Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Царинска тарифа

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.786
1.615
Скопје
Сакам да тркнам до србија да си пазарам еден вуфер.
Не се осеќам доволно фраерски да не го пријавам на граница а знам дека ми е сто пати боље опција...

Вуферов кошта 767 евра (со ДДВ) по што планирам да барам повраток на ддв (да си пребијам дерењево шо ќе ми го удрат).

Ја знае некој процедурата шо треба да правам на граница за да го пријавам?
Ќе ме одерат ваљда 9% царина и 18% данок али нешо друго треба да очекувам? Таму се плаќа на лице место?
ќе те праша цариникот дал имаш нешто да пријавиш (ако не ти одмавне со рака да продужиш без да застанеш воопшто) .. зависно од ова, нели ако веќе те застане ќе му кажеш да си купив звучник (не споминњај цена и детали сем ако не те прашаат). Ако продужи да испрашува даље ќе си извадиш папири и ќе им кажеш вредност па по тоа зависно како се расположени ќе ти сработат записник. ( со гужвиве на граница со патници накај Грција незнам во што расположење би биле .. најчесто не кочат сем ако ептен нешто не им падне во очи, али нема правила .. како им е денот)
Инаку до сега бар од влез од Србија не ме застанеле никад ни да ме прашаат, генерала само ми мафтаат да продолжам (идам често натака) .. а секад сум товарен кола гепек до макс јер со две деца ..

п.с. не заборавај дека на излез од Србија царина треба да ти заверат документите за повраток данок.

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.299
1.481
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
ќе те праша цариникот дал имаш нешто да пријавиш (ако не ти одмавне со рака да продужиш без да застанеш воопшто) .. зависно од ова, нели ако веќе те застане ќе му кажеш да си купив звучник (не споминњај цена и детали сем ако не те прашаат). Ако продужи да испрашува даље ќе си извадиш папири и ќе им кажеш вредност па по тоа зависно како се расположени ќе ти сработат записник. ( со гужвиве на граница со патници накај Грција незнам во што расположење би биле .. најчесто не кочат сем ако ептен нешто не им падне во очи, али нема правила .. како им е денот)
Инаку до сега бар од влез од Србија не ме застанеле никад ни да ме прашаат, генерала само ми мафтаат да продолжам (идам често натака) .. а секад сум товарен кола гепек до макс јер со две деца ..

п.с. не заборавај дека на излез од Србија царина треба да ти заверат документите за повраток данок.
Пошо мк-срб е една граница практично, кај барам повраток?

Majestic

Gaining Experience
25 јули 2008
136
129
Битола

Како што спомна @VerGer , при излез во Србија треба да застанеш на нивна царина и пријавиш дека извезуваш роба од нивната држава, при што ти заверуваат документ за тоа, за да после можеш да си вратиш данок за истиот.

Данокот најчесто се враќа во продавницата од каде што го купи производот - било со физичко присуство, или секако ако има опција онлајн (со праќање назад погорните заверени документи од граница, скен/сликани).

Најдобро види со продавницата какви се можностите за ова.

Последна промена:

Baltatzar

Intern
21 декември 2014
30
11
Скопје
Baltatzar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 7800X3D, NZXT T120 RGB
Motherboard
Gigabyte B650 GAMING X AX
Storage
SAMSUNG 980 PRO SSD 1TB PCIe 4.0 NVMe
PSU
CoolerMaster MWE Gold 750 80 Plus Gold
RAM
Kingston HyperX Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR5-6000 CL36 EXPO Whit
Video card
SAPPHIRE Radeon Pure RX 7800 XT 16GB 256bit GAMING OC
Case
be quiet! Pure Base 500 DX White
Mouse
Glorious Model O Wireless
Keyboard
Keychron K8 Pro
Audio
beyerdynamic DT 770 PRO 80 ohm +FiiO KA11 DAC
Monitor
Gigaybyte G27Q Gaming Monitor 2k 144hz 1ms
OS
Win 11
Знае некој колку царина/данок ќе платам ако си нарачам тастатура во вредност од 8000 денари со вклучен шипинг? Станува збор за Epomaker сајтот кој мислам дека е од Кина ако не се лажам

kirev

Guru
31 мај 2010
7.713
6.037
Па не е баш. Пред да застанеш во редот, застани некаде и со документите за поврат од продавницата влези во баракчето на Српската царина (не е во МВР колку што се сеќавам, поминаа неколку години), а после според процедурата на продавницата (најчесто со печатираните документи се враќаш кај нив или како и да е веќе)... Мене цариниците ме тераа еднаш да ја донесам робата да ја видат (неотпакувана, неносена). Еднаш само печати ми удрија (а поскапо, ама ништо страшно и во двата случаја). И после тераш во редот...

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.299
1.481
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Па не е баш. Пред да застанеш во редот, застани некаде и со документите за поврат од продавницата влези во баракчето на Српската царина (не е во МВР колку што се сеќавам, поминаа неколку години), а после според процедурата на продавницата (најчесто со печатираните документи се враќаш кај нив или како и да е веќе)... Мене цариниците ме тераа еднаш да ја донесам робата да ја видат (неотпакувана, неносена). Еднаш само печати ми удрија (а поскапо, ама ништо страшно и во двата случаја). И после тераш во редот...

Завршив работа.

Ме застанаа. Ме прашаа шо имам за пријавување. Си кажав звучник. Рече дај сметка. И више коа почна тоа си прашав за повраток на ПДВ. Ми вика иди кај српскиот цариник и после врати се кај мене, остај го звучникот тука.

Спрскиот цариник ме измалтретира. Прво, ај донеси робу. Ајде мкни фувер кутија огромна преку 5 ленти. Е сеа чекај 20 мин. Дај да видам документи. Дечко немаш фотокопија од пасош и сметка (??). Викам е кај да најдам на граница фотокопир. Ме глеа и ми вика “да не сакаш ја да ти најдам“. Ај иди вика, таму до шпедиција, замоли ги да ти фотокопираат. Ајде шетња до шпедиција и назад, среќа ме услужија луѓето од таму без проблем. Шетња назад, ми завери србинов после една цела приказна за како музика нема да не спаси само молење кон бога пошто он е голем а у....

Земав папиролоѓија и право кај швицарецот на царина. Викам завршив таму шо треба тука. Е вика ова мора да се царини. Викам јебига кажи колку. Ме глеа и ми вика “пошо си искрен ќе ти средам ја уживај“. На момент си помислив ќе ме пушти ама јок. Отиде у тоа канцелариите, ја пиша робата на помала вредност, стварно ми испадна поефтино така. Ми вика брат ми толку можам ајт бегај сеа.

All in all, траги-комично искуство од 2 саата на граница од кој 1 саат чекање у редици и 1 саат маткање со цариници.

бонус: дома стигам и глеам на тоа пусулчето од царина братот го пишал производот како ЗВОШИНИК :)

1722945215055.png

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.786
1.615
Скопје
Завршив работа.

Ме застанаа. Ме прашаа шо имам за пријавување. Си кажав звучник. Рече дај сметка. И више коа почна тоа си прашав за повраток на ПДВ. Ми вика иди кај српскиот цариник и после врати се кај мене, остај го звучникот тука.

Спрскиот цариник ме измалтретира. Прво, ај донеси робу. Ајде мкни фувер кутија огромна преку 5 ленти. Е сеа чекај 20 мин. Дај да видам документи. Дечко немаш фотокопија од пасош и сметка (??). Викам е кај да најдам на граница фотокопир. Ме глеа и ми вика “да не сакаш ја да ти најдам“. Ај иди вика, таму до шпедиција, замоли ги да ти фотокопираат. Ајде шетња до шпедиција и назад, среќа ме услужија луѓето од таму без проблем. Шетња назад, ми завери србинов после една цела приказна за како музика нема да не спаси само молење кон бога пошто он е голем а у....

Земав папиролоѓија и право кај швицарецот на царина. Викам завршив таму шо треба тука. Е вика ова мора да се царини. Викам јебига кажи колку. Ме глеа и ми вика “пошо си искрен ќе ти средам ја уживај“. На момент си помислив ќе ме пушти ама јок. Отиде у тоа канцелариите, ја пиша робата на помала вредност, стварно ми испадна поефтино така. Ми вика брат ми толку можам ајт бегај сеа.

All in all, траги-комично искуство од 2 саата на граница од кој 1 саат чекање у редици и 1 саат маткање со цариници.

бонус: дома стигам и глеам на тоа пусулчето од царина братот го пишал производот како ЗВОШИНИК :)

Погледнете го атачментот 139708
со кејф да те служи

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
925
1.006
Завршив работа.

Погледнете го атачментот 139708
Секоја чест за поштеност.
Си можел да заштедиш 2 часа од животот ако не си пријавил ништо за царинење... Како што тоа го прават 102.5% од македонците.

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.299
1.481
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Секоја чест за поштеност.
Си можел да заштедиш 2 часа од животот ако не си пријавил ништо за царинење... Како што тоа го прават 102.5% од македонците.
Не знам да лажам, и сум ќелав со брада, па коа идам пословно накај србија секој трети пат ме тргале на страна да ме проверат иако одговорам со “неам“ на дали иам нешто за пријавување.

Не ми се ризикуваше едноставно.

Не сум ја за у државава со овој став се да сум си плател легитимно али ај. Ќе сфатам можда еден ден :D

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
925
1.006
Не знам да лажам, и сум ќелав со брада, па коа идам пословно накај србија секој трети пат ме тргале на страна да ме проверат иако одговорам со “неам“ на дали иам нешто за пријавување.

Не ми се ризикуваше едноставно.

Не сум ја за у државава со овој став се да сум си плател легитимно али ај. Ќе сфатам можда еден ден :D
Уште ако носиш кожњак, искинати фармарки и шангајки, обетки, тетоважи на видливи места, дури и ти прогледувале низ прсти.
Облечи троделно одело, бела/сива/сина кошула, вратоврска, чевли и никој нема да те запре, освен ако возиш нечисто комбе, камион...
Ако ја земеш сопругата/девојката со тебе да ја прошеташ, дури ни претходното нема да ти треба.
Има психологија што ја научиле цариниците за премин преку граница...

binguspingus

Intern
6 август 2022
3
0
Здраво сакам да ве прашам која ми е најдобра опција за да ми испратат користен телефон 3-4 год стар како поклон,колку ќе ми искочи царина и ддв?

kirev

Guru
31 мај 2010
7.713
6.037
Здраво сакам да ве прашам која ми е најдобра опција за да ми испратат користен телефон 3-4 год стар како поклон,колку ќе ми искочи царина и ддв?
Наградна игра. Најверојатно нула, а ако те царинат околу 30% тотал

jaenmikel

Intern
25 септември 2009
13
2
Здраво, сакам да нарачам слушалки од Амазон, со шипинг искачаат некаде околу €170, дали некој знае колку + би ме коштало ова, царина/ддв и/или што друго наплаќаат?

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.712
1.856
Здраво, сакам да нарачам слушалки од Амазон, со шипинг искачаат некаде околу €170, дали некој знае колку + би ме коштало ова, царина/ддв и/или што друго наплаќаат?
Имаше неколку страни наназад објаснето, еве, да не се мачиш:
Царинска тарифа

kirev

Guru
31 мај 2010
7.713
6.037
Изгледа не се. Додуша за амазон.де не сум видел давачките да бидат вклучени. А слушалките ги немаш на амазон.цом (со достава до македонија). Овде да видиш? Ама ќе мораш да проверуваш дуќан по дуќан дали ќе ти испорачаат нивни данок Sennheiser Accentum Plus Wireless Black ab 169,99 € | Preisvergleich bei idealo.de

И што се толку посебни? (Имам Urbanite Wireless, BT-450, HD-400s... :)

Lalevskog

Gaining Experience
2 мај 2014
142
116
Има ли некој број од царина за мали пратки оделот? На страната имаат три броја и сите се исклучени.

Им пратив фактура и плаќање од банка во понеделникот на ciposta, ама на тракингот уште стои дека недостасува фактура.
Мислењето е автоматски споено:

Има ли некој број од царина за мали пратки оделот? На страната имаат три броја и сите се исклучени.

Им пратив фактура и плаќање од банка во понеделникот на ciposta, ама на тракингот уште стои дека недостасува фактура.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.708
Мислења
984.300
Членови
35.900
Најнов член
Gj0rgiew
На врв Дно