Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

mercury

read-only
20 јули 2011
39
12
Имам уште едно прашање, читав на wikipedia ама не ми е јасно, еве вие правите mining и земате bitcoins, како може да правите профит од тоа? Мислам кој ги дава тие coins и зошто воопште толку време за mining? Зошто едноставно нема нова валута и без копање и глупости?

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Имам уште едно прашање, читав на wikipedia ама не ми е јасно, еве вие правите mining и земате bitcoins, како може да правите профит од тоа? Мислам кој ги дава тие coins и зошто воопште толку време за mining? Зошто едноставно нема нова валута и без копање и глупости?

http://www.youtube.com/watch?v=Um63OQz3bjo

everest

hello world
24 март 2009
293
28
Знаев дека ова ке го кажеш,и јас се чудев на почетокот зошто балансот е 0.Но се е ОК.Оди на страната каде генерираш во акаунтот и ке видиш колку си заработил и дали се префрлени,но сигурно нема да се пошто парите ги префрлаат поле една рунда од 100 блока.А за да видиш колку си заработил по блок и од прилика уште колку ке трае рундата оди на страната koja i да беше и оди на СТАТИСТИК.
мислам на овај сервер си па провери,
http://mining.bitcoin.cz/stats/
ОК! Фала многу. На mining.bitcoin.cz/stats/ и на акаунтот на страната ги имам сите податоци што ме интересираат.
И во Balance во GUI-Miner-от сега е прикажана правата состојба.

Но имам уште прашања...

Тоа со префрлањето на парите после 100 блока ќе го видам во Balance во Bitcoin?
Тука сеуште е 0,00 а имам повеќе од 0,1 BTC од кои 0,07 confirmed.
Треба ли да се регистрирам уште сега на некој сајт за размена пр. https://www.mtgox.com/ ???

Како да го ограничам mining-от на пр. на 100 Mhash/s, а да ми работи во позадина, за да не биде графичката постојано 100% оптоварена и комп. да го користам и за други работи? Сега само повремено го користам, инаку би го пуштил да работи без прекин.

Дали е неопходно и Bitcoin програмата да биде вклучена, или е доволно само GUI Miner-от да работи? Таму барем ништо не се случува, билансот е 0.
Ме нервира хард дискот, постојано гребе уште и куќиштето дека е отворено (Приметив кога Bitcoin програмата е исклучена а работи само GUI Miner хард дискот е ОК), инаку би го вратил и капакот да не го слушам толку само да го намалам оптоварувањето на графичката и температурата.

Kомпјутерот се исклучува после некое време неактивност, каде се регулираше тоа, користам Windows 7?

mercury

read-only
20 јули 2011
39
12

Чекај а не ми е јасно зошто воопште се прави mining? Не може ли едноставно да се воведе нова валута?

И зошто воопште добивате coins за mining? Нели ова треба да функционира како пример обична парична валута, ако напрајш некоја работа добиваш пари.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.588
ОК! Фала многу. На mining.bitcoin.cz/stats/ и на акаунтот на страната ги имам сите податоци што ме интересираат.

Но имам уште прашања...

Треба ли да се регистрирам уште сега на некој сајт за размена пр. https://www.mtgox.com/ ???

Како да го ограничам mining-от на пр. на 100 Mhash/s, а да ми работи во позадина, за да не биде графичката постојано 100% оптоварена и комп. да го користам и за други работи? Сега само повремено го користам, инаку би го пуштил да работи без прекин.

Дали е неопходно и Bitcoin програмата да биде вклучена, или е доволно само GUI Miner-от да работи? Таму барем ништо не се случува, билансот е 0.
Ме нервира хард дискот, постојано гребе уште и куќиштето дека е отворено (Приметив кога Bitcoin програмата е исклучена а работи само GUI Miner хард дискот е ОК), инаку би го вратил и капакот да не го слушам толку само да го намалам оптоварувањето на графичката и температурата.

Kомпјутерот се исклучува после некое време неактивност, каде се регулираше тоа, користам Windows 7?
Во RUN пиши powercfg.cpl и потоа од прозорецот што ке ти излезе избери го High рerformance планот.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно

Но имам уште прашања...

Ако ги правиш размена на BTC со долар тогаш регистрирајсе,А за заработката на БТЦ обично по маил те информаираат,а во паричникот ке се појават после поголема заработка,поработи 1 недела и све ке ти биде јасно.За да видиш одбрилика колку трае рундата одиш на статистик,и тука пишува моментално кој блок се генерира,а исто и предходно успешно генерираните блокови.А исто и најбитната ствар колку луге генерираат во моментот ист блок(што помалку то поголема заработка,но и повеке време)
Добро главно начинот на работа го научи. :)

everest

hello world
24 март 2009
293
28
Мислев дека времето на генерирање на блокови зависи од бројот на компјутери.

Но еве еден блок кој е генериран за само една секунда:
7543 2011-08-23 16:27:56 0:00:01 27

И еден друг кој е генериран за 5 саати и шест минути.
7530 2011-08-23 10:09:49 5:06:26 7894879

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Мислев дека времето на генерирање на блокови зависи од бројот на компјутери.

Но еве еден блок кој е генериран за само една секунда:
7543 2011-08-23 16:27:56 0:00:01 27

И еден друг кој е генериран за 5 саати и шест минути.
7530 2011-08-23 10:09:49 5:06:26 7894879

Не зависи само од количината компјутерите,зависи и од тежината на блокот.А понекогаш и на среќа.:D

тотето

lurker
4 октомври 2011
694
673
Битола/Скопје
Ова мене се ми изгледа на scam.

Прво што ние процесираме? Што се тие блокови, хашови, за што се користат? Друго, кој влушност купва BTC со вистински пари, купва виртуелни пари за да ни плати нас? Зарем не е поедноставно место BTC да се користат вистински пари, да речиме долари? Или па на тој начин не можиш да излажиш милиони компјутерџии да си трошат струја и пари за хардвер и на крај да останат со дупка во џеб, со изгорени графички и со изговор „Ве молиме почекајте, во моментот немаме пари да ги конвертираме вашите BTC“.

Разгледвав малце на интернет, и еден вика дека е можно ова да е голем scam на некој хакери, кој го користат вашиот компјутер за да пробијат некаква енкрипција. Или па на крај краишта ви снимат вирус ви го користат процесорот и ви ги крадат податоците.

Не знам, ваква каква што е сега ситуацијата со премногу прашалници не би инвестирал ни денар, а камоли 2000 евра за нов компјутер кој ќе трга 1,5kW. Ако исплаќат вака да земип комјпутер 2000 евра и да ти дават 400 евра месечно (300 евра со одбиена струја) вака се исплати иту како, но како што времето поминва дур да си го исплатиш првиот компјутер на пазарот ќе излези дупло појак компјутер а со тоа и вредноста на BTC ќе падни драстично, па можно е да останиш со BTC кој си ги заработувал 10 месеци и денес да ти вредат 100долари.

Размислете малце, мислам дека не сте коњи да гледате само право за да не ве уплашат оние од страна, читајте и она што не е напишано со мали букви.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Да изгледа како голема лага,незнам што да ти речам но многу луге работат и на нивниот форум се фалат дека ги менале во долари и исто пазареле со БТЦ графичли и слично.Јас неможам да ти гарантирам дека е се така бело.Има објаснувања на www.bitcoin.org .
Има страни каде можеш со BTC да купиш хардвер,за кој незнам дали е вистина пошто јас лично не сум купил но еве погледни
https://www.btczone.com/Search.aspx?search=Video Card

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
@тотето

Софтверот за BitCoin е слободен софтвер, достапен со својот изворен код, па така точно можеш да видиш што и како прави (т.е. НЕ! не е вирус).

А тоа што го прави софтверот е тоа што е опишано во математичкиот модел, кој повторно е слободно достапен и секој може да го прочита (ресурси имаш на wikipedia).

Така да, нема никаква потреба од шпекулации „сум чул нешто“, „некој рече“… ете ги податоците анализирај ги, донеси си заклучок.

Е сега, кажав негде на почетокот на темава и ќе кажам пак. Никој не е обврзан да ти ги замени bitcoin-ите за долари. Идејата на bitcoin е да бидат посебна валута без разлика на постоењето на долари, евра и сл.
Идејата на bitcoin е дека валутата не треба да биде контролирана од централна банка, и како таков peer-to-peer систем неговата „вредност“ зависи само од тоа што пазарот (слободниот пазар) ќе го утврди.

Сево ова има некоја основа во либертаријанската филозофија (или класичен либерализам), т.е таканаречената Аустриска школа во економијата, така да и не е нешто ново. Тоа што е ново е дека денес имаме технологија која може да ги реализира овие идеи.

Така да муабетите со графички, мафички, правење пари и сл. е тотално промашување на темата.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
@тотето

Софтверот за BitCoin е слободен софтвер, достапен со својот изворен код, па така точно можеш да видиш што и како прави (т.е. НЕ! не е вирус).

А тоа што го прави софтверот е тоа што е опишано во математичкиот модел, кој повторно е слободно достапен и секој може да го прочита (ресурси имаш на wikipedia).

Така да, нема никаква потреба од шпекулации „сум чул нешто“, „некој рече“… ете ги податоците анализирај ги, донеси си заклучок.

Е сега, кажав негде на почетокот на темава и ќе кажам пак. Никој не е обврзан да ти ги замени bitcoin-ите за долари. Идејата на bitcoin е да бидат посебна валута без разлика на постоењето на долари, евра и сл.
Идејата на bitcoin е дека валутата не треба да биде контролирана од централна банка, и како таков peer-to-peer систем неговата „вредност“ зависи само од тоа што пазарот (слободниот пазар) ќе го утврди.

Сево ова има некоја основа во либертаријанската филозофија (или класичен либерализам), т.е таканаречената Аустриска школа во економијата, така да и не е нешто ново. Тоа што е ново е дека денес имаме технологија која може да ги реализира овие идеи.

Така да муабетите со графички, мафички, правење пари и сл. е тотално промашување на темата.

тотето

lurker
4 октомври 2011
694
673
Битола/Скопје
@gdamjan

Па програмчети ти праќа и му праќаш некој податоци, сега не е вирус ама утре можи ќе стани еден, а и ако се занимаваш осбилно ќе имаш посебен компјутер за ова така да вирусот нема да направи голема штета.

Го прочитав одкако го објавив постот, што значи mining го корисатат вашиот компјутер за пробивање на други компјутери, што значи програмчесто за mining е некој вид на вирус.

Која е поентата секој смртник на платената со компјутер и интернет да можи да печати пари? Овие биткоини со mining како што гледам излегват од ништо.

Знам дека не е темата mining ама од почетокот на темата се зборува како 2x6990 би правеле 500долари месечно.

Јас би сакал да сум во криво, и да не е лага, но има многу неразјаснети работи уште, а и уште валутата е нова и не е распространате, продавниците се бројат на прсти.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
Заборавив да споменам уште една работа.

Bitcoin е голема идеја, идеја со амбиција да го смени светот*, и нормално дека светот не се менува преќу ноќ. Може ќе успее, можеби нема… на крајот тоа зависи и од луѓето. Можеби bitcoin ќе стане толку практичен па ќе нема бегање, а можеби банките и владите ќе го нападнат пред да се прослави. Можеби во светот ќе процвета либертаријанската филозофија, али поверојатно не.

* btw, дали тоа би била добра или лоша промена е прилично интересна дискусија

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Bitcoin е сеуште проект кој има необјаслива позадина.Зошто има потреба од виртуелна пара?кој ке ја гарантира таа пара?Значи доколку стане проектот реалност треба да се дообјаснат некој работи и да се има некоја гаранција.Пошто по 3-4 години Bitcoin го надмина планираното со генерирање на БТЦ а сеуште остана само проект.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Заборавив да споменам уште една работа.

Bitcoin е голема идеја, идеја со амбиција да го смени светот*, и нормално дека светот не се менува преќу ноќ. Може ќе успее, можеби нема… на крајот тоа зависи и од луѓето. Можеби bitcoin ќе стане толку практичен па ќе нема бегање, а можеби банките и владите ќе го нападнат пред да се прослави. Можеби во светот ќе процвета либертаријанската филозофија, али поверојатно не.

* btw, дали тоа би била добра или лоша промена е прилично интересна дискусија

gdamjan,прилично закон дискусија. :) Ми се појави ментална слика со тинејџерки и катлановска бања :)

Syncmaster

read-only
9 април 2009
20
1
Идејата на „копање“ (mining) на BitCoins не е за да се заработува - туку да се изгенерираат сите пари на валутата.

Идејата позади BitCoins е да се создаде нов валутен систем, кој нема да биде контролиран од ниедна централна банка, а во кој вкупниот број на валутни единици е ограничен (нема принтање нови пари откога ќе се изгенерираат сите). Ова е постиганото со крипотграфските алгоритми и со математичкиот модел позади bitcoin.

BTW, ваквиот концепт е интересна економска теорија околу која се водат многу полемики, има многу аргументи за и против. На пр. невозможноста да постои инфлација како предност, но и опасноста од неконтролирана дефлација од друга страна.

Други предности на BitCoin е дека може да се прават сигурни електронски трансакции, кои истовремено се анонимни и peer-to-peer, така да се избегнува потребата од разни банки и слични сервиси како paypal, western union и сл.

Самата размена на BitCoin-и за долари е прилично небитен дел од приказната, но во моментов се одвива на неколку (online) берзи, кај што цената практично ќе зависи од понудата и побарувачката.
Време е вакво нешто да се истера до крај и реално да профункционира

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Еве јас го сетирам ова на 4 компјутери кои и онака работат 24/7. Целта ми е да си купувам игрици од http://www.bitcoin2cdkey.com/ за почеток. Ќе пишам од време на време како иде и дали воопшто работи ова. Ако вадам барем некој динар за џепарац пак ми се исплати. Струјата и онака иде. Е да сега троши повеќе при load ама сепак ќе пробам.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
После првите 7 часа имам 0.104 BT. Генерирам 350 Мhash/s со 3 компјутера. Ќе додадам уште 2-3 во следниве денови. Иначе во игра влагаат само графички и тоа по можност АМД. Со процесор не се исплати.

Ќе заогружам на 48 часа па ќе удрам математика KW/h и слично. Идемо даље.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Нови модули ке се појават(највероватно)за месец дена,пошто веке има пре ордер кој се многу моќни за mining еден од поевтините е jalapeno koj ке кошта 190 долари а генерира со 4500 Мhash,така да мајнинг со AMD графички изумира,нема смисла и ке биде неисплатливо,пошто се чека дификалти левел да порасне за 30% кога ке се поjави ова на пазарот.Инаку колку за инсормација и сега веке е неисплатливо освен доколку имаш 3-4 графички па и повеќе.Една 6970 има брзина од 400 Mhash а тоа е околу 2000 денари месечно.А до пред некоја година кога тежината беше 12,xxxxxx а 1 BTC беше 30 долари со 400Mhash Се заработуваше од 250-280 долари месечно.Така да јас лично ке го набавам jalapeno. Незнам како оди преку Paypal но за да ги претворите вашите BTC во долари треба да имате девизна картичка со инструкции(потребен ви е IBAN cod) може преку секоја банка и кошта 1200 денари за секој excange од 20-1000 dolari(ако нема некоја измена во меѓувреме)И колку за информација 2x7970 можат да ви заработат 6000 денари месечно,од кој 1200-1800 денари ке ви одат за струјата која сте ја потрошиле.Сепак кога ке размислиш подобро еден jalapeno од 190$(може да го платите и со БТЦ)со 4500Mhash може да ви донесе околу 20000 денари месечно за 30тина потрошена струја одспоредено со Open CL mining.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно