Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Имаше peak од 17,9 ....поради вакви флуктуации, не може да се изврши трансакција, вчера во 9 ја пуштив на 13 090$ ....сабајле се будам 14,5....Трансакцијата е заглавена на 0 конфирмации и тоа со 4.7 $ fee
Во вакви случаи, ќе морам да чекам корекција на цената да падне до 13к$ ...за да се пушти трансакцијата.... и може да трае до 4-5 дена

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
@xenon ти читам почесто постови и имам замислено дека си против сето ова. Доста од муабетите стварно ти држат вода. Ме интересира дали имаш копано или играно со берза?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.722
12.640
Skopje
www.wemaxa.com
Немам копано, пуштив на неколку наврати но гледам си бара замарање, простор, трпение, оптимизирање и искрено лош roi во споредба со берзанско играње. На берза со крипто не сум играл нит инвестирал, да беше едноставен процес ќе пробав, вака како што се поставени кај нас работите се премногу комплицирани. Пратам биткоин од 2012та некаде но нит тогаш нит сега не ми е издржан подалеку од концепт пирамида, а не сум коцкар за жал.

@xenon ти читам почесто постови и имам замислено дека си против сето ова. Доста од муабетите стварно ти држат вода. Ме интересира дали имаш копано или играно со берза?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
За да се тврди дека bitcoin е балон од типот дека ќе прсне и ќе ИСЧЕЗНЕ и многу луѓе ќе се изгорат...мислам дека дури веќе после 10 000$ (па и 5000$) кога беше е ridiculous како што би рекле од англиското говорно подрачје, да се мисли и тврди. Можеби ќе има пад, голем пад....ама да исчезне тотално, нема, веќе е дефиниран како појава целиот пазар. Не се ова Лалиња како што тврдат Оделата, од не знам колку смешен капитал....па да исчезне :)

Bronx

Баниран/a
3 декември 2017
24
15
Дали може некој да ми објасни
1. Како иде со волетот. Дали кога го отварам поврзан ми е со вебсајтот кај што сум го отворил. Дали може да ја користам адресата со друг софтвер односно волет. Не ми е баш јасно околу волетот.

2. Кој софтевер се користи за алткоини копање?

3. Дали има некоја берза за купи продај алткоини за македонија?

4. Кој алткоин е моментално најисплатлив за копање и како ги префрлате парите во банка

Фала на одговорите

-echo-

hello world
26 јули 2009
115
93
Во МК е забрането да се тргува со криптовалути!

Не знам дали е или не е, ама барам последниве денови информации околу законската рамка, како е тоа покриено, има ли некој член во законот што го забранува тоа или беа само тоа "усните забрани" од гувернерот ?

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
За да се тврди дека bitcoin е балон од типот дека ќе прсне и ќе ИСЧЕЗНЕ и многу луѓе ќе се изгорат...мислам дека дури веќе после 10 000$ (па и 5000$) кога беше е ridiculous како што би рекле од англиското говорно подрачје, да се мисли и тврди. Можеби ќе има пад, голем пад....ама да исчезне тотално, нема, веќе е дефиниран како појава целиот пазар. Не се ова Лалиња како што тврдат Оделата, од не знам колку смешен капитал....па да исчезне :)
Ирелевантно. Сети се на 2008г. со банките што се случуваше. Ако ја снема довербата - како дошло така отишло.
Засега добро се држи. Некако ми иде дека 2018г. ќе се прекршат работите зашто Биткоинот (нема друга ни приближно јака криптовалута) сега е прилично добар плен ако некому успее да го пробие.

Не знам дали е или не е, ама барам последниве денови информации околу законската рамка, како е тоа покриено, има ли некој член во законот што го забранува тоа или беа само тоа "усните забрани" од гувернерот ?
Заплашување. ЕУ нѝ е целта - а они ги признаа како валута.

Изменето од модератор:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
nonsence е да експлодира бабл, да се нарекува бабл....итн... освен, ако не им текне на "Владите" начин они да го буцнат....Да го направат тотално нелегален и казнив по закон и слично, само така може да пропадне....А, прикаски дека Китови можеле да излезат и да си избегаат со нашите пари и слични муабети се прикаски за мали дечиња, тоа ми е муабетот. Смешно е веќе така да се размислува.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
nonsence е да експлодира бабл, да се нарекува бабл....итн... освен, ако не им текне на "Владите" начин они да го буцнат....Да го направат тотално нелегален и казнив по закон и слично, само така може да пропадне....А, прикаски дека Китови можеле да излезат и да си избегаат со нашите пари и слични муабети се прикаски за мали дечиња, тоа ми е муабетот. Смешно е веќе така да се размислува.
А ако го уништат и никој не ќари? Сеедно - резултатот ќе биде катастрофа.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Ако владите потекнуваат и се поколенија на Нацистичка Германија, ќе се деси тоа. Сите други муабети се ирелевантни

-echo-

hello world
26 јули 2009
115
93
Сума сумарум, има ли закон експлицитно што забранува поседување/тргување или било каков контакт со биткоин или не ? Зашто јас не можам да најдам таков.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Сума сумарум, има ли закон експлицитно што забранува поседување/тргување или било каков контакт со биткоин или не ? Зашто јас не можам да најдам таков.
Никој не може да најде. Ни прописче. НБРМ што дига џева работи со закони и прописи и според нив единствена валута за која што е надлежна е денарот. Закон за девизно работење не важи зашто ако важи тоа значи дека нема данок при трговијата т.е. размената плус што правиме ако не си го купил од странство, т.е. нема странско потекло туку си го копал? Каша попара и неуки врвни банкари.
Според Устав - сѐ што не е забрането е дозволено. А дали е регулирано? Тоа е до Собранието дали ќе го забрани.

M.Marlon

hello world
12 мај 2017
171
286
НБРМ се изјасни околу криптово, сметам дека се експерти за толкување на законот и нема потреба да се бара повеќе, кажано е јасно и гласно.
Соопштение на НБРМ, 31.05.2017
TLDR: "...Народната банка укажува дека според важечката регулатива во Република Македонија вложувањето од страна на правните и физичките лица резиденти на РМ во виртуелни или крипто валути не е дозволено, исто како што не е дозволено ниту отворање сметки и купување хартии од вредност и деривативни финансиски инструменти во странство..."

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Поштено, соопштение , тоа е тоа...не ми е јасно, катаљарда пати што се прашува. Некој модерадот нека го стави соопштението во првиот пост и доста веќе со тој муабет.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
НБРМ се изјасни околу криптово, сметам дека се експерти за толкување на законот и нема потреба да се бара повеќе, кажано е јасно и гласно.
Соопштение на НБРМ, 31.05.2017
TLDR: "...Народната банка укажува дека според важечката регулатива во Република Македонија вложувањето од страна на правните и физичките лица резиденти на РМ во виртуелни или крипто валути не е дозволено, исто како што не е дозволено ниту отворање сметки и купување хартии од вредност и деривативни финансиски инструменти во странство..."
Според кој закон? Пропис? Како тоа ги изедначуваат во ова соопштение со евро и долар, а за даночење те даночат како да не е валута?

M.Marlon

hello world
12 мај 2017
171
286
Според кој закон? Пропис? Како тоа ги изедначуваат во ова соопштение со евро и долар, а за даночење те даночат како да не е валута?
Незнам друже и јас прашав, се надевам дека експертите ќе се изјаснат повторно со појаснување, црно на бело.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Поштено, соопштение , тоа е тоа...не ми е јасно, катаљарда пати што се прашува. Некој модерадот нека го стави соопштението во првиот пост и доста веќе со тој муабет.
Соопштение не е закон. Закон смее и може да донесе само Собрание на РМ. Ни Богов ни свети Богов.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно