Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Освен името-брендот и што има еуровент, во што друго е подобар Daikin FTXF50A од Gree U-crown или Аmber.
Во квалитетот на изработка, во квалитетот на пластиките, во тоа што има Еуровент, во тоа што нема да ти мириса на продавница се за 1 евро, во тоа што Даикин стои зад неа а не рандом кинез кој лажира енергетски налепници, во тоа што ни срам ни перде ја едначат со висока класа на јапонска клима.
Во се.

И во тоа што нема да ти троши 3kW како Amber.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Прво веднаш на почеток да кажам дека јас лично би претпочитал јапонска клима, чисто да нема забуни (или местенки).

Но веднаш потоа ќе ги додадам следниве три работи:
Прво. Треба да се земат во предвид потребите и можностите на купувачот.
Второ. За иста цена, јапонецот ќе нуди повеќе финеси и квалитет, работи како нешто поголема заштеда на потрошувачка, комфор и попаметен софтвер/електроника, додека на Gree selling point им е цена/перформанси моментот .
Три. „Рандом кинезот“ Gree во заеднички venture со Daikin произведуваат голем дел од компресорите (и друго) од понудата на клими. Така да Gree секако е кинез, ама не е „рандом кинез“ туку е неколку нивоа над другите кинези... Чисто да се знае, за тие што гледаат клими во поевтиниот сегмент на пазарот.

Moe видување за некои работи што се вртат последниве страници: Главната мака на Gree се лошо поставени сензори или глуп софтвер (или и двете). Ефикасноста им е помала од јапонските клими, точно, но далеку е од вистината она што одредени ликови го повторуваат овде - дека цитирам „исто ти се фаќа да имаш Тајфун од 3кW и Amber“ кажано врз основа на тоа дека: „На јајчарскиот форум имаше поплаки дека трошат и по 3kW(!)“.

Имаме корисници на Амбер овде, имаме и тема за резултати од измерена потрошувачка. Нека постават фотографии со месечни потрошувачки, а искрено и баш би сакал да видам фотографија од 3 киловати струја повлекување направено од домашни модели од 12000 или 18000 BTU (3.5 или 5.5кв).

Јас немам лично искуство со Амбер за да коментирам потрошувачка, ама можам да зборувам од искуство со неколку други модели на Gree и сите ја имаат истата маана: Во помали простории не знаат да запрат навреме и ја надминуваат температурата. Потоа наеднаш целосно исклучуваат (наместо подолго да работат на мининмум). Овој проблем го имаат и многу други клими во помали простории, ама кај Gree е навистина чест проблем. Истото се случува и во поголеми прострии со помали топлотни потреби а со предимензионирани (прејаки) клими.

Два факти:
- целосно неточно е дека и во најладните зими Амбер или било која Gree клима од Ломо и нагоре (во класи) работи неефикасно, и „како греалка“
- ефикасноста е сеуште е според пропишаниот СОР фактор, поплаките за повеќе струја се троши заради тоа што се прегрева повеќе од потребно, но се добива и повеќе топлина - едноставно треба корисникот да си ја „научи“ климата и да задава пониски температури (или да го одврзе кесето и да земе јапонска клима).

Оттука, ако некој бапнал Амбер во 20 квадрати или помала соба, или во поголема соба која има добра изолација: Нема да биде задоволен со потрошувачката ама само во однос на штедлива јапонска клима. Сеуште ќе има голема заштеда во однос на било кое друго греење што не инволвира топлински пумпи.

На крај, силата на Gree е во понискиот ценовен сегмент. Јас за мене, никогаш не би пропуштил да земам јапонец за цената колку што кошта кинез или кореец од повисока класа (како u-crown oд Gree). Се разбира освен ако знам дека имам некој голем или лошо изолиран простор за кој треба силеџиска клима, или поточно ситуација во која треба сирова сила а не требаат финеси како модулирање на најниска потрошувачка и слично. Ова воедно би бил и единствениот случај во кој би ја препорачал Амбер, која е баш тоа - силеџиска приглупа клима без никакви финеси, но доволно силна клима за да даде многу топлина во ситуации кои го бараат токму тоа.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Sovet za klima ured (neptun/setek/itn), inverter sistem za dnevna/trpezarija okolu 35m2?

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
@FLEGMA
Тоа со потрошувачка од 3кв беше нормално затоа што корисникот од 10степени внатрешна и надворешна под 0степени задавал 25.степени е па ке троши тоа е. И на твојата клима да го направиш тоа истото ке трга 3кw.

И митсубиши FH50VE на -15 за испорачана топлина од 5.2kw има Cop1.8 што значи тогаш троши 2.9kw или исто како Амбер 18ката

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Во квалитетот на изработка, во квалитетот на пластиките, во тоа што има Еуровент, во тоа што нема да ти мириса на продавница се за 1 евро, во тоа што Даикин стои зад неа а не рандом кинез кој лажира енергетски налепници, во тоа што ни срам ни перде ја едначат со висока класа на јапонска клима.
Во се.

И во тоа што нема да ти троши 3kW како Amber.
Јапонска клима од висока класа кошта повеќе од 1500 евра, средна класа околу 1000 евра, а испод тоа е ниска класа...
Кога реков бренд значи подразбирам квалитет, софтвер и останати ситници кои даваат удобност и конфор ама сето тоа дебело се плаќа и ретко кој може да си го приушти. Кај кинезот конкретно Грее тоа секако го нема но затоа е дупло поефтин. Прашањето во што е подобар се однесуваше на испорачаната топлина и ефикасноста...
конкретно колку им е Pdes, и на - 7, - 10,колку ќе испорача и со кој СОР Daikin ftxf50 a колку Gree U-crown?
Прво веднаш на почеток да кажам дека јас лично би претпочитал јапонска клима, чисто да нема забуни (или местенки).

Второ. За иста цена, јапонецот ќе нуди повеќе финеси и квалитет, работи како нешто поголема заштеда на потрошувачка, комфор и попаметен софтвер/електроника, додека на Gree selling point им е цена/перформанси моментот .
Три. „Рандом кинезот“ Gree во заеднички venture со Daikin произведуваат голем дел од компресорите (и друго) од понудата на клими. Така да Gree секако е кинез, ама не е „рандом кинез“ туку е неколку нивоа над другите кинези... Чисто да се знае, за тие што гледаат клими во поевтиниот сегмент на пазарот.

Moe видување за некои работи што се вртат последниве страници: Главната мака на Gree се лошо поставени сензори или глуп софтвер (или и двете). Ефикасноста им е помала од јапонските клими, точно, но далеку е од вистината она што одредени ликови го повторуваат овде - дека цитирам „исто ти се фаќа да имаш Тајфун од 3кW и Amber“ кажано врз основа на тоа дека: „На јајчарскиот форум имаше поплаки дека трошат и по 3kW(!)“.

Имаме корисници на Амбер овде, имаме и тема за резултати од измерена потрошувачка. Нека постават фотографии со месечни потрошувачки, а искрено и баш би сакал да видам фотографија од 3 киловати струја повлекување направено од домашни модели од 12000 или 18000 BTU (3.5 или 5.5кв).

Јас немам лично искуство со Амбер за да коментирам потрошувачка, ама можам да зборувам од искуство со неколку други модели на Gree и сите ја имаат истата маана: Во помали простории не знаат да запрат навреме и ја надминуваат температурата. Потоа наеднаш целосно исклучуваат (наместо подолго да работат на мининмум). Овој проблем го имаат и многу други клими во помали простории, ама кај Gree е навистина чест проблем. Истото се случува и во поголеми прострии со помали топлотни потреби а со предимензионирани (прејаки) клими.

Два факти:
- целосно неточно е дека и во најладните зими Амбер или било која Gree клима од Ломо и нагоре (во класи) работи неефикасно, и „како греалка“
- ефикасноста е сеуште е според пропишаниот СОР фактор, поплаките за повеќе струја се троши заради тоа што се прегрева повеќе од потребно, но се добива и повеќе топлина - едноставно треба корисникот да си ја „научи“ климата и да задава пониски температури (или да го одврзе кесето и да земе јапонска клима).

Оттука, ако некој бапнал Амбер во 20 квадрати или помала соба, или во поголема соба која има добра изолација: Нема да биде задоволен со потрошувачката ама само во однос на штедлива јапонска клима. Сеуште ќе има голема заштеда во однос на било кое друго греење што не инволвира топлински пумпи.

На крај, силата на Gree е во понискиот ценовен сегмент. Јас за мене, никогаш не би пропуштил да земам јапонец за цената колку што кошта кинез или кореец од повисока класа (како u-crown oд Gree). Се разбира освен ако знам дека имам некој голем или лошо изолиран простор за кој треба силеџиска клима, или поточно ситуација во која треба сирова сила а не требаат финеси како модулирање на најниска потрошувачка и слично. Ова воедно би бил и единствениот случај во кој би ја препорачал Амбер, која е баш тоа - силеџиска приглупа клима без никакви финеси, но доволно силна клима за да даде многу топлина во ситуации кои го бараат токму тоа.
Коментарот ти е сосема на место...

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
И митсубиши FH50VE на -15 за испорачана топлина од 5.2kw има Cop1.8 што значи тогаш троши 2.9kw или исто како Амбер 18ката
И да е така. Амбер троши од -5 до -15 над 2kW и не паѓа под тоа.
Амбер 12-ка троши дупло повеќе од FH50. Амбер 18-ка не ни пробувам да погодам колку би трошела
Кога реков бренд значи подразбирам квалитет, софтвер и останати ситници кои даваат удобност и конфор ама сето тоа дебело се плаќа и ретко кој може да си го приушти. Кај кинезот конкретно Грее тоа секако го нема но затоа е дупло поефтин. Прашањето во што е подобар се однесуваше на испорачаната топлина и ефикасноста...
конкретно колку им е Pdes, и на - 7, - 10,колку ќе испорача и со кој СОР Daikin ftxf50 a колку Gree U-crown?
Епа и јас на тоа мислам. И јас не сум против кинези ама сум против кинези кои биваат глорифицирани заради лукративни причини а тоа се случува на кајгана од страна на два-тројца (кои всушност се еден) а тоа од друга страна е толерирано од администрацијата затоа што истата е купена со по една шугава клима и истите тие (масивно) се рекламираат таму. Значи, не е тешко да се соберат два и два.

Сто пати сум кажа и еве уште еднаш кажувам. U-Crown кога беше лансирана во Македонија се продаваше (и тоа долго време) со цени еквивалентни на FH35 односно FH50. Е сега, ако некој пробува да ми каже и докаже дека едната е еднаква на другата или само ги делат „ситници“, “глупости“ и „бренд плаќаш“ се зафркнал гадно.

Веќе кажав погоре. Мразам да го бранам брендот (затоа што јас имам таква клима) но ако би почнал да го опишувам само тајмерот на Mitsubishi-то ќе ми требаат 2-3 страни. Ако пробам да ја опишам (со докази) поддршката која ја нуди Mitsubishi исто така. Имав некаков ситен проблем со нивниот cloud и ми беше одговорено во рок од 2-3 часа (со отклонување на проблемот)
Пробај (чисто од забава) да го сториш истото со Gree.

Да заклучам. Кај јапонците плаќаш се. Бренд, квалитет, подршка и поштено наведени резултати.
Каква е оваа дилема мене не ми е јасно „Да! Amber троши ама и грее како ќумбе“ Епа ако не ти е битно колку троши која е поентата да купиш клима? Слободно, за 3-4000 денари купи тајфун и греј се. И тој има термостат, и тој троши помеѓу 1,5-3kW и тој ќе се гасни.

Епа тоа и пробувам да ти кажам. Никаде нема да најдеш податок за U-Crown или за Amber додека за Daikin има на Eurovent.
Енергетска налепница на кинез (на сите мислам)? Дај не бидете смешни. Не исполнуваат ниедна Европска регулатива за штедливост.
Во EU е ограничена јачината на правосмукалките односно нивната енергетска ефикасност а ваму ќе му дозволат на рандом кинез да се кочопери со безвезна клима која не исполнува минимум услови.

Иначе ликот кој ти тврди дека имаат joint venture за компресори не го слушај. И Renault има joint venture со Dacia...
Или обратно беше.

Камо среќа да беше само до компресорот. И самиот погоре ја потврдува лудата и непостоечка логика на дување.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Се разбира, зошто да не ги кажам проблемите исто како и предностите?
Треба човек да има доблест да ги дискутира работите какви што реално се, не како што му налага суетата (која во овој случај е голема). Наведениот кинез и јапонец дефакто имаат joint venture и глупаво е вака да се негираат проверливи факти.

Инаку споредувањето на Рено со Даикин е навреда за вториве. Додатно и фактички е погрешна споредбата, пошто Дачиа не произведува мотори за Рено (што којзнае - веројатно би можело да биде и подобрување).

едит:
Јапонска клима од висока класа кошта повеќе од 1500 евра, средна класа околу 1000 евра, а испод тоа е ниска класа...
Баш на таа карта и играат Гри, јапонецот има подобар СОР фактор но прашање е дали разликата во цена ќе се исплати назад за време на работниот век на климата. На крај, освен за високите класи прескапи модели (кои би ги избегнувал како неисплатливи) - за модел на клима од средна класа јас пак би препорачал јапонец, на некој што може да си го дозволи во буџетот а има барем осредна изолација и просечни топлински потреби.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Кинезите си имаат свој сегмент кој е за клими под 30000 денари каде нема друг избор. И за таму се супер. Си земаш ломо 12 за 17990 и си бркаш работа. Јапанецот е 34000 и тука може да се дебатира за исплатливост, примања, кредити итн.

Ама веќе кога е ИСТА цена Даикин и Грее изборот не само што е јасен туку е кристален.

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292

Два факти:

Браво, сосема исправно кажано, од збор до збор. Јас зедов Ломо и на секое уклучи исклучи прави, наместо да си дува подолго време со намалена брзина. Иначе климата си е ок за парите.

Летово за во зима за греење на 20 квадрати сакам да земам Амбер 3.5 кв (греење 4.2 кв) ама премногу ќе биде изгледа.

Што мислите подобро да земам 9ка или препорачајте нешто друго од Gree само да биде со греачи на компресор.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Кинезите си имаат свој сегмент кој е за клими под 30000 денари каде нема друг избор. И за таму се супер. Си земаш ломо 12 за 17990 и си бркаш работа. Јапанецот е 34000 и тука може да се дебатира за исплатливост, примања, кредити итн.

Ама веќе кога е ИСТА цена Даикин и Грее изборот не само што е јасен туку е кристален.
Потпишувам

До 500 евра одиш со кинез. Над 500 со јапонец.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Летово за во зима за греење на 20 квадрати сакам да земам Амбер 3.5 кв (греење 4.2 кв) ама премногу ќе биде изгледа.

Што мислите подобро да земам 9ка или препорачајте нешто друго од Gree само да биде со греачи на компресор.
Виола е поновата серија, заменик на Ломо во тој ценовен ранг. Само во 20м2 веројатно ќе го има истото исклучи-вклучи однесување... А зошто би ти требал Амбер за тој простор кога Ломо/Виола би требало да бидат сосема доволни, освен во исклучителни специфични ситуации (големи топлотни загуби, многу високи плафони, стаклени ѕидови, итн).

едит:
Генерално би се согласил, за висока класа ако зборуваме секако ама за средна до ~600-700 евра, не баш. Евтините модели на Даикин мислам дека не вредат за парите, и без намера пошироко да елаборирам тоа е чисто мое субјективно мислење донесено врз основа на одредени искуства и податоци за климите.

Исклучок во препораката поскап јапонец >> поскап кинез би биле големи неизолирани простори. Во таков случај кога парите не би биле ставка во одлуката, во голем неизолиран простор можеби би ставил предимензионирана јапонска клима. Стриктно нагласувам дека зборувам за предимензиониран јапонец, пошто такви би биле потребите - сила а не финеси. На такви места каде треба повеќе сирова сила, климите како Амбер и Хансол се ненадминливи и ќе коштаат помалку пари - за такви намени вредат климите, наспроти приказните од некои овде дека тие клими имаат миљон пати поголема потрошувачка, ѓомити како греалки дека имале коефициент на претварање електрична во топлинска енергија.

Сакам да кажам дека ѓаволот е во деталите, различни околности носат различни препораки и one size fits all правила не се секогаш соодветни.

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Браво, сосема исправно кажано, од збор до збор. Јас зедов Ломо и на секое уклучи исклучи прави, наместо да си дува подолго време со намалена брзина. Иначе климата си е ок за парите.

Јас имам Gree lomo lclh12, од 2017, три зими греам 35 м2. До 0С добро се носи и грее, под 0С потребна му е помош, јас уклучувам ТАП 3,5kw ноќе на полнење, а дење да зрачи без издувување. Да се разбериме, од климата сум презадоволен, тивка, без многу дефрости, поставена на 23С, ауто, си брка работа и мали сметки. Е сега 35 м2 се без изолирана таванска плоча, затоа ми е потребна малку појака и мојот избор ќе биде Gree U-crown12.
E сега за тебе за 20м2 доволно ти е Gree fairy12, амберот за таа квадратура ти е прејак ќе ти работи он-оф.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Барам помош.
Се изнамачив и не најдов сервис мануел за Daikin ftxf35a i ftxf50a
Некој да ми прати линк...

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Прашање до трговците кои се на форумот... Има ли некаде понуда на рати... Зет ми сака да земе клима за простор од 42 м2 (кујна, трпезарија, салон) во приземје од куќа, рехал 4сезони прозори, неизолирана ѕид цигла-малтер 30цм, на горниот спрат се живее и греее.
Јас му препорачав
Gree LCLH GWH18ACD-K6DNA1D..50000 д.
Се мислев дали
Gree amber GWH12YD-S6DBA1A.. 50000д
ќе задоволи за греење
Што мислите вие за самите клими како и за позицијата каде би ја поставил со оглед на распоредот.
Eве по долго читање на вашите мислења со зетот се одлучивме за јапонец. Е сега уште за кој, што мислите дали за
DAIKIN SENSIRA
FTXF50A/RXF50A
или
TOSHIBA SUZUMI PLUS
RAS-16PKVSG-E/RAS-16AVSG-E

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Да прашам две прашања до некој од по искусните.
1. Имам Gree Lomo 12ка, за 20 квадрати греење. Наместена на 22 степени, како и да е наместен вентилаторот дали на прва брзина или Ауто сеедно прави пали гаси на 10 тина минути.
Како да направам подолго време да дува а не на секое уклучи исклучи.

2. Дали навечер кога одам да спијам, да ја исклучам на стендбај или само да ги намалам степените? Што е подобро за климата и поекономично?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Да прашам две прашања до некој од по искусните.
1. Имам Gree Lomo 12ка, за 20 квадрати греење. Наместена на 22 степени, како и да е наместен вентилаторот дали на прва брзина или Ауто сеедно прави пали гаси на 10 тина минути.
Како да направам подолго време да дува а не на секое уклучи исклучи.

2. Дали навечер кога одам да спијам, да ја исклучам на стендбај или само да ги намалам степените? Што е подобро за климата и поекономично?

Подобро и поекономично е да ги зголемиш малку степените и да зголемиш вентилатор. Ефтина струја е и надвор е поладно.

Кога ладиш летно време може да намалиш малку температура навечер за убаво да ги олади ѕидовите за следниот ден помалку да се мачи преку ден.

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Подобро и поекономично е да ги зголемиш малку степените и да зголемиш вентилатор. Ефтина струја е и надвор е поладно.

Кога ладиш летно време може да намалиш малку температура навечер за убаво да ги олади ѕидовите за следниот ден помалку да се мачи преку ден.
Фала за одговорот, но прашувам дали навечер кога ќе спијам (во друга соба) да ја исклучам или не за зимскиов период или да ја ставам во Sleep мод?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
@bajramo
Па баш идеално е кога веќе спиеш во друга соба, климата обавезно да ја оставиш да грее (на некоја нормална или малку пониска температура). Зошто да не работи на евтина струја, и досега секако си слушнал дека со клима најекономично е 24/7 греење (наместо повремено вклучување).
За подолого време да дува без многу исклучувања, ќе ги отвориш вратите кон спалните и другите соби. Води се према свој/друг термометар, не тој од климата.

едит:
Eве по долго читање на вашите мислења со зетот се одлучивме за јапонец. Е сега уште за кој, што мислите дали за
DAIKIN SENSIRA
FTXF50A/RXF50A
или
TOSHIBA SUZUMI PLUS
RAS-16PKVSG-E/RAS-16AVSG-E
Јас имам 14ка постар модел од наведената Тошиба (постар Сузуми плус), и сум многу задоволен. Имаш на првиот пост од темава линк кон тема со измерена потрошувачка по сезони и со искуства за климата. Можеш и на темава да пребараш со мојот јузернејм и Тошиба. Накратко, квалитетна клима која повеќе одговара на добро изолиран простор со релативно помали енергетски потреби.

Не можам да направам споредба со наведениот Даикин, можби некој друг може да помогне.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Фала за одговорот, но прашувам дали навечер кога ќе спијам (во друга соба) да ја исклучам или не за зимскиов период или да ја ставам во Sleep мод?
Штом спиеш во друга соба: „Подобро и поекономично е да ги зголемиш малку степените и да зголемиш вентилатор. Ефтина струја е и надвор е поладно.“

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Штом спиеш во друга соба: „Подобро и поекономично е да ги зголемиш малку степените и да зголемиш вентилатор. Ефтина струја е и надвор е поладно.“
Да зголемам степени во соба во која не сум во текот на ноќта? А кого ќе го топли цела ноќ?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
А кого ќе го топли цела ноќ?
Ѕидовите. И нема да дозволи да падне температурата под 20 степени па кога ќе ја пуштиш да и треба 5 саати душа да земе.
Намести ја на 22 степени и терај. Ќе ја гасниш кога температурите ќе бидат над 14~15 степени навечер.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Намести на или над 26,5 степена и ауто фан, корона вирусот не издржува над 26 степени и уживај, сметката нема да биде поголема, не смеат да накачуваат киловати во овие месеци на криза, ем безбеден, ем згреан ко' што треба :);)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Намести на или над 26,5 степена и ауто фан, корона вирусот не издржува над 26 степени и уживај, сметката нема да биде поголема, не смеат да накачуваат киловати во овие месеци на криза, ем безбеден, ем згреан ко' што треба :);)
Идеата ти е добра, за секоја сигурност стави на 27 степени, ем заштита од корона ем во изолација може да завршиш некоја работа на топличко...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Sovet za klima ured (neptun/setek/itn), inverter sistem za dnevna/trpezarija okolu 35m2?
Претпоставувам нема предлози пошто си ограничил избор на Нептун и Сетек (не се баш места за купување на фриготехника). Не кажуваш топлотни потреби/загуби (стан, или соба во куќа, каква изолација имаш, со што си се греел до сега). Не наведуваш ни буџет. Итн.

Вака предлог од ракав, Тошиба, Даикин, Мицибуши, нешто од средна класа и со 18.000 BTU јачина (нагалено наречени 5,5кв). Се разбира секогаш има шанси 18.000 BTU да се премногу за тој простор, ама со толку податоци толку (а дури и со многу повеќе податоци не секогаш може да се предвиди точно).

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Претпоставувам нема предлози пошто си ограничил избор на Нептун и Сетек (не се баш места за купување на фриготехника). Не кажуваш топлотни потреби/загуби (стан, или соба во куќа, каква изолација имаш, со што си се греел до сега). Не наведуваш ни буџет. Итн.

Вака предлог од ракав, Тошиба, Даикин, Мицибуши, нешто од средна класа и со 18.000 BTU јачина (нагалено наречени 5,5кв). Се разбира секогаш има шанси 18.000 BTU да се премногу за тој простор, ама со толку податоци толку (а дури и со многу повеќе податоци не секогаш може да се предвиди точно).

Благодарам за одговорот, не сум навлегол дотолку детално кај климите, па ќе пробам накратко да сумирам:

• Буџет макс 500-600 еур
  • Станува збор за стан во нова зграда, каде што секој ѕид е надворешен (нема комшии на спрат).
  • За изолацијата освен дека е одлична не знам што друго да пишам... :)
  • Досега нема никакво греење, не сум живеел таму
  • Просторот е салон и трпезарија, вкупно 35 квадрати, дополнително има ходник кој е 4-5 квадрати
  • Позицијата на климата може да биде само на едно место - на крајниот ѕид во трпезарија, што значи подалеку од салонот
  • Во станот има и греење со сопствен котел, што значи дека греењето нема да биде само на клима ако не постигне
Од она што разгледував сам, видов дека до 40 квадрати е доволно 3,5kw, па таксав BEKO клима како попроверен бренд - иако ќе кажам не се разбирам воопшто во спецификите. За клима се што знам е дека во претходните станови имав најразлични кинески брендови и досега никој не „рикнал“ или пак сум забележал проблеми со ладење - заради тоа и не ми биле некој фактор во животов.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв