Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Другари јас сеуште чекам предлог за клима:

1. Ќе се грее околу 30м вкупна површина 2 соби, се влегува од едната у другата соба, идејата ми е климата да се монтира да дува према втората соба.
2. 2.7м е висината на таванот
3. Под собите има подрум
4. Над собите има таван (малтер - трска) нема изолација, во план ми е деновиве да ставам еден слој 5цм камена волна.
5. Нема изолација на ѕидовите
6. Прозорците се стари дрвени дупли.
7. буџет за климата ми е +/- 1000 евра

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Пред 20-тина денови ги исчистив двете клими со некое средство FavorCool SB-910, наводно наменско за чистење испарувачи од фриготехника. Пакувањето е во боца од 3.7 литри и кошта 900 денари. Како за разбирање на димензијата на количината јас двете клими ги исчистив со четврт литар од течноста (и супер се исчистија, а климата во дневната беше баш прљава).
Ова е пакување за сервисери ама јас тоа го решив со тоа што боцата ја поделив со уште двајца колеги. Таман 3 шишиња се полнат од празни Кока Кола или Фанта шишиња од 1.25 литри. :)

Постапката е едноставна, течноста се меша со вода во сооднос од 1:1 (или повеќе вода, ако климата не е многу прљава). Добро е водата да е топла, поефикасно ќе биде чистењето. Миксот од вода и средството се става во шише во прскалка (ги има во Икеа, Хубо, Бриколаж) и со прскање се нанесува на хитсинкот (саќето/испарувачот) од внатрешната единица на климата. Претходно се отвара поклопецот (или се вади цел кај тие клими на кои тоа е лесно). Треба да се испрска што поголем дел од алуминиумскиот испарувач и потоа се остава 15 минути. Потоа се прска обилно само со вода, по што климата се пушта да работи на ладење (пар саати за да биде сигурно). Внатрешната единица си има одвод кон надвор, не би требало да истече ништо внатре во домот. Јас потоа уште ги пуштив климите и 15-тина минути на греење за да се исуши испарувачот (некои клими автоматски се сушат после ладење).

И тоа е тоа, чисти внатрешни единици спремни за новата грејна сезона. :)
Имам и некое кратко видео, ама не можам сега да го поставам.

Ова е средството:
Industrial cleaner FavorCool SB-910 | BSL
Google Translate

Технодом се овде (таму го продаваат средството за чистење клими):
Google Maps
Дали негде на друго место во Скопје го има? Многу далеку ова надвор било. Баџото ќе патува за Скопје службено иднава недела па да го ангажирам да ми купи :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
FH35VE.
Хансол -30.
Амбер -30.

Може и ломо лцлх а остатокот пари сите во изолација да ги дадеш. И во дихт траки за прозорите.
Другари јас сеуште чекам предлог за клима:

1. Ќе се грее околу 30м вкупна површина 2 соби, се влегува од едната у другата соба, идејата ми е климата да се монтира да дува према втората соба.
2. 2.7м е висината на таванот
3. Под собите има подрум
4. Над собите има таван (малтер - трска) нема изолација, во план ми е деновиве да ставам еден слој 5цм камена волна.
5. Нема изолација на ѕидовите
6. Прозорците се стари дрвени дупли.
7. буџет за климата ми е +/- 1000 евра

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Првата и последната само. Другите не. Имаат највисок PdesignH и највисок SCOP.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Јас би рекол не.

Се добива 400w повеќе топлина и нешто појак SCOP. И неделниот тајмер. Ама за 20000 има цела Lomo Eco што ќе ја ставам на другата страна од станот да помага. Или 2 големи прозори што ќе ти намалат загуби, или изолација за таван.

Јас би идел на првата а остатокот би го инвестирал во прозор/изолација/помошнаКлима. И би барал попуст за првата и гаранција безусловна и на сите делови.

• ми се допаѓа
Реакции: dino

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Јас би рекол не.

Се добива 400w повеќе топлина и нешто појак SCOP. И неделниот тајмер. Ама за 20000 има цела Lomo Eco што ќе ја ставам на другата страна од станот да помага. Или 2 големи прозори што ќе ти намалат загуби, или изолација за таван.

Јас би идел на првата а остатокот би го инвестирал во прозор/изолација/помошнаКлима. И би барал попуст за првата и гаранција безусловна и на сите делови.
Има логика ова што го кажуваш.
Попуст веќе има не знам дали ќе дадат уште, безусловна гаранција на сите делови? А во моментов каква е гаранцијата?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Дали негде на друго место во Скопје го има? Многу далеку ова надвор било. Баџото ќе патува за Скопје службено иднава недела па да го ангажирам да ми купи :)
Навистина не знам. Но Технодом и не е толку далеку, 15-20мин возење од Центар...

RIKSON

read-only
23 септември 2018
2
2
Gledam deka ima dosta momci so opit od klima pa baram mislenje(ako mozes da mi pomognete).Vaka izolacija nemam na kukata nemam ni pvc prozori tuku drveni(solidni)pod dnevnata soba mi e garazata.Planiram da zemam edna iverter klima 5.5 kw za da mi zatopluva dnevna trapezarija i kujna nekade okolu 39 m2.Imam instalirano parno na cel sprat(na peleti) koj sto go koristam no mi treba i edna klima iverter da koga ke stane mnogu studeno da mozam da kombiniram.Spored vas mozno li e da go zatoplam toj prostor(samo so klima) dodeka dojde do minusovi temperaturi preminuvam na parno.Sumata koja ja planiram da zemam klima mi e nekade 37/39 000 den.Na radarot najdov nekolku pa ako mozete da mi pomognete za izborot.Zosto go citam forumot edni vikat vaka edni onaka edni zborat gree se odlicn i drugi cisto kinesko sranje int itn.Znam deka najdobri se na mitsubishi toshiba daikin ama sumite se dosta pogolemi. Jas izborot go napraviv za nekolku klimi ako imas ti nekoja idea super.
Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ERA SMART WIFI READY

Техномаркет - GREE LOMO ECO PREMIUM 18000 BTU K3DNB4E/I WIFI

Техномаркет - GREE LOMO ECO 18000BTU GWH18QD-K3DNB4E/A

Техномаркет - VIVAX COOL 18000BTU ACP-18CH50AERI

VIVAX ACP-18CH50AERI R32 по супер цена од 39.990 ден.

ili nekoj da dade nekoja dopolnitelna idea

Jovica23

read-only
9 февруари 2018
2
2
Дечки мала помош пред да читам на форумиве знаев што ми треба сега сум тотално збунет.Сакам да греам дел од куќа 38 м2 висина 2.5м пвц прозори 5см стиропор на таван 45 см дебелина на ѕидови ходник и две спални.Дали ке заврши работа fh 35 mitsu или да одам со sf 50 или некој друг предлог до 1000/1100eur.Климата ке биде насочена од ходник директно кон спалните .

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Дечки мала помош пред да читам на форумиве знаев што ми треба сега сум тотално збунет.Сакам да греам дел од куќа 38 м2 висина 2.5м пвц прозори 5см стиропор на таван 45 см дебелина на ѕидови ходник и две спални.Дали ке заврши работа fh 35 mitsu или да одам со sf 50 или некој друг предлог до 1000/1100eur.Климата ке биде насочена од ходник директно кон спалните .
СФ50 не е за кај тебе, пресилна е. FH35ve е повеќе од доволна, но веќе ретко се наоѓа зошто е заменета со друг модел. (поскап и со помал компресор нажалост)

Скоро секоја клима за греење ќе заврши работа во такви идеални услови со PVC и изолација од секаде.

RIKSON

read-only
23 септември 2018
2
2
Мидеава од Хидросет
MIDEA 18

[edit]
SCOP 5.10
Врти кругови околу другите
Брат вака немам многу познавање во климите ама гледам како доста добра ми изгледа спред некои перформанси.Дали имаш искуство со мидеа???Зошто едни ми зобрат земи си грее,друго викат тоа е сра** кинеско не се ни лажи тие пеформанси демек не одговарале т.е не ги исполнува климата.Вивакс исто биле произведувани во иста фабрика.Затоа пишав не се разбирам во клими сепак има поискусни дечки на форумот.Влегува и Мидеа 18 во составот оште да одберам што како.

Milena70

read-only
2 јуни 2018
1
0
Здраво
Сакаме да купиме клима за греење, се работи за дневна со кујна околу 35м2. Се работи за куќа без изолација и со ПВЦ прозори. Климата ке ја користи постара жена која живее сама. Досега греењето беше на термо печка 6Kw но сега би инвестирале во клима заради високите сметки за струја.
Слушаме разни предлози но сакаме инвестицијата да е долготрајна и по можност термо печката да не се користи ни во најстудените зими.
Ни препорачуваат да земеме уред кој има 2 компресора или 2 клипа(не ми замерајте ако не се изразив најточно), и дека ни е доволна појака 3,5ка а не 5,5ка која само повеќе би трошела.
Ни препорачаа Тошиба за 60.000ден
TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-16PKVSG-E/RAS-16PAVSG-E по супер цена од 59.990 ден.
Митсубиши (оваа ни е скапа) за 70.000ден
MITSUBISHI MSZ-LN35VE/MUZ-LN35VE по супер цена од 69.990 ден.
и уште овој модел Хансол за 43,000 како најефтин
GREE HANSOL -20 GWH12TB-S3DNA2D по супер цена од 42.990 ден.

Се обратив тука за да ми потврдите дали овие уреди се навистина појаки од другите 3,5ки и затоа се поскапи со цените и дали сите овие имаат 2компресора ?
Пожелно би било уредот да има вградено WiFi зашто жената сама живее и добро би било да можеме да је управуваме климата од далеку.
Буџетот ни е околу 60.000ден но ако може да поминеме и за 43.000 би било одлично. Митсубиши ни е прескапо но се мислиме меѓу Тошибата и овој Хансол кој е доста и поефтин. Што е разликата и дали Хансолот би ни завршил работа и на -15 ?

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Здраво
Сакаме да купиме клима за греење, се работи за дневна со кујна околу 35м2. Се работи за куќа без изолација и со ПВЦ прозори. Климата ке ја користи постара жена која живее сама. Досега греењето беше на термо печка 6Kw но сега би инвестирале во клима заради високите сметки за струја.
Слушаме разни предлози но сакаме инвестицијата да е долготрајна и по можност термо печката да не се користи ни во најстудените зими.
Ни препорачуваат да земеме уред кој има 2 компресора или 2 клипа(не ми замерајте ако не се изразив најточно), и дека ни е доволна појака 3,5ка а не 5,5ка која само повеќе би трошела.

Се обратив тука за да ми потврдите дали овие уреди се навистина појаки од другите 3,5ки и затоа се поскапи со цените и дали сите овие имаат 2компресора ?
Пожелно би било уредот да има вградено WiFi зашто жената сама живее и добро би било да можеме да је управуваме климата од далеку.
Буџетот ни е околу 60.000ден но ако може да поминеме и за 43.000 би било одлично. Митсубиши ни е прескапо но се мислиме меѓу Тошибата и овој Хансол кој е доста и поефтин. Што е разликата и дали Хансолот би ни завршил работа и на -15 ?
Може и Gree Amber -30 (нека потврди некој).
Ако земате грее директно земете од Gree( Greestore) зошто гледам klimi.mk не намалуваат цена а на попуст треба да се климиве на gree.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Здраво

Hansol -20 не е со двостепен компресор. Хансол -30 е со таков и е малце поскап. Тој ти треба ако бараш двостепен стрикно.
Мицубишито е одлично, но скапо.
Тошибата исто нема двостепен и е слаба за греење.
Амбер ваљда ќе е океј и има двостепен.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Мидеава од Хидросет
MIDEA 18

[edit]
SCOP 5.10
Врти кругови околу другите
SCOP 5.1 има на тест за "warmer climate", а на "average climate" има SCOP 4.0, како и повеќето клими од ниска и средна класа.

Споредено со Midea-та, Haier-от што го спомна членот е исто ефикасен, помоќен за 0.7kW и поевтин за 6к.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
5.1 e ноторно тешко да се извади со добра PdesighH, така да секогаш кога е спомнато 5.1 на клима која не е флегшип (или многу скапа) е најверојатно нешто изманпулирано.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Здраво

Хансолот е со твин ротари компресор -значи со два клипа е .
Ке ти брка работа за во 35квадрати и едноставен е за работа.

humdroid

read-only
13 јануари 2016
4
5
Здраво, ја прочитав темава скоро цела, доста е корисна и едукативна, колку што приметив неколку клими се издвојуваат како добри за греење, но имам неколку прашања ако е некој расположен да одговори:

- колку се битни греачите на надворешната единица (компресор и тацна), дали и кај поскапите модели ги има или е решено на друг начин тоа?
- дали и покрај тие греачи, надворешната единица би правела дефрости повремено и дали би ја ладело просторијата тоа?

- и најбитното прашање, која клима би советувале да ја земам? :)

Станот е новоградба, 62 м2 (без терасите), пвц прозори, нова фасада со изолација, на ќош, затворен од две страни со комшии, но исто и отворени два ѕида кон надвор, на последен кат, со плоча одозгора и за греењето проблематичниот дел - галерија 15 м2 со висок отворен дел во предсобјето.

Неможам да кажам колку KW топлина ми треба затоа што станот е тазе вселен, во него има наместено електрично парно од 12kw што не планирам да го користам освен ако морам.

Просторот кој што планирам да го загревам со климата е дневната сосе кујна и предсобје, се на се околу 33 м2, но проблемот е што во ходникот (црвено на сликата) плафонот е висок околу 6 метри и има скали кон галеријата која не планирам да ја греам за сега, исто и детската нема да се загрева некоја година, спалната би сакал по можност да се загрева со истата клима, но не е проблем и да ја догревам со панелка на 17 степени ноќе само.

Најбитното ми е да знам дали би ми требало 5.5 kw клима, или 3.5 па во иднина по потреба во спалните мултисплит или во едната само 2.5 како помош.

Климата би стоела кај зелениот правоаголник, над двоседот, тука има предвидено веќе штекер за неа.

Пријател инжинер ми ја препорачуваше Carrier GOLD 42EQV035M/38EYV035M, или 5.5 верзијата, ама и покрај тоа што пишува дека имаат Еуровент, неможев да ги најдам на сајтот за да ги разгледам, па ако некој нашол Еуровент за тие модели нека ми прати.

Јас лично ги меркав Haier Tundra 5,5 од Сетек, и Gree LOMO LCLH заради тие греачи надвор.

Буџетот е околу 800 еур +- 200, ако се добие подобро нешто за таа доплата би размислил, но би бил среќен и со поевтино :)

RoomSketcher Level Image.jpg

Последни теми

Последни огласи

На врв