Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
данок на цела сума?

ако сум ги купил 5000$ а ги продадам 5100$, ќе платам данок 10% на 5.100 значи 510$, и ќе сум зијан некои 4-500$.

топ.

petelko23

read-only
5 август 2011
32
19
данок на цела сума?

ако сум ги купил 5000$ а ги продадам 5100$, ќе платам данок 10% на 5.100 значи 510$, и ќе сум зијан некои 4-500$.

топ.

Не ги повлекувај сите, повлечи го само профитот, т.е 100ката, и остави 5000 како оператива за да продолжиш да тргуваш.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Каква друга ставка? Кој е изборот? Како се пријавуваат приходи од заработка преку Upwork? Или од продажба на дигитални производи?

petelko23

read-only
5 август 2011
32
19
Дискусијата е за дали смееш, а не дали можеш да ги повлечеш парите.

Постапката е иста од самиот почеток: се регистрираш на берза > поминуваш верификација > продаваш криптовалути за евра > повлекуваш на трансакциска сметка > ??? > плаќаш данок.

"???" е делот каде треба да одлучиш дали ќе ризикуваш со пријавување на приходот под некоја друга ставка.

Незнам под која ставка би ги пријавил. Сега ја гледам даночната пријва, хонорарите за странство под ставка 8 се пријавуваат, ама ова не е хонорар. Може да идат како 13 - добивки од игри на среќа, ама чисто шпекулирам.

Mислам дека ако платиш 10% данок не ги интересира од каде се дојдени парите, ама може сум грешка, има многу магла со криптовалути. Генерално за прилив од странство важи тоа, дека треба да го платиш персоналецот ако ти легнат на трансакциска во Македонија, без разлика како си ги заработил (одеск, гугл адс,, итн). Нешто ми стои дека имаше некои екстра чекбоксови за коцкање или кладење, ама не сум се занимавал со тоа.

Голем поздрав до екипата на НБРМ и/или УЈП што ја чита темава, со песната.

Ако читаат, нека дадат авторитарно мислење, пошто сум поштен граѓанин, сакам да платам данок

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
По правило би требало да оди под капитални добивки, не плати или хонорари. Тогаш плаќаш данок само на профитот. Ама...

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Каква друга ставка? Кој е изборот? Како се пријавуваат приходи од заработка преку Upwork? Или од продажба на дигитални производи?
Управата за јавни приходи денеска ги потсети граѓаните дека годишна даночна пријава се поднесува најдоцна до 15 март 2017 година, доколку во изминатата 2016 година, освен плата или пензија или приход од земјоделска/самостојна дејност, сте оствариле и дополнителни приходи.

Се работи за:

– кирии (издавање на имот – закуп или подзакуп);
– авторски права;
– индустриска сопственост;
– исплатена дивиденда;
– капитална добивка од продажба на учество во капитал и недвижен имот;
– поединечна добивка од општи игри на среќа (лотариски игри на среќа, електронски игри на среќа, наградни игри и интерактивни игри на среќа) во износ поголем од 5.000 денари;
– игри на среќа преку специјализирани странски интернет страници;
интернет (е-трговија; услуги извршени преку специјализирани страни пр. www.freelancer.com, www.upwork.com и др.; поставување на реклами на сопствени интернет страни; прогнози (дојави) на типови за спортски натпревари);
– лични примања од странство за активности поврзани со работењето во Република Македонија;
– работно сте ангажирани во амбасада, мисија на меѓународна организација…; и
– други дополнителни приходи, надвор од вашата редовна плата или пензија

ГДП треба да поднесат и сите лица кои примиле К15.
Извор : http://republika.mk

Последна промена:

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Не ви требаат банки се додека тука на форумот имате луге кој секогаш ке ви ги платат и купат коините за кеш пари, зашто тогаш би ми легнуеле у банка апсурдно е

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Не ви требаат банки се додека тука на форумот имате луге кој секогаш ке ви ги платат и купат коините за кеш пари, зашто тогаш би ми легнуеле у банка апсурдно е
Можеби додека расте е апсурдно, чекај да видиш што ќе се случи кога ќе почне да паѓа.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Ја само да ви казам внимавајте кај ги чувате паричките на кој берзи се е хаос, и преваранти на секој кош. Пред некое време преку phishing страна ми беа украдени многу етери да не ве боли глава како мене чувајте си ги на сигурно :)

crazzyy84

hello world
26 април 2017
291
195
Ја само да ви казам внимавајте кај ги чувате паричките на кој берзи се е хаос, и преваранти на секој кош. Пред некое време преку phishing страна ми беа украдени многу етери да не ве боли глава како мене чувајте си ги на сигурно :)
препорака?

Испратено од Lenovo K33a48 преку IT.mk форум апликација

W

Whisky Vishera

Гостин
препорака за сигурен wallet - exodus.io

сепак, сигурноста на wallet-от зависи од сигурноста на компјутерот на кој го користите.

001.png

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
Огласи се светска работа. Почнаа огласиве да прифаќаат, и толку. Поентата е да има размена. Ништо друго.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Goodluck with Xapo, utre ja ukinuvaat Xapo za MK.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Да ја укинуваат јас променав адреса во еу и денес добив маил дека картицата ми вази и после 15,10,2017

Има начин преку акаунтот да се смени? Им пратив документи по меил цела недела ги нема да одговорат.

Fijaker

read-only
30 септември 2017
15
14
Има начин преку акаунтот да се смени? Им пратив документи по меил цела недела ги нема да одговорат.
Јас усте пред две недели им пратив сликана странска лицна карта со место на зивеенје и една сметка со мое име со местото на престој и наредниот ден добив мејл дека се верифицирани податоците а денес добив мејл дека картицата продолзува да вази

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно