Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Jedah

user
6 ноември 2007
1.313
2.288
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Дечки ве зачитав па ми текна да проверам. Мајсторот што ја местеше ми рече:
Ко ќе се ладиш ќе тече кондензација низ цревцето бело
Ko ќе се грееш има едно дупче под надворешната единица од тука ќе излага.

Сега со електрика светнав да видам малку е непристапно ама од тоа што го глеам нема никаква кондензација од 3 попладне е пуштена климата на 25'C еве ја не гаси си дувка по малку
AERI модел

Треба кондензација зашто нема и дали треба да има?

Dux

hello world
29 ноември 2008
119
60
Дечки пошто е веќе отворена темата а и има доста од вас што се запознати со темава тука да побарам совет. Сакам да се греам со инвертер клима во мојата соба со 16 метри квадратни површина и 2,7 метри висина на зидови. Изолацијата не е баш на завидно ниво, градбата е од полна цигла на надворешните зидовии е малтер од надвор и внатре. Собата се наоѓа на северна страна од куќата што е поприлично факд. Прашањето ми е каква клима со која јачина да земам до 500 евра и колкава потрошувачка на енергија можам да очекувам на ваква мала површина (би ја користел климата по некои 8-9 часа дневно). Дали повеќе би ми се исплатело да се греам на дрва пошто постои и таа опција. Бидејќи сум од Прилеп најдостапни ми се апаратите од сетек и нептун па ако можете да ми предложите нешто од нивната палета на производи би било супер.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ве молам за озбилна и издржана споредба, анализа и предлог...
За простор од 42 м2, кујна, трпезарија и салон, поврзани како една просторија, три рехау пет коморни прозори со две стакла четири сезони, две нови медијапан врати кон ходник една од трпезарија, друга од салон, три надворњшни зида север, исток, југ.
Малтерисана цигла, ѕид 32 цм без изолација.
Која од овие клими би ги задоволила потребите за комплетно греење со клима, температура 22-24 Ц.
1. GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G
Цена 30990 ден
2. GREE HANSOL GWH12TB-S3DNA2D
Цена 39990 ден
3. GREE HANSOL GWH12TB-S3DBA3E
Цена 49990
4. GREE AMBER GWH12YD-S6DBA2A
Цена 49990
Ве молам за споредба и мислење дали разликата во цена од 10000 и 20000 е оправдана во однос на карактеристиките

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
^ ^
@Dux
Имам скоро идентична квадратура и градба како твојата, со тоа што кога ќе отворам врата од собата, имам и 8.5 м. квадратни ходник, како и 4.5 м. квадратни купатило.
После информацијата од @kooks (неколку поста погоре) за намалување на цената на Hansol (-20C со Sanyo компресор), овој инвертер станува Best Buy во својата ценовна категорија. Планот ми е да ја купам, со тоа што би ги греел индиректно (со отворена врата) и ходникот и купатилото.
Ти би можел да поминеш и со послаба и помала клима како LOMO LCLH 3.5 или Vivax 3.5 AERI, дури и Haier Tundra би ти завршила работа. Прати му ПП на @sumi (klimi.mk), дали го покрива Прилеп, да се договорите нешто.

@MitkoI
Јас би бирал меѓу варијантите 2 и 4.
Варијантата 2 има смисол само ако во најскоро време ставиш изолација, што секако мораш еден ден да го направиш.
Варијантата 4 (Амбер Нордик) ќе те покрие и вака без изолација, таа е ептен моќна клима. Бидејќи се нуди по регулар цена, ако си во можност да платиш "во готово", очекувај (или барај) попуст - 5, 7, 10%. :)

Извинување до искусните колеги што вака им се умешав, но сепак се рачунам за технички поткован за оваа материја и со интерес ги пратам повеќе години.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
За простор од 42 м2, кујна, трпезарија и салон, поврзани како една просторија, три рехау пет коморни прозори со две стакла четири сезони, две нови медијапан врати кон ходник една од трпезарија, друга од салон, три надворњшни зида север, исток, југ.
Која од овие клими би ги задоволила потребите за комплетно греење со клима, температура 22-24 Ц.
Цена 30990 ден
Цена 39990 ден
Цена 49990
Цена 49990
Ве молам за споредба и мислење дали разликата во цена од 10000 и 20000 е оправдана во однос на карактеристиките
Немам време за детали но во кратки цери ке дадам придонес со мислење:

1. би била слаба за кај вас, поготово без изолацијата
2. Исто не би била баш доволна со изолација би била ОК
3. Ја нема замена за нејзе е број 4.
4. Ова е тоа шо ти треба ем да се стоплеш ем да биде екстра економично.

Разликата од 20К од LOMO LCLH до AMBER -30 е повеќе од оправдана, спореди само основни спецификации и ке видеш AMBEROT е ѕвер во споредба со LOMO LCLH .

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Дечки пошто е веќе отворена темата а и има доста од вас што се запознати со темава тука да побарам совет. Сакам да се греам со инвертер клима во мојата соба со 16 метри квадратни површина и 2,7 метри висина на зидови. Изолацијата не е баш на завидно ниво, градбата е од полна цигла на надворешните зидовии е малтер од надвор и внатре. Собата се наоѓа на северна страна од куќата што е поприлично факд. Прашањето ми е каква клима со која јачина да земам до 500 евра и колкава потрошувачка на енергија можам да очекувам на ваква мала површина (би ја користел климата по некои 8-9 часа дневно). Дали повеќе би ми се исплатело да се греам на дрва пошто постои и таа опција. Бидејќи сум од Прилеп најдостапни ми се апаратите од сетек и нептун па ако можете да ми предложите нешто од нивната палета на производи би било супер.
за 16м2 2.5kW е одлично решение. Само некако понудава на 2.5kW од 22-24к скока на 38-40к нема баш некоја понуда ( а да е добра ) измеѓу.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.736
12.672
Skopje
www.wemaxa.com
Моментално,
GREE HANSOL GWH12TB-S3DNA2D
GREE HANSOL -20 GWH12TB-S3DNA2D по супер цена од 39.990 ден.

Цена 39990 ден (плус ако сте упорни/шармантни и досадни може некој попуст и на овој попуст да добиете)

gree-klima-uredaj-gwh09tb-s3dna2d-r410a-ionizator_56060da5.jpeg

е бест бај! Климата е ѕвер, јаде други клими за ужина.
Еве ви технички спецификации:
https://gree-bulgaria.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/GWH09TB-S3DNA1D_TSM_184.pdf

Она што е битно за лаици да запазат:
1. Двостепен Sanyo компресор
2. Греач на тацна (до -20 без проблем работи, тестирано до -30 од мене, исто без никаков проблем)
3. 50+С (над 50 целзиусови степени на издув!)
4. Електростатски вентил (не е капилара!)
5. ДВОРЕДЕН бакарен изменувач на надворешна единица, затоа 43kg тежи надворешната, наместо 25Kg просек кај конкуренција

s-l225.jpg

Климава тежи колку 24000BTU (8кw) клима од Fujitsu (Хидросет). Односно е се освен 3.5ка, пре би рекол дека е 5ка или 8ца.

Далечинското е со iFEEL функција (има термостат на самото далечинско, и зависно каде е поставено далечинското според тој дел од собата/просторот се раководи во терморегулација. Има и Wifi со апликациска поддршка за контрола преку смартфон итн. на кој му е битно тоа. 10 години гаранција (условена, бара 800 денари сервисна проверка од авторизираниот сервисер за заверка).

Нема ништо ни проближно добро во однос цена/перформанси со климава. Топло ја препорачувам на секој што може да си ја дозволи, во спротивно би било или Vivax AERI или Gree Lomo Eco како буџет варијанти.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Цена 30990 ден
Цена 39990 ден
Цена 49990
Цена 49990

дечко како прво мораш да си ставиш изолација.целата финта е до фасадата.кај тебе за жал ја нема.
лани 35м2 во наладните денови на -18,-20 терав со обична он оф фаворит од 12000 ден.цело зимо.се погоди сув студ.изолирана куќа.
друга работа...
јас имам поткровје со твојата квадратура 45,дневна со кујна заедно со пвц прозори,4 сезонски стакла...се грејам со ЛГ инвертер 3,5кв од 25-30к.ама изолација на зидови со стиропор 5см и пластифицирана фасада и кровот со 15см камена волна.намерно ти го опишав мојот случај за да си споредиш.
ако бираш од овие што си ги навел,земи ја најефтината,ке ти врши работа.заштеди пари за термофасада.
ништо повеќе нема да видиш од најскапата,ако е магливо времето и двете ке одат во дифрост,потрошувачката ќе биде тука некаде макс.100вати разлика...
ако не ми веруваш а имаш пари,земи ја најскапата.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Моментално,

Цена 39990 ден (плус ако сте упорни/шармантни и досадни може некој попуст и на овој попуст да добиете)

https://gree-bulgaria.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/GWH09TB-S3DNA1D_TSM_184.pdf

2. Греач на тацна (до -20 без проблем работи, тестирано до -30 од мене, исто без никаков проблем)
5. ДВОРЕДЕН бакарен изменувач на надворешна единица, затоа 43kg тежи надворешната, наместо 25Kg просек кај конкуренција

s-l225.jpg

Климава тежи колку 24000BTU (8кw) клима од Fujitsu (Хидросет). Односно е се освен 3.5ка, пре би рекол дека е 5ка или 8ца.

Далечинското е со iFEEL функција (има термостат на самото далечинско, и зависно каде е поставено далечинското според тој дел од собата/просторот се раководи во терморегулација. Има и Wifi со апликациска поддршка за контрола преку смартфон итн. на кој му е битно тоа. 10 години гаранција (условена, бара 800 денари сервисна проверка од авторизираниот сервисер за заверка).

Нема ништо ни проближно добро во однос цена/перформанси со климава. Топло ја препорачувам на секој што може да си ја дозволи, во спротивно би било или Vivax AERI или Gree Lomo Eco како буџет варијанти.
да искоментирам:
2. Греач на тацна (до -20 без проблем работи, тестирано до -30 од мене, исто без никаков проблем) грејачот на тацна нема никаква врска со минималната температура на работа на климата.ова е голема лага и заблуда со грејачите на тацна,тие служат само за отопување на мразот ако се наталожи во долната зона на внатрешната единица за ништо друго.
3. 50+С (над 50 целзиусови степени на издув!) ова треба да се напише попрецизно,кога се добива +50,во какви надворешни услови,температура....и ова води кон една заблуда на купувачите.
4. Електростатски вентил (не е капилара!) уште една грешка,електромагнетен вентил е ова
5. ДВОРЕДЕН бакарен изменувач на надворешна единица, затоа 43kg тежи надворешната, наместо 25Kg просек кај конкуренција и уште една лажга или заблуда.двореден бакарен изменуваш не прави разлика од +18кг :) односно еднореден изменувач не е 18кг.

инаку климата си е ок :) само да не се лажеме со намерни грешки или неточни информации.со вакви неточни информаиции се гледа информираноста на продавачот.продава клима а незнае точни инфомации.

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
дечко како прво мораш да си ставиш изолација.целата финта е до фасадата.кај тебе за жал ја нема.
лани 35м2 во наладните денови на -18,-20 терав со обична он оф фаворит од 12000 ден.цело зимо.се погоди сув студ.изолирана куќа.
друга работа...
јас имам поткровје со твојата квадратура 45,дневна со кујна заедно со пвц прозори,4 сезонски стакла...се грејам со ЛГ инвертер 3,5кв од 25-30к.ама изолација на зидови со стиропор 5см и пластифицирана фасада и кровот со 15см камена волна.намерно ти го опишав мојот случај за да си споредиш.
ако бираш од овие што си ги навел,земи ја најефтината,ке ти врши работа.заштеди пари за термофасада.
ништо повеќе нема да видиш од најскапата,ако е магливо времето и двете ке одат во дифрост,потрошувачката ќе биде тука некаде макс.100вати разлика...
ако не ми веруваш а имаш пари,земи ја најскапата.
Фасада во план за година-две, оваа година ги сменивме прозорите и вратите и внатрешно реновиравме.
Фала за укажувањето кое е издржано.

• ми се допаѓа
Реакции: maci

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Многу внимавање на кутиите за ролетни. Особено ако местите PVC дограма со внатрешни ролетни.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Хансолот со оваа цена може конечно да не спаси од загадувањето оваа зима.

Мислам дека секој кој се грее на нешто друго што не е клима задолжително треба да го купи. Ако ништо друго затруените му комшии треба насилно да го натераат да го купи.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Која апликација ја користите за Вивакс? Симнав една ама не го скенира кодот.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Што предлагаш ти...
Надворешни ролетни
Ролетни над прозор
Внатрешни ролетни
Ако ти дозволуваат финансиите тогаш алуминиумски ролетни. Ако сакаш да затемниш тогаш стави. Ако не ти е битно да постигнеш мрак тогаш оди со жалузини/венецијан.
Надоврешните ролетни, по мене, имаат една битна предност со тоа што ролната со кутијата е надвор па немаш проблеми со уште една слаба точка. Кутијата, ако е внатрешна, треба да е феноменално добро изолирана од внатре што, да бидеме реални, со ролетните кои кружат по нашиот пазар е реткост. Со внатрешната кутија се нарушува и звучната изолација и затоа, уште еднаш, добро провери како се израборени.
Од друга страна кај надворешните кутии немаш проблем со она што го напишав погоре освен со местото каде што треба да поминува макарата односно каишот.
Маната со надворешните кутии е во потешкиот пристап за сервисирање и замена на ламелите кога овие ќе се стопат или оштетат од сонцето.
Писмена гаранција да им бараш ако ставаш ролетни.

Ако не мораш не мести. Ако местиш тогаш мести пред малтарија и внимавај да не ги замалтарат па да не можеш да ги извадиш ако треба замена.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Алуминиумски со изолација внатре, ама соленко братче, кошта тоа дебело :D:p.
Соленко е, точно. Но ако налеташ на „галички“ ролетни кои ќе се искриват уште првото лето, ќе сменат боја и ќе биде невозможно да ги намоташ тогаш ќе видиш дека алу ролетните се поевтина варијанта.
Имам чест да користам словенски ролетни од бившата ни наша Југославија кои внатре во ламелите имаат алу профили во форма на буквата П (кирилица) па овие не дозволуваат пластиката да се искриви или да смени облик. Ниту пак бојата им се сменила.
Работат како првиот ден.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Бојата не се сменила ниту надворешниот дел нема девастирано ниту има девијација на пластиката, така ?!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Бојата не се сменила ниту надворешниот дел нема девастирано ниту има девијација на пластиката, така ?!
Точно
Се работи за ролетни, заедно со дограма, стари преку 30 години. Поставеност југ/југозапад
По цел ден на сонце во лето.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Е тоа мој пријателе се должи на “широградоста“ на старите мајстори таа пластика е полна со олово кое ја стабилизира и ја зголемува нејзината трајност, но за наша несреќа “лудите низоземци и хистеро аустријанци“ ја прогласија таа дограма за канцерогена. Па со години се корнеа цели квартови со нова дограма која наместо да се уништи, нашите снаодливи гастрбајтери а под подсмешливото лице на западот, кое глумеше дека не и важно, а нашинците тријеа раце и ја транспортираа во нашите стрни и се монтираше како нова. Така “квалитетна“ и смирена пластика нема да најдеш денес, рехау кубури со години да ја смири дограмата и општо пластиката да не се витопери.
Инаку канцерогеноста на оловото се манифестира со емисија во воздухот како и површинско впивање(налепување) во рацете во контакт со дограмата а подоцна со орално внесување во организмот.

Едит: тоа важи и за стариот намештај изработен од иверка за која и ден денес ќе чуеш како велат, ептен јака здрава на сечење искри фрла, ама и емитира формалдехид батоо ко луда:(.

Последна промена:

goran_bitola

read-only
6 јули 2013
14
5
Bitola
Моментално,

s-l225.jpg

А која е
Моментално,

s-l225.jpg

Која е Разликата со хансол-30 ?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв