ќе те праша цариникот дал имаш нешто да пријавиш (ако не ти одмавне со рака да продужиш без да застанеш воопшто) .. зависно од ова, нели ако веќе те застане ќе му кажеш да си купив звучник (не споминњај цена и детали сем ако не те прашаат). Ако продужи да испрашува даље ќе си извадиш папири и ќе им кажеш вредност па по тоа зависно како се расположени ќе ти сработат записник. ( со гужвиве на граница со патници накај Грција незнам во што расположење би биле .. најчесто не кочат сем ако ептен нешто не им падне во очи, али нема правила .. како им е денот)Сакам да тркнам до србија да си пазарам еден вуфер.
Не се осеќам доволно фраерски да не го пријавам на граница а знам дека ми е сто пати боље опција...
Вуферов кошта 767 евра (со ДДВ) по што планирам да барам повраток на ддв (да си пребијам дерењево шо ќе ми го удрат).
Ја знае некој процедурата шо треба да правам на граница за да го пријавам?
Ќе ме одерат ваљда 9% царина и 18% данок али нешо друго треба да очекувам? Таму се плаќа на лице место?
Инаку до сега бар од влез од Србија не ме застанеле никад ни да ме прашаат, генерала само ми мафтаат да продолжам (идам често натака) .. а секад сум товарен кола гепек до макс јер со две деца ..
п.с. не заборавај дека на излез од Србија царина треба да ти заверат документите за повраток данок.