Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Stojan Gocev

read-only
11 декември 2019
13
2
Ве молам за мислење и ако може некој да ми извади од Еуровет Pdesingen, ph i cop na - 15, - 7, 0, 7, за следните клими.
Ценовен ранг околу 50000денари
Еве ексел за истражувања кои јас ги правев, верувам ке ти помогне:

Атачменти

• клими.xlsx
    14,1 KB · Прегледи: 44

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro
Ми треба клима уред за во дневна (28-29 квадрати) во стан. Ја читам темата но има премногу информации и неможам да се одлучам.

Не сум ограничен со буџет, но не би сакал да давам премногу пари за клима бидејќи не живеам таму често. Би одвоил околу 30-35 000 без монтажа.

Што би ми препорачале за таа цена, воедно и ако може мислење за позицијата на климата, планирана е исто како на сликата.

8.jpg

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Заборавив на напоменам дека прозорите се ПВЦ и има надворешна изолација зградата.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Имате ли некое мислење за брендот и климите

FINLUX 3.5KW HYPER INVERTER 22.400 Денари
FINLUX 5.5KW HYPER INVERTER 40.000 Денари
FINLUX 7.5KW HYPER INVERTER 50.000 Денари

Атачменти

• FB_IMG_1583702446950.jpg
    FB_IMG_1583702446950.jpg
    22,5 KB · Прегледи: 24
  • FB_IMG_1583702454964.jpg
    FB_IMG_1583702454964.jpg
    21,3 KB · Прегледи: 23
  • FB_IMG_1583702557960.jpg
    FB_IMG_1583702557960.jpg
    35,4 KB · Прегледи: 22

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Ми треба клима уред за во дневна (28-29 квадрати) во стан. Ја читам темата но има премногу информации и неможам да се одлучам.

Не сум ограничен со буџет, но не би сакал да давам премногу пари за клима бидејќи не живеам таму често. Би одвоил околу 30-35 000 без монтажа.

Што би ми препорачале за таа цена, воедно и ако може мислење за позицијата на климата, планирана е исто како на сликата.

Погледнете го атачментот 85257
Никој?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com

Од мое искуство Gree LCLH би ти ги задоволил потребите и за ладење и за греење, освен нормално ако не фуче од прозорите. Јас имам Lomo LCLH и сум презадоволен. Имаш инфо во темава за потрошувачка.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202

Погледнете го атачментот 85257
Јас би ти ја препорачал оваа што ја имам и јас три години и задоволен сум. За позицијата не би ти препорачал во дневната, поминуваш најмногу време и ќе ти смета. Јас би ја поставил во трпезаријата на ѕидот каде што ти е сликата.
GREE FAIRY LCLH GWH12ACC-K6DNA1D по супер цена од 29.990 ден.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Гледам дека нема. Тука се вртат само клими што ги продаваат членовите трговци.
Е да бе, земи отепајме дека решив барем јас да се дрзнам да одговорам :)
(колку-толку де).
А иначе сварно, од кај ги напалка овие FINLUX-иве? Навистина постојат?
(незнам и јас шо се чудам, секој ден излегваат некои нови...ама ете не ги имав чуено овие).

И не, не сум трговец со клими (ниту со нешто друго).

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Гледам дека нема. Тука се вртат само клими што ги продаваат членовите трговци.

Што се навреди толку? Не гледам ни продавница што ги продава кај нас ни спецификации. Најблиску што најдов е на бугарски и унгарски. Како да има некој мислење ако нема наведено ништо.

Грее се продаваат кај нас и имаме искуство со нив затоа и се збори на темава за нив (и другите брендови). Значи пробано, споделено искуство. Овие Finlux никој ги нема видено, уште помалку пробано.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945

Од мое искуство Gree LCLH би ти ги задоволил потребите и за ладење и за греење, освен нормално ако не фуче од прозорите. Јас имам Lomo LCLH и сум презадоволен. Имаш инфо во темава за потрошувачка.

Јас би ти ја препорачал оваа што ја имам и јас три години и задоволен сум. За позицијата не би ти препорачал во дневната, поминуваш најмногу време и ќе ти смета. Јас би ја поставил во трпезаријата на ѕидот каде што ти е сликата.
GREE FAIRY LCLH GWH12ACC-K6DNA1D по супер цена од 29.990 ден.

Мислам дека горе-долу го имаш одговорот.
И @ARMac и @MitkoI ти посочуваат слично (или исто) решение, а генерално и јас исто би ти советувал (не толку од аспект дека лично јас или некој мој близок имал искуство со конкретниот ЛЦЛХ инвертер, туку дека за опишанио простор не ти треба појака и поскапа машина од 500евра)
И мислам дека е добра препораката за позицијата од @MitkoI, размисли дали ти е изводливо поставување на инвертер на тој ѕид кај сликата.

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Мислам дека горе-долу го имаш одговорот.
И @ARMac и @MitkoI ти посочуваат слично (или исто) решение, а генерално и јас исто би ти советувал (не толку од аспект дека лично јас или некој мој близок имал искуство со конкретниот ЛЦЛХ инвертер, туку дека за опишанио простор не ти треба појака и поскапа машина од 500евра)
И мислам дека е добра препораката за позицијата од @MitkoI, размисли дали ти е изводливо поставување на инвертер на тој ѕид кај сликата.
Позицијата е пожелно да е таа, веќе има избушен отвор за клима и приклучок за струја (од страна на претходниот сопственик). Нема да живеам често таму така да не би било проблем поставеноста.

Уште едно прашање, дали вреди разликата во цена од препорачаните модели на Грее кои се околу 30-31к до Daikin sensira FTXF-A ако препоставиме дека цената не игра улога.

Што добивам плус за тие 11-12к?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
@MitkoI а што ти кажеме за тие непознати Финлукс клими?
Јас прв пат слушам за нив и искрено немам време ни волја да ги истражувам. Ама ете ако најдеш податоци, со интерес ќе ги проследам.

Или купи па пренеси искуства... Вака ако морам да шпекулирам и претпоставувам, тогаш веројатно се работи за некои склапани-од-делови клими како Нео, Квадро, СТ, или едноставно ремаркирани економски модели од поевтините брендови (Мидеа, Гри). Во најдобар случај може да бидат пролазно добри клими за нешто поевтини пари. Или џабе фрлени пари за клими што не работат добро.
Јас лично, додека не се види што се и какви се (преку кориснички искуства), такви клими би ги заобиколувал во широк лак... Па дури и под опасност да ме нарекуваат „продавач на другите клими“. :)

Другар, без лутење ама се е кажано и ништо ново не прашуваш.
Затоа и имаш малку одговори. Просторот ти е стандардно голем, со релативно мали топлотни потреби. Скоро па било која просечна 3.5KW клима ќе ти врши работа, а колегите веќе ти кажаа за твојот буџет што е најисплатлива опција.

Исто за позицијата на внатрешната единица, веќе имаш наместено инсталација - излишен е муабетот.

Јас би го додал само тоа дека да го користеше просторот почесто, и штом буџетот може да се зголеми, обавезно да земеш клима од повисока класа (јапонски бренд по можност). Но штом е простор што ретко се користи и не сакаш да врзуваш повеќе пари, тогаш некоја од Гри ЛЦЛХ моделите одговара на твоите потреби.

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Другар, без лутење ама се е кажано и ништо ново не прашуваш.

Не се лутам таман работа. Муабетот ми беше ако не е добра позицијата да се најде подобро изводливо решение, но ако позицијата е ок, не е идеална, но може да пројде и со таа позиција да не си отварам џабе работа со бушење, рушење и крпење :).

Фала за предлозите.

Ако решам да одам со поефтина варијанта тогаш некој од ЛЦЛХ моделите, но ако решам да одам со попремуим инвертер Даикинот FTXF-A би бил одлично решение.

Фала :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Искрено сум позадоволен од Lomo LCLH од греењето него од ладењето. Тука најверојатно игра улога како е поставена и како циркулира воздухот, а и најважното што сите прозори (цел стан) ми гледа на запад па го пече сонце од 2 попладне до вечер.

Две имам поставено во 68м2 (полузатворен простор, т.е. само врати има од две соби и WC, другото е отворено). Зимава втората ретко ја палев додека во лето во најтоплото мора двете да се уклучат ако сакам под 27 степени да спуштам.

Ми се свиѓа функцијата IFeel што мери температура каде што е даљинското. Предходно на нејзино место имаше Fonko постар инвертер и има драматична разлика од тоа како работи кога мери температура кај што седиш во однос на тоа каде е внатрешната единица.

Патем и апликацијата за андроид е доста солидна.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Позицијата, изгледа дека не дува директно во луѓе (што е лошо). Поточно за ладење ќе гледаш напред да ја насочиш да дува. За другото - од енергетски аспект идеално е дувањето да е по подолгата страна од просторијата, ама тоа повеќе е финеса отколку проблем.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Е да бе, земи отепајме дека решив барем јас да се дрзнам да одговорам :)
(колку-толку де).
А иначе сварно, од кај ги напалка овие FINLUX-иве? Навистина постојат?
(незнам и јас шо се чудам, секој ден излегваат некои нови...ама ете не ги имав чуено овие).

И не, не сум трговец со клими (ниту со нешто друго).
Видов ги продаваат во БЕЛА ТЕХНИКА ЕВЕРЕСТ СТРУМИЦА. Турски бренд, ниле директни увозници. Барав на гугл, гледам во грција и бугарија се застапени во продажба

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Прашање до трговците кои се на форумот... Има ли некаде понуда на рати... Зет ми сака да земе клима за простор од 42 м2 (кујна, трпезарија, салон) во приземје од куќа, рехал 4сезони прозори, неизолирана ѕид цигла-малтер 30цм, на горниот спрат се живее и греее.
Јас му препорачав
Gree LCLH GWH18ACD-K6DNA1D..50000 д.
Се мислев дали
Gree amber GWH12YD-S6DBA1A.. 50000д
ќе задоволи за греење
Што мислите вие за самите клими како и за позицијата каде би ја поставил со оглед на распоредот.

Атачменти

• IMG_20200309_192035.jpg
    IMG_20200309_192035.jpg
    5,6 MB · Прегледи: 31
Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Членот sumi би требало да може да ти обезбеди соработка со klimi.mk и има препорака за доброто искуство лично од мене. Наведените клими би требало да ги имаат. Други трговци не знам дека има овде, баш пренеси информација ако дознаеш - верувам повеќемина ќе не интересира.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Прашање до трговците кои се на форумот... Има ли некаде понуда на рати... Зет ми сака да земе клима за простор од 42 м2 (кујна, трпезарија, салон) во приземје од куќа, рехал 4сезони прозори, неизолирана ѕид цигла-малтер 30цм, на горниот спрат се живее и греее.
Јас му препорачав
Gree LCLH GWH18ACD-K6DNA1D..50000 д.
Се мислев дали
Gree amber GWH12YD-S6DBA1A.. 50000д
ќе задоволи за греење
Што мислите вие за самите клими како и за позицијата каде би ја поставил со оглед на распоредот.
Имам сличен распоред и би препорачал пет и полка клима, ништо послабо. Тоа што се греат над него не значи скоро ништо.

Sent from my Redmi

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Членот sumi би требало да може да ти обезбеди соработка со klimi.mk и има препорака за доброто искуство лично од мене. Наведените клими би требало да ги имаат. Други трговци не знам дека има овде, баш пренеси информација ако дознаеш - верувам повеќемина ќе не интересира.
Преку Sumi пред три години ја зедов мојата климa Gree lomo lclh GWH12QC.
Сега не го гледам тука на форумот да пише...

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Имам сличен распоред и би препорачал пет и полка клима, ништо послабо. Тоа што се греат над него не значи скоро ништо.

Sent from my Redmi
И јас мислам дека треба 5.5 однодно 18ка. Едино амберот 12 може да повлече, но се мислам да не биде нон стоп оптеретен, додека fery 18 по растеретено би си работела.
Само незнам дали ќе имат пак некоја акција за fery како во јануар 42990 д

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно