Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуство со нарачка на MacBook Pro персонализирана конфигурација од iStyle MK

24 септември 2021
43
97
Јас те читам, ама не ти ја сваќам логиката со изреволтираност, а на крај пак парите им ги оставаш. Биди манга и земи си ги сега, веќе кога е на граница и заеби ги.

Имаш ти МекБук?
Ако имаш, со Епл Силикон, дај ми го на користење дур не се снајдам. Може?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Зошто, сакаш да ти го продадам мојот?

24 септември 2021
43
97
Зошто, сакаш да ти го продадам мојот?
Не бе, дај ми го на користење дур се снајдам. Може?
Ќе ги заебам уште истава секунда.

Не знам како да се објасниме дека уредот ми е потребен, а за времето на достава буквално можам да кажам дека имаа излажано. Иако очигледно знаеле што се дешава, пошто нели Премиум Вендор, 1:1 услуга со Епл, а Епл вика 120 дена достава.

Кога ќе му кажеш на некој одреден период на достава, тој некој го планира времето според она кое што му го кажале при нарачка, и исто така естимира проекти.
Е сеа, што ми го спопикаа - за тоа е и темава и целава ука-бука.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Треба да платат оштета. Незнам што не е јасно тука. Пробиле рок, плаќаат пенали.

Тоа важи во секој сектор на бизнисот. Од градење зграда до продавање авиони. Друга приказна е тоа што македончето дозволува да го дупат ко магаре. Па ако закасниле една недела, се простува.

Тоа „касни друже ќе биде“ проаѓа само кај столар што нема ни фискална ни фирма. Тука не. @TheWalkingDouchebag мој предлог е да продолжиш со барење оштета. За приватно лице немам искуство, со фирма да. Баш за тоа пробиен рок на испорака и завршна обработка. Нема врска со компјутери.

24 септември 2021
43
97
Тоа „касни друже ќе биде“ проаѓа само кај столар што нема ни фискална ни фирма. Тука не. @TheWalkingDouchebag мој предлог е да продолжиш со барење оштета. За приватно лице немам искуство, со фирма да. Баш за тоа пробиен рок на испорака и завршна обработка. Нема врска со компјутери.
Треба да видам деновиве со адвокат и вештак да се пресмета колку дужат пенали според оној член 18 од законот за потрошувачи, плус да се направи убаво калкулација и за тоа колку имам изгубено од проекти.
Видеќемо на која сума ќе се слета.

Crazy

hello world
29 октомври 2016
344
231
Стигна после 8 недели, поевтино ке ми беше да идев до Полска и да го купам таму, имаат сток а ко што гледам моделот од таму иде навака.

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Се извинувам ако навлегувам во приватноста на членот, но навистина сум љубопитен за каков тип професионална работа единствена опција е само MacBook Pro, наместо некој друг вид на лаптоп од тој ценовен ранг? Бидејќи веќе спомена губиток на проекти, навистина се извинувам, но многу сум љубопитен за каков тип професија станува збор. :D

Знам дека станува збор за моќен преносен компјутер, меѓутоа ако некој би бил за доблесен да ми ги објасни придобивките наспрема други слични лаптопи од таа класа, или се работи само за Apple фетишизам, или можеби и двете?

Не се обидувам да направам дискусија Apple vs. PC, легитимно сум стварно љубопитен, а ме мрзи да пребарувам по интернетов за тоа.

Поздрав. :)

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Само сметководството на iStyle може да ја потврди нивната приказна. Со оглед на кризата и држењето на работно место на непрофесионалци мене ми делува дека можно е и за плати да се поделени парите. Или други долгови...Да не испадне клуч да стават па да не го земиш парите уште многу подолго или воопшто.
Дали постои друг начин да добиеш потврда некаква дека лаптопот е стварно нарачан и се очекува да стигне, а таа информација да може да се верификува?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Единаесет милиони денари.....
Дали треба унапред да ги платам? Може ли на 11 рати по милионче?

Премиум :ROFLMAO:

За жал нашиот систем нема начин како да пресмета аванс. Сепак, исто така не можеме да примаме уплати од над 10 милиони денари заради одредени административни пречки (еден од компјутерите ни е со Windows 10, па макс може до 10 во милиони да брои).
Ќе ве замолам да отидете во 3 различни банки и да направите уплата, при што земете си потврда во писмена форма - нашите сметководствени системи не се поврзани во реално време да читаат уплати од банки.

Потоа уплатниците донесете ги во нашиот салон во Сити Мол, бидејќи таму имаме систем за чување на истите во печатена форма.
Кога вашиот лаптоп ќе пристигне, ќе ви пратиме СМС потврда.

П.С. немојте да отварате теми по форуми за ова, бидејќи ние следиме сé - во спротивно ќе добиете СМС потврда дека сте ја отвориле темата.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Се извинувам ако навлегувам во приватноста на членот, но навистина сум љубопитен за каков тип професионална работа единствена опција е само MacBook Pro, наместо некој друг вид на лаптоп од тој ценовен ранг? Бидејќи веќе спомена губиток на проекти, навистина се извинувам, но многу сум љубопитен за каков тип професија станува збор. :D

Знам дека станува збор за моќен преносен компјутер, меѓутоа ако некој би бил за доблесен да ми ги објасни придобивките наспрема други слични лаптопи од таа класа, или се работи само за Apple фетишизам, или можеби и двете?

Не се обидувам да направам дискусија Apple vs. PC, легитимно сум стварно љубопитен, а ме мрзи да пребарувам по интернетов за тоа.

Поздрав. :)
Со сета почит кон тебе и твоите принципи, и не би сакал да зборам во име на друг ама би си дозволил да пишам едно кратко мислење.

Ова повеќе ми звучи како зошто не си зел автомобил од бренд А од бренд Б. И да бараш причина зошто работата не може да ја врши другиот бренд подобро.
Сепак кога збориме за овој бренд, имаш причини како постоечки производи од „Епл“ и прилагодност и поврзување на истите. Сервисирањето и квалитетот на производот ќе трае повеќе зошто има помалку видови модели од една серија и поради тоа се намалува шансите да „заштеди“ некој и ти пикне поевтина електроника на плоча. Постојат некои апликации кои само работат на „Епл“ оперативен систем и доколку си научен на нив не можеш со Виртуелка да поминеш. Гаранции за повеќетрајност на производот и електрониката во производот што значи доколку не се случи физичка или елекетромангнетна штета не би согледал проблем во брзо време за разлика од други преносливи компјутери. Трајност на батерија...
Покрај тоа што јас лично не сум заинтересиран за ниту еден од нивните продукти, ако веруваш дека ќе бидеш многу внимателен и грижлив за производ од кај нив, ќе најдеш голема корист од нив поради големиот буџет што го инвестираат во проверка и тестирање на нивните производи. И затоа цените се релативно високи за наш стандард.
И ако ништо, ако ти се допаѓа нешто не мора многу причини да наоѓаш да оправдаш ниту претпоставиш зошто на човек му треба тој специфичен производ а не друг. И поради тоа човекот очекувајќи дека во горенаведеното време ќе биде во негово поседување изгубил потенцијална работа, време и пари.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Со сета почит кон тебе и твоите принципи, и не би сакал да зборам во име на друг ама би си дозволил да пишам едно кратко мислење.

Ова повеќе ми звучи како зошто не си зел автомобил од бренд А од бренд Б. И да бараш причина зошто работата не може да ја врши другиот бренд подобро.
Сепак кога збориме за овој бренд, имаш причини како постоечки производи од „Епл“ и прилагодност и поврзување на истите. Сервисирањето и квалитетот на производот ќе трае повеќе зошто има помалку видови модели од една серија и поради тоа се намалува шансите да „заштеди“ некој и ти пикне поевтина електроника на плоча. Постојат некои апликации кои само работат на „Епл“ оперативен систем и доколку си научен на нив не можеш со Виртуелка да поминеш. Гаранции за повеќетрајност на производот и електрониката во производот што значи доколку не се случи физичка или елекетромангнетна штета не би согледал проблем во брзо време за разлика од други преносливи компјутери. Трајност на батерија...
Покрај тоа што јас лично не сум заинтересиран за ниту еден од нивните продукти, ако веруваш дека ќе бидеш многу внимателен и грижлив за производ од кај нив, ќе најдеш голема корист од нив поради големиот буџет што го инвестираат во проверка и тестирање на нивните производи. И затоа цените се релативно високи за наш стандард.
И ако ништо, ако ти се допаѓа нешто не мора многу причини да наоѓаш да оправдаш ниту претпоставиш зошто на човек му треба тој специфичен производ а не друг. И поради тоа човекот очекувајќи дека во горенаведеното време ќе биде во негово поседување изгубил потенцијална работа, време и пари.
Bruh.. Дај не филозофирај, сигурно он не губи проекти заради „прилагодливост, поврзување и квалитет на сервис“. Рече дека специфично му треба баш Епл силикон за проектите кои ги работи.
Moja претпоставка е дека му треба за machine learning и слично.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Муабетот може да е во ред, но само во две насоки:
1. Ако е Dell XPS па да речеш ете не мора баш DELL нека биде ASUS итн.
2. Ако е некој нарачан macbook Pro, можеби може да се најде на друго место од лагер.

Ама нема логика да се предлага или прашува за промена на цел оперативен систем и цел работен процес. Истото важи и за обратно, не само за OSX, ако веќе на Windows имам скрипти и апликации, треба истите да се преработат. И тоа не само да се преработат, туку некои работи што ги нема за другиот оперативен систем, треба да се заменат со други, што уште повеќе го менува работниот процес.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Зошто е отворена темава?
Лаптопот си спремен да го чекаш, пари назад не сакаш, генералниот ти оставил фин впечаток и убеден си дека не е тој крив што ти доцни лаптопот, туку неговата вработена.
Само сметководството на iStyle може да ја потврди нивната приказна. Со оглед на кризата и држењето на работно место на непрофесионалци мене ми делува дека можно е и за плати да се поделени парите. Или други долгови...Да не испадне клуч да стават па да не го земиш парите уште многу подолго или воопшто.
Дали постои друг начин да добиеш потврда некаква дека лаптопот е стварно нарачан и се очекува да стигне, а таа информација да може да се верификува?
Не би требало iStyle да има проблеми за 5.000 еур, дечките имаат 5 милиони еур+ приходи.

Sent from my Poco X3 using Tapatalk

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Трговецот е должен доколку рокот на испораката на производот или на дадената услуга е подолг од еден месец или не може да го испорача производот или изврши услугата во договорениот рок на потрошувачот да му пресмета и исплати просечна каматна стапка по видување, која се пресметува како просек од последниот интервал на просечните банкарски стапки по видување објавен од Народната банка на Македонија сметано од денот на приемот на авансот до денот на испораката на производот или извршената услуга.

2-4.000 евра глоба

6) не му пресмета и исплати на потрошувачот просечна каматна стапка по видување која се пресметува како просек од последниот интервал на просечните банкарски стапки по видување објавен од Народната банка на Македонија сметано од денот на приемот на авансот до денот на испораката на производот или извршената услуга (член 18 став 2);

Време на испорака - извршување Член 57
За нечесна се смета одредбата во потрошувачкиот договор со која трговецот се овластува еднострано да го утврдува или менува времето за испорака на производот или за извршување на услугата.

Просто кажано, iStyle мора да се грижи за роковите и ако некој има шанси да се пробие - проaктивно да бара промена на договорот (роковите) за да не го јаде стапот. Збориме за роба над 2.500.

Инаку, моментално се доцни, па за брза испорака само Refurbished Mac - MacBook Pro - Apple
Ова важи за возила?

24 септември 2021
43
97
Стигна после 8 недели, поевтино ке ми беше да идев до Полска и да го купам таму, имаат сток а ко што гледам моделот од таму иде навака.
Што конфигурација и од каде ја порача?

Е сеа и ти, многу бараш :D хахахаха
Дека е стварно нарачан иам само потврда на маил, ништо повеќе од "нарачан е", а тоа беше муабет пред мнооогу време.
За кога се очекува да стигне... што да ти кажам, нема никаква потврда ниту ништо.

П.С. немојте да отварате теми по форуми за ова, бидејќи ние следиме сé - во спротивно ќе добиете СМС потврда дека сте ја отвориле темата.
Немој сеа до волку ругање. Може сакала само да го сподели линкот со мене во случај да не го изгубам. Ништо лошо во тоа нема. Хммм...

Ова важи за возила?
Мислам дека да.

Зошто е отворена темава?
Лаптопот си спремен да го чекаш, пари назад не сакаш, генералниот ти оставил фин впечаток и убеден си дека не е тој крив што ти доцни лаптопот, туку неговата вработена. Не би требало iStyle да има проблеми за 5.000 еур, дечките имаат 5 милиони еур+ приходи.

Sent from my Poco X3 using Tapatalk
Нема поента пак да се објаснуваме, се имаш погоре.

Последна промена:
24 септември 2021
43
97
Чудно, возила скоро секогаш се чекале многу повеќе од 1 месец. Никој не ми кажал дека фирмата му плаќала пенали.
Едино логично ми е да има некоја дупка у закон каде што документациски ќе се покриени во случај да имаат напишано рок на испорака каде што рокот ќе биде повеќе од 1 месец.
Инаку важи законот каде што за 1 месец треба да се достави возилото (или што и друго да е) - во спротивно подлежат на пенали.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Последна промена:
15 септември 2012
1.157
1.299
Требаше вчера да пишам маил дека ќе идеме со опомена пред тужба како и побарување на камата на аванс според закон - за да ми се јави човекот (искрено изненаден од професионалноста, и ред други работи - во позитивна смисла на зборот), и за да ми каже дека уредот е лоциран и моментално се наоѓа во Унгарија и за кратко треба да пристигне.

До Унгарија се вози 9 часа со патничко возило. Камион за еден ден со сите граници пристигнува. Помина повеќе од недела дена а ти не пријавуваш ништо?

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Овие работи се планираат... Нов автомобил, нови епл машини (поскапи од 4-5к еур), нов стан, куќа, да не ги редам. Автомобил кога купував во Декември уплатив пола од цената, крај на Април стигна пред некоја година...

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

kolesk

lurker
6 февруари 2016
760
1.178
Заглави во кафана. Еве 3 дена по ред како не части сите познати. Не му се верува дека пристигна најмоќната М1 машина.

24 септември 2021
43
97
До Унгарија се вози 9 часа со патничко возило. Камион за еден ден со сите граници пристигнува. Помина повеќе од недела дена а ти не пријавуваш ништо?
Ааааа, ама не, тука имало и царина-марина, а-у. :D
Што да пријавам бе друже, нема новости :(

Замисли еј, срам да му е, како можеше да заборави на нас :cry:
Ќути. Само што ја добив посакуваната реакција на форум - Заборавив на моите виртуелни другарчиња :(
Ви се извинувам од срце!!! <3

Заглави во кафана. Еве 3 дена по ред како не части сите познати. Не му се верува дека пристигна најмоќната М1 машина.
Не пристигна, а сепак по кафани.
Замисли коа ќе пристигне, со зурли со тапани со сите салтанати.
Исто ко да се женам, накај АјСтаил ќе идам со свирење низ цел град. ДА СЕ ЗНАЕ!

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно