Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Цени на графички картички ( добри „дилови„ во моментов)

Sonic.01

hello world
5 јули 2016
214
642
Anhoch ne se mrdnati so ceni 12 meseci. Setec kopani nekopani barem malce od malce gi koregiraat cenite.
3090 mi prodava za 2650e....
Si naracav jas 3090ki po 1700e, neka im dremat po polici za tie ceni.

Edit: nego ako prodolzi nagoren trend ba berzava, cenive pak ke porasnat, ne treba da se ceka mnogu. Rizik jak mila dusa.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Анхоч секогаш биле скалпери, дури и претходниот бран што беше околу 2017та и 2018та година истиот муабет беше, сите намалија цени само они не мрдаа со месеци.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Anhoch ne se mrdnati so ceni 12 meseci. Setec kopani nekopani barem malce od malce gi koregiraat cenite.
3090 mi prodava za 2650e....
Si naracav jas 3090ki po 1700e, neka im dremat po polici za tie ceni.

Edit: nego ako prodolzi nagoren trend ba berzava, cenive pak ke porasnat, ne treba da se ceka mnogu. Rizik jak mila dusa.

Дај бе Декса - престанете со тоа - „Копале Сетек - ги користеле за копање графичките Анхоч„ - некој што чита стварно ќе помисли...
Мислењето е автоматски споено:

Анхоч секогаш биле скалпери, дури и претходниот бран што беше околу 2017та и 2018та година истиот муабет беше, сите намалија цени само они не мрдаа со месеци.
Аа како не... Нека спушти цени Сетек и Нексио - да видиш Анхоч како ќе ги корегира цените....

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Анхоч е единствена фирма која никогаш не правела фиктивни попусти.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Дај бе Декса - престанете со тоа - „Копале Сетек - ги користеле за копање графичките Анхоч„ - некој што чита стварно ќе помисли...

Аа како не... Нека спушти цени Сетек и Нексио - да видиш Анхоч како ќе ги корегира цените....
Jas licno so kopani graficki ne sum imal iskustvo, mnogu clenovi rekoa deka imalo kopani vo set I anhoch pa se nadovrzav na toa.

Ama pa zatoa sum imal 2 pati problem so ostvaruvanje na garancija vo set I ednas kupiv open box masina za perenje sto imase detergent vo nea wtf.... mislam toa go uvidov kasno, isto taka masinata ne rabotese. Mi kazaa deka e open box radi eksponat vo salon za sto se sloziv, vizuelno nemase maani, ama tie problemi nemozes da gi uvidis od 1 minutno gledanje na tolkav ured I bez da go vklucis, pa posle mi ja zamenija, bar dobro se zavrsi. Pretpostavuvam deka e nekoja sto bila donesena na servis, pa nekako po greska ja stavile vo prodazba, ama kako be :)
Da sakale da mi uvalat bar detergentot ke go izmiele lol.

So anhoch nemam negativno iskustvo, no spijat so cenite za razlika od set koi nekolku pati gi namalija sea realno da zborime.

Vo slucajov so ceni na graficki mislam deka set se realni, a ostanatite firmi zabeguvaat.

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Чист пример во сетек има 1660 super од 23-24к па нагоре, во Anhoch најефтино 32к.

Sent from my MI 10T.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Jas licno so kopani graficki ne sum imal iskustvo, mnogu clenovi rekoa deka imalo kopani vo set I anhoch pa se nadovrzav na toa.

Ama pa zatoa sum imal 2 pati problem so ostvaruvanje na garancija vo set I ednas kupiv open box masina za perenje sto imase detergent vo nea wtf.... mislam toa go uvidov kasno, isto taka masinata ne rabotese. Mi kazaa deka e open box radi eksponat vo salon za sto se sloziv, vizuelno nemase maani, ama tie problemi nemozes da gi uvidis od 1 minutno gledanje na tolkav ured I bez da go vklucis, pa posle mi ja zamenija, bar dobro se zavrsi. Pretpostavuvam deka e nekoja sto bila donesena na servis, pa nekako po greska ja stavile vo prodazba, ama kako be :)
Da sakale da mi uvalat bar detergentot ke go izmiele lol.

So anhoch nemam negativno iskustvo, no spijat so cenite za razlika od set koi nekolku pati gi namalija sea realno da zborime.

Vo slucajov so ceni na graficki mislam deka set se realni, a ostanatite firmi zabeguvaat.

Стара тура графички им е во Анхоч уште. Можно е набавните цени да биле високи ( што се сомневам ) ама во секој случај следната набавка ќе ги добијат по МСРП скоро - така да ќе си корегираат цени - верувам..

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Стара тура графички им е во Анхоч уште. Можно е набавните цени да биле високи ( што се сомневам ) ама во секој случај следната набавка ќе ги добијат по МСРП скоро - така да ќе си корегираат цени - верувам..
Сигурно е старата залиха, за кои нема да ја намалат цената значително. Можат да ја намалат својата маржа и да спакуваат во готови конфигурации за да го исчистат лагерот.
Локалниве продавници не се флексибилни со цените и бавно ги корегираат истите кога станува збор за поефтинување, сепак секогаш ќе има луѓе кои не се разбираат многу, и ќе одлучат на пример на своето дете да му купат PC во едиствено место што го знаат а тоа е локално.
Меѓутоа за нас останатите, се додека ги имаме CU па и Girafa (и покрај дискутабилна гаранција), локалниве продавници не се релеватни.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
(и покрај дискутабилна гаранција), локалниве продавници не се релеватни.
Taa дискутабилна гаранција е значаен фактор за многу па и за мене . Сетек цениве веќе имаат смисла ( некои од нив - пример 3060ти за 40К) .
Спрема тоа не се слагам дека не се релевантни.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Taa дискутабилна гаранција е значаен фактор за многу па и за мене . Сетек цениве веќе имаат смисла ( некои од нив - пример 3060ти за 40К) .
Спрема тоа не се слагам дека не се релевантни.
Како што пишав, секогаш ќе има луѓе кој што размислуваат на овој начин, што е сосема ок. Во секој случај е добро што имаме други опции, за да не се лакомат локалниве продавници и скалпери.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Едно врапче ми шепна дека ќе имало поефтини графички картички во наредниве месец-месеципол, ама дека многу веројатно после пак ќе поскапеле.

Овде кај нас за една недела ќе имаме поефтини графички картички кај некои фирми.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Едно врапче ми шепна дека ќе имало поефтини графички картички во наредниве месец-месеципол, ама дека многу веројатно после пак ќе поскапеле.

Овде кај нас за една недела ќе имаме поефтини графички картички кај некои фирми.
Тоа врапчето или лажи или го лажат. Досега доста работи утна, како на пример една многу важна: " не се надевајте на поевтини графички во 2022ра"

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Тоа врапчето или лажи или го лажат. Досега доста работи утна, како на пример една многу важна: " не се надевајте на поевтини графички во 2022ра"
Нешто ми ти се причинува или можда си читал некој друг па си мислел дека јас зборувам. Те молам дај линк од цитатот. И дај линк од работите кои ми ги кажале врапчињата а не се точни.

А еве што имам изјавено јас:
Едно врапче што работи во Asus ми шепна дека шортиџот на графички ќе трае цел Q4 21 и многу веројатно е дека ќе продолжи во Q1 22.

Ефтини графички картички не очекувајте за брзо. Во најдобар случај ќе има на крај на годинава, меѓутоа јас не сум голем оптимист за тоа.

Етериумот е над 3K, а Bitcoin над 41К. Ако продолжи да се качува ефтини графички картички ќе нема и во втората половина од годинава....

Ако нешто погрешно си ме толкувал, кога велам ефтина не мислам на 50 до 100% повисока цена од препорачаната цена. На пример 3070TI има MSRP од $599 односно 33470 денари. А овде на темава сме живи радости за цена од 50000 денари што е за точно 50% повисока од препорачаната. Нели?

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Нешто ми ти се причинува или можда си читал некој друг па си мислел дека јас зборувам. Те молам дај линк од цитатот. И дај линк од работите кои ми ги кажале врапчињата а не се точни.

Ако нешто погрешно си ме толкувал, кога велам ефтина не мислам на 50 до 100% повисока цена од препорачаната цена. На пример 3070TI има MSRP од $599 односно 33470 денари. А овде на темава сме живи радости за цена од 50000 денари што е за точно 50% повисока од препорачаната. Нели?

Споредбено со амерички MSRP секогаш сме имале повисоки цени. Ама да, во право си дека е глупо шо се радуваме за 50к цена, ама пак од друга страна до некни беа далеку повисоки.
Во секој случај е поевтинување, иако не колку шо би сакале.

На неколку пати имам впечаток дека имаше сугерирано за цениве дека нема да одат надолу и џабе се надеваме. Ако сум те сфатил погрешно, извини.
Во секој случај немам време ни желба во недела да листам низ 10,000 мислења за да докажам поента. :D

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905

Tesko deka ke vidime MSRP spored momentalnive slucuvanjava vo crypto I svetot :(
Moja procenka uste 1 mesec so nesto poniski ceni ili momentalnive I tolku, posle odime nagoren trend, stara prikazna.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Споредбено со амерички MSRP секогаш сме имале повисоки цени. Ама да, во право си дека е глупо шо се радуваме за 50к цена, ама пак од друга страна до некни беа далеку повисоки.
Во секој случај е поевтинување, иако не колку шо би сакале.

На неколку пати имам впечаток дека имаше сугерирано за цениве дека нема да одат надолу и џабе се надеваме. Ако сум те сфатил погрешно, извини.
Во секој случај немам време ни желба во недела да листам низ 10,000 мислења за да докажам поента. :D
Дека пиша во наводници цитирано ко јас да сум рекол нешто, а не сум.

Може место тоа "поефтини" требаше да пишам помалку скапи. Во секој случај се што имам пишано до сега во однос на цените е точно. Информациите се директно од вендори, така да јас верувам во тоа.

Последна промена:

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
RTX 3080 TUF OC ја намалија уште 30 евра од пред некој ден, мислам дека ќе ви дојде испод 1000 евра до тука дури да стигне.
864 евра(без данок): https://www.computeruniverse.net/en/p/90834747
Стариот модел е со 10gb не е 12gb, дискутабилно е дали човек да ја нарача таа или 3070ti, бидејќи 3070ti e екстра моќна карта и мнооооооогу блиску до перформансот на 3080 10gb.
Јас персонално би одбрал 3070ti, од лично искуство го кажувам ова бидејќи сум ги имал и двете.

фала на инфо,
Ќе поседат париве уше некоја недела тогаш во фиока :cool:

Сподели искуство за AMD, некако гледам на CU исти цени тераат веќе месец дена и кусур, дали е ова најниското што ќе се продаваат или сметаш дека има простор да идат и под оваа цена.
Пример 6700xt се продава за некаде 650евра + а 6800 некаде околу 800 евра па нагоре, персонално сум многу заинтересиран за 6800 моделите

neobugs

hello world
11 април 2020
125
318
Стариот модел е со 10gb не е 12gb, дискутабилно е дали човек да ја нарача таа или 3070ti, бидејќи 3070ti e екстра моќна карта и мнооооооогу блиску до перформансот на 3080 10gb.
Јас персонално би одбрал 3070ti, од лично искуство го кажувам ова бидејќи сум ги имал и двете.
Не знам дали збориш за мајнинг ама во гејминг 3070ti е многу поблиску до 3070 обична отколку 3080, со 3070 се разликува ~5%, а со 3080 ~20%

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor

фала на инфо,

Сподели искуство за AMD, некако гледам на CU исти цени тераат веќе месец дена и кусур, дали е ова најниското што ќе се продаваат или сметаш дека има простор да идат и под оваа цена.
Пример 6700xt се продава за некаде 650евра + а 6800 некаде околу 800 евра па нагоре, персонално сум многу заинтересиран за 6800 моделите
15% е разлика во перформанси меѓу 3080 и 3070ti, а толку е разлика во цена. Тоа значи дека во секој случај подобар избор е 3080 бидејќи цената не оди линеарно со перформансите туку расте многу повеќе од што растат перформансите.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io

фала на инфо,

Не се слагам дека се блиску. 3080 ја јаде у сите резолуции за 10 фрејма минимум а да не збориме за рејтрејсинг...Едноставно друго животно е 3080...

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Не знам дали збориш за мајнинг ама во гејминг 3070ti е многу поблиску до 3070 обична отколку 3080, со 3070 се разликува ~5%, а со 3080 ~20%
да :) требаше уште од старт да наведам

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
1647808846598.png

Ne e pravilo deka site ceni pagjaat, istava karta pred 1 nedela bese 500e, vcera 525, denes 537e. Supply and demand.
Se udri jako na novive zalihi so nesto poeftini ceni od prethodno.

1647809019231.png

Isto i Zotacov bese 520e pred 1 nedela.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Не се слагам дека се блиску. 3080 ја јаде у сите резолуции за 10 фрејма минимум а да не збориме за рејтрејсинг...Едноставно друго животно е 3080...
Шо мерило на перформанси е тоа фрејма?

На пример ја јаде у Кантер на 1080p резолуција за 10 фрејма. Едната има 850, а другата 860? (у проценти 101.2%)
Или ја јаде у Warzone на 8K резолуција.. Едната има 5, а другата 15 фрејма? (у проценти 300%)
Така му доаѓа?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно