Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Опасна логика. :)

Еве ги податоците од Еуровент за LG системите што ги разгледувам:

Другар, oвде на форумов ретко за што се согласуваме и поточно е дека често и за многу работи не сме на исто мислење (вака „благо“ да се изразам)... Но ако за нешто се согласуваме скоро сите тогаш тоа е дека корејските клими (ел-џи и самсунг) се полош избор од јапонски клими, кога зборуваме за слични цени/класи.

Но дали тој LG ќе испадне некоја ужасно лоша клима? Веројатно не, поентата е само дека за парите има подобри (јапонски) клими. Но ти ако си убеден дека тоа е климата за тебе тогаш да си ја купиш и со среќа да си ја користиш - само биди љубезен па пренеси искуства. Пошто реално малку кој овде користи LG и можеби нешто се подобрило во меѓувреме, можеби погрешно се водиме според искуства од други држави, итн.

bugsmk

read-only
6 јули 2020
1
0
Здраво.
Би ве замолил за мислење при избор на клима уред за соба од ~30м2, со поголем фокус на греење отколку ладење.
Моментално сум фиксиран на PANASONIC CS-Z35VKE/CU-Z35VKEW од ETHEREA серија со А+++ е.к. за ладење и греење, по цена од 53000мкд.
Со оглед на тоа дека уредот ќе го користат постари лица, голем дел од функциите (вклучително и вифи) најверојатно нема да бидат искористени, но не успеав да најдам други соодветни уреди во таа енергетска класа. Ако имате предлог алтернативи, ве молам споделете. Главни критериуми ми се стабилност, долготрајност и економичност.
Благодарам!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Види и парапетна единица да не е попаметно да се оди, зависи како се навикнати да се греат

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Здраво.
Би ве замолил за мислење при избор на клима уред за соба од ~30м2, со поголем фокус на греење отколку ладење.
Моментално сум фиксиран на PANASONIC CS-Z35VKE/CU-Z35VKEW од ETHEREA серија со А+++ е.к. за ладење и греење, по цена од 53000мкд.
Со оглед на тоа дека уредот ќе го користат постари лица, голем дел од функциите (вклучително и вифи) најверојатно нема да бидат искористени, но не успеав да најдам други соодветни уреди во таа енергетска класа. Ако имате предлог алтернативи, ве молам споделете. Главни критериуми ми се стабилност, долготрајност и економичност.
Благодарам!
Не се мисли, а ако случајно има и ви-фи, ќе си ја користиш нивната апликација, можеш од било каде да им ја командуваш климата како сакаш преку телефон, истовремено и да ги пратиш сите параметри.
Климата е врв.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Пошто пред некој ден прашав за која клима има најмали надворешни единици, да дополнам - по се изгледа тоа е TOSHIBA каде надворешните единици се по околу 10 cm пократки и пониски од просечните. А првата клима што ја земав Gree Lomo ECO ко за беља има изгледа најголема (тогаш не ни мислев на втората што ќе треба да се се стави под неа). Е сега уште да утврдам дали струја влече од надворешната единица (повеќе сакам од внатрешната) па да идам со TOSHIBA MIRAI освен ако некој нема забелешки :) Гледам нема Wi-Fi (само Wi-Fi Ready) што е до некаде минус.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Пошто пред некој ден прашав за која клима има најмали надворешни единици, да дополнам - по се изгледа тоа е TOSHIBA каде надворешните единици се по околу 10 cm пократки и пониски од просечните. А првата клима што ја земав Gree Lomo ECO ко за беља има изгледа најголема (тогаш не ни мислев на втората што ќе треба да се се стави под неа). Е сега уште да утврдам дали струја влече од надворешната единица (повеќе сакам од внатрешната) па да идам со TOSHIBA MIRAI освен ако некој нема забелешки :) Гледам нема Wi-Fi (само Wi-Fi Ready) што е до некаде минус.
Абе MIRAI се ентри левел инвертери, ама па ТОШИБА за тие пари...земај и носи, сигурно не е полоша од: (_тука стави си било кој бренд за хејтање_)!
:)

LaLi

hello world
3 февруари 2010
336
218
за 10м2 мала просторија канцеларија дали е подобро да се иде со 2.5 или 3.5 , која може понатака да се премести во друга локација

за потрошувачка дали би имала некоја промена.

и заа таа квадратура некој да препорача инвертер

ви благодарам

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Абе MIRAI се ентри левел инвертери, ама па ТОШИБА за тие пари...земај и носи, сигурно не е полоша од: (_тука стави си било кој бренд за хејтање_)!
:)
Па да ама следниот е 37.000 денари. Голема разлика особено што не е дека нешто многу ми треба инвертер. :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Е сега уште да утврдам дали струја влече од надворешната единица
Климата да ти ја поврзат како што е наведено во упатството. Да не импровизира со ова.
Ако е наведено дека внатрешната зема од надворешната тогаш така поврзете ја.

Понекогаш, иако така се чини, не изгледа логично. На прв поглед на надворешниот терминал убаво се гледа дека е сеедно.
Но зад него може да се крие реле кое на себе го зема теретот на вклучувањето (пикови во амперажата)

Значи, ако е така предвидено, жица од внатре кон надвор и назад од надвор до штекер. Ова се екстра 3~4 метри кабел.
Никаква разлика освен 50 до 100 денари екстра.

И да е исто! Зар не е глупо да ти одбијат гаранција за пар метри кабел?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
TOSHIBA MIRAI освен ако некој нема забелешки
Абе баш надворешната единица некако лесна ми изгледа.
За што ќе ја користиш климата и колкава површина/волумен? Пошто климава нема да може да испорача многу моќност, евентуално ако е за помали простории.

Zika_29

read-only
30 ноември 2019
4
2
Pred 10tina dena zemav Mirai 10 .. klimata e ok, dodeka da go izladi prostorot malku e buchna no ne e neshto da smeta, vo odrzavanje vnatreshnata ne se slusha moze da se kaze i za nadvoreshnata e dosta tivka..klimata ne isklucuva koga ke ja postigne temp. duri i na zadadena 30°vo rezim na ladenje predhodno izladena soba klimata ushte duva odnosno samo vnatreshnata raboti, nadvoreshnata prestanuva...neznam moze toshiba taka rabotat

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Абе баш надворешната единица некако лесна ми изгледа.
За што ќе ја користиш климата и колкава површина/волумен? Пошто климава нема да може да испорача многу моќност, евентуално ако е за помали простории.
Да, сега видов, фактички е 2.5 kw за ладење. По се изгледа ќе треба да гледам појака. Еве го просторот (две спални треба да лади (а може ретко и да грее)).

Pred 10tina dena zemav Mirai 10 .. klimata e ok, dodeka da go izladi prostorot malku e buchna no ne e neshto da smeta, vo odrzavanje vnatreshnata ne se slusha moze da se kaze i za nadvoreshnata e dosta tivka..klimata ne isklucuva koga ke ja postigne temp. duri i na zadadena 30°vo rezim na ladenje predhodno izladena soba klimata ushte duva odnosno samo vnatreshnata raboti, nadvoreshnata prestanuva...neznam moze toshiba taka rabotat
Може треба уште малку да ја користиш за да процениш. Чудно е да не гаси.

Атачменти

• 111.jpg
    111.jpg
    37,5 KB · Прегледи: 36

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Другар, oвде на форумов ретко за што се согласуваме и поточно е дека често и за многу работи не сме на исто мислење (вака „благо“ да се изразам)... Но ако за нешто се согласуваме скоро сите тогаш тоа е дека корејските клими (ел-џи и самсунг) се полош избор од јапонски клими, кога зборуваме за слични цени/класи.

Но дали тој LG ќе испадне некоја ужасно лоша клима? Веројатно не, поентата е само дека за парите има подобри (јапонски) клими. Но ти ако си убеден дека тоа е климата за тебе тогаш да си ја купиш и со среќа да си ја користиш - само биди љубезен па пренеси искуства. Пошто реално малку кој овде користи LG и можеби нешто се подобрило во меѓувреме, можеби погрешно се водиме според искуства од други држави, итн.
Decki ne znam dali tuka spomnav/spomna nekoj drug... No samsung e sega Midea.....taka da zaboraveete na korea za niv....

Park87

read-only
10 април 2019
16
9

Разбирам. Нормално и конструктивно е да има несогласувања и различни мислења. Сепак, смешно е и бескорисно ова „навивање“ за/против одредени производители, без никакви (или неиздржливи) аргументи поврзани со конкретните производи.

Ако некој сака да ме убеди дека одреден модел на [insert Japanese HVAC manufacturer here] е подобар од одреден модел на LG, нека ги посочи разликите во конкретни параметри за коишто има докази и податоци (пр. оние цитирани од Eurovent) или сподели нешто корисно. Бесполезно е да го повторува своето мислење (bias) во врска со брендовите.

Последна промена:

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
Значи клими само кинезите и јапонците знаат да прават. Европа и Америка се заостанати со таа технологија. :)

И никогаш за ништо не се гледа бренд туку модел. Затоа што произведувачите секогаш се водат по профитот, па гледаат да скратат колку што можат и често пуштаат промашени производи на пазарот.

Park87

read-only
10 април 2019
16
9
поентата е само дека за парите има подобри (јапонски) клими.

Во ред, тогаш која 12ка од €1100 е подобра од H12AP и зашто? Која 18ка од €950 е подобра од PC18SQ и зашто? Штом велиш дека има подобри, фер е да ми кажеш кои се и зашто се подобри.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
@Park87 па всушност во право си кога ќе кажеш дека се работи за „бајас“ или одредена необјективност, посебно ако инсистираш на елаборирање со сертификати (еуровент). За мене лично тоа е последно по кое јас одлучувам, мене поважни ми се позитивни искуства од корисници. И повторно, да тоа е субјективно мислење. Но објективно е и тоа дека еурвент не мери многу параметри кои нам корисниците ни се битни: работен век, расипливост, однесување на софтверот (посебно дифрост циклусите), квалитет на хардверот, итн.

Ако мислиш дека си ја истражил климата и сметаш дека е најдобар избор за парите, и ти се допаѓа, тогаш купи си ја и пренеси ни искуства. Всушност и не знам некој да напишал дека користи LG клима од средна класа, од тој аспект секое искуство ќе биде корисно. Јас лично за тие пари би одбрал нешто како Тошиба Сузуми+, или евентуално некој Мицибуши. Чисто мое субјективно лично мислење. :)

Еве го просторот (две спални треба да лади (а може ретко и да грее)).
Хммм... Мое „одокативно“ мислење (читај, извадено од ракав пошто не знам податоци за изолацијата и термалните загуби) е дека Мираито ќе врши работа за ладење. Но со задршка дека ќе му треба време да излади и дека нема баш да биде оптимален трасферот на енергија: Ни помоќна клима нема многу да смени, пошто климата треба да ја ставиш во ходник. За ладење ќе лади, само планирај или 24/7 да работи или со време (на време) да ја вклучуваш.

За греење потешко ќе оди, ќе ти се прави воздушен џеб таму горе во ходникот каде ќе се заробува топол воздух, а климата е исто горе и нема да работи ефикасно (ќе вшмукува/грее загреан воздух, а долу ќе останува поладен воздух). Но како за спални, веројатно и тоа ќе функционира - освен ако не ти требаат баш топли високи температури во спалните. Ако греењето е важна ставка, размисли за парапетна клима.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Но објективно е и тоа дека еурвент не мери многу параметри кои нам корисниците ни се битни: работен век, расипливост, однесување на софтверот (посебно дифрост циклусите), квалитет на хардверот, итн.
Како според тебе би изгледало тестирање на работен век или расипливост и какви резултати очекуваш од тоа тестирање?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Како според тебе би изгледало тестирање на работен век или расипливост и какви резултати очекуваш од тоа тестирање?
Да, фала што ја посочи поентата која сакав да ја направам.
Тука се гледа вредноста на разменувањето кориснички искуства.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
@Lokvan за секој случај ја земав оваа иако тој СЛУЧАЈ ќе ме кошта 11.000 денари плус :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
па затоа тука ќе застанам
Да не застануваш. Продолжи да мислиш. Обично престануваш да мислиш. Како на пример за оваа реплика ти требаа неколку дена.

Еве уште еднаш ти велам: Заобиколи ме во широк лак, игнорирај.. стави на блок.. whatever. Небитен си и смараш.

Park87

read-only
10 април 2019
16
9
Ај сега спореди ги тие резултати со Fujitsu, Mitsubishi и слична екипа во тој ценовен ранг.

Го споредив LG H12AP (LG) со Mitsubishi MSZ-LN35V (MT) и Toshiba RAS-13PKVPG (TS) кои се најскапи во оваа категорија (LG: 68000 ден., MT: 80000 ден., TS: 82000 ден.). Резултатите од Еуровент се небаре идентични помеѓу сите три. Митсубишито ги „јаде“ другиве две за влакно.

Eurovent Data Comparison (LG, MT, TS).pdf

Ме интересира како се одредува TOL и зашто не ги тестираат сите на некоја предодредена минимална температура (пр.: -20°Ц).

П.С. Интересни се и разликите во резултатите помеѓу LG H12AP и LG F12KM/MT коишто имаат идентични спецификации освен типот на фреон. Достапни ми се и двата, т.е. LG H12AP и LG F12KM. Најверојатно ќе земам еден, не сум одлучил кој.

Код:
------------------------ Refr.   Refr.   Main Power  Mounting        Capacity    Pc     Pec     EER    Ph     Peh     COP    LwOenv LwI1env Pc@30°C EER@30°C Pc@25°C EER@25°C Pc@20°C EER@20°C Pdesignc SEER   Qce      SEER Class  Ph@-7°C  COP@-7°C  Ph@+2°C  COP@2°C  Ph@+7°C  COP@+7°C Ph@+12°C COP@+12°C Pdesignh SCOP  SCOP Class Qhe      Tbiv   COP@Tbiv Ph TBiv TOL    COP@TOL Ph@TOL  SCOP Class  SCOP Class   Poff   Psb    Pto
                                 Line m  Supply                      Control     kW     kW             kW     kW             dB(A)  dB(A)   kW               kW               kW               kW              kWh/ann              kW                 kW                kW                kW                 kW                        kWh/ann  °C              kW      °C             kW      colder clim warmer clim  W      W
H12AP U24 / H12AP NSM    R410A   5m      230-1-50    Wall mounted    Variable    3.5    0.83    4.2    4.0    0.78    5.1    65     60      2.58    6.75     1.66    10.9     0.85    18.35    3.5      9.1    135      A+++        3.37     2.80      2.05     5.30     1.32     6.55     0.88     8.1       3.8      5.1   A+++       1045     -8     2.80     3.51    -10    2.55    3.8     G           G            1.8    1.8    13
F12MT U24 / F12MT NSM    R32     5m      230-1-50    Wall mounted    Variable    3.5    0.83    4.2    4.0    0.78    5.1    65     60      2.58    6.90     1.66    10.6     1.10    18.10    3.5      9.1    135      A+++        3.37     3.04      2.05     5.19     1.32     6.55     0.88     7.9       3.8      5.1   A+++       1043     -10    2.48     3.80    -10    2.48    3.8     G           G            1      1      13

Постојат endurance tests и слични методи за мерење на тие параметри. Лични искуства со докази и/или од кредибилни извори исто така можат да бидат корисни.

Јас лично за тие пари би одбрал нешто како Тошиба Сузуми+, или евентуално некој Мицибуши.

Toshiba Suzumi Plus со 18000 BTU има малопродажна цена од 76000 ден. (со вклучен WiFi модул), а е во класа со LG PC18SQ со малопродажна цена од 58000 ден.

Toshiba Daiseikai 9 со 12000 BTU има малопродажна цена од 82000 ден. (со вклучен WiFi модул), а е во класа со LG H12AP со малопродажна цена од 68000 ден.

Да не застануваш. Продолжи да мислиш. Обично престануваш да мислиш. Како на пример за оваа реплика ти требаа неколку дена.

Еве уште еднаш ти велам: Заобиколи ме во широк лак, игнорирај.. стави на блок.. whatever. Небитен си и смараш.

Вие двајца заљубени сте или што е работата?

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Вие двајца заљубени сте или што е работата?
Не ми кревај јадови молимте :D

Митсубишито ги „јаде“ другиве две за влакно.
Е како да не бе. За влакно
Влакното е подобар Tbiv кој е на - 10, TOL на - 15

Ако можеш најди го сервисното од LN35 па види мерења Dry bulb/ Wet bulb Да видиш влакното како се претвора во ортома.
И не само кај Mitsubishi. Провери ги и Fujitsu, Toshiba..

Park87

read-only
10 април 2019
16
9
Tbiv кај LG F12KM/MT (истиот модел, но со R32) е исто на -10°. COP@Tbiv е пак повисок кај Mitsubishi, но не сум убеден дека разликата е толкава колку што сакаш ти да ја претставиш. Можеби ќе заштедам 300 денари со Mitsubishi-то во сезона кога температурата ќе падне под -7°?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно