Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Царинска тарифа

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Зошто не ти наплатија InTime за вршење царинска постапка?
Ги плаќаш во тоа шипинг феес, не смеат ИнТиме овде да ти наплаќат ништо бидејќи се партнери со Амазон(?) - они само треба да ти средат работа за импорт (царина и слично) и си земат пари од Амазон, не од тебе.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Мене уште не ми вратиле тоа што сум платил за овие „влезни даноци“. Само сум полесен за 1500 денари отогаш. Ниту на памет нема да ги досадувам месец/ден/недела , ќе почекам 6 месеци како што бараат и ќе пишам пак.

Можеби ако одев со Американското ќе имав различна работа за разлика од германското. Ама германското ти ги носи за помала цена до тука со помалку време чекање. Пак те опишуваат племето посредници и едните и другите со дополнителни скриени давачки што мораш да ги платиш ако сакаш да си го земеш производот.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
3000 денари за нивни услуги, 1500 денари пак за царина. Иако си дал веќе 1500 денари претходно при купување на производот...
Разговара ли со Амазон агент? Изгледа те измамиле малце ИнТиме

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Разговара ли со Амазон агент? Изгледа те измамиле малце ИнТиме
Ова е „DHL Express“, затоа напоменав Германското. Ако порачувам нешто од „Amazon“, ќе видам дали ќе ме убедуваат „Intime“ дека ќе ми вратат пари кога ќе платам нивни услуги и следна работа ќе порачам од Американското.

Разговарав со нивните агенти таму, најроботски одговор имав дека се чекало до 180 дена за повраток на тие средства, имено 6 месеци. Па ќе бидам добра овца и ќе почекам :)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Дечки, сакам да пренесам ПЦ, склопен дома, до Бугарија.
Дали би требало нешто да се плаќа на граница? Ако дојде човек од Бугарија и си го земе, дали би било нешто поразлично?

Фала.

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.736
Дечки, сакам да пренесам ПЦ, склопен дома, до Бугарија.
Дали би требало нешто да се плаќа на граница? Ако дојде човек од Бугарија и си го земе, дали би било нешто поразлично?

Фала.
1. Најверојатно. 2. Тогаш е негов проблемот.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Немаше излез мораше преку федекс знам дека ќе бидам заколен ама да ве прашам да знам само колку е царина за куќиште само дали се плаќа и ддв и царина и колку за да не ме заколат повеќе од што треба.
Благодарам однапред.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Немаше излез мораше преку федекс знам дека ќе бидам заколен ама да ве прашам да знам само колку е царина за куќиште само дали се плаќа и ддв и царина и колку за да не ме заколат повеќе од што треба.
Благодарам однапред.
Anybody help me :p

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@gamon значи куќиште дека е само празно 5% ддв и нема царина.
Е сега документација и другите работи ми се јасни на мене за обични листови те колат 50 евра + - и плус ддвто.
Фала ти однапред тракингот вика дека е во бугарија така од следната недела ќе треба да го биде.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
@gamon значи куќиште дека е само празно 5% ддв и нема царина.
Е сега документација и другите работи ми се јасни на мене за обични листови те колат 50 евра + - и плус ддвто.
Фала ти однапред тракингот вика дека е во бугарија така од следната недела ќе треба да го биде.
и полно да е компјутерски делови се 5% ддв само

kristijan1001

hello world
29 септември 2014
130
112
Ako go zemam ova naprimer nema da ima dopolnitelni trosoci taka ? Zosto stoj import + shipping?

I na kraj moze da mi vratat pari za import posle 6 meseci neznam dali go svativ ova kako sto treba?

Grafickava iskaca okolu 870 usd od tuka da se zeme.

Атачменти

• Screenshot_20240316_045616_Amazon Shopping.png
    Screenshot_20240316_045616_Amazon Shopping.png
    716,5 KB · Прегледи: 55

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.736
Прати им порака на продавачите, не претпоставувај ништо

pacerMK

hello world
28 декември 2015
126
172
Ohrid
Дечки, во план ми е да порачам кулер од официјалнава страна од ЕКwb пошо кај нас нигде неможам да ги најдам.

Дали некој има искуство или информација со порачки од кај нив?

Фала ви!

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Дечки, во план ми е да порачам кулер од официјалнава страна од ЕКwb пошо кај нас нигде неможам да ги најдам.

Дали некој има искуство или информација со порачки од кај нив?

Фала ви!
Да
Ама со оглед колку големи Балканци биле со глупостите што ги направија за „Бурекот“ да ги изложи во нивните даночни авантури, не би порачувал од нив веќе.

Инаку да, сум составувал системи со вода за сервери и машини со високи перформанси. Носеа до Македонија пред 7-4 години преку обична Македонска пошта ама можеше за побрзо со „DHL“. Добив еднаш потврдна порака за испорака од Македонец што работел таму :cool:

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
За поклон пратка што недостасува фактура, што да им испратам? Дали некој има искуство? Немам уплата никаква на производот.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
За поклон пратка што недостасува фактура, што да им испратам? Дали некој има искуство? Немам уплата никаква на производот.
било каков доказ за вредност, листинг од сајт/продавница и сл. како би се проценила вредноста на пратката. Од физичко лице ти е пратено или од фирма?

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Сакам да тркнам до србија да си пазарам еден вуфер.
Не се осеќам доволно фраерски да не го пријавам на граница а знам дека ми е сто пати боље опција...

Вуферов кошта 767 евра (со ДДВ) по што планирам да барам повраток на ддв (да си пребијам дерењево шо ќе ми го удрат).

Ја знае некој процедурата шо треба да правам на граница за да го пријавам?
Ќе ме одерат ваљда 9% царина и 18% данок али нешо друго треба да очекувам? Таму се плаќа на лице место?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно