Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ве молам за мислење и ако може некој да ми извади од Еуровет Pdesingen, ph i cop na - 15, - 7, 0, 7, за следните клими.
Ценовен ранг околу 50000денари
1. Panasonik CS/CU-Z35TKE... 53000
2. Toshiba suzumi plus RAS-13PKVSG-E.... 52000
3.Mitsubishi MSZ-SF35VE / MUZ-SF35VE...
50000
4. Gree amber GWH12YD-6SDBA1A... 50000
5. Vivax ACP-12CH35AEYI....50000
Ценовен ранг околу 40000денари
1. Daikin sensira FTXF-35A / RXF35A...43300
2. Fujitsu ASYG-12KMTA-12KMTA...43500
3. Gree U-crown GWH12UB-K3DNA4F...40000
Напоменувам дека 3 години имам Gree lomo lclh GWH12QC K3DNA1G/O K3DNAB4G/I, од истата сум многу задоволен, тивка е, малку дефрости кои не се ни осеќаат, без бука, итн. Загревам дневна, трпезарија, кујна, 35 м2. До минус дневни температури добро се носи, задана 23Ц, на термометар 24Ц на 1м од под подалеку од климата. На минусни температури се мачи да постигне 22Ц, па уклучував термо печка 3,5 kw ноќе да пол и а дење да исијава без дување тек толку да потпомогне, затоа сакам да земам појака, класа погоре која нема да се мачи на минусни на 35м2,а ова би ја преместил во ходник за затоплување на ходник, спална и детска вкупно 25м2.
Чекам ваша анализа и мислење

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Na Cop ot vlijae I brzinata na fan.na vnatresnsta.
Kaj Site klimi Cop ot e testirani na maksimalen fan bez turbo ama vo realniot zivot smeta klimata Da TI raboti na maksimum fan.( mitsu nema turbo )
Na zima Ako klimata raboti na maksimum fan pobzo odi vo defrost. I najdobro e Da raboti na sreden fan.
Мене ми смета струењето на воздухот, па климата ми е поставена на мин fan, односно на најмалиот. Еве десетина дена нема направено дефрост. Е сега прашање. Дали на мин fan COP e домал или поголем, и дали тогаш троши помалку или повеќе во однос да е ставена на среден или мах fan?

doktore

read-only
18 септември 2019
32
5
Мене ми смета струењето на воздухот, па климата ми е поставена на мин fan, односно на најмалиот. Еве десетина дена нема направено дефрост. Е сега прашање. Дали на мин fan COP e домал или поголем, и дали тогаш троши помалку или повеќе во однос да е ставена на среден или мах fan?
И мене исто ми смета струењето на воздухот (затоа што се работи за релативно мала соба 15м2) и ја пуштам на најмал фан и ме интересира истово прашање дали има некој одговор

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Дали на мин fan COP e домал или поголем, и дали тогаш троши помалку или повеќе во однос да е ставена на среден или мах fan?

Вентилаторот не троши многу, нема да има голема разлика во потрошувачка од тој аспект, но климата помалку ефикасно ќе работи во пренос на топлината од изменувачот кон воздухот... Што значи дека за дадена потрошена струја, ќе имаш помалку греење. Тоа не е добро (од аспект на заштеда), ама ако ти смета дување ти смета дување и тоа е тоа.

Надвор од сметањето, секогаш е најдобро вентилаторот да е поставен на ауто. Софтверот на климата сам си поставува најсоодветно дување во различни дадени ситуации.

Kriste

read-only
10 февруари 2020
12
4
Го имам буквлано истиов простор, се размислував и јас за две клими, но ставив една 5кв Даикин Сенсира на средина кај што ти е четирикрилната врата и не згрешив. Мислам дека 2 клими би било ок за некој поголем простор, овдека е сосем доволна една 5ка . Единствена разлика е што јас имам изолација 8цм стиропор.

Kriste

read-only
10 февруари 2020
12
4
Го имам буквлано истиов простор, се размислував и јас за две клими, но ставив една 5кв Даикин Сенсира на средина кај што ти е четирикрилната врата и не згрешив. Мислам дека 2 клими би било ок за некој поголем простор, овдека е сосем доволна една 5ка . Единствена разлика е што јас имам изолација 8цм стиропор.
Па можеби би била добра некоја појака клима од 5ка?

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Еуровент ги тестира на максимум фан и 30степни и од таму сите гледаме цоп сцоп и слично.
На максимум фан цопот е најдобар ама во реални услови не е можно да се постигни.
И јас ги работам на минимум фан( прва) во помалите соби а во поголемата на 2-3та брзина.
И @Lokvan е во право ако ти е погоден ауто фан на климата би требало помалку да троши

micanko

read-only
1 февруари 2020
15
3
pozdrav do site!!!nov sum na forumov. ve pratam eden mesec...treba da zemam inverter klima kako primarno grejno telo..se otarasuvam od drvata od mnogu pricini kazani tuka na forumov...vtor sprat vo kuca. fasada bez izolacija.tavan trska,izoliran od vnatresna strana so stiropor 2sm,na leto tervol 15sm na tavan.severna strana od dnevna izolirana so stirodur 2sm. odozdola se gree samo pod spalna,drugite sobi podot kocan!!!vo dnevna mi e glavniot prestoj i tuka treba da bide klimata. dali edna dobra 3.5kw do 45000(ako ima takva..dvoreden izmenuvac na nadvoresna i vnatresna moze i twin rotari ili dobar rotari kompresor) plus uste edna vo spalna 3.5kw po potreba ili 5.5kw edna vo dnevna.zaboraviv, prozori,vrati od terasa termopan dvojno staklo 4 sezoni..ako ima nekoj predlog za klima od bilo koja firma prifakam!!!! SKICA OD KUCA.png

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Еуровент ги тестира на максимум фан и 30степни и од таму сите гледаме цоп сцоп и слично.
На максимум фан цопот е најдобар ама во реални услови не е можно да се постигни.
И јас ги работам на минимум фан( прва) во помалите соби а во поголемата на 2-3та брзина.
И @Lokvan е во право ако ти е погоден ауто фан на климата би требало помалку да троши
Како да знам ауто фанот дали е погоден или не? Можеби знаеш кај Gree lomo lclh GWH12QC дали е погоден ауто фанот?

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
PANASONIC CS/CU-Z35TKE по супер цена од 52.990 ден.

PANASONIC CS-Z35VKE/CU-Z35VKEW

Kоја е разликата помеѓу овие две клими знае ли некој да ми каже
Најдов на страницата на Панасоник.
CS-Z35VKE е модел од 2019 год
SC-Z35TKE e модел од 2017 год
ТКЕ према карактеристиките е подобср, Pdesing na - 10 e 3.2, додека кај VKE e 2.8

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Моментално Сенсирата ми е фаворит, ги гледам и Митсубиши-те ама за ЊН ХЈ СФ не ми изгледаат како подобри од Сенсирата (а СФ е и поскапа), а ЛН и ФХ ми изгледаат неисплатливо поскапи.
Проблем ми е што каде и да се свртам низ околината, се е ВИВАКСи, ГРЕЕиња, ХАИЕРи, НЕОа итн, тешко наоѓам искуства со поскапите брендови и модели на клими за да направам споредба од кориснички искуства и за монтажата и за работата на уредот. Досега најдов корисници на една сенсира и една СФ50 и од тие поединечни искуства, уште сенсирата има предност СФ. Тоа е засега, ќе видам тековно што и како, секое искуство и насока плус се добредојдени. :)
Бидејќи се греам на парно дома, немам многу искуство со греење на клима.

Во канцеларија кај сопругата, од октомври 2018 земавме Mitsu LN35, откако претходно една Фонко клима се мачеше и 20 степени да крене во канцеларијата (ама кутрата беше премала за во канцеларија од 45 квадрати во објект кој не се грее). Можам само да ти пренесам искуство дека ЛН-то одлично ја грееше канцеларијата, со помош на членовите тука подесени тајмери часовно/дневно да користи евтина струја. Цената од 80к што ја гледам сега е превисока, јас платив доста пониско од тоа. Податоци за потрошувачка во другата тема ако те инересира.

Дома имам некое Беко од пред 15 години и се користи само за ладење во лето, ништо посебно, ама брка работа.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
dali ima nekoj predlog za klima na postot naveden pogore? zaboraviv, visina na tavan 2.7m..
една добра трииполка (јапонец) ќе ти заврши работа за главниот простор (дневна и кујна), а за спалната ќе догреваш со нешто друго (панелка, греалица)...а потаму можи да си земиш инвертерче од најефтините, ќе ти врши работа.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
..
skica-od-kuca-png.85114
Јас би играл една 12ка во дневна шо ќе работи 24/7 оти дневната ти е на север, и втора 12ка да се смести во претсобјето или евентуално во спална, зависи дали сакаш да спиеш на топло или свежо.
Кујната нема потреба од клима оти ќе се готви во неа, а ако климата е во спална ќе треба спалната да е отворена кога нема да се спие.

П.С. Строго инвертер 12ка.

micanko

read-only
1 февруари 2020
15
3
koga se resiv da kupam klima, gi povikav dvajca monteri na klimi kaj mene doma. edniot ponudi daikin 5.5kw vo dnevna da se montira na severen zid sproti vrata da izleguva topol vozduh niz vrata vo hodnik i da gi zagreva kujnata i spalnata do nekoj stepen...koga go prasav kakov daikin, koj model rece samo daikin..blagodaram !! prijatno!!vtoriot isto mislenje kako prviov,samo ponudi u-crown 5.5kw..moj predlog bese 3.5kw vo dnevna montirana nad prozor od terasa da ja zafaka po dolzina cela dnevna soba i uste edna 3.5kw vo pretsobje nasproti kujna i spalna za da se pokrie cel prostor..nema kade da ja izvadime nadvoresnata edinica za pretsobjeto??? taka? taka!!posto nemav predznaenja za klimi, pocnav da go citam forumov edno mesec dena ....iskustva eden kup...poznavaci na klimi na klimi odlicno potkovani...zaklucok od forumov... ne slusajte monteri na klimi i prodavaci na klimi po saloni..pojma nemaat!!za koj japonec 3.5kw dobar, so dobar pdsg. na -10 barem 2.5 kw da dava bi predlozile....

micanko

read-only
1 февруари 2020
15
3
fujitsu 12kmta .daikin ftxf 12, panasonic z35tke ili amber 12. poslednive dve mi se nadvor od planiraniot budjet, ama ????

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Оваа и не е така лоша за 32000 ден
Midea MT-12N8D6-I/ MT-12N8D6-O, ULTIMATE COMFORT FullDC SMART WI
MT-12N8D6-I/ MBT-12N8D6-O
Pdes. - 7 = 2,5 kw
Pdes. +2 = 5,3 kw
Pdes. +12 = 4,3 kw

Последна промена:

micanko

read-only
1 февруари 2020
15
3
ima izolacija na severna strana stirodur 2sm od vnatresna strana,a letovo ke ima izolacija na plafon pod dnevna ..najgolem prasalnik mi e jacinata na klimata.5.5 kw da ne e predimenzionirana za toj prostor,dnevna 16m2+pretsobje 9m2+( kujna po potreba 10m2)..vo ics group imaat popust na 3.5 i 5.5 kw ftxf 10%. se plasam deka 3.5 kw e premala za toj prostor nema rezervna jacina na -10 c mislam okolu 2.5kw a 5.5kw okolu 4kw verojatno na max izduv,da nee prejako...ako ima nekoj iskustvo so ovaa klima kako modulira ,dali e ponezna vo izduv a sepak dovolno za najladnite denovi zatoa sto kicevo moze da padne temperaturata na -15 do -20c poretko ama se slucuva!!!

micanko

read-only
1 февруари 2020
15
3
mideata 12 ja gledav pred edno mesec dena.4dc imaat samo 18.dali imaat dvoreden izmenuvac na vnatresna ili nadvoresna ,eev ventil, ne znaeja da mi kazat, sto mislam po moe deka e presuden faktor za edna klima da odrzuva dobra temperatura na minusni temperaturi...po srpskite forumi razlikata medju starata midea i novata ne e nesto golema sto ne e za masala...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно