moongose
poweruser
- 19 јули 2013
- 4.376
- 5.511
Последна промена:
нормално пошто не работеше како треба се отепав трансакција да направам
Имаше peak од 17,9 ....поради вакви флуктуации, не може да се изврши трансакција, вчера во 9 ја пуштив на 13 090$ ....сабајле се будам 14,5....Трансакцијата е заглавена на 0 конфирмации и тоа со 4.7 $ fee16k
$16,062.09
@xenon ти читам почесто постови и имам замислено дека си против сето ова. Доста од муабетите стварно ти држат вода. Ме интересира дали имаш копано или играно со берза?
Во МК е забрането да се тргува со криптовалути!3. Дали има некоја берза за купи продај алткоини за македонија?
Во МК е забрането да се тргува со криптовалути!
Ирелевантно. Сети се на 2008г. со банките што се случуваше. Ако ја снема довербата - како дошло така отишло.За да се тврди дека bitcoin е балон од типот дека ќе прсне и ќе ИСЧЕЗНЕ и многу луѓе ќе се изгорат...мислам дека дури веќе после 10 000$ (па и 5000$) кога беше е ridiculous како што би рекле од англиското говорно подрачје, да се мисли и тврди. Можеби ќе има пад, голем пад....ама да исчезне тотално, нема, веќе е дефиниран како појава целиот пазар. Не се ова Лалиња како што тврдат Оделата, од не знам колку смешен капитал....па да исчезне![]()
Заплашување. ЕУ нѝ е целта - а они ги признаа како валута.Не знам дали е или не е, ама барам последниве денови информации околу законската рамка, како е тоа покриено, има ли некој член во законот што го забранува тоа или беа само тоа "усните забрани" од гувернерот ?
А ако го уништат и никој не ќари? Сеедно - резултатот ќе биде катастрофа.nonsence е да експлодира бабл, да се нарекува бабл....итн... освен, ако не им текне на "Владите" начин они да го буцнат....Да го направат тотално нелегален и казнив по закон и слично, само така може да пропадне....А, прикаски дека Китови можеле да излезат и да си избегаат со нашите пари и слични муабети се прикаски за мали дечиња, тоа ми е муабетот. Смешно е веќе така да се размислува.
Никој не може да најде. Ни прописче. НБРМ што дига џева работи со закони и прописи и според нив единствена валута за која што е надлежна е денарот. Закон за девизно работење не важи зашто ако важи тоа значи дека нема данок при трговијата т.е. размената плус што правиме ако не си го купил од странство, т.е. нема странско потекло туку си го копал? Каша попара и неуки врвни банкари.Сума сумарум, има ли закон експлицитно што забранува поседување/тргување или било каков контакт со биткоин или не ? Зашто јас не можам да најдам таков.
Според кој закон? Пропис? Како тоа ги изедначуваат во ова соопштение со евро и долар, а за даночење те даночат како да не е валута?НБРМ се изјасни околу криптово, сметам дека се експерти за толкување на законот и нема потреба да се бара повеќе, кажано е јасно и гласно.
Соопштение на НБРМ, 31.05.2017
TLDR: "...Народната банка укажува дека според важечката регулатива во Република Македонија вложувањето од страна на правните и физичките лица резиденти на РМ во виртуелни или крипто валути не е дозволено, исто како што не е дозволено ниту отворање сметки и купување хартии од вредност и деривативни финансиски инструменти во странство..."
Незнам друже и јас прашав, се надевам дека експертите ќе се изјаснат повторно со појаснување, црно на бело.Според кој закон? Пропис? Како тоа ги изедначуваат во ова соопштение со евро и долар, а за даночење те даночат како да не е валута?
Соопштение не е закон. Закон смее и може да донесе само Собрание на РМ. Ни Богов ни свети Богов.Поштено, соопштение , тоа е тоа...не ми е јасно, катаљарда пати што се прашува. Некој модерадот нека го стави соопштението во првиот пост и доста веќе со тој муабет.
USB Flash Drive 3.2 64GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-064G-G46
760,00 ден
NET ACCESS POINT CUDY AP3600-P, BE3600 2.5GbE PoE, 5-Stream Dual-Band Wi-Fi 7, 130m2, wall/ceiling-mount, (POE Adapter included), AP3600-P
6.000,00 ден
MONITOR 25" AOC 25G3ZM/BK , VA, 1ms, 240Hz , Full HD, 2xHDMI, DP
8.190,00 ден
CASE FRACTAL DESIGN ATX Mid-Tower NORTH, 2x140mm Aspect 4-pin PWM fans, w/WINDOW TEMPERED GLASS DARK, Side Mesh+Front wood panel, Charcoal Black, FD-C-NOR1C-02
10.050,00 ден
GAME PLAYSTATION 5 DUALSENSE WIRELESS CONTROLLER Nova Pink
4.890,00 ден
MOUSE RECEIVER USB A4TECH, for A4TECH/F-STYLER, Black, RN-10D
320,00 ден