работа - можеби. Освен да имаш намера да стои на пола метро од подот во зима или на 2 метри во лето.
Среде соба.

За тоа дека праќа сигнали на Х минути претпоставував, не бев сигурен. Ама еве штознам цел ден дува го ставив до термометар на маса некако не ми мења функции. Уклучи еднаш турбо на 2-3 минути и пак се врати. Боље да со подесам како што знам дека работи и да го исклучам тоа да не троши батерии џабе.

targetmkd

read-only
11 јули 2020
1
0
Dobar den i pozdrav so site!

Pomos okolku izbor na klima, se raboti za okolu 55m2 prostorija dnevna so trpezarija i kujna.

Za mojot budzet gledav klimi i dve mi fatija oko ali nemozam da odlucam

Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ERA
VIVAX 18 AEQI

Blagodaram

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Не постои такво нешто за уреди кои се наменети за цивилна употреба. Пред неколку страни пишав дека постојат сервисни билтени со recall-и или известувања. И никој не може да има увид во ова освен ако избие огромнна брука како што се случи со дефектните airbag-ови пред неколку години.
...
Значи, нема такво нешто. Ниту пак ако се појави може да биде меродавно.
Мене ми е јасно тоа, ама дечкине погоре бараат такво нешто и велат дека имало.
До нив беа прашањата што останаа без одговор.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно