Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Добротворна акција

Статус
Затворена за нови мислења.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Момци работата е следна.
Кај мене во мало веќе подолго време живее едно чиче кој е бездомник и на кој стварно му треба максимална помош него на било кој друг во моментов. Се работи за следниот случај

http://iportal.mk/makedonija/video-izmrznat-izgladnet-sveto-prezhivuva-vo-urnatini-vo-karposh/

Човекот живее во домчето кое е руинирано без покрив на глава а се наога карши основното училиште Јан Амос Коменски.

Досега јас однесов топла облека но многу малце, денеска бев да испазарам ситници за јадење и лична хигиена и утре ке му ги доставам. Овој човек стварно е греота и спие на отворено на -20 и неопходно му е потребна ГОЛЕМА ПОМОШ!!!

1. Она што може да направите за него би било

- Материјално да собереме пари, да му купиме бар основно работи, квалитетно дебело кебе, можеби некој душек, топла и нова облека, Голема јакна затоа што носи на него 20, значи е потребно една што ке го згрее, и останата облека

- Доколку некој е во можност или па има смештај мал стан просторија или било што да се вдоми овоој човек, спремен сум да платам неколку месеци кирија однапред, барем да го здомиме 2-3 месеци дур поминат големите студови, да го избањаме да го дотераме да заличи на човек.

-Доколку има доброволци да се нафатиме на било кој можен начин да му помогнеме. Често е тепан и ограбуван, вчера му дадов 300 денари едвај ги зема вика не ми давај пари ме тепаат мислат богат сум, срце ми се скина.

ВЕ ЗАМОЛУВАМ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ДА МУ ПОМОГНЕМЕ НА ЧОВЕКОВ НА БИЛО КОЈ НАЧИН, ЈАС ГО ЗНАМ ВЕЌЕ 2 ГОДИНИ КАКО ЖИВЕЕ И СЕ МАЧИ ТАМУ

Секоја помош е добредојдена!!!

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Аа, :'( срце ми се скина, можам парично да донирам нешто, и би предложил што побргу да собереме средства да го вдомиме бар неколку месеца да пројдат овие поларни температури.
Размислете дека со 20К човеков може да има покрив над главата 2-3 месеца, а вие истите пари би ги потрошиле за 3-4 дена на некое си зимување/летување.
Како ви е дома на топло, а?
За организатор за паричниве средства (иако и јас сум со температури) би се нафатил, што побргу да собереме бар за една кирија, што побргу да се тргне од таму. Доколку имам над 20 лајкови на постов, ЌЕ ГО СВАТАМ како одобрување и ќе ја објавам сметката за донации (ќе биде моја лична, но за да биде транспарентно ќе пуштам и извештај ако треба).
Во меѓувреме би ве замолил, тие што имаат познаници, роднини било што, луѓе што издаваат гарсоњеричка или нешто слично, нека стапат во контакт и нека објаснат ситуација. И човеков е од крв и месо!

Благодарам.

Последна промена:

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
На твитер ми излезе ова https://www.facebook.com/SCDunja/posts/1852121521727678 неколку дена може таму да претстојува.
Да се објави сметка јас ќе донирам :)
таман, додека ние да собереме за нешто повеќе. дали некој би можел да го однесе човекот до таа адреса? денес после 20:00 пишува. Пишете ПП да се договориме и јас би излегол, со такси или приватно кола ако би можело уште поубаво.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Момци стапено е во контакт со С.Ц Дуња утре ке се обидеме да го однесеме таму, сега поминав каде што седи преку ден но за жал не го најдов како што кажав навечер е изложен на крадци, цигани кој го тепаат и малтретираат и се крие, утре преку ден ке гледаме да го однесеме во Дуња. Друго пари може и кај мене па после со тие пари ке купиме или облека ако се помалце средства или ке изрентаме нешто, дури и мислев на гаража некоја сигурно ке биде подобра и потопла него надвор да е.

Dinamit

hello world
25 мај 2013
434
607
Томи прати ми сметка! Ќе ти пуштам од сметка пари.
Сепак сметам дека добро ќе биде да се однесе во овој Центар Дуња штом се нафатиле луѓето.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Утре ке дознаеме коа ке ми каже во лице дали е така или не, некам да верувам на се

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.730
4.311
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
15977508_10210411062665259_6669645115455861710_n.jpg

Boki Jovanovski
Follow · 13 mins ·
NASMEANI LICA, SE RADUVAM SO CELO SRCE..... GO NAJDOVME CICKO SVETO, VO EDEN LADEN PODRUM VO KOZLE, BLAGODARENIE NA Tina Mickovska
VECERVA VEDNAS, OD OVOJ LADEN PODRUM CICKO SVETO KE GO ODNESEME DA PRESPIE NA TOPLO MESTO A UTRE PORADI TOA STO VECERVA E DOCNA KE GO VSELIME VO TOPOL I UBAV STAN KADE KE MOZE DOSTOINSTVENO I PRISTOJNO BEZ DA GLADUVA I MRZNE DA GO PRODOLZI SVOJOT ZIVOT
ZIVELIII DRAG MOJ CICKO SVETO
P.s OVA DELO NEKA POSLUZI KAKO PRIMER SEKOJ KOLKU MOZE DA IM POGNETE NA OVIE LUGE
SO CELO SRCE ZA CICKO SVETO
2764.png
2764.png
2764.png

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
уште документите да ги среди и мислам дека чоеков има втора шанса, бидејки првата некој му ја земал. :( мојата чудесна земја...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@tomi uzivkaj ne se mesaj...Taka bese i so ovie na slikava ( navodno nemale pari da kupat leb za niv i bebeto a sea imale pari za telefoni ) Погледнете го атачментот 51572

А демек ако со едни се десило треба да се игнорира се за "секој случај", ова е исто како еден другар што видел како умира човек, и наместо да се растревожи од тоа и да го потресе, вика.....што очекуваш од држава и замавна со рака, пази државата е крива што умрел човекот, и заради тоа што истата не ја бива нормално е да си отпорен и индиферентен на било каква потресена појава така?

Јас би рекол дека далеку поголем проблем е неговиот дефанзивен механизам со кој ја прикрива недоволната емпатија - сочуство, него политичката ситуацијава во државава, неможе бе се да се заборави затоа што државата е во лоша состојба, двојни стандарди рокаат на сите страни.
@tomi uzivkaj ne se mesaj...Taka bese i so ovie na slikava ( navodno nemale pari da kupat leb za niv i bebeto a sea imale pari za telefoni ) Погледнете го атачментот 51572

Bullshit, сиромашните луѓе не смеат да имаат телефони? дали ако ти требаат пари мора да си бездомник за да спаѓаш во сиромашни и луѓе на кои им треба помош?

Последна промена:

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Човекот најверојатно е однесен во Социјален центар Дуња, утре ке имаме повеќе инфо, ако е утре таму значи не се точни муабетите дека има кај да преспие и има кука, па утре кој може да тркнеме до дуња да однесеме тоа што е потребно

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
А демек ако со едни се десило треба да се игнорира се за "секој случај", ова е исто како еден другар што видел како умира човек, и наместо да се растревожи од тоа и да го потресе, вика.....што очекуваш од држава и замавна со рака, пази државата е крива што умрел човекот, и заради тоа што истата не ја бива нормално е да си отпорен и индиферентен на било каква потресена појава така?

Јас би рекол дека далеку поголем проблем е неговиот дефанзивен механизам со кој ја прикрива недоволната емпатија - сочуство, него политичката ситуацијава во државава, неможе бе се да се заборави затоа што државата е во лоша состојба, двојни стандарди рокаат на сите страни.

Bullshit, сиромашните луѓе не смеат да имаат телефони? дали ако ти требаат пари мора да си бездомник за да спаѓаш во сиромашни и луѓе на кои им треба помош?
@psyide Nikoj ne rece deka siromasnite ne smeat da imaat telefoni. Tuku jas naveduvam so fakti sve. Prv fakt : Ako ne mu donirase narodot na maloto bebe dosea ke mu go odzemea socijalnite sluzbi i ke mu najdea podobar dom i familija.Zborame za bebeto Luka http://hitportal.com.mk/makedonskat...zgrizhi-boki-13-tri-pati-zavrshi-vo-bolnitsa/ .
Vtor fakt : Covekov kako i da se vikal Stevo ili kako i da e ne e bitno tuku bitnoto e toa sto clen pogore dade link kade sto ne bilo prvpat da mu se pomogne na covekov i ustvari rabotava izleze deka i toj od tebe da ti imal pogolemi prihodi. Screenshot_2017-01-09-21-41-25.png

I na kraj pouka na sve toa.Poarno ne doniraj , ne se forsiraj pred javnosta tuku brkaj si ja rabotickata i glej si kolku tolku imaj si za tebe. Zatoa sto site sto bile zrtvi na Boki13 isto taka ke bidat i zrtvi za sudenje i prst pokazuvanje vo narednite 10god. Screenshot_2017-01-10-04-39-36.png

Da ti se namocam i na donacii i na solidarnost i pomos od nekoj sto vo narednite 10 god ke mi sudi i mesa nasekade.
P.S za bezdomnikov imalo i porano obidi za pomos ama gi odbival so pricina. I veruvaj deka posle nekolku meseca ke go plukaat i nego i boki13 i site sto mu pomognale. Toa e makedonskiot mentalitet i veruvaj ne go pisuvam ovoa od pamet tuku od licno iskustvo so toa sto mi se desi edna nemila slucka vo skopje.
Pomilo ke mi bide donaciite da se usmerat vo druga nasoka odnosno na decinja so treba da se lekuvaat vo stranstvo ili sto mu trebaa pomos za nekoi sto se zdravi vo umot. Mnogu ke mi bile milo da citam takvi vesti i novosti!

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Незнаев за овие работи пред да го напишам постот, како и да е боки го сместил каков е таков е човек е сепак го нашле во зграда како спие, сигурно мед и млеко не му тече и да има психички или каков и да е проблем човечки е да се обидеме да му помогнеме, ако и тогаш не прифаќа тогаш нека си го решава сам како до сеа така и од сеа. Но сепак јас сакам да го видам барем уште еднаш да го прашам за се ова и да видам што одговори ке добијам, затоа што јас мирно не спијам и мислам на него, ова е првпат некој толку да ме допре до срце и да неможам на мир да седам дома коа ке помислам дека е он надвор.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
Site pomagate na nekoi si starci so kiznae minato imale i na kraj nie da mu gi jademe g.... na niv. Kade bevte vie koga okolu maj mesec otvoriv tuka edna tema i zamoliv da mi se pomogne vo vrska so mojata malecka 6 godisna kjerkicka zaradi toa sto ne i odobruvaat ucitel za da uce vo svoeto rodno selo iako me spagja toa vo donacii ali sepak spodeluvanje e po mrezite i masovnost. I ma kraj kako resultat od seto toa temata mi ja izbrisavte i nikomu nisto? Pred sve nevraboten sum,nemam nikakvi primanja ali me pitacam javno nitu baram nesto od vas tuku sum sposoben covek za da zarabote za familijata. I prethodno sum doziveal pozar vo kukjata kade sto izgubiv skoro polovina invertar i pak nikomu nisto eve tuka sum ziv i zdrav.A i tie vo stajkovci pogolemi primanja imaat od vas i isplateni mu se stetite i pak vikaat nemale nisto sto si mislete vie deka so edni konfiguracii ke mu pomognete na niv.... Tie pari imaat sekoj od niv pola na vas tuka da vi gi otkupe konfiguracite. Najdete ja temata za malata i da ja reobjavite tuka za da videte sto e pomaganje bez paricni sredstva. http://www.dokazm.mk/baram-moeto-dete-da-uchi-vo-svoeto-rodno-selo-neli-migratsija-grad-selo/

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Пане ова што го кажа воопшто не ти е на место посебно не во оваа тема, сеа искочи дека тебе треба да те жалиме а овој што е надвор на -20 не е битен. Не ми расипувај тема, се што сакаш да си кажеш ке си отвориш тема и ке си побараш ако ти помогне некој ок ако не пак ок, што ти падна толку криво што помагаме на другите а на тебе не. Имаш покрив над глава а како што гледам и интернет секој ден, тие луге незнаат што е интертнет. Многу си безобразен со коментаров и не ти ена место. Не ме интересира во каква средина живееш секој си има проблеми и секој си се грижи за нив, ние сме тука да помогнеме на загрозени луге ако се сметаш дека си еден од нив отвори тема ке направиме донации за тебе ама не ми ја расипувај темата те молам

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
Tomi imam pocituvanje sprema tebe iako ne se znaeme licno ali ipak dobar covek si. No ke ti navedam nesto sto ne si go znael.
Covekov stana popularen blagodarenie na internetov i socijalnive mrezi.
Kaj bas site pogorenavedeni so nekoi si psihicki rastrojstva dobivaat najmnogu?
Prostetajte malce nadvor od sk i ke videte deka ima beter od ovie.
Sfakjam kako e na -20 da mrznees no ne mozam da si sfatam zasto ima instituci, domovi za zgrizuvanje, kujni za hranenje na bezdomnicive i t.n sigurno za ukras se i perenje pari.
Zasto bas samo na ovoj cela Mkd da mu pomaga a ne i na ostanative drugi??
Zasto Boki13 i ostanative so posebna smetka otvorena ne se iznajme nekoja golema prostorija nekade u gradot i da sobere barem 10-20 dusi bezdomnici i da ja pominat zimata na toplo? Barem ke ima 10-20 muvi so eden udar i site zadovolni i srekjni ke bideme a najjmnogu jas :) .
Sve toa so donacijava e bespotrebno frlanje pari ma eden covek a so tie pari, obleka, hrana i obuvki ke se obezbedaat uste 10-20 drugi .
Ke te poddrzam tebe edinstveno samo ako formiras nekoja akcija da najdes prostorii,magazin, prizemja i da se preinamenat kako privremen dom za 10tina lica. Na forumov ima skoro 30.000 clenovi i veruvam vo toa deka ke se uspee.
I nemoj da zaboraves deka mozebi od tehnologi ne se razbiram mnogu ama imam logicko razmisluvanje i razmisluvam kako na igranje sah odnapred predvideni potezi.
Razmisli uste ednas na dadenava ideja.
IT forumot da mu obezbedi privremeno zivealiste na 10 bezdomnici dodeka ne se zatopli a potoa da mu se najdat rabota i da si rabota samostojno i potoa ko ke se stabiliziraat da si trgne sekoj po svoj pat.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.730
4.311
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
15894923_10210416980373198_1577009056291981742_n.jpg

Boki Jovanovski
Follow · 16 mins ·
DA DA DRAGI MOI, OVA E ISTIOT ONOJ CICKO SVETO OD VCERA, SAMO DENESKA E DOTERAN, IZBRICEN, OSISAN, SREDEN VO NOVA GARDEROBA! G-din SVETO SE VSELI VO TOPLIOT STAN VO NASELBATA KARPOS VO BLIZINA NA NEGOVITE MILENICINJA ZA KOI I PONATAKA KE SE GRIZI! CICKO SVETO NIKOGAS POVEKE NEMA DA MRZNE NITU DA GLADUVA!!!! TOJ E PREKRASEN COVEK, POLN SO PRIKAZNI, OBRAZUVAN, KULTUREN.... MILL
OVAA PRIKAZNA IMA SREKEN KRAJ, ROBINZON KRUZO SE VRATI VO CIVILIZACIJATA
ZA CICKO SVETO, NASIOT ROBINZON
2764.png
2764.png
2764.png
2764.png

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
@Pane24 toa e golema ideja za obrabotka, no ako ima volja kaj site zaedno da ucestrvuvame i pomogneme koj kolku moze so paricni sredstva jas sum za idejata da se pomogne na poveke bezdomnici a da bide od it forumot inicijativata.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
@Pane24 toa e golema ideja za obrabotka, no ako ima volja kaj site zaedno da ucestrvuvame i pomogneme koj kolku moze so paricni sredstva jas sum za idejata da se pomogne na poveke bezdomnici a da bide od it forumot inicijativata.
Ne e golema ideja tuku potrebna e volja i dobra organiziranost. Koj ima crt tv so ne mu treba neka donira,resiver digitalen, hrana i.t.n No najvazno od sve e prostorijata. Dajte be ljuge go mozete vie toa.... Zasenete go so slava boki13 mi se smaci da go gledam da se forsira niz fb.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно